Анемия - Revita.bg
Анемия

анемията смъртоносна ли е? много ли е опасна?

Здравейте,
Има различни видове анемия. Някои са „безобидни” – получават се от системна кръвозагуба, напр. обилен мензис и непълноценно хранене. Лекуват се като се отстранят причините за кръвозагубата, промени се храненето и се приемат железни препарати. Други анемии са сериозни хематологични заболявания, понякога с много трудно лечение. Апластичните анемии, при които костния мозък е унищожен от токсични излъчвания, вещества, злокачествена болест и др. и не може да произвежда необходимите кръвни клетки, понякога завършват със смърт.

 

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

На 16 г съм от известно време страдам от главоболие и често ми се вие свят. Направих си кръвни изследвания, всичкое в норма без Hb 118; MCV 259; MCH 85,3 ; Fe 3,1. ОПЛ ми каза че имам желязодифицитна анемия съчетана и с дефицит на житамин В12 .Какво бихте ме посъветвали ? Благодаря.

Здравейте, Катя,

Имате изявена желязодефицитна анемия /желязото ви е 3,1 при норма от 10,7-23,4 μmo/l/. Необходимо е да Ви се изпише железен препарат и витамини, но и да се определи причината. Как протича месечният ви цикъл, губите ли много кръв? Ако да – консултирайте при гинеколог-ендокринолог.
Ако не, трябва да се търси друга причина. Консултирайте се с хематолог.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

dokdor petrova sled rajdanetomi na sinami mi kazaha ce imam anemia ot dva dena me boli glavata krista imi bocit ysite kato stana ot legloto pecarniavami na ycite dali e ot anemiqta blagodarq pred varitelno

Здравейте,

Най-вероятно анемията се е усложнила от допълнителната кръвозагуба. По най-бързия начин отидете на лекар за изследвания и лечение. Не ставайте рязко, не правете резки движения, може да паднете.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте доктор Петрова, Аз съм от София ,на 41 години.От няколко месеца получавах световъртежи от време на време,но напоследък тези състояния зачестиха.Даже цял един ден бях замаяна като след употреба на алкохол.Кръвното ми преди беше 90/60,сега е 120/80,пулсът ми често се ускорява до 120.Не мога да се концентрирам върху дадена задача.Получавам и сърцебиене след по голямо усилие или безпокойство.От един месец чувсвам напрежение в краката-все едно че са подути а във всъщност не са.Често ми изтръпват крайниците и са все студени.Имам разширени вени въпреки че тежа 52 кг при ръст 168 и цял живот съм била толков +–2-3 кг.След посещение при личната и ПКК публикувана понадолу тя ми предписа Малтофер Фол.Пия го редовно втора седмица но не усещам никаква промяна в състоянието.Моля да ме насочите към специалист към който да се обърна за консултация.Благодаря. Хематология Забележка: Няма. Име на теста (изследването) Резултат Единици Референтни граници СУЕ ( ESR ) 20 mm/h М до 50 г.до18,над 50 г.до 22;Ж до 50 г.до 25,над 50 г.до 30 ПКК-22 показателя * Профил Виж по-долу WBC (левкоцити) 10.20 x10^9/L 3.5 - 10.5 LY% (лимфоцити - %) 16.800 % 20-48(50 - 70за деца до 4г) MO% (моноцити - %) 6.580 % 1.00-11.0 EOS%(еозинофили - %) 1.280 % 0-6 BASO%(базофили - %) 1.030 % 0-2 NEU% (неутрофили - %) 74.300 % 40 -70 (20- 50 за деца до 4г) LY# (лимфоцити - бр.) 1.720 x10^9/L 1.100 - 3.800 (1.300 - 7.400 за деца до 4г) MO# (моноцити - бр.) 0.670 x10^9/L 0.070 - 0.80 EOS#(еозинофили - бр) 0.130 x10^9/L 0.000 - 0.500 BASO#(базофили - бр) 0.104 x10^9/L 0.000- 0.140 NEU# (неутрофили - бр.) 7.570 x10^9/L 2.100 - 6.400 (0.900 - 5.300 за деца до 4г) RBC (еритроцити - бр.) 4.000 x10^12/L M(4.4 - 5.9) Ж(3.7 - 5.3) Hgb (хемоглобин) 98 g/L М(135 - 180) Ж(120 - 160) Hct (хематокрит) 0.309 L/L М(0.40-0.53) Ж(0.36-0.48) MCV (ср. обем на еритроцита) 77.20 fL 82.0 - 96.0 MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. ) 24.60 pg 27.0 - 33.0 MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 318 g/ L 300 - 360 RDW (девиация на ерит. р-ие) 19.30 % 11.5 - 14.5 Plt (трoмбоцити) 423 x10^9/L 130 - 420 MPV (ср обем на тромбоцита) 7.98 fL 7.5 - 11.0 Pct (тр обем/ общ обем) 3.37 ml/L 1.0 - 4.5 PDW (ширина на тр р-ие) 16.60 % 15.0 - 80.0 Биохимия Забележка: Няма. Име на теста (изследването) Резултат Единици Референтни граници Глюкоза ( Glucose ) 5.42 mmol/L венозна кр.: 3.8 - 6.1, периферна кр.: 3.5 - 5.5 Холестерол - общ ( Total Cholesterol ) 4.13 mmol/l Прицелна стойност до 5.0 Холестерол - HDL-Cholesterol 1.07 mmol/l М.над 1.0 Ж. над 1.2 Триглицериди (Triglycerides ) 0.80 mmol/l Прицелна стойност до 1.7 Хормонален анализ Забележка: Няма. Име на теста (изследването) Резултат Единици Референтни граници TSH ( Тиреотропен Хормон ) 1.680 mIU/l 0.27 - 4.20

Здравейте, Даниела,
Резултатите говорят за анемия, изписано Ви е лечение за желязодефицитна анемия, ефект може да очаквате след 1-2 месец от лечението. Лекарят е предположил, вероятно от анамнезата /обилен цикъл/, че анемията е желязодефицитна, но не виждам изследване на желязо и желязосвързващ коефициент. Консултирате се с хематолог за уточняване вида на анемията.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Майка ми е с тежка анемия, железните препарати не помагатРеших да й инжектирам ампули вит.б 12. 1000. Каква е дозата, може ли всеки ден по 1 ампули?

Здравейте,

Дозировката и честотата на приложение на ампулите В12 се определят от лекуващия лекар според степента на недостиг и изразеността на симптомите...В началото на лечението в редки случаи може да се промени честотата или ритъмът на сърдечната дейност...Възможно е оцветяване на урината в червен цвят.

В12 се прилага, ако анемията е в резултат на недостатъчност на този витамин. Доколкото разбирам, Вие не знаете каква е причината за анемията на майка Ви. Самолечението в такива случаи е опасно. Лечението с В12 може да има много сериозни странични ефекти. Може би анемията на майка Ви е симптом на друго, много по-сериозно заболяване, и като се опитвате да се справите сама, забавяте поставянето на диагнозата и адекватното лечение. Ако ли пък знаете причината и са правени изследвания, моля споделете резултатите и какви са другите болести на майка Ви, за да се опитам да дам по-конкретен отговор. Ако анемията е тежка, може би ще се наложи кръвопреливане.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...