Бременност - Revita.bg
Бременност

draveite,sajalqva che pisha na latinica no sum v Germaniq vuprosa mi kum d-r petrova e, bremenna sum v 26 gestacionna sedmica moi iz4isleniq zashtoto doktorkata me vodi 27-ma no az za4enah na 15 avgust,problema e 4e imam gestacionnen diabet i trqbva da sledq tegloto na bebeto da ne raste mnogo golqmo a dnes bqh na lekar i mi kazaha 4e teji 1000gr molq kajete mi tova ne e li malko v pove4e za moite sedmici za momichence bebence,blagodarq predvaritelno.

Здравейте, Габриела,

Изпращам ви таблица, в която ще видите, че детето ви се развива в рамките на нормата.

http://www.bluni.de/index.php/a/schwanger_bio_gewicht.

И не забравяйте, че постоянните страхове и притеснения също могат да вредят на развитието. Причиняват стрес, който води до спазъм на съдовете в плацентата и недобро хранене на плода. Така че, отпуснете се и нека стане най-доброто. Правете упражнения за релаксация и се опитайте да наблюдавате мислите си, като подменяте негативните с позитивни. Успех.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, моля ви кажете ми на колко години е най – голям риска от спонтанен аборт. Дъщеря ми е на 15 години и е забременяла, не знам какво да правя толкова съм объркана. Винаги съм и казвала как да се пази, не сме очаквали да се случи такова нещо. Моля ви дайте съвет какво да направя с нея. Опасно ли е да направи аборт? Какви рискове крие това? Ами спонтанен аборт? Какви могат да бъдат причините за спонтанен аборт?

Здравейте,

Изправени сте пред труден избор, съчувствам Ви. Ако задържи детето – край на свободата, край на учението, ако няма кой да й помогне. А и да има, нищо няма да е същото. Има и опасност за здравето й, ако тялото още не е напълно готово. От друга страна, ако направи аборт, има опасност от усложнения и да остане без деца. Трябва внимателно и заедно с нея да премислите всички ЗА и ПРОТИВ. И Господ да ви е на помощ, както се казва.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

zdr dr. petrova dali e vazmojno da pravq sex v ranen stadi na bremennost ? blagodarq prevaritelno

Здравейте,Елена,
При нормално протичаща и без усложнения бременност може спокойно да правите секс. Но ако не ви доставя удоволствие и го правите само заради партньора, рискувате напрежение, което може да предизвика контракции.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Мога ли да направя аборт с хапчета? и кои са те ?

Здравейте,

Не ви препоръчвам сама да правите каквото и да било по този въпрос. Рискувате сериозни усложнения.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, доктор Петрова.. Може ли да ми кажете хапчетата ЦИТОТЕК за какво са, как се използват и могат ли да се купят от аптека? Благодаря предварително.

Здравейте,

Мизопростол/ЦИТОТЕК/ е синтетичен аналог на ендогенните простагландини от серия Е1, който притежава антиулцерозно /лекува язва/, антисекреторн /намалява отделянето на секрети/ и цитопротективно /защитава клетките/ действие. Антисекреторната и цитопротективната активност на Cytotec е установена при експериментални условия на опитни животни и при клинични проучвания у хора. Използва се за лечение на активна стомашна и дуоденална язва. За лечение на медикаментозните ерозии и язви на гастро-дуоденалната лигавица, индуцирани от нестероидни противовъзпалителни средства. За профилактика на уврежданията на стомашната и дуоденалната лигавица при наложително дълготрайно лечение с нестероидни противовъзпалителни средства особено при рискови групи болни от язвена болест – възрастни хора над 65 години.

Поради въздействието му върху гладката мускулатура при локално приложение, някои го използват за предизвикване на маточни контракции, но не вярвам да е стандартна процедура. Но не съм специалист, не съм запозната с новостите в областта. Без консултация и наблюдение от гинеколог, не предприемайте нищо самостоятелно.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте доктор Петрова.. Аз съм момиче на 14 години. Имам си приятел от 1 година и на 20 октомври правихме секс за пръв път. Месечния ми цикъл трябваше да дойде на 4 ноември, но той все още не е дошъл, а сме 15 декември. Първата ми мисъл беше бременност, но мисля, че не съм. Нямам абсолютно никакви симптоми, а минава 2 месеца. Разглеждах много в интернет, но нищо не намирам. Вие сте последната ми надежда. Какво става с мен? Повече няма ли да ми дойде? Много съм объркана..

Здравейте, Теди,
Понякога бремeнността започва без симптоми, така че е напълно възможно да сте бременна. Вземете от аптеката и направете тест в урината – за изследване хормона на бременността/хорионгонадотропин – т.н. хормон на бременността/. По-сигурен е кръвният тест – прави се в почти всички лаборатории. Друга възможност е някакъв временен хормонален дисбаланс, което също ще се разбере с изследване на женските полови хормони. Пишете, ако мога да помогна с още нещо.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!!! Притърпях една изванматочна бременност преди 4 месеца но за щастие плода се отрони в много ранен стадии. Много ми е притеснено,защото туко що си направих тест и той е полужителен,страх ме е да не е пак изван маточно-защото много ме боли корема и кръста. Според вас възможно ли е???

Здравейте, Мария,
Да, случва се, но нямате основание за притеснения, преди да сте направила съответните изследвания. Ултразвуков преглед, както и кръвен тест за бременност, направен двукратно през 2 дни, могат да отговорят на въпроса. Болките в корема и кръста говорят за спазми, които имат и други причини. Нужно е да се консултирате с добър специалист по гинекология.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

здравеите имам уртикариа копривна треска а искам да забременеиа какво да правя имам я от 4 години.благодаря предварително

Здравейте, Десислава,
Рейки и хомеопатия са подходящи за Вашия случай.
1. http://zdravec.info/

2. Преди време и в б-ца Токуда откриха кабинет по рейки и су-джок терапия. Изпращам информация, разучете. http://eva.bg/categories/%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8/61-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8/2127-%D1%81%D1%83-%D0%B4%D0%B6%D0%BE%D0%BA-%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%E2%80%9E%D1%82%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%B4%D0%B0%E2%80%9C-.html
Иhttp://www.tokudabolnica.bg/bg/page/13/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8
3. Български Рейки център 0895 494 436, 0888 764 842

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! Бременна съм в 30г.с. с близнаци след ин витро+ Хашимото. Всеки месец посещавах ендокринолог за следене на ТСХ и дозата на хапчетата. От три месеца съм все на 100микрогр. Еутирокс и си го пия всеки ден. За съжаление от 13.11. докато родя се налага да не ставам от леглото. В този случай не мога да отида до лаборатория, за да пусна кръвни изследвания. Мислите ли, че в моя случай бих поела голям риск ако не ги пусна?В момента приоритет ми е да задържа раждането колкото се може повече.

Здравейте,
Доколкото съм запозната, би трябвало личният лекар да организира вземане на кръв у дома Ви и изпращане в лаборатория. Но ако Ви откажат, може да се свържете с позната мед. сестра за вземането на кръвта /серумна епруветка, без консерванти или ЕДТА/ и ваш близък да я отнесе в лабораторията.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Добър вечер .Моят въпрос е следният в следствие на психически стрес получих ужасно сърцебиеене и стреса се дължи на гостуването на дъщерята на зълва което се повтаря всяка седмица и мен това много ме дразни .За сега няма как да го избегна тъй като със свекървата живеем под един покрив .Въпросът ми е кое може да предотврати това одвратително чувство и дали имам нужда от психолог ,забравих да добавя че съм бременна в 4 месец. Благодаря ви предварително !

Здравейте,
Както знаете, по време на бременност жената става много по-емоционална и преживява тежко ситуации, които извън бременността може и да не и правят впечатление. Добре е да има с кого да разговаряте за тези си проблеми, някой който да Ви изслушва с разбиране и да Ви дава подходящи съвети – Ваш близък, приятел или психолог. Воденето на дневник и подробно описване на всичко, което изпитвате, е също начин за намаляване силата на емоциите. Упражнения за релаксация и йога за бременни също може да Ви помогне да владеете чувствата си.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравей те д-р Петрова,обръщам се към вас със следния въпрос. От 8 години нямам редовен цикъл даже бих казала,че никакъв няма идва когато си иска той. Обиколила съм мн лекари и все ми дават най-разни препарати от който мн се пълнее и се окосмява…имам си приятел с който бихме жялали да си имаме бебе,но след като нямам цикал как да стане. Та въпроса ми е какво да направя? Какво да пия? Или къде мога да отида че някой да ми помогне,някой истински лекар в тази наша държава. Ако вие можете да помогнете ,моля ви направете го !!!!

Здравейте, Вили,
Това са местата, където работят най-добрите специалисти по проблеми с репродукцията.

САГБАЛ “Д-р Щерев”
доц. д-р Атанас Щерев
София 1330, ж.к. „Разсадника”, ул. „Христо Благоев” 25-30
тел.: 02/920 09 01
mcrz@mail.bginfo@ivf-bg.com
http://www.ivf-bg.com

МЦ Майчин дом, София, 02 / 952 59 57
02 / 917 24 51 http://mc.maichindom.com/agkab.phtml

Ето Ви още информация – http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=781&Itemid=46, където ще откриете и други специализирани здравни заведения по Вашия проблем.

Необходимо е да се направят някои специални изследвания, за да се установи причината за проблема и да се отстрани.
Успех.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

zdraveite doktor petrova az sam na 27 godini i imam Pani4esko Raztroistvo ot 3 godini.vednaj s edna poznata govorixme i tq mi kaza 4e predi godini e imala poznata koqto imala problemi podobni na moite i psixiatarkata i kazala 4e ako zabremenee pak sastoqnieto i 6te se opravi.vazmojno li e da stane tova az imam edno detence iskam da imame i vtoro no mnogo me e strax kato sam s PANI$ESKO RAZTROISTVO i ne se osmelqvam da si imame.

Здравейте, Диди,
Има някои наблюдения, които показват, че хормоналните промени по време на бременност се отразяват добре на жените с паническо разстройство. За по-подробна консултация се обърнете към психиатър.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

d-r petrova mnogo vi se molq iskam da si imam bebe a nemoga da zabremeneq bihte li me opatili kakm kogo dase obarna ili si ostavam besplodna do kraq na jivotasi ?????? (((

Здравейте,
Мисля, че няма място за черни мисли във Вашия случай, не и докато не направите всички изследвания, за да се установи причината за проблема със забременяването, да не говорим и че тя може да не е у Вас. Направете консултация в Национална генетична лабораторияoffice@maichindom.com – ако пишете, отбележете, че е за НГЛ , +359 88 2436028 – За консултации; kremensk@yahoo.com – проф. Кременски – национален генетичен консултант.

За допълнителна информация – http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=176&Itemid=42

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте на 34г. съм преди една година направих белодробна емболия с плевритен извил и от тогава съм на синдром по схема,оказа се че трябва да го пия цял живот защото съм носител на протромбинов ген.Въпросът ми е мога ли да забременея въпреки че пия синдром и ще бъде ли всичко наред с бременността.

Здравейте, Десислава,
По-сериозен от забременяването е проблемът със задържането на бременността. При такива състояния абортите са чести. Направете консултация в Националната генетична лаборатория, Майчин дом, София, Телефони за връзка с Лабораторията: * (+359 2) 9172 268 : * (+359 2) 9172 468 : * GSM 0882436028 : За консултации

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, Д-р Петрова Имам следния проблем- бременна съм в 11 седмица.Кръвната ми група е А-, а на бащата 0-.Преди една година имахме един мисед аборт. Това което в момента ме изненадва са имунохематологичните резултати които получих, а именно : ЕРИТРОАНТИТЕЛА : АГЛУТИНАЦИОНЕН ТЕСТ ( – ) ОТР. ЕНЗИМЕН ТЕСТ 2 ( + ) пол ИНДИРЕКТЕН КУМБС2 ( + ) пол Да се повтори след 1 месец Въпросите ми са:1. има ли проблем за бебето (би трябвало да е Rh -)? 2.Трябва ли да правя някакви допълнителни изследвания, да изледвам и проследявам титър на антитела? 3.Нямам представа откъде изобщо са се появили тези антитела,бихте ли ми обяснили? Сърдечни благодарности предварително!

Здравейте, Катя,
Изследванията показват, че в кръвта Ви има еритроантитела, но не виждам резултат от идентификацията – какви са антителата? Явно не са анти D, след като няма Rh несъвместимост между Вашата и на съпруга Ви кръв. Необходимо е изследване за идентификация на антителата и евентуално титрация за определяне на количеството им. Възможно е това да са естествени антитела от друга, различна от АВО и Rh кръвногрупова система. Най-вероятно, поради тази причина не са предприети мерки, но това е от значение при евентуално кръвопреливане. Изказвам предположения. Добре е да се уточни.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

iskam da popitam dali e vredno priemaneto la,ispedniq mesec na bremenostZinat prez posisaha mi go za6toto imam blagali6ten sekret?

Моля, опишете по-точно какъв е секретът, правена ли е микробиология и какво точно е лекарството. Но, по принцип, по време на бременност и особено в последния месец,  инфекциите на влагалището трябва да се санират/излекуват/, защото има опасност от усложнения по време на раждането и в периода след това.

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

ESKAPEL uvrejdali bebeto pri bremenost

Здравейте,

По принцип от 1 доза от което и да е лекарство не би трябвало да има проблем, организмът си има защитни механизми. Но при по-продължителен прием, може да се наруши хормоналното съотношение което е най-благоприятно за бременността. Обикновено уврежданията на плода в първите седмици водят до ранен аборт. Това са много чести аборти, които жената може да регистрира като обилен мензис. С проследяване развитието на бременността и някои биохимични и генетични изследвания може да се диагностицира своевременно увреждане, което да е показано за аборт по медицински показания. Това е информация за Националната генетична лаборатория. Там могат да ви дадат по-богата информация.

http://genetika.maichindom.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,на40години съм родих след като бях изнасилена на 15години от тогава немога да забременея нчмам никакви проблеми ходч редовно на консолтоции и прегледи живея в лондон лекарите са учудени аз самата също сега сам на дуфастон 10мл 2*1таблетка,пиласам какволи не можели вие дами помогнете или дами препоръчате нещо или това нее възможно,благодаря предварително с уважение;валентина.

Здравейте, Валентина,

Има вероятност вашият проблем да е до голяма степен психологически. Такива проблеми се решават с помощта на психологията, медитацията и себепознанието. В Лондон има богати възможности в тази област.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,аз съм бременна в 4 месец(22 седмица),едва на скоро започнах да усещам някакви движения на бебчето си. Това нормално ли е за този период? И също така в последните 2 месеца на бременността съм доста чувствителна, това е нормално знам, но аз съм по - малка на 19 години съм, това ми е първа бременност и искам да знам какво точно ще се случи след като родя? Ще се променили нещо от тези чувства, просто искам да бъда подготвена.. Благодаря ви, предварително!! :)

Здравейте,

По време на бременност, във връзка с промените в хормоналния статус, се променя психиката на жената. Тя става по-раздразнителна, по-притеснителна, по-лабилна, по-лесно се разплаква, по-капризна е и т.н. След раждането, хормоните постепенно се нормализират и психическото равновесие се възстановява. Но тогава започват тревогите около грижите за детето и ако по начало сте склонна към по-емоционално преживяване на проблемите, ще Ви е тежко. Може отсега да се опитате да направите нещо за себе си като практикувате упражнения за релаксация. Има и йога за бременни. Относно първите движения – обикновено се усещат в 18-тата седмица по УЗ, но при първа бременност до няколко седмици по-късно. Не се тревожете, посещавайте редовно женската консултация и правете всички предвидени изследвания.

http://www.bebeimama.com/kalendar-na-bremennosta

Може да ми пишете винаги, когато нещо ви притесни.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова!Имам следния проблем - имам повишени нива на тестостерон.При горна граница 2,50 моят е 3,39.Предписаха ми лечение с противозачатъчни - Ясмин, метфогамма и Infolic.Целта ми е забременяване.Благодаря Ви предварително за отговорът.

Здравейте,

Ако имате проблем със забременяването, са нужни цялостни изследвания за уточняване на причините.  Каква е вашата история?

Zdraveite! Bremenna sam v sedmi mesec I imam otoci. Dnes doktorkata koqto mi vodi konsultaciqta mi predpisa da piq prez den ,,dehidratin neo,,.V listovkata prochetoh che hapcheto minava prez placentata i moje da navredi na bebeto. Kakvo e vasheto mnenie za tova i kakvo shte me posavetvate. Nadqvam se da mi otgovorite.Priqtna vecher.

Здравейте,

Ако отоците са само по краката, появяват се във втората половина на деня, кръвното налягане е нормално, функцията на бъбреците – също, добре е първо да опитате да овладеете отоците с диета . Надявам се, че е изследвана урина за белтък  и кръвното налягане се следи всеки ден. Ако отоците са и по ръцете и лицето и кръвното налягане е леко повишено – добре е да постъпите в болница за изясняване на причините.

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте доктор Петрова,от три години правим опит да забременея,миналиъа месец съпруга ми си направи спермограма и се оказа под нормата.Въпреки това се питам неможе ли да стане по нормален на4ин на 36 години съм.И защо не му преписаха някакво ле4ение ами напрово ни казаха 4е сме за инвитро.Не е ли възможно при 6 млн.годни сперматозоиди да забременеъа по естестжен на4ин.

Здравейте,

Освен броя на сперматозоидите, важен е и обема на семенната течност, вискозитета, рН-то, подвижността им, морфологията и някои други показатели, по които се определя тяхната жизнеспособност и способността да оплождат яйцеклетка. Минималният необходим брой е 20 милиона. Най-вероятно във вашия случай е преценено, че няма възможност за лечение и е препоръчано ин витро. За да има ефект от лечението е необходима здрава тестикуларна тъкан с намалена функция, която в резултат на лечението да се нормализира. Ако тъканта в тестисите е трайно увредена и функцията частично отпаднала поради травма, възпалително или друго заболяване, лечението не може да има ефект.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

ako imam glisti moga li da imam bebe

Здравейте,

Глистите не са пречка за забременяване, но ако искате здраво бебе, добре е да направите предварителни изследвания и ако има проблем, да се лекувате преди да забременеете. Както знаете, лекарствата са токсични и е по –добре да не се налага да ги пиете по време на бременността.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,От години страдам от паническо разстройство, преминах през някоколко вида лечения с антидепресанти, но забременях и ги спрях!Сега съм в 6 лунарен месец!Въпросът ми е,дали мога да приемам този 5-хидрокситриптофан по време на бременността ми,т.к.до сега не попаднах на конкретен отговор за лечение през този период, нито от психиатри, нито от акушер-гиниколози!Едни ме казват,че може да се вземат определени антидепресанти,други-НЕ,едни,че мога да пия този 5-хидрокситриптофан,други-отново НЕ!Кажете ми вашето мнение, понеже вече 6 месец стискам зъби, но имам дни,в които не ми е никак комфортно и незнам как ще издържа и се страхувам и за бебето!Благодаря предварително!Въпросът ми е към д-р Аелита Петрова!

Здравейте,

Предполагам, че когато фирмата производител не е указала изрично приложението на продукта по време на бременност, означава че е безвреден или няма достатъчно проучвания. Лекарят  приема, че няма научно потвърден резултат, че продуктът е безвреден за вас и казва НЕ или се ръководи от личния си и професионален опит и казва ДА. Според мен, ако не сте приемала антидепресанти от началото на бременността, ако имате здрави бъбреци и черен дроб и бременността протича нормално, може да приемате по 1т. 50 мг дневно, но ако депресивните ви настроения са силно изразени, трябва да си помогнете с физически упражнения и т.н. упражнения за заземяване. Депресията е израз на нарушен баланс между електрическите и магнитни енергии в организма. Ако имате нужда от указания, свържете се с мен чрез офиса на Ревита. Също така, може да направите консултация при лекар-хомеопат и да опитате с хомеопатия. Йога за бременни също може да ви помогне.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

здравейте на 52 съм цикълът ми започна да не е редовен но въпреки това идва от време на време през това време възможнолие забременяване през времето на цикала или вече всичко е свършило за да зная какво да правя

Здравейте,
Докато има цикъл, има и възможност за забременяване, особено ако сперматозоидите са млади и жизнени. Пазете се.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравеите искам да иамам второ дете но не мога да забременея нямам хенекологи4ни проблеми но имам киста на штитовидната жлеза дали заради туи немога да забременея.

Здравейте,

Както знаете,  щитовидната жлеза отговаря за нормалното функциониране на репродуктивната/половата/ система. Недиагностицирано заболяване на щитовидната жлеза може да е причина за неуспешна бременност. Много често аборти в първите 1-2 седмици от бременността протичат като закъснял и обилен мензис и остават неразпознати. Добре е да направите консултация в Националната генетична лаборатория, където ще ви насочат към нужните консултанти и изследвания. http://genetika.maichindom.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdr.iskam da popitam za Spirulina micro-alae 380mg.,dali ima stranichni efekti pri bremeni v 2 mesec.Blagodarq

Здравейте,

Не, няма странични ефекти. Напротив, много е полезна по време на бременност, тъй като е пълноценна и балансирана храна, с много полезни белтъци, аминокиселини, витамини, минерали, микроелементи.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова. Бих искала да попитам дали е възможно от психическо напрежение и стрес да не мога да забременея. Наскоро почина майка ми, но ми казаха че имам и ендометриозна киста около 1 см. На 36 години съм, не съм раждала и нямам аборти. Опитваме да имаме дете от 1 година. Благодаря Ви предварително за отделеното време. Успешен ден!

Здравейте,

Възможно е обременената психика да е пречка за забременяване, но обикновено в такива случаи има и някаква друга, органична причина, често оставаща неоткрита. При вас тя може би  е свързана с хормонален дисбаланс. Добре е да се консултирате с лекар-гинеколог/ендокринолог, специалист по стерилитет.

 

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

има ли проблем да пия ескапел след полов акт тъй като си мислех че мми е свършило а пак прокървях след това

Здравейте,

Не би трябвало да има проблем, но  както знаете, Ескапел се приема до 72 час след половия акт.  Добре е да се посъветвате и с гинеколог.

 

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, на 35 г. съм, преди 3 месеца ме оперираха от хистеректомия, като ми запазиха яйчниците. Възстановявам се нормално, но ме притеснява това, че започнах да напълнявам и това ме тревожи. Каква е ролята на яйчниците след операцията, дали от тях пълнея? Не взимам никакви лекарства. Мога ли да приемам витамини и какви? Мога ли да забременея извънматочно след такава операция, защото прочетох, че дори след хистеректомия трябва да се взимат противозачатъчни, ужас? Благодаря предварително.

Здравейте,

Не е възможно да забременеете, защото е прекъснат пътя на сперматозоидите до яйцеклетката – матката е отстранена. Произвеждайки полови хормони, яйчниците ви предпазват от преждевременен климакс, който настъпва при отстраняване  им  заедно с матката/тотална хистеректомия/. Не би трябвало да приемате противозачатъчни. Напълняването може да е свързано с причината, поради която е направена операцията.

Подходящи са Алайв мултивитамини

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

 

Здравейте,бременна съм но преди да разбера пих ескапеле,сега искам да задържа детето, но незнам дали лекарството не уврежа плода. Имали ли сте такива случаи преди Вие или ваши колеги? Оказал ли е влияние ескапела върху нормалното развитие на детето? Благодаря!

Здравейте,

Уврежданията в първите дни на бременността обикновено завършват с аборт, тъй като се уврежда целия плод, все още няма оформени тъкани и органи. Направете консултация с д-р Брадинова или проф. Кременски в Национална генетична лаборатория.

Телефони за връзка с Лабораторията:

* (+359 2) 9172 268 ,     * (+359 2) 9172 468 ,    * GSM 0882436028

 

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова!Бременна съм в 17 г.с.,правих микробилогоично изследване на влагалищен секрет и резултата е:липсва бактериален растеж; не се изолира Candida spp.; изобилие от лактобацили, голямо количество левкоцити; изобилие от п.клетки.(дословно пища резултата от изсл-то)Бихте ли разчели резултата ми?Предварително благодаря!

Здравейте!
Резултатът Ви е добър, секретът е чист и не се налага лечение.
д-р Маламова

Здравейте, д-р Петрова,преди 1 седмица ми направиха абразио в 12 седмица поради диагноза "мисед".За първи път ми се случва това.Имам 2 здрави деца и съм на 41 г.Нямаме наследствена обремененост.Въпросът ми е какви изследвания трябва да си направя преди да планирам следващо забременяване?Благодаря Ви!

Здравейте,

Добре е да направите консултация в Национална генетична лаборатория – http://genetika.maichindom.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/. С увеличаване на възрастта и „остаряване” на генетичния материал, вероятността за дефекти на невралната тръба се увеличава, съотв. абортите.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом

Рейки мастер

консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Zdr dr.Petrova.Kazvam se Aneliq i sam na 24 godini.Namiram se v germaniq predi 6 meseca sprqh da piq protivoza4ata4ni Qnuari mesec mi doide menstruaziqta sled tova 4ak na 12.03.2014 i sled tova pove4e ne mi e do6lo.bqh na ginekolog prepisami hap4eta MPA GYN 5 kaza 4e do 4 dena 6te mi doide no vse o6te rezultat nqma.do kolkoto znam tova sa hap4eta za hormoni.Ima li veroqtnost da zabremeneq dokato gi piq.strah me e 4e nq.a da moga da zabremeneq mnogo iskam dete.predi 5 godini imah abort.ima li veroqtnost i ot tova da ne mi e redoven cikala.Molq vi pomognete mi iskam da si imam detence

Здравейте! Бихте ли ми казали каква беше причината да започнете да пиете противозачатъчни, цикъла Ви беше ли редовен преди да започнете хапчетата? Правили ли сте някакви хормонални изследвания и ако да бихте ли ми пратили резултатите?

д-р Маргарита Маламова

До д-р Марагарита Маламова! Искам компетентното Ви мнение, относно следния проблем. Бременна съм в 10 гестационна седмица, имах преди дни течение с жътеникав цвят, което отмина. За всеки случай направих микробиология, която бавиха 5 дни (малко странен случай беше)и накрая се указа стафилококова инфекция. Изписаха ми полижинакс, защото за друго лечение е прекалено рано. Въпроса ми е колко сложна инфекция е стафилокока еуреус, може ли да увреди плода, само това лечение, достатъчно ли е? Питам, защото съм притеснена, а и има защо, първото си дете родих преждевременно, в седмия месец и се моля, това да не се повтаря. Предварително благодаря!

Здравейте! Инфекциите по време на бременност действително са рисков фактор за преждевременни раждания. Затова е важно да се лекуват своевременно. Проблем е обаче, че до 12-та седмица (докато започне да функционира плацентата), имаме доста ограничения в медикаментите,които можем да използваме. Моят съвет е да завършите лечението с полижинакс и десетина дена след това да изследвате отново влагалищен секрет. При повторно наличие на стафилокок може да се наложи да приемете и антибиотик ( според антибиограмата), но тогава вече ще сте завършили 12-та седмица и терапевтичните възможности ще са доста по-големи.

д-р Маргарита Маламова

Здравейте Д-р Петров,бременна сам в 6ти лунарен месец,искам да попитам дали мога да използжам ЛИДОКАИН ГЕЛ.Понеже имам силни болки в колената,ходих при ревматолог ,гледаха ме на ехограв и ми казаха разкъсам миниск,в лявото коляно после ми направиьа изследвания,пикочната киселина ми беше висока 396,имала сам подагра.Изписаха ми мускулно ПРОФИНИТ и мазила-ТОРО ГЕЛ и ИНДОВАЗИН,казаха ми пълна почивка,стана вече месец ,но подобрение нее настъпило,напротив влошава се.започна да ме боли и другото коляно,болките са непоносими.Силно се надявам да ми помогнете.Благодаря предварително

Здравейте, Дени,

Няма данни за увреждане на плода при локално използване на лидокаин, но трябва да е изписан от наблюдаващия цялостното ви състояние лекар.
Нормата за пикочна киселина в кръвта е 149-363 μmol/l и стойност 396
не е достатъчно, за да се постави диагноза подагра. Може би ще е добре да постъпите за наблюдение и уточняване на диагнозата и лечението в специализирана АГ болница. С направление №7 от личния лекар може да се запишете и постъпите, напр. в СБАЛАГ “Майчин дом” София или друга СБАЛАГ.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

zdraveite ot 7 meseca sam jenena no nemoga da zabremeneq molq ako znaete mi kajete za6to

Здравейте,

http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=695&Itemid=15
Надявам се тук да намерите подходяща информация. Ако не, пишете отново.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdraveite d_r Petrova. bremenna sam i ginekolojkata mi izpisa omega3 500mg. Az gi ispih i pak trqbva6e da gi piq,oba4e tozi pat sa omega3 1000mg. dali 6e ima problem ako gi piq s pove4e mg. Blagodarq vi o6te ot sega.

Здравейте,

Опасни са дозите над 3000 мг. , приемани продължително. 1000 мг си е една добра доза при бременност.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова, бременна съм в 25 г.с. и имам следния проблем. От 4 години насам имам обриви по кожата, които се появяват само през зимата и след известно време и лечение с кортикостероиди, през топлите месеци от годината всичко е наред. Лекарите, при които съм ходила казват, че имам хронична уртикария. Правила съм всякакви тестувания и нямам установена алергия. Тази година всико започна януари месец, когато след стомашни болки ми сложиха система с Но-шпа и бром и обривите започнаха моментално. Когато започва обрива се чуствам отпаднала,втриса ме и имам диария. От началото на янари се наложи да ми сложат веднъж Урбазон и веднъж Дипрофос. След Дипрофоса всичко беше наред 15 дни от днес всичко започва наново. Започна втрисане, гадене, разтройство, подувания на стъпалата. Не знам какво да правя и къде да отида....още повече, че съм бременна. Как влиае всичко това на плода? Може ли да се говори за лупус (нямам белези от обривите)? Обривите са надигнати над кожата, червени и доста големи, може да заемат целия ми пръсец примерно. Често ми се подуват и устните. Ще ви бъда много щастлива, ако си кажете мнението, за което благодаря предварително.

Здравейте, Мая,

Описанието, което давате, прилича на обривите при уртикария, но тъй като сте бременна и явно притеснена, е добре да се консултирате и в специализирана АГ болница. Уртикарията по време на бременност е често срещан кожен проблем, но за щастие не е опасен нито за майката, нито за бебето.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова, бременна съм в 6-тия месец и от една седмица насам почнах да имам отоци в глезените. От както забременях съм качила 10 кг. и гиниколога ми каза, че това не е нормално и че това би попречило за напред на плода. Каза да спра солта "никаква сол", а на мен от време на време ми прималява и имам нужда да хапна нещо соленичко. Не съм много яшна и не ям много сладко. Искам да попитам дали това, че ми се подуват краката пречи на моето бебче и какво мога да направя за да го предотвратя? Кръвното налягане ми е 120 на 80 от началото на бременноста до сега, но доктора ми каза ако продължавам така за напред може да се отлепи плацентата и да навреда на бебето, но аз даже и не знам какво толкова правя и как му вреда? Счетоводител съм и по цял ден съм седнала и затова мисля ми отичан краката.Но искам и вие да ме консултирате какво точно да направя за да съм спокойна? Благодаря предварително

Здравейте, Иванина,

Виждам, че сте сериозно разтревожена, но може би това е по-лошо и от отоците. При някои бремнни с наследствена предразположеност към проблеми с метаболизма, теглото се увеличава повече от допустимото. Внимавайте с храната, но не прекалено. Малко сол няма да ви навреди, нито на бебето, имате нужда и от нея. Ако го мислите постоянно като проблем, то ще стане проблем. Опитайте да поддържате в себе си постоянно чувство на радост, за да е щастливо бебето ви. Купете си и четете подходящи книжки.
Ако няма белтък в урината, кръвното налягане е нормално, ако околоплодните води са в норма и бебето се развива нормално, не се тревожете излишно. Движете се повече, ходете на училище за бременни, ако има такова при вас, правете упражнения в работата и в къщи. Раздвижвайте се по няколко минути на всеки час, едва ли ще е пречка в работата. Подходяща диета и упражнения може да решат проблема с отоците и теглото, ако няма по-сериозен проблем. Консултирайте се с ендокринолог и физиотерапевт за подходящ комплекс от упражнения.

Измервайте кръвното налягане сутрин и вечер и ако установите няколко повишени стойности, консултирайте се с гинеколога си за изследване на разтворимата тирозин киназа и проангиогенният фактор - плацентарен растежен фактор като маркери за прееклампсия.
Но преди всичко, запазете спокойствие, правете нещата, както ви учи майчината интуиция и всичко ще бъде наред.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, имам болки отзад на плешките които са постоянни, немога да направя снимка на белите дробове защото съм бременна, имам болезнено зачервено гърло и смесена кашлица /суха и с отхрачване / ,след конслтация с ваш колега се оказа че всичко е нормално ,обаче мен ме гложди да не е нещо лошо БЛАГОДАРЯ ЗА ОТДЕЛЕНОТО ВРЕМЕ

Здравейте, Нели,

Във връзка с бременността се променя центъра на тежестта на тялото и често се получават болки в гръбначния стълб и/или мускулите около него. Гимнастика или йога за бременни могат да помогнат. Консултирайте се с невролог и физиотерапевт.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

zdraveite,sajalqva che pisha na latinica no sum v Germaniq vuprosa mi kum d-r petrova e, bremenna sum v 26 gestacionna sedmica moi iz4isleniq zashtoto doktorkata me vodi 27-ma no az za4enah na 15 avgust,problema e 4e imam gestacionnen diabet i trqbva da sledq tegloto na bebeto da ne raste mnogo golqmo a dnes bqh na lekar i mi kazaha 4e teji 1000gr molq kajete mi tova ne e li malko v pove4e za moite sedmici za momichence bebence,blagodarq predvaritelno.

Здравейте, Габриела,

Изпращам ви таблица, в която ще видите, че детето ви се развива в рамките на нормата.

http://www.bluni.de/index.php/a/schwanger_bio_gewicht.

И не забравяйте, че постоянните страхове и притеснения също могат да вредят на развитието. Причиняват стрес, който води до спазъм на съдовете в плацентата и недобро хранене на плода. Така че, отпуснете се и нека стане най-доброто. Правете упражнения за релаксация и се опитайте да наблюдавате мислите си, като подменяте негативните с позитивни. Успех.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

здравейте искам да питам.преди 1 ден направих аборт.сутринта направих аборта имах кървене само до обяд и то малко.говорех с доктора който ми направи аворта той каза че няма страшно ще ми доиде до 2 днилкупих си тест за бременост и ми показа че съм бремена.страх ме е

Здравейте, Цвети,

Тестът се позитивира от определено количество “хормон на бременността” /хорионгонадотропин/. Количеството му се нормализира за седмица-две. Възможно е тестът да е отчел остатъчни количества. Но ако имате съмнения, направете тест в кръвта и го повторете след 2 дни. Динамиката в стойностите ще отговори на въпроса. А защо са страхувате? Че операцията е била неуспешна? Че бременността е напреднала и изпускате срока за прекратяване?

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте отново и ви се извинявам предварително.Искам да питам нормално ли е след аборта да кървя само до вечерта и вече 5 ден да нямям кървене.Доктора който ми прави аборта ми каза че е нормално гледаме на видиозон и ми каза че нямам проблеми.Аборта съм направила в 2 рата седмитса от бременоста.

Здравейте, Цвети,

Добре е да направите консултация с друг гинеколог, поискайте второ мнение. Възможно е всичко да е наред, но ако имате притеснения, редно е да се разсеят.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Аелита Петрова, Бих желала да се допитам до вашето мнение ако е удобно. Преди 7 месеца родих второто си дете (отново Секцио както първото). След първото раждане се възстанових за 4 месеца. Сега забелязвам, че корема ми е много подут (като бременност в пети- шести месец) и освен това имам къркорене на червата и всекидневни изправнения с кръв. Кръвта е алено червена. Имам хемороиди (ако това е термина за малките парченца месо излизащи от ануса), и мислех че се дължи на това, но кървенето не е спряло вече 7- ми месец. А тези хемороиди ги имам от 4 години вече и е нямало такъв сериозен проблем. На какво според вас може да се дължи? Ако трябва да сме честни съм притеснена и ще се радвам да чуя вашето професионално мнение. Благодаря Желая ви приятен и усмихнат ден Нази

Здравейте, Нази,

Спешно направете консултация с хирург. Възможно е кървенето да е от хемороиди, усложнени от бременността, но е възможно и друго, по-сериозно заболяване. Освен това, постоянно губите кръв и е възможно да сте направила анемия. Не се страхувайте, най-вероятно са хемороиди. Подобни на вашия проблем се получават често след бременност, особено след втора, трета…, поради притискането на съдовете в малкия таз от тежестта на плода. Знаете, че имате отговорности пред детето, пред семейството си и трябва да сте в добро здраве. Ясно е, че кървенето няма да спре от само себе си, ако това сте чакала, а има добри лекарства, които бързо ще ви помогнат да се възстановите.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, моля ви кажете ми на колко години е най - голям риска от спонтанен аборт. Дъщеря ми е на 15 години и е забременяла, не знам какво да правя толкова съм объркана. Винаги съм и казвала как да се пази, не сме очаквали да се случи такова нещо. Моля ви дайте съвет какво да направя с нея. Опасно ли е да направи аборт? Какви рискове крие това? Ами спонтанен аборт? Какви могат да бъдат причините за спонтанен аборт?

Здравейте,

Изправени сте пред труден избор, съчувствам Ви. Ако задържи детето – край на свободата, край на учението, ако няма кой да й помогне. А и да има, нищо няма да е същото. Има и опасност за здравето й, ако тялото още не е напълно готово. От друга страна, ако направи аборт, има опасност от усложнения и да остане без деца. Трябва внимателно и заедно с нея да премислите всички ЗА и ПРОТИВ. И Господ да ви е на помощ, както се казва.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-Р Петрова!Имам бебе,което се роди с вроден хипотиреоидизъм,което заболяване лекуваме разбира се!Бих искала да ви попитам дали е възможно ако имам второ дете да се роди със същото заболяване!Благодаря ви предварително за отговора!

Здравейте,
Заболяването е с автозомно-рецесивно унаследяване и риск има. За оценка на риска направете консултация в Националната генетична лаборатория на тел. 9172 268 или 0882436028.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

zdr dr. petrova dali e vazmojno da pravq sex v ranen stadi na bremennost ? blagodarq prevaritelno

Здравейте,Елена,
При нормално протичаща и без усложнения бременност може спокойно да правите секс. Но ако не ви доставя удоволствие и го правите само заради партньора, рискувате напрежение, което може да предизвика контракции.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Мога ли да направя аборт с хапчета? и кои са те ?

Здравейте,

Не ви препоръчвам сама да правите каквото и да било по този въпрос. Рискувате сериозни усложнения.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!!! Претърпях една изванматочна бременност преди 4 месеца но за щастие плодът се отрони в много ранен стадии. Много ми е притеснено,защото туко що си направих тест и той е полужителен,страх ме е да не е пак изван маточно-защото много ме боли корема и кръста. Според вас възможно ли е???

Здравейте, Мария,
Да, случва се, но нямате основание за притеснения, преди да сте направила съответните изследвания. Ултразвуков преглед, както и кръвен тест за бременност, направен двукратно през 2 дни, могат да отговорят на въпроса. Болките в корема и кръста говорят за спазми, които имат и други причини. Нужно е да се консултирате с добър специалист по гинекология.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

здравеите имам уртикариа копривна треска а искам да забременеиа какво да правя имам я от 4 години.благодаря предварително

Здравейте, Десислава,
Рейки и хомеопатия са подходящи за Вашия случай.
1. http://zdravec.info/

2. Преди време и в б-ца Токуда откриха кабинет по рейки и су-джок терапия. Изпращам информация, разучете. http://eva.bg/categories/%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8/61-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8/2127-%D1%81%D1%83-%D0%B4%D0%B6%D0%BE%D0%BA-%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%E2%80%9E%D1%82%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%B4%D0%B0%E2%80%9C-.html
И http://www.tokudabolnica.bg/bg/page/13/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8
3. Български Рейки център 0895 494 436, 0888 764 842

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! Бременна съм в 30г.с. с близнаци след ин витро+ Хашимото. Всеки месец посещавах ендокринолог за следене на ТСХ и дозата на хапчетата. От три месеца съм все на 100микрогр. Еутирокс и си го пия всеки ден. За съжаление от 13.11. докато родя се налага да не ставам от леглото. В този случай не мога да отида до лаборатория, за да пусна кръвни изследвания. Мислите ли, че в моя случай бих поела голям риск ако не ги пусна?В момента приоритет ми е да задържа раждането колкото се може повече. Благодаря!

Здравейте,
Доколкото съм запозната, би трябвало личният лекар да организира вземане на кръв у дома Ви и изпращане в лаборатория. Но ако Ви откажат, може да се свържете с позната мед. сестра за вземането на кръвта /серумна епруветка, без консерванти или ЕДТА/ и ваш близък да я отнесе в лабораторията.
д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

d-r petrova mnogo vi se molq iskam da si imam bebe a nemoga da zabremeneq bihte li me opatili kakm kogo dase obarna ili si ostavam besplodna do kraq na jivotasi ?????? :((((

Здравейте,
Мисля, че няма място за черни мисли във Вашия случай, не и докато не направите всички изследвания, за да се установи причината за проблема със забременяването, да не говорим и че тя може да не е у Вас. Направете консултация в Национална генетична лаборатория office@maichindom.com - ако пишете, отбележете, че е за НГЛ , +359 88 2436028 - За консултации; kremensk@yahoo.com – проф. Кременски – национален генетичен консултант.

За допълнителна информация - http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=176&Itemid=42

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, Д-р Петрова Имам следния проблем- бременна съм в 11 седмица.Кръвната ми група е А-, а на бащата 0-.Преди една година имахме един мисед аборт. Това което в момента ме изненадва са имунохематологичните резултати които получих, а именно : ЕРИТРОАНТИТЕЛА : АГЛУТИНАЦИОНЕН ТЕСТ ( - ) ОТР. ЕНЗИМЕН ТЕСТ 2 ( + ) пол ИНДИРЕКТЕН КУМБС2 ( + ) пол Да се повтори след 1 месец Въпросите ми са:1. има ли проблем за бебето (би трябвало да е Rh -)? 2.Трябва ли да правя някакви допълнителни изследвания, да изледвам и проследявам титър на антитела? 3.Нямам представа откъде изобщо са се появили тези антитела,бихте ли ми обяснили? Сърдечни благодарности предварително!

Здравейте, Катя,
Изследванията показват, че в кръвта Ви има еритроантитела, но не виждам резултат от идентификацията – какви са антителата? Явно не са анти D, след като няма Rh несъвместимост между Вашата и на съпруга Ви кръв. Необходимо е изследване за идентификация на антителата и евентуално титрация за определяне на количеството им. Възможно е това да са естествени антитела от друга, различна от АВО и Rh кръвногрупова система. Най-вероятно, поради тази причина не са предприети мерки, но това е от значение при евентуално кръвопреливане. Изказвам предположения. Добре е да се уточни.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdravey te d-r Petrova iskam da razbera kak moga da ostana bremenna ,kolko pati sme probvali ne stava molq vi pomognete mi.

Здравейте! Много е трудно да Ви отговоря на така зададения въпрос. Необходими са много изследвания и специализирани прегледи,за да се установи дали има някаква причина за тези спонтанни аборти.

д-р Маргарита Маламова

Гинеколог

zdraveyte,jena na 25 g sam imam 2 deca i s moya priyatel reshihme da napravim opiti za 3 to,ta vaprosa mi e zakasnya mi s dva dena napravih si 2 testa i i dvata byaha polojitelni sled 2 dena mi doyde mesechniya cikal parvo leko zacapvane posle obilno kakvo znachi tova?a propusnah da kaja che minalata godina imam edin abort po moe jelanie.blagodarya predvaritelno.

Здравейте! Съветвам Ви да посетите Вашия гинеколог възможно най-скоро. Има няколко причини за кървене в ранна бременност. Необходим е ултразвуков преглед и някои изследвания, за да се установи точната причина.

д-р Маргарита Маламова

Гинеколог

bremena sam v 9 mesec. Korema mi ot vreme na vreme stava mnogo tvard samoto bebe go use6tam taka normalno li e

Здравейте! След 36-та гестационна седмица е нормално да имате неболезнени втърдявания на корема( това са т.нар. подготвителни контракции). Важно е да усещате движенията на плода.

д-р Маргарита Маламова

Гинеколог

Бременна съм а имам язва.Повръщам имам киселини и ме боли стомаха.Какви лекарства да пия? Аг каза че мога да пия фамотидин бусколизин спазмалгон нексиум.Аз чета че не трябва.Моля ви за вашето мнение!

Здравейте! Язвите и гастритите по време на бременност често се обострят. Лекарствата,който изброявате са точно тези,които се използват по време на бременност. Всеки медиканент има и странични действия, но преценявайки съотношението полза-риск,се налага да ги ползваме. Бъдете спокойна и се доверете на Вашия лекар (спазмолитиците и нексиум са много подходящи ). Една обострена язва може да Ви създаде много повече проблеми,отколкото приема на тези лекарства.

д-р Маргарита Маламова

Гинеколог

Zdraveite dr.Petrova bih iskala da popitam ne6ti4ko I az otkriha mi endrometrioza I vodih 6 meseca kurs na lechenie s lukrin depo sega veche cikala I vsichko bilo nared samo che ne e taka na 15 .07 .2014 mi napraviha cvetna snimka bez upoika I mi kazaha che ednata mi traba e zapuchena a drugata propuskala technost no se sabirala nisko dolu kazaha che I tq se vodi za zapuchena sega trqbvalo da podam dokumenti za invitro no I da mi mahnat trabite nujno li e

Здравейте! При положение,че подлежите на ин витро процедура и двете тръби са запушени, практиката е да се махат тръбите,като по този начин се намалява риска от извънматочна бременност.

д-р Маргарита Маламова

Гинеколог

Здравейте !Направих аборт по желание в 8 г с и сега съжалявам.Кога мога да забременея без да има опасност за плода?Имам позната която забременя?Имам позната която забременя веднага след аборта преди да и дойде първата менструация и сега е нормално всичко.Моля ви за вашето мнение.

Здравейте! Препоръчително е да изчакате 3 до 6 месеца след подобна манипулация.

д-р Маргарита Маламова

Гинеколог

На 39 години съм .От 10 години не мога да забременея.Какви изследвания трябва си направя?

Здравейте,

изпращаме отговор на запитването Ви на личния Ви имейл.

Хубав ден!

Весела Такучева

www.revita.bg

site@revita.bg

Здравейте д-р Аелита Петров, от две години и половина се опитвам да забременея, на 42 години съм.Имам две прекрасни деца. Това ми е втори мъж, който няма деца а аз искам да го даря с наследник. Февруари месец ми правиха операция и ми извадиха десният яйчник, който беше кистозен. Моля дайте ми съвет какво мога да направя за да ощаслива моята половинка. Благодаря предварително.

Здравейте! Трудно е да Ви отговаря на така задения въпрос. Нужно е да се направят доста изледвания на Вас и спермограма на партньора Ви,за да се установи дали има някакъв проблем. Съветвам Ви да се обърнете към специалист по репродуктивна медицина.

д-р Маргарита Маламова

Гинеколог

Здравейте. Искам да се посъветвам с вас.Последно МЦ ми беше от 18авг до 22авг на 29 започнах да пия хапчетата Джаз (противозачатъчни),2/3 пъти забравях хапчета и ги пих с закъснение (около 1 ден) , днес изпих 2рата бяла таблетка от няколко дни ми е сънливо а днес няколко пъти ми се гадеше ,дали има възможност да съм забременяла или е от хормоните? (С приятеля ми не се пазим по друг начин,даже свършва в мен) Утре сутрин ще си взема тест,но исках и да споделя с вас.

Здравейте!

Бременност не е изключена. Вие сте почнали противозачатъчните на 11-я ден от цикъла ( първия прием винаги започва от първия ден), освен това сте пропускали таблетки. Непременно си направете тест.

д-р Маламова

zdraveite shte zapochna taka poveche ot 6 meseca probvame s priqtelq mi da si imame bebche kopuvah si test za ovu no vse nemojeh da ylucha dnite. minaliq mesec mi doide na 20.09 i dneska me iznenada pak 18.10 molq vi posavetvaite me veche mn zeh da se otchaivam danebi da e problema v men ili v negoo vapreki che edvali shte e taka prosto nemoje da uluchime dnite ako moje da mi pomognete s tozi vapros shte sum vi mnogo blagodarna :)

Здравейте! Причините за репродуктивни неуспехи могат да са много и изискват много изслрдвания и на двамата партньори. Обърнете се към специалист по репродуктивна медицина.

Д-р Маргарита Маламова

Гинеколог

Здравейте ! Бих искала да попитам,може ли да не се забележи бременност навагинален ултразвук ?

Здравейте!

Да, възможмо е да не се вижда плодния сак в много ранна бременност (първите няколко дни след закъснение на менструацията). 

Поздрави,

д-р Маламова,

гинеколог

Zdraveite D-r Petrova, na 12 oktomvri mi doide,i na 30 oktomvri otnovo,kakva moje da bude prichinata?Ima li veroqtnost da sum bremmena?

Здравейте,

Да, има такава вероятност. Направете консултация с гинеколог.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, на 28.09.14г се спука презерватив и приятелят ми свърши в мен, веднага изпих ескапел, след 10 дни получих кървене, което не се различаваше от нормалния ми менструален цикъл, след това на 28.10.14г. получих отново кървене, което беше по-малко от обикновеното. Очаквах следващия си МЦ на 25.11, но все още не ми е дошло, възможно ли е да съм бременна? Като цветна бременност може би? Посетих гинеколог преди 2 седмици като ми взе цитонамазка и биопсия, при тези манипулации щеше ли да си проличи ако съм бременна?

Здравейте!

За Ваше спокойствие си направете тест за бременност. Ранна бременност е възможно да не се види с ултразвук.

д-р Маламова
гинеколог

 

Здрaвейте,интересувaм се кой хaпчетa стaвaт зa aборт понеже съм мaлкa зa aборт и ме е стрaх или кaкво дa нaпрaвя дa пометнa в деветa седмицa съм?Ще съм ви много блaгодaрнa aко ми дaдете някой пример.Лек ден

Здравейте!

Абортът извън здравно заведение е забранен! Препоръчваме Ви да се обърнете към специалист в специализирана болница!

д-р Маламова,

Гинеколог

Зздравейте, искам да попитам възможно ли е да съм бременна ,защото ми закъснява , попринцип не ми е много редовен ,но досега не съм обръщала кой знае калво внимание понеже не бях правила секс,нямам почти никакви симптоми ,които са обичайни ,имам липса на апетит осещам глад ,но не ми се яде нищо ,не ми се гади,нямам болки в гърдите и т.н и възможно ли е всичко това да е от мъка ,притеснение от самата мисъл и т.н

Здравейте!

За Ваше спокойствие си направете тест за бременност.

д-р Маламова

Здравейте,имам нужда от вашата помощ!Бях много болна с висока температура повръщане и разстройство.Изписаха ми оспамокс аналгин деган ампули гентамицин през устата ниледикс и пих за стомаха фамотидин и спазмалгон. Проблемът е че съм била бременна в 5 г с .Нещо навредила ли съм на бебето?

Здравейте,

Част от лекарствата, достигащи ембриона през този период от неговото развитие, не го увреждат, други могат да предизвикат тежки анатомични дефекти или трудно доловими метаболитни нарушения, които могат да се проявят години след раждането. Подробна консултация може да направите в Национална генетична лаборатория при проф. Кременски и д-р Брадинова. http://genetika.maichindom.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Възможно ли е като се прави Ин витро и като вкарват тръбичка или инжекция в жената за да и се сложи спермата възможно ли е в тая сперма да се смеси с женското сокче (да и се вземе секрет) ? смисъл друго момиче да свърши и това да се смеси дали ще стане нещо или просот е невъзможно това ? Допитвам се заради мои приятелки !

Здравейте!

Съжалявам,но не мога да разбера въпроса Ви!

 

д-р Маламова

Здравейте Госпожо Петрова.Бременна съм в 8гестационна седмица,искам да направя аборт,но живея в Ирак -тук абортите са забранени,всички гинеколози които посетих отказват.Искам да попитам може ли това да стане с медикаменти и името им.

Здравейте,

Подобен проблем не подлежи на обсъждане онлайн. Медикаментозното прекъсване на бременност е забранено, поради тежките усложнения, които предизвиква.

д-р Аелита Петрова

здравейте имам три нежелани аборта износвам ги до 6 седмица и ги губя можете ли да ми кажете на какво по принцип може да се дължат абортите и какви изследвания да си пусна за да се разбере причината благодаря предварително

Здравейте!

Причините могат да са много, добре е да се обърнете към Вашия гинеколог, за да направите необходимите изследвания.

д-р Маламова

dobur den interesuva me piq djaz,belite placebo tabletki predpazvat li ot zabremenqvane?

Здравейте,

Не, плацебо таблетките не предпазват от забременяване, те не съдържат активно действащо вещество. Тяхната роля в случая е да предпазят от объркване при приема на хормон съдържащите таблетки – светлорозовите, които предпазват от забременяване. По време на приема на неактивните плацебо таблетки трябва да започне кървенето и да продължи 2-3 дни. По време на кървенето има естествена защита от забременяване. Така се спазва един 28 дневен цикъл.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

миналата седмица за първи път правих секс. беше с презерватив но преди напълно да влезне в мен с приятеля ми пробвахме различни неща и той по няколко пъти се изпразваше миеше пениса си или го бършеше и пак продължавахме да го втрива върху мен без презерватив и без да влиза в влагалището ми. но сега имам опасения дали е възможно ако е имало сперма върху пениса останал да влезне в мен като го е втривал в ануса ми примерно или малко понадолу. иначе първия път когато влезе в мен беше с презарватив но използвахме масажно олио за да бъде по лесно. сега преди 4дена ми дойде цикъла а ние правихме тези неща 4 дена преди да ми дойде . дали е възможно да съм забременяла въпреки че имам цикъл. и сега ако направя обикновен тест за бременост взет от аптеката ще има отполза. помогнете ми защотот след 4 дена ми предстои планирана сериозна операция в чужбина ако съм бремена много лошо

Здравейте!
Малко вероятно е да сте бременна. За Ваше спокойствие може да си направите тест след приключване на менструацията.
д-р Маламова

zdravejte. moje li sled abort po vreme na karvene, ne na cikyl da se zabremenee. blagodarq vi.

Здравейте!

Макар че е малко вероятно, все пак е възможно да забременеете.

д-р Маламова

zdraveite, iskam da popitam imali veroqtnost da sam bremennna ako mie do6lo po rano.be6e samo za 3 dena i to po mnogo malko i svetlo na cvqt .Ako mi pomognete 6te sam vi mnogo blagodarna

Здравейте!

За Ваше спокойствие си направете тест за бременност.

д-р Маламова

Имам следнич пробле,преди 10 дни си направиж 3 теста за бременност и бяха положителни,седмица след това си направих кръвен тест който показа 69.31MIU/mL,2 дни след това запоячна силно къврене все едно ми доиде цикалат със съсиреци но малко по обилно,веднага отидох на гинеколог който не видя да има нешто вътре и каза че най вероятно съм го изхвърлила,на следваштият ден си пуснах отново кръвен тест,който показа 60.21 MIU/mL.Според вас на какво се дължи това.Благодаря предварително

Отговорих Ви по имейл.

д-р Маламова

ne mi idva cikala kakvo da pravq?

Здравйте,

Ако има вероятност за бременност, направете  тест. Другата възможност е хормонален дисбаланс – прави се консултация с гинеколог и хормонални изследвания.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! На 7.06 миналия месец с моя приятел го направихме има ли начин да съм бременна защото цикъла въобще не ми дойде миналия месец, а той свърши в мен, но пък двата теста, които правих бяха отрицателни, а имах сиптоми за бременност ? Също така разбрах, че имам единични левкоцити в урината и се чудех ако съм бременна дали ще го покаже? Предварително Благодаря за отговора

Здравейте,

Сигурен резултат дава  кръвният тест за бременност. Изследва се ЧХГ /човешки хорион-гонадотропин/, който се позитивира и увеличава в хода на бременността. Единичните левкоцити в урината не са патология и не пречат на този тест, но при него има един минимален процент фалшиво негативни резултати. От друга страна, ако бременността е едномесечна, би трябвало да се позитивира и в урина. По-вероятен е хормонален дисбаланс, нужна ви е консултация с гинеколог.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdraveite iskam davi popitam neshto tai kato v momenta nqmam vaMojnost da otida pri nqkoi gonekolog as sam 19 g .imam edno momichence na 2 g. Isega iska m vtoro dete no ot godina nese poluchava neshto i naskoro edna moq pozna me posavetva dasi aloja aspirin ili benalgin od dolo taka sam mojela da zabremeneq po barzo ias q poslushah i slojih benalgin no kato se porovoh v internet vidqh cje tova se chita za protivozachatchni isq sam mnogo pretesnena posavetvaite me a neshto

Здравейте,

Медикаменти, които не са предназначени за влагалищно приложение, могат само да навредят. В случая – да предизвикат нараняване на лигавицата. Биха могли да предпазят от забременяване, ако се поставят преди акта, но не бива да се прави, тъй като тогава лигавицата на влагалището със сигурност ще се нарани и най-вероятно ще последва инфекция. Препоръчвам Ви да не правите нищо друго, освен естествените опити за забременяване, и при първа възможност да посетите гинеколог за консултация и изследвания.

д-р Аелита Петрова

 

здравейте моят въпрос е следния.преди време ме оперираха от ендометриозна киста на яйчника.сега 6-7 години по късно пак ми откриха.искам да знам сега ако забременея има ли риск и изобщо ще се получи ли?

Здравейте,

Както знаете, възможността за зачеване зависи от много фактори. Яйчниковата киста в повечето случаи не пречи на забременяването. От значение е дали е запазена яйчниковата  функция, т.е. какво е нивото на половите хормони в различните фази на цикъла. Най-добре е кистата да се лекува преди забременяването, но ако забременeете преди това, възможно е да износите бременността успешно. Добре е да се консултирате със специалист, имащ опит с тези проблеми.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здлавейте др Петрова.Искам да забременея,но не се получава.Въпросът ми е Pregnacare Conception помога ли за забременяване?Благодаря ви.По колко и колко време мога да го приемам?

Здравейте,

Както знаете, възможността за забременяване зависи от много фактори, както физически – анатомични и физиологични, така и психични. Надявам се, направили сте съответните консултации със специалисти и половите органи и при двама ви функционират нормално. В такъв случай ПРЕГНАКЕЪР ЗАЧЕВАНЕ ЗА НЕГО И НЕЯ могат да подпомогнат опитите за забременяване, наред със здравословното хранене и начин на живот. Но ако се храните непълноценно и начинът ви на живот е нездравословен, тази добавка към храната едва ли ще помогне. 

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

zdr.az sam na 26g ot 10g imam nerodoven cikal.hodila sam kade li ne,vsi4ki miispiasvaha nqkakvi hapcet za da mi idva,sega sam omijena ot 3 g i siakam bebe tame problema che az ciakl nqmam,a hapceta vechene moga da pia kakvo da pravq molq pomognete

Здравейте,

За съжаление не бих могла да Ви помогна, проблемът е твърде сериозен, за да се помогне от разстояние. При сериозни проблеми се търси помощ в най-квалифицираните университетски здравни заведения. Клиниката на д-р Щерев е специализирана за проблеми със забременяването. Междувременно може да обърнете внимание на храната и процеса на хранене, физическата активност и психическото си състояние. Може да се консултирате с лекар-физиотерапевт за най-подходящото поведение.

д-р Аелита Петрова

Здравейте, доктор Петрова, моята ситуация е следната. Правим опити за бебче. Имам нередовен цикъл, който се дължи на поликистоза (кистички). Беше ми предписан Инофолик , пила съм го и друг път. Поднових приема от август 2015 след прием на Дуфастон, септември ми дойде на 28-я ден, по сметки изчислих овулация, защото ми е известно,на база предишни изследвания, че имам такава. Работихме по въпроса и октомври месец ми закъсня, вече 17-ти ден. Правила съм уринарни тестове, но все с много бледа, да не кажа въображаема втора черта. Имам някакви симптоми, но е възможно да са плод на силното желание. Имам записан час за преглед на 29-ч ден от закъснението. Възможно ли е да съм бременна? Какво е мнението Ви по въпроса? Благодаря предварително!

Здравейте,

Да, възможно е да сте бременна. Може да направите кръвен тест за бременност. Той улавя много ниски концентрации на ЧХГ, т.н. хормон на бременността в най-ранна бременност.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Iskam da popitam pri poftorno i potretno na polov akt vazmojnoli e zabremeniavane

Здравейте,

Да, възможно е.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! Много съм притеснена, моля за съвет.Два дни много ме боли корема , а не ми идва само ми зацапва.Последният ми цикъл беше на 8,10, От 26 до 29 имах странно розово - кафяво течение с леко напрежение в корема. В последните дни имах леко гадене. Трябваше да ми дойде около 8,11 , а сега сме 13,11 - боли ме корема и само ми зацапва. Има ли вариант да съм бременна? Или пък е от нерви и напрежение- този месец ми се събра много.Благодаря предварително.

Здравейте,

Възможно е да сте бременна, но също така има вероятност нередовният цикъл да се дължи на хормонален дисбаланс от стрес и преумора. Знаете, че трябва да се консултирате с гинеколог.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,Трябва ми съвет....направих си тест за бременност и беше положителен....на 7 ден от закъснението ми протече кръв и отидох веднага на лекар. Бебе не се виждаше...На другия ден след кървенето пак си направих тест -отново положителен .На 11 ден бях отново и пак нямаше бебе...лекарката ме прати на кръвен тест-18.87 са ми стойностите.(след кървенето ми преписаха дуфастон и но-шпа)Докторката ми каза,че има вероятност за извънматочна бременност...Какво ще ме посъветвате?Много ще съм Ви благодарна за съвета !

Здравейте,
Ако има съмнение за извънматочна бременност, е редно да постъпите в АГ клиника за уточняване на диагнозата. При извънматочна бременност нивото на ЧХГ /хормон, който се определя като показател за бременност / нараства много по-бавно, отколкото при маточна бременност. Проследяването му през ден няколко пъти може да помогне за диагнозата.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Добър ден,аз съм на 22 години последния ми цикъл дойде на 31.12.2015 и свърши на 07.01.2016,на 16.01.2016 с моя приятел правихме секс,според нас нищо не е попаднало в мен,но все още не ми идва.Вчера си направих тест,но странното беше че чертичката не беше над С а беше между С и Т.Имам болки в гърдите,леки болки в яйчниците и ме обливат топли вълни.По предписание на медицинско лице всеки месец пия Геритамин,кохто спабилизира цикъла ми,не мога да разбера дали симптомите,които имам са менструални или за начална бременост.Молбата ми е да ми дадете съвет,незнам какво да правя.Благодаря Ви предварително.теста е Sure check и чертичката е само една и е между С и Т.Това е вротия тест,които правя 1-вия беше 10 дена след акта беше отрицателен,вчера беше 2-рия и имаше една чертичка,между С и Т.Болките в гърдите днес са по-голями и вечерно време от няколко дена много топли вълни имам.

Здравейте,

Възможна е бременност или хормонален дисбаланс. Необходим е преглед при гинеколог със съответните хормонални изследвания – полови хормони и  ЧХГ /кръвен тест за бременност/.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, искам да Ви попитам относно предлагания продукт "спирулина". Бременна съм в седми месец, имам инсулинова резистентност и приемам Сиофор 850 мг. 3 х 0.5 на ден, ведно със спазването на хранителен режим. Проблемът е, че въпреки режима и хапчетата, глада е неудържим,а и килограмите се качват много бързо (до момента съм +17). След като прочетох за продукта "спирулина" се зачудих дали не би ми помогнал за "удържането" на килограмите и дали може да се приема в състоянието, в което съм :) Благодаря предварително за отговора :)

Здравейте,

По данни от научни изследвания, спирулина е полезна за плода по време на бременност. Вероятно и гладът ще отслабне. Може да опитате и с хранене по малко на всеки 2 часа – без хляб, сладки и храни с брашно. Вместо захар – мед, стевия, меласа, фурми, брашно от рожкови  и др.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Dobar den kazvam se Magda i iskam da vi popitam samo s Cytotec moje li da se predizvika abort v 18g.sedmitsa i kakvi sa dozite,zashtoto v bolnitsata v,koyato shte mi go pravyat mi kazaxa che shte mi dadat Cytotec i dotam.Ako obichate shte mi obyasnite li vsichko za tova lekarstvo i dozite, koito tryabva da mi dadat.Za men e mnogo vajno, zashtoto me e strap,vse pak ne se namiram v Balgariya, a v druga darjava i vse oshte ne govorya dobre ezika im samo mi pokazaxa imeto na lekarstvoto.Pojelavam vi priyaten sledobyad.

Здравейте,
Медикаментозният аборт е легализиран в много държави, но се извършва под лекарски контрол. В единични случаи са възможни усложнения, поради което  контролът е задължителен. У нас Цитотек официално не е разрешен. В информацията от фирмата производител е указано, че цитотек (misoprostol) е предназначен за употреба в гастроентерологията /за намаляване риска от медикаментозна стомашна язва /, противопоказан е по време на бременност, тъй като може да предизвика непълен аборт с опасно кървене. Наблюдавани са случаи на аборт, предизвикан от цитотек след 8 г.с. от бременността с руптура /разкъсване/ на матката. За легален медикаментозен аборт у нас се използват други медикаменти.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Dobar den d-r Petrova,kazvam se Magda, ako obichate bixte mi obyasnili kakvi xapcheta za abort se izpolzvat v Balgariya i ot kade moga da si gi kupya.

Здравейте,

Абортът по желание не е манипулация, която можете да извършите сама, без лекарски контрол. За да се избегнат усложненията - редки, но опасни за здравето, е  необходим  АГ преглед, указания и проследяване на състоянието.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Dobar den d-r Petrova, iskam da vi popitam moga da napravya abort v 18g.sedmitsa, zashtoto az sas moyt saprug se razdelixme i ne mi se iska da bada samoten roditel. Kolko vreme trae, kolko struva, v koya bolnitsa moga da go napravya i dali moje v petak vecher ili prez pochivnite dni. Pojelavam vi priyaten den

Здравейте,

Аборт по желание у нас се прави до 12 г. с. Съжалявам...Ако предприемете незаконни мерки за прекъсване на бременността рискувате усложнения, опасни за живота.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Dobar den d-r Petrova, ako obichate bixte me nasochili kam nykoya bolnitsata, koito se bixa saglasi li da mi napravyat aborta v 18g.sedmitsa sreshtu zaplashtane i kolko vreme trae. Ochakvam vashiyat otgovor mnogo skoro i vi pojelavam priyaten den

Здравейте,

Без медицински показания, вероятно никъде няма да се съгласят да направят аборт в 18 г.с., тъй като е незаконно. Аз нямам личен опит, нито контакти, които да са Ви от помощ. Като се има предвид, че нищо от това което се случва не е случайно, може би ще ви се наложи да преосмислите отношението си към тази бременност.

http://www.domuschievi.com/services_BG.html?gclid=CPWU_rKDpMsCFeIp0wod7-ALjQ

http://josephdimitrov.com/contact

http://www.invitro.bg/kontakt

http://bremennost.bg/abort-cena.html

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

zdraveite kazvam se cveta imam dve deca ot predishen brak ot 4 godini jiveq s segashniq si saprug koito sashto e razveden no nqma deca i iskame da si imame nashe obshto dete no ne se polu4ava hodih na genikolozi nqma pri4ina kazvat no predi godina i polovina mi napraviha kurtaj sled koeto kazaha 4e sam imala polepi ne se pazim a ne se polu4ava ako mi otgovorite shte vi bada mnogo blagodarna

Здравейте,

Има вероятност причината да е в съпруга Ви. Необходимо е да направи консултация с уролог за изследване на тестисите и спермата.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Д-р Петрова, здравейте! Интересува ме мога ли да продължа употребата на див Ямс след трансплантирането на ембриона?

Здравейте,

Добре е да го спрете, тъй като няма достатъчно проучвания за влиянието му в хода на бременността.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

здравейте чхг падна на 20% вече няма бременност според лекаря ми е била химическа бременност доколкото четох за този вид бременност зиготата не се е имплантирала в матката неразбирам какви са причините никога несъм забременявала досега борбата ни беше дълги години без успех пиех преди време витекс който ми помогна за да имам фоликули които несъм имала никога дали можете да ми предложите продукт за проблемно забременяване

Здравейте,

Добре е да започнете с цялостна детоксикация на организма, което неминуемо ще подобри работата на яйчниците и шанса за забременяване – здравословно хранене и начин на живот – прясна храна без консерванти, предимно плодово-зеленчукова и пълнозърнести храни, упражнения за метаболизма, дихателни упражнения, релаксация.

Подходяща е програмата за детоксикация Тисилин клийнс, Алое Вера и др. След това Мака, Витекс, Фолиева киселина и мултивитамини едновременно.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Здравейте! Бременна съм, на около 2 месеца. Пих лекарства предписани ми от гинеколога ми - Метергин - 0,125mg. Минаха 10 дни оттогава, минах на преглед и продължавам да съм бременна. Въпросът ми е ако реша да запазя бебето, възможни ли са дефекти, причинени, вследствие на приемът на тези хапчета, или по-добрият вариант е да направя аборт? Много Ви благодаря!

Здравейте,

Метергин повишава тонуса на матката и стимулира контракции, които водят до изхвърляне на плода. При здраво закрепена към матката оплодена яйцеклетка, бременността продължава. Има вероятност плодът да е увреден, но за определяне на конкретния риск се обърнете към Национална генетична лаборатория, тел. 91-72-468 http://genetika.maichindom.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! Казвам се Мирослава Божкова от София на 27Г.от София. Имам син на 6Г.Всичко с първата ми бременност беше наред с раждането също.Сега искам да имам още едно детенце но не се получава. не съм посещавала лекари нямам констатирани заболявания и проблеми.Въпросът ми е дали мога да пия хранителната добавка Витекс -Адамов дърво на своя глава без предписание на лекар за да забременее по-бързо? БЛАГОДАРЯ!!!

Здравейте,

Наблюдавани са някои индивидуални реакции на непоносимост, които всъщност са възможни за всяко непознато, за който и да е организъм, вещество. Ако поемате този риск, може да приемате витекс, но ефектът му настъпва бавно – след 6 или повече месеца. Добре е междувременно да направите съответните консултации и изследвания за установяване на проблема – УЗ, хормони и т.н.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Не водя редовен полов живот ,а искам бебе.Достатъчно ли е ,ако се прави секс само във фертилните дни? Вярно ли е че е по-добре да се прави секс преди предполагаемата овулация?

Здравейте,

Два дни преди и деня на овулация са най-фертилните дни, както вероятно знаете. Но се препоръчва секс 2-4 пъти седмично.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова аз съм на 16 години и съм женена. Миналият месец с мъжът ми планирахме бебе , цикълът ми е редовен трябваше да ми дойде на 10 но ми дойде  на 2 , първите 2 3 дни беше светло червено останалите 2 3 дни беше тъмно кафеникаво. Отидох на гинеколог но ми каза,  че компютъра не отчира и е още рано да се разбере. От няколко дни ме боли долу ниско корема и кръста , а днес видях на бельото ми розаво течение , по принцип от 2 години имам бяло течение , но днес имах розаво течение. Преди една 1 седмица си направих тест за бременност , но мисля , че не го направих както трябва и ми показа отрицателен. Моля отговорете на съобщението ми. Благодаря предварително :)

Здравейте,

Предполагам, че лекарят ви е пуснал изследвания за бременност - ЧХГ /човешки хорионгонадотропен хормон/ в кръвна проба и полови хормони за хормонален дисбаланс. Възможно е, ако е имало бременност, да е настъпил спонтанен аборт и понеже е минало време, пробата за бременност да е отрицателна. След като сте била на консултация при специалист, не би трябвало да се тревожите, изчакайте резултатите или направете нов тест за бременност в друга лаборатория.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, правим опити за бебе. Последният ми цикъл беше на 12.08 а след това на 27 получих странно зацапване после на 01.09 същото. Срга вече ми е време за новия цикъл, но имам странно леко кървене. От две седмици имам наподобяващи ПМС болки. Много съм притеснена. Личната ми лекарка ме прегледа за 5 мин и ми каза да чакам. Даже аз я попитах дали има вероятност за бременност. Забравих да спомена че живея в чужбина. Общо взето въпросът ми е дали всичко описано е нормално ако е настъпила бременност или тези зацапваноя трябва да ме притеснявам. Благодаря

Здравейте,

Физиологично кървене по време на бременност се получава обикновено около датата на очакваната менструация. Понякога в начална бременност се получава леко отлепване на плодния сак от лигавицата на матката, протичащо с леко кървене /зацапване/, което може да се възстанови и бременността да продължи или да доведе до аборт. Вероятно затова лекарят е казал да чакате. Може да направите тест за бременност и ако е положителен, да го повторите след 2 дни.

Ако имаше нещо притеснително, например извънматочна бременност, лекарят щеше да вземе мерки. И все пак, ако се появят болки, спешно търсете помощ, разбира се.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, доктор Петрова.Да започна с това, че с приятеля ми правим опити за бебе от 6м, без резултат засега.От два месеца,наред с обичайните съсиреци ,забелязвам бяла нагъгрена ципа , която ги обвива. Има ли нещо общо с опитите?Нормално ли е наличието им?Имам една бременност ,завършила с мисед в 11г.с

Здравейте,

Възможно е да са спонтанни аборти. Добре е да направите консултация в Национална генетична лаборатория и  изследвания по преценка на лекаря -  тел.02 /9172 268 : Началник – консултации. ; 088 2436028 : За консултации http://genetika.maichindom.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/

д-р Аелита Петрова

НЯМАМ СЕРИОЗЕН ПРИЯТЕЛ,А ИСКАМ БЕБЕ. 0т Вас зная че с дигиталните тестове за овулация се определят двата най-плодородни дни т.е. ако правя секс с цел бебе само в тези дни достатъчно ли ще е/т.е. както при инсеминацията се таймира овулацията и се вкарва спврма,така и аз да използвам любовника си /в тези дни/за донор?/ Колко време живеят сперматозоидите? Мнението ви за ИНФОЛИК ?

Здравейте,

Препоръчително е всяка бъдеща майка в очакване на бременността да приема фолиева киселина по 400 мкг дневно, което означава по 2 сашета Инофолик. Фолиевата киселина е витамин, който е много важен за здравето на бъдещата майка /а и за всеки друг/, а преди очаквана бременност и до края на 3-ти месец от бременността се приема като профилактика срещу вродени малформации на плода. Инозитол опринася за подобряването на функцията на яйчниците.  Добра комбинация. Колкото по-често правите секс, при това секс за споделяне радостта от живота, секс от любов или поне с добри чувства, несвързани непременно с така очакваната бременност, толкова по-голям е шансът да забременеете. Амбицията в този случай може да затрудни забременяването.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

здравейте мога ли да ви попитам имах гъбички на вагината приемах 2таблетки ИТРАКОНАЗОЛ ФУНГИЗОЛ 100МГ И тогава забременях сега сам в 3 седмица има ли опасност за плода генеколожката ми каза че е било 50/50 % моля ви за съвет да го оставя или да направя аборт

Здравейте,

За специализирана консултация се обадете в Национална генетично лаборатория, доц. Савов +359 2 9172 268 : Началник - консултации или д-р Брадинова +359 2 9172 468 : За резултати и консултации

http://genetika.maichindom.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,бихте ли дали мнението си относно резултатите ми от БХС 11-14 СЕДМИЦАКомбиниран риск за Даун-1 от 6000 / риск за Едуардс 1 от 100000 /риск за Триплодия 100 000риск за Патау 1 от 100 00 0 / риск за Търнер 1 от 100 000биохим. риск за Даун 1 от 530възрастов риск за Даун 1 от 690 PAPP MoM 0.8възрастов риск за Едуардс 1 от 6200 Free-bCG MoM 2.06възрастов риск за Патау 1 от 19 000 NT 0.8възрастов риск за Търнер 1 от 6600 NT MoM 0.65възрастов рикс за Триплодия 1 от 100 000

Здравейте,

Тъй като биохимичният риск за болестта на Даун е по-висок от възрастовия, добре е да се направи биохимичен скрининг и във втория триместър, с комплексна оценка на общия риск. Както знаете, колкото по-малка е цифрата, толкова по-голям е рискът. Така 1 от 530 е повече от 1 от 690. Но 1 от 530 е нисък риск и нямате повод за притеснение. Рисковете за другите заболявания са пренебрежимо ниски. Лабораторният резултат е само част от оценката на риска. Важен е и резултатът от УЗ прегледа.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdraveite!Az sum v 16-ta sedmica i imam vaginalno techenie s lek diskoforten surbej . Doktor mi izpisa Ginazol gel , pritesnqvam se da ne navredi na bebeto? !

Здравейте,

Няма изследвания, които да показват, че Гиназол крем е вреден за плода, поради което при нужда се изписва по преценка на лекаря, че потенциалната полза надвишава потенциалния риск за плода.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте. Казвам се Дияна и съм на 32 години. Имам проблем с износването на плода. До момента имам 5 спонтанни аборта. След втория исках да пусна изследвания, но гинекологът ми каза,че няма нужда. Нямало никакъв проблем и следващата бременност ще е наред. Не знам от къде си извади това заключение. Така се стигна до петия, като през това време смених 4-5 гинеколога. Никой не предприемаше нищо.Най-накрая случих на добър човек, който взе присърце моят случай. Пуснахме изследвания за FT4, TSH, Prolactin, Хламидия,Спермограма, HSG, генетични и на двамата. Резултатите не установиха проблем. Сега остана да направим и имунологични. Този месец, преди да направим биопсия, гинекологът ми искаше да проследи цикълът от началото. Трябваше да отида на втория ден,след започване на менструацията. До тук добре. Проблемът обаче е,че ми закъсня и си направих тест,който се оказа с втора бледа черта. В клиниката ми записаха час чак след пет дни и не знам какво да правя до тогава. Можете ли да ме посъветвате нещо? Не знам как е станало,пазехме се. Проблем ли ще е за имунологичните изследвания една бременност? Толкова много искаме бебе, но ми е много притеснено. Има в ли шанс изобщо да го задържа,при положение,че не сме провели лечение на проблема,който е на 90% сигурно,че е имунологичен,но не се знае точно от какво? Извинявам се за дългото обяснение,но не знам към кого да се обърна. За тия 5 дни,докато отида на лекар, ще се побъркам. С уважение: Дияна

Здравейте,

Може да отидете в спешна лаборатория и да направите кръвен тест за бременност –ЧХГ. Възможно е да задържите тази бременност, отпуснете се, тревогите намаляват шанса.

д-р Аелита Петрова

 

Здравейте, бих искала да знам дали може да се взема този продукт ГАСТРИТИКС по време на бременност? Има ли значение дали е ранна или напреднала? Все още не съм в този етап, но се надявам това скоро да се случи. По принцип имам проблеми с подуване и задържане на газове. Храня се редовно, като съблюдавам обедите да не са нещо "сухо и набързо". Предварително благодаря за вниманието!

Здравейте,

Хранителната добавка Гастритикс не е подходяща за продължителна употреба по време на бременност и кърмене.

д-р Аелита Петрова

Здравейте, от доста време пия Натуралакс 3 и съм много доволна.Въпроса ми е подходящ ли е за бременност и кърмене или да се насоча към друг продукт. Много добре ми понася Натуралакса, но не искам да рискувам дори и малко.Ето какви са ми заболяванията:- поликистоза на яйчниците- инсулинова резистентност- недоказан все още лек проблем с НБЖВодя борба със стерилитета и искам да знам има ли рискове за бременност този продукт. Благодаря.

Здравейте,

В очакване на бременността Натуралакс не е противопоказан, но след забременяването е по-добре да не се приема, тъй като някои от съставките не са подходящи за продължителен прием по време на бременност или действието им по време на бременност не е напълно проучено. Еднократен или краткотраен прием не може да навреди, но за продължителния няма достатъчно информация.

д-р Аелита Петрова

Здравейте бременна съм в 3 месец искам да ви попитам дали е подходящо за мен да си хапвам цитрусови плодове.Най-вече мандарини защото много ги обичам .Моля Ви да ми отговорите

Здравейте,

Разбира се, че може. Хапвайте всичко, което Ви се яде, без да прекалявате и като се стараете да е качествено. Добре е все пак да внимавате с калориите и да следите теглото.

д-р Аелита Петрова

 

Искам да попитам понеже моята овуладия е 0.12 измервана на 5 ден от сикала дали витекса помага на овуласията

Здравейте,

Витекс регулира женските полови хормони и нормализира овулацията. Ефектът настъпва бавно, необходим е продължителен прием.

д-р Аелита Петрова

Бременна съм в 8 сед.Миналата седмица ми биха мускулно МилгаммаН 2 ампули .Има ли опасност за развитието на плода

Здравейте,

Тъй като този лекарствен продукт съдържа 90 mg витамин В6 / капсула, то употребата му по време на бременност и кърмене не се препоръчва.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

zdraveite doktor petrova izkam da popitam vazmojno li e predizvikvane na rajdane v 34-35 sedmica po jelanie ili ne 6te sum vi blagodarna ako mi otgovorite po informativno blagodarq vi predvaritelno

Здравейте,

В България е разрешено прекъсването на бременност по желание до 12-та гестационна седмица. След 12 г.с. бременност се прекъсва само по медицински показания. Преждевременно раждане по желание е криминално деяние.

д-р Аелита Петрова

Преди 2 седмици правих секс с приятеля ми за много малък период от време (3,4) минути. Беше ми за първи път както и на него.. беше неочаквано и нямахме презерватив. Последно ми дойде миналият месец на 20.11.2016г. и сега ми закъснява. Той не е свършвал в мен, също и не е мастурбирал преди това. Въпроса ми е дали има възможност да съм бременна.. боли ме корем постоянно, а много ме е страх да си взема тест, защото не знам какъв ще е резултата. Можете ли да ми помогнете ? Чувала съм, че може от предеякулационната течност да се забременее, вярно ли е ?

Здравейте,

В предеякулационната течност може да има сперматозоиди, следователно може да се забременее, особено в младежка възраст, когато фертилитетът е най-голям. Направете тест за бременност – в урина или в кръв – по-сигурно е. Понякога се получава извънматочна бременност, което може да обясни болките в корема. АГ консултация.

д-р Аелита Петрова

Здравейте!Нормално ли е в 8 г.с да имам болки ниско в кръста.Появяват се когато дъм седнала или се движа.Не мога да кажа че са силни,но са неприятни.Имам и доста излишни килограми и по принцип си имах проблеми с кръста.Все оше неясни и неустановени от специалист.Нормални ли са тези болки в кръста?

Здравейте,

При наднормено тегло болките в кръста по време на бременност са обичайно явление, дори в началото на бременността. За да облекчите болката, може да правите упражнения за бременни, масажи, плуване, да поставяте възглавница и колан за бременни.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

До гинеколог-здравейте бременна съм 23 седмица на феталната морфология установиха дясна аортна дъга сега искат да направя амниоцентеза този тест бил опасен трябвали да направя теста

Здравейте,

За съжаление в момента  не предлагаме консултации с гинеколог. Амниоцентезата не е задължителна. Ако сте готова да поемете риска да родите и отгледате дете с малформации, не е нужно да правите този тест. Ако рискът от малформация е по-голям от риска при амниоцентезата, може би ще решите да направите изследването. Ако са правени Биохимичен скрининг в 1-ви триместър и БХС 2-ри триместър, може да се определи комбиниран риск заедно с резултата от УЗ изследването. За допълнителна консултация може да се обърнете към Национална Генетична лаборатория – тел. 02 / 9172 268 : Началник - консултации

http://genetika.maichindom.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте Др. Петрова, бременна съм в 9 г.с. и на последния преглед се установи, че имам гъбична инфекция с Кандида Албиканс. Гинекологът ми предписа Гиназол крем еднократно. Притеснявам се да приложа лекарството, поради протичащата в момента органогенеза. Нямам други оплаквания освен по- обилното като количество течение (мирис, болка, парене, сърбеж), както и сексуани контакти. Въпросът ми е би ли навредило лекарството на плода и не е ли по- добре да изчакам с приложението му до 12 г.с.? Моля напишете ми ефективен и безопасен, в моето състояние, начин за повличване на течението без рискови медикаменти. Благодаря Ви!

Здравейте,

Добре е да спазвате диета с ограничаване на храните със захароза и лактоза. Рискът Гиназол крем еднократно да навреди на бебето ви, е пренебрежимо малък в сравнение с риска инфекцията да се усложни, с което рискът за плода може да стане много по-голям.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, имам въпрос относно действието на вагинално лекарство. Последната ми менструация започна на дата 06.12.2016 г. На 34 години съм, досега не съм забременявала. Бях на профилактичен преглед и цитонамазка в София на 20.12. 2016. При прегледа лекарят каза, че вижда "зачервяване на шийката на матката" и ще ме намаже еднократно с Солкожин. По време на прегледа на ехографа се видя, че има "вероятно започнала овулация". 24 часа след прегледа и намазването със Солкожин правих секс без предпазване. Днес, 13.01.2017 г. си направих два теста за бременност - и двата са положителни. Възможно ли е да има проблем с бременността, при положение, че е настъпила след еднократно намазване със Солкожин? Прочетох доста противоречиви мнения и съм притеснена. След около седмица ще си взема час за преглед. Живея в чужбина. Благодаря!

Здравейте,

Няма статистически достоверни данни за риска при бременност. Потенциалният риск при хора не е известен. Това предполага прилагане при показания и по предписание на лекаря. Уврежданията в най-ранните фази на бременност водят до аборт в първа-втора седмица. Може да направите консултация с лекар от Национална Генетична лаборатория за по-специализирано мнение.

http://genetika.maichindom.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/

д-р Аелита Петрова

 

Здравейте. На 23 години съм. Имам редовен цикъл на 28 дни. Този месец обаче ми закъснява с 8 дни вече. На 7мия ден си направих един тест и след 5тата минута нямаше нищо. По късно го погледнах и имаше бледа втора черта а и контролната лента беше по плътна. Тази сутрин си направих друг модел тест и нямаше нищо. Има ли вариант да съм бременна. Не ми прилошава но и нямам симптомите за цикъл като всеки месец. Ще съм ви благодарна ако ми отговорите какво да очаквам и защо ми закъснява.

Здравейте,

Възможно е да сте бременна. Направете тест за бременност в кръвна проба. Прави се в лабораториите.

https://www.google.bg/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%20%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%BD%20%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%20%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Д-р Петрова , сега съм на 35 години,преди година забременях от един единствен полов акт в месеца, но се наложи да направя аборт.Не водя редовен полов живот ,а много искам бебе. Аборта дали може да ми попречи за напред/непрекъснато имам страхове от това/?Интересувам се също колко време оцеляват сперматозоидите след секс?

Здравейте,

Както знаете, понякога абортите водят до сраствания, които пречат на пътя на сперматозоидите и забременяването е затруднено. Или имат други усложнения, водещи до стерилитет. Няма как да се разбере, освен с опитване за забременяване или медицинските изследвания, които се правят при стерилитет.

След попадането си във влагалището, сперматозоидите оцеляват до 5 дни, в зависимост от условията.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте искам да Ви попитам, с мъжа ми се опитваме да си направим бебче, последната ми менстурация беше на 23.12.2016г. Още от началото на януари започнахме с опитите тъй като ову ми е на 5-ти според изчисляванията ми. Та въпроса ми е кога мога да разбера дали е станало и какви са шансовете. Благодаря предварително

Здравейте,

При закъсняване на цикъла ще имате основание да мислите за бременност. Около 30. 01. 17 г. може да направите тест за бременност. Имате напълно реални шансове за зачеване. Успех!

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте отново и благодаря за бързият отговор! Вчера си направих тест за бременност тъй като не издържах и отначало беше една черта, оставих го и после като го погледнах се беше появила друга втора,но доста бледа , 2 дни преди закъснение съм , какво трябва да означава това? Благодаря много! Поздрави :)

Здравейте,

Възможна е бременност. Изчакайте 2-3 дни и отново направете теста с първа сутрешна урина. Или направете тест в кръвна проба.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdraveite bremenna sam v peta sedmica no ot niakolko dni imam slabi bolki I snoshti se zasiliha I prokarvix s otdeliane na niakolko sasireka.dnes bolkitd pochti izcheznaha no ima slabo karvene I ot vreme na vreme useshtam leko pridrarpvane I tapa bolka.Triabva li da se pritesniavam

Здравейте,

Трябва незабавно да потърсите помощ при АГ специалист.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Д-р Петрова ,при секс с приятеля ми той свърши отвън,малко след това повторихме/без да се ходи до банята между тековете/,но без той да свърши. Аз бях в овулация/доказано чрез тест/.Та въпроса ми е : може ли да се забременее при прекъснат полов акт и когато се повтаря ?

Здравейте,

При описаните условия, да, може.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Zdraveite iskam da popitam bqh na doktor i mi kazaha 4e imam plodniq mehur no vatre v nego nqma plod polu4ih kafqvo te4enie v4era i dnes ve4e mi e kato cikal no ne 4ak tolkova obilno kakvo da pravq opasno li e

Здравейте,

Необходима е консултация с гинеколог, за да се установи дали това е аборт и ако да, дали е пълен.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! Искам да се консултирам с Вас, защото съм много объркана! Имам два спонтанни аборта. При първият плода загуби сърдечна дейност, а втория се оказа кухо яйце. Едни АГ казват, че съм с двурога матка, а други - двойна матка с преградна стена, която ще пречи да износя бременност! Много съм объркана!Очаквам отговор!Благодаря предварително!

Здравейте,

При 2 и повече спонтанни аборта се прави консултация и изследвания в Национална Генетична лаборатория. http://genetika.maichindom.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте аз съм на 18 години и мисля че съм забременяла имам симптомите много ми е издут корема усещам като ритане отпаднала съм и ми се вие свят. Но има един проблем не съм сигурна че съм бременна защото ми идва цикъла но е слаб. Попринцип имам много болезнен и много силен цикъл но от 3 месеца вече не ми е нито силен нито болезнен. Искам да се консултирам преди да отида на гинеколог. Защото попринцип аз искам да си имам детенце и като отида на лекар да не се разочаровам. Благодаря ви предварително.

Здравейте,

Ако направите тест за бременност в кръвна проба, ще разберете дали сте бременна. Прави се във всяка лаборатория.

д-р Аелита Петрова

ydraveite mnogo mee sram ot tova koeto shte vi pitam no nqma kak znachi imam s moqta priqtelka pravih me sex problema e tam che e mnogo tqsna I kogato pravih me teche kruv vuprosa mi e tam moje li da zabremenee ot tova ne sum svurshval v neq nee bila v cikul togava prosto mnogo tqsnq edvam pravih me nail taka da ne kazvam che naistina mee sram molq vi za otgovor nqma kum kogo da se oburna chuval sum za bremennost ot samiq cikul no nenam ve4e na kakvo da vqrvam molqvi ya pomosht ne se namiram v bg yatova pitam tuk

Здравейте,

За да има бременност е нужно яйцеклетка от жената да се оплоди от сперматозоид на мъжа /най-общо казано/. След като във влагалището на приятелката Ви не е попадала сперма /Вашата/ и сте напълно сигурен в това, тя не би могла да забременее. Но вероятността да се забременее при т.н. прекъснат полов акт съществува и ако това е което практикувате, не може да бъдете абсолютно сигурен, дори да не „свършвате в нея”. Нека тя да направи тест за бременност и по-добре потърсете други начини за предпазване, напр. презерватив.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Bremenna sam na parvite sedmici i iskam da pitam mojeli da piya dufaston i folieva kiselina

Здравейте,

Може да започнете прием на фолиева киселина по 400 мкг дн./1 т./ и да я приемате през цялата бременност, а и след това, тъй като това е витамин, от който се нуждае всеки организъм, особено при завишени нужди. Но може би вашият гинеколог ще риши след третия месец, напр., да спре фолиевата киселина и да предпише мултивитамини за бременни, които съдържат и фолиева киселина. Ако гинекологът е изписал Дуфастон, може да се приема и фолиева киселина, съвместими са, но не трябва да приемате дуфастон без предписание от лекаря.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Bremena sam v parvite sedmici iskam pitam mojeli da piya dufaston i folieva kiselina

Здравейте,

Може да започнете прием на фолиева киселина по 400 мкг дн./1 т./ и да я приемате през цялата бременност, а и след това, тъй като това е витамин, от който се нуждае всеки организъм, особено при завишени нужди. Но може би Вашият гинеколог ще реши след третия месец, напр., да спре фолиевата киселина и да предпише мултивитамини за бременни, които съдържат и фолиева киселина. Ако гинекологът е изписал Дуфастон, може да се приема и фолиева киселина, съвместими са, но не трябва да приемате дуфастон без предписание от лекаря.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! Бих искала да Ви помоля за онлайн помощ и Вашето компетентно мнение при разчитането на резултати от хормоналните ми изследвания, получени на 07.03.2017г. Бременна съм в 7 г.с. На 26 години съм и имах мисед аборт по неизяснени причини, като на 20.12.2016г. плода изхвърлих по естествен път. Досега не съм имала оплаквания, които да породят притеснения около половите хормони или щитовидна жлеза. Резултатите от изследванията, които си пуснах по препоръка на ендокринолог са следните:Anti TPO /MAT/ - 786.4 IU/mlTSH - 2.995 mU/lLH <0.2 U/lFSH <1.0 U/lпрогестерон - 52.82 ng/mlестрадиол - 1760.9 pmol/lКато терапия до момента имам назначено от АГ лекар 2х200 мг на ден утрогестан вагинално и фолиева кисилина. От ендокринолога, който ми назначи изследванията имам 25 мг Л-Тироксин 5 дни в седмицата и витамини за бременни - Prenatal, от естествени източници Ще съм много благодарна да получа и Вашето мнение относно резултатите ми.

Здравейте,

Както знаете, по време на бременност настъпва коренна промяна в метаболизма и ендокринните жлези работят при променен ритъм. Вероятността в такъв период да се проявят предразположенията към някои болести е голяма. При вас антителата TPO / MAT/ са завишени, което говори за автоимунен процес в щитовидната жлеза, с компенсирана функция - / TSH/ е в норма. Но тъй като по време на бременност изискванията към жлезата са завишени и има реална опасност от хипофункция, ендокринологът е изписал минималната доза Л-тироксин. Утрогестанът е изписан като протектор на бременността в подкрепа на яйчниковата функция, която трудно се приспособява към новите условия в тялото Ви.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център


                                                    						
											

Здравейте, бременна съм в 26 седмица. Изследванията, които ми направиха преди няколко дни показаха, че хемоглобина и HCT са с ниски стойности под нормата. Изписаха ми Сорбифер Дурулес 2 по 1табл. Мога ли същевременно с това да взимам и витамин В12? Ако може, от колко mng е най-добре? Благодаря предварително! Успешен ден!Евгения

Здравейте,

Добре е да приемате Витамин В 12 от 250 мкг, 2-3 пъти дневно, 1 опаковка, заедно с Фолиева киселина.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, искам да попитам какви добавки и лекарства могат да се ползват при бременност и запек? Аз ползвах преди Натуралакс? Може ли да го приемам? Благодаря

Здравейте,

Натуралакс може да се приема по време на бременност. Но е добре да опитате нещо друго, напр. ХУСК.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

 

Подходящ ли е за бременни в 6ти месец с вит.В12 малко над долната граница и ниско желязо заради което приема допълнително желязо.

Здравейте,

При желязодефицитни анемии се приема допълнително вит.В12 и фолиева киселина, но Вие сте бременна и това трябва да реши личният лекар. Продуктът не е противопоказан при бременност.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, д- р Петрова! Бременна съм в 14 седмица, в 11 седмица ми взеха вагинален секрет и резултата доста ме притеснява. Материал от генитална система- посявка на вагинален секрет за аеробна флора и гъби: Изолира се Klebsiela pneum.Директна микроскопия - липсват лактобацили, епит.клетки, бактерии, липсват левкоцити. Моят доктор каза, че трябва да се изчака още 3 седмици и тогава да се лекува. Изписа ми профилактично гино певарил 50 - 2 пъти седмично. Много се притеснявам, тъй като четох, че можело да се спука околоплодния мехур от инфекции. Опасявам се да не закъснеем с лечението. Много ще се надявам да ми отговорите. Благодаря предварително.

Здравейте,
Не би трябвало да се тревожите, ако спазвате стриктна хигиена. За по-голяма безопасност може да използвате медицински ръкавици /от аптеката/. Това е лечението, което вашият гинеколог е преценил като подходящо за наличната инфекция. Ако мислите, че е нужно, може да потърсите второ мнение при друг специалист.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, въпроса ми е... Може ли да се пие Золофт по време на бременност.. Аз съм с депресия и много паник атаки. Лекаря ми се позволи на да го пия, но дали не вреди много на бебето..?

Здравейте,

Ако лекарят е преценил, че е необходимо, би трябвало да го приемате. Според специалисти, за да се сведат рисковете до минимум, не трябва да се приема през първия триместър, когато се оформят органите. Като се започне от втория триместър на бременността в доза от 25-50 мг. рискът е минимален. Не е необходимо да постигнете пълна ремисия, достатъчно е  подобряване на състоянието ви.Две седмици преди раждането, трябва да спрете приема, за да се избегнат симптомите на отнемане при новороденото.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, в последните години се случи да пометна два пъти, в последствие се оказа поради нисък прогестерон. сега съм бременна в 5та гест. седм. и ми предписаха утрогестан. мога ли да го заместя с витекс, притеснявам от синтетичния прогестерон, знае се, че в голяма степен може да доведе до неприятни последствия, тумори и т.н., за витекса, обаче пишете, че действа по-бавно, дали няма да е рисковано?Благодаря ви

Здравейте,

Витекс не се приема по време на бременност.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравей те Д-р.ПЕТРОВА може ли да ми кажете дали ваксината за тетанус пречи при кърмене.Биха ми я поради това,че ме ухапа кърлеж

Здравейте,

Ваксината против тетанус не е противопоказана при бременност и кърмене. В листовката към ваксината пише: " Няма данни за токсичен ефект при кърмачета от приложението на Тетатокс при жени, кърмещи децата си."http://apteka.framar.bg/19001395/%D1%82%D0%B0%D0%BF-%D0%B0%D0%BC%D0%BF-0-5-%D0%BC%D0%BB-1
Ако желаете, може да се допитате до инфекционист.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Добър ден др Петрова!Преди една година ползвах противозачатъчни пластири Евра.От една година вече не ги ползвам ,имаше странични ефекти главаболие и напълнях в рамките на 5 месеца с 10 кг.Със съпруга ми сме заедно от три години и през последните 3 месеца правим опити да имаме бебе,мислите ли че употребата на пластирите може да попречи на зачеването .Благодаря и лек ден

Здравейте,

Ако сте престанали да ги употребявате, не би трябвало употребата им в миналото да попречи на забременяване. Но е необходима консултация с ендокринолог, за да се установи причината за бързото напълняване, защото при нормален метаболизъм, противозачатъчните медикаменти /пластири, таблетки и др./ не водят до напълняване. Възможно е състоянието, причинило напълняване, да е причина за трудно забременяване.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!Преди седмица Ви зададох въпрос относно прием на Кандизол през устата - еднокротно в ранна етап на бременността.Ще Ви цитирам въпроса отново:Здравейте!Бременна съм 4 г.с края. Преди 7 дни бях диагностицирана с Кандида. Назначено ми беше лечение с Кандизол 150 – 3 таблетки. Приех само едната таблетка, след което се зачетох в листовката и видях че не се препоръчва при бременност. Притесних се, тъй като от известно време се опитвам да забременея. Таблетката е приета на 21-22 ден от началото на цикъла, може би на 7-8 ден след овулацията. До колко е опасен приема на това лекарство и може ли да увреди ембриона?Благодаря!Вие сте ми отговорили, че прием на една таблетка интравагинално не би трябвало да е проблем, но всъщност таблетката е приета през устата. Моля Ви да си дадете мнението отново при така доуточнените обстоятелства.Благодаря Ви отново и се извинявам за пропуснатото уточнение.Оставам в очакване на Вашият отговор!

Здравейте,

Вероятността е малка, но все пак има известен риск. За по-компетентно мнение направете консултация в Национална генетична лаборатория. 

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здрасти Бременна съм, и при изследванията ми взеха секрет оказа се че имам нещо бактериално, и лекарката ми изписа три неща вагинални, но купих си ги но на едното на листофката пише да не се исползва при бременни. Звънах и казах и какво пише на листофката тя каза че щом го е изписала нямало проблем. Но аз сепак се притеснявам, ако може едно мнение и от вас. Благодаря

Здравейте,

След като сте запитала лекаря и тя Ви е казала, че няма проблем, би трябвало да и се доверите, тъй като тя има опит и знае кои са опасните за бременната лекарства. При интравагинално приложение лекарството действа предимно на лигавицата на влагалището, съвсем малко количество попада в кръвта, а след това трябва да премине защитните бариери на плода, така че до него /теоритично/ не може да достигне количество /лекарство/, което да го увреди. За него /бебето/ много по-голяма е опасността от инфекцията, ето защо винаги се избира по-малкия риск.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, аз съм на 29г. имам дете на 6 г. Преди две години имах неуспешна бременност беше " мисед" . Сега плануваме отново да опитаме, но последните месеци имах нарушение в цикъла, стана оскъден за два дни приключва , а винаги си е бил 4 дни плътно, започнах да пия контрапцетиви Марвелон ( и преди съм го пила , бил ми е изписван) , не съм пускала за изследване хормони. Ходих на преглед , при добър специалист. Всичко е наред нямам никакви проблеми. "Марвелон" пия вече 3 ти месец, което било минимума за да има ефект , след като го спра трябва ли да изчакам един цикъл, който да е свободен без да съм вземала хапчетата или може да се действа за бебе веднага на първия месец след като свърши блистера и приключи кървенето. Четох, че уж по- лесно се забременявало веснага, но срешнах и инфо, че има опасност да не е качествена яйцеклетката. Има ли нужда да чакам един месец след като съм ги вземала само 3 месеца? Трябва ли му време на организма? Благодаря ви.

Здравейте,

Добре е да изчакате, за да дадете възможност на тялото си да се изчисти от медикамента.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Здравейте преди седмица установих. че съм бременна. Последният ми цикъл беше на 13.04. Миналата година бях бременна с близнаци и в 8 г.с. загубиха сърдечна дейност. Аз съм със наднормено тегло. астма, хипертония и доста алергии. Приемам допегит, вит. А и Е, омега 3, 6 и 9 и фолиева киселина с Б комплекс. Седмица преди да разбера, че съм бременна пиех антибиотик заради гнойна ангина- Азитромицин. Сега проблема е, че от няколко дена съм със обилна хрема и ужасно запушен нос. Имам час при АГ но той е за 02.06.2017 а до тогава ще се спукам от притеснение. Притеснението ми се изявява в това, че от напъните да се секна и честото кихане получавам остри болки ниско долу. Даже снощи като кихнах все едно се спукса нещо в мен и ме заболя. Притеснявам се това да не е жълтото тяло което храни ембриона. До колко е опасно кихането и секненето. Притеснчвам се защото имах и стандартните болки в матката и гърдите а сега ги няма. Може ли да съм пометнала и за това да са изчезнали. На 2-ри рано ли е да се чуе сърдечен ритъм и ако съм спукала жълтото тяло опасно ли е и ще се види ли на апаратура ?

Здравейте,

Както знаете, жълтото тяло се развива на мястото на пукнатия яйчников фоликул и ако яйцеклетката се оплоди, продължава да се развива като произвежда прогестерон – хормон защитник на бременността. Не би могло жълтото тяло да се спука от силните напъни, а болките Ви вероятно се дължат на спазмите на мускулите, възможно е и матката да контрахира. Физическото усилие е опасно, ако е много силно и/или бременността е нестабилна. Но това са само предположения. Ще трябва да изчакате консултацията. Надявам се всичко при Вас да е наред.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Желева ! Аз съм бременна в 9 г.с. аз съм хипертоничка и съм с наднормено тегло пия Допегит и аспирин Протект и фолиева киселина. Още преди три седмици на 13.06.2017 когато бях за първи път при гинеколога си и установихме сърдечен ритъм казах на доктора, юе имам подуване на бартолинова жлеза и леко бежово течение. Тогава той каза да не се притеснявам и че оттока спада, но към днешна дата то продължава и става все по наситено бежово и мой близки ме съветват да ида на преглед. Трябва ли да се притеснявам от това. А вече имам един предишен мисет аборт. Лошото е че прегледа ми е чак за 26.07.2017. и ако се обадя по телефона в клиниката на лекаря ми няма да ми дадат час а ще ме питат какво има и ще му предадат и той ще върне отговор на сестрата което ме притеснява. че няма да се обърне внимание на проблема ми ако има такъв. На прегледа ми на 13.06 казах на доктора ми, че ми се налага да летя на 13.07. и той каза, че няма проблем. Но сега с това бежово течение се притеснявам. Моля ви споделете вашето мнение. Трябва ли да се притеснявам и от какво трябва да се притеснявам и да настоявам ли за преглед ?

Здравейте,

Аз съм д-р Петрова и не съм гинеколог, но бих могла да Ви дам ориентировъчен отговор, а Вие да потърсите друго мнение, ако сметнете за необходимо. Течението, което имате, вероятно е секрет от жлезата и лекарят е преценил, че няма възпаление и не е опасно. В летните горещини опасността идва от замърсяване, възпаление и запушване отвора на жлезата. Ако нямате болка или друг притеснителен симптом, не би трябвало да се тревожите на този етап. Ако имате възможност за спазване на стриктна хигиена и поддържане на здрав имунитет – спокойствие, почивка, здравословно хранене, движение, организмът ви може да се справи с проблема.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте направих си тест за бременост късно вечерта на който се появи една черта но бледа розова на сутринта погледнах теста и имаше две черти ясно изразени в лилаво

Здравейте,

Направете консултация при гинеколог и ако е необходимо, той ще назначи кръвна проба за бременност.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! На 19 години съм и имам сериозен приятел от около 3 години и от 1 година имаме полов контакт преди 2-3 седмици имах изпити и бях се панирала много .. а в същото време трябваше и да ми дойде но 2 дни имах закъснение .. четях по форуми и др че коремните преси помагали .. е реших се и направих около 100 и на другия ден ми дойде .. но от 2-3 дена се чувствам подута в областта на корема .. възможно ли е да съм бременна като се има на предвид че той не е свършвал в мен но го правихме последния път без предпазни средства благодаря ви предварително!

Здравейте,

Възможно е да сте бременна. Добре е да направите кръвен тест за бременност и консултация.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Dobar den, az sam momiche na 31 godini, imam diagnoza adenomioza postavena 2007g. 2012g sled 6 mesechen priem na protivozachatachni tabletki s cel lechenie na adenomiozata, zabremenqh i rodih jivo i zdravo momichence. Ot 2015g. se opitvame da imame vtoro dete. 2016 otnovo sled priem na protivozachatachni zabremenqh, no za jalost bremennostta ne se razvi, diagnozata beshe mised. Sled aborta otnovo pih protivozachatachni s cel da zabremeneq otnovo sled spiraneto im, no ne se poluchava. Puskah si hormoni, kakto polovi taka i na shtitovidnata jleza, vsichko e nared. Pravila sam i cvetna snimka na trabi i tam vsichko e nared. Doktorite koito sa me nabliudavali kazvat, che adenomiozata mi e slabo izrazena i ne bi trqbvalo da mi e prechka. No vse pak smqtate li che vapreki nachalniq i stadii tq moje da e prichina za moeto nezabremenqvane?

Здравейте,

Предполагам, че това е основната причина. Аденомиозата често е причина за стерилитет. И макар че веднъж сте родила здраво дете, с възрастта възможността за забременяване и износване на плода постепенно намаляват. Възможно е да сте имала аборти в първа-втора седмица от забременяването, които да сте приела като смущение в цикъла. Въпреки това, е напълно възможно да забременеете отново. Но ако неуспешните опити Ви стресират, напрежението, на което се подлагате, допълнително може да затрудни забременяването. Подходящо е да се храните здравословно, да правите упражнения за стимулиране на половите жлези /йога/, да релаксирате /рейки/. В очакване на бременността е добре да приемате мултивитамини Алайв Пренатал. Успех!

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! Аз съм на 23 години и правя опити за забременяване. Преди 6 месеца ми откриха аденом 2 ММ на хипофизата и пия достинекс по половин хапче на седмица. Беше голям стрес... Освен това имах кървене около 15-ти ден от началото на цикъла и ми изписаха дуфастон, по време на който спря кървенето, но след като го спрях(пих го 2 месеца) пак започна. Сега пък спря от самосебе си. Въпроса ми е мога ли да пия див ямс както аз, така и половинката ми и може ли да ми направи по големи проблеми? На. Мен ми идва редовно без да пия нищо, профилактично може ли да ми навреди, също и каква дозировка и за колко време? Благодаря ви.

Здравейте,

Див ям се може да се приема профилактично за поддържане на баланса между половите хормони, но във Вашия случай ситуацията е по-сложна и не става въпрос за профилактика. Необходимо е мнението на лекуващия лекар.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте от много години правим опити за дете но нестават нещата имам високи нива на полови хормони на какво се дължат пролактин 422 ,1,прогестерон 0,45,ЛХ 21,02,фсх 27,51,естрадиол 90,08 за пролактина ми е изписан достинекс благодаря

Здравейте,

Пролактинът Ви е в норма, а другите стойности говорят за намален яйчников резерв, поради което забременяването е трудно. Причината е ендокринно заболяване, възраст и др. необходима е консултация с АГ специалист по репродуктивна медицина.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,Бременна съм в 36 гестационна седмица и след задължителните изследвания на кръв и урина някои показатели са извън референтните стойности. Те са:Седимент - Левкоцити (Sediment WBCs) 12 на поле при референтна стойност <4Седимент - Плоски епителни клетки (SQECs) 15 на поле при референтна стойнст <5Урина - Левкоцити (Leukocytes) - 3+Кръвни показатели:СУЕ (ЕSR) - 46, при референтни стойности 2-37WBC ( Левкоцити - бр.) 11,63 , при референтни стойности 3.50-10.50Ly% (лимфоцити) 16,8, при референтни стойности 21-53Neu% (неутрофили) 75,8, при референтни стойности 40-75Mo# (моноцити) 0,74 x10^9L, при референтни стойности 0.20-0,60Neu#(неутрофили) 8.83 x10^9L, при референтни стойности 1,90-7,90MCV (ср. обем на еритроцита) 98,7 fL, при референтни стойности 80-96Всички останали показатели са в норма и поради тази причина не съм ги упоменала, но при нужда своевременно ще ги маркирам.Проследяващия ме гинеколог е в отпуск, както и личната ми лекарка. При консултация със заместник и споделяне от моя страна, че имам болки в десния бъбрек, болка в областта на слабините (таза) и леко завишена температура 37 - 37,2 ми бе обяснено, че най - вероятно това е инфекция, но не ми беше назначено никакво лечение.Моля за повече информация каква инфекция може да е това и респективно как мога да я излекувам, тъй като се тревожа повече да не навредя с това по някакъв начин на плода.Предварително Ви благодаря за отделеното време.Поздрави,Божидара

Здравейте,

От направените изследвания може да се предположи инфекция на бъбреците и/или пикочните пътища, но не може да се определи причинителят. Необходими са допълнителни изследвания – УЗ, стерилна урина и/или друго по преценка на консултиращия. Необходима е консултация със специалист по вътрешни болести в специализирана АГ клиника, напр. Майчин дом или нефролог. На този етап няма опасност за плода, тъй като защитните механизми на Вашето и неговото тяло са силни /би трябвало да бъдат/, но е необходимо бързо да се вземат мерки за диагностика и лечение.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Здравейте ,Д-р Петрова.На 15 съм и преди 6 дена правих секс за първи път. Приятелят ми каза че не е свършвал в мен,но аз се притеснявам.Веднага на следващият ден се събудих с главоболие и гадене.Това продължава от 6 дена насам.Притеснена съм какво става. Незнам дали е някаква болест или съм бременна. Може ли толкова бързо,още на следващият ден след като сме правили секс да има някакви симптоми. Благодаря Ви!

Здравейте,
На сперматозоида му трябват около 24 часа, за да оплоди яйцеклетката. Най-бързите сперматозоиди достигат до яйцеклетката след около 30 мин., а на други им е нужно повече време – 2-3 дни. Възможно е това да са симптоми на бременност. Може да направите тест за ЧХГ в кръвна проба.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdr.bqxna clostilbegit 2x1'na 21 den izsledvax progesteron beshe107 moje li da znachava bremennost

Здравейте,

Да, би могло. Стойността на прогестерона през 1-вия месец от бременността е 32,6–140 nmol/L, а на 21-вия ден 10,6-88,3.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Добър ден! Бременна съм в 17 седмица но хемоглобина ми падна изписаха ми Сорбифер, пих го повече от месец, но при следващите изследвания се оказа, че хемоглобина ми още е паднал в момента е 89. Назначиха ми изследване на желязото резултатите: Fe 19,90; ЖСК 50,80; UIBC 30,90. Хемоглобинови фракции Hb A1 96,80% ( до 98%) Hb A2 3,20% (до 3,20%) HbF не е открит. Много ще съм ви благодарна ако споделите какво е вашето мнение защото съм на хематолог чак след две седмици. Благодаря предварително. Приятен ден

Здравейте,

Възможна е бета таласемия минор. Често остава неоткрита или се открива при изследвания по друг повод. Възможно е във Вашия случай повишените изисквания на бременността да са провокирали проявата на анемия. Важни показатели при поставяне на диагнозата са стойността на Среден обем на еритроцитите (MCV) и от Средно съдържание на хемоглобина в един еритроцит (MCH)  в пълната кръвна картина, а също микроскопския анализ на червените кръвни клетки. Обикновено не е проблем за бременността.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

На 43г съм искам да пия ясмин с цел забременяване.Дайте ми съвет да не сгреша.Приятен ден

Здравейте,
Ясмин е противозачатъчно, ще предотврати забременяване. Ако не можете да забременеете без лекарства, едва ли ще се случи и с тях на тази възраст. Може да приемате хранителни добавки като див ям и витекс, но ако яйчниковият резерв е намалял значително, забременяването ще е много трудно до невъзможно. Необходима е консултация със специалист по репродуктивна медицина.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Здравейте! Преди 2 седмици имах полов акт с приятеля си (разбира се, с презерватив), но ми закъснява. Направих си два теста за бременност и съответно бяха отрицателни, но все още ми закъснява, също да отбележа, че цикалът ми идва всеки месец като часовник. Бих искала да попитам, възможно ли е от самия презерватив да изтече сперма и Има ли повод за притеснение? Благодаря ви!

Здравейте,

Възможно е презервативът да е бил дефектен, а ако спермата е в голямо количество, възможно е да изтече навън. За да сте сигурна, може да направите кръвен тест за бременност.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, обръщам се към Вас с молба за съвет, тъй като не мога да открия лекар, който да обърне внимание на стойностите ми на витамин б12 Бременна съм в края на 7 месец и показателите ми са следните: б12: 182, 10; фолиева киселина: 9,99; желязо: 7,26; хемоглобин: 103. От това, което чета, виждам, че имам дефицит на б12 и добре ли би било да приемам препарат и в какво количество би следвало да е- 1000 или 50000 mcg

Здравейте,

Може да приемате В12 1000 метилкобаламин + Алайв Пренатал (мултивитамини за бременни) или Фолиева киселина, но е по-добре да се консултирате с личния лекар или хематолог за по-адекватно лечение на анемията.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Здравейте, бременна съм в 12-13 г.с.и от два три дена ме боли стомаха ниско долу по средата, не точно болка а предърпване, вчера към 19 часа ме заболя доста нито хапче нито почивка помагат. Не мога да ходя редовно до тоалетна. Проблемът се получава предимно вечер след като съм се нахранила, а не мога и да се храня хубаво нямам апетит. Благодаря за отговора предварително

Здравейте,

Добре е да вечеряте не по-късно от 18-19 часа, лека предимно зеленчукова храна, след което да направите разходка. Ходенето пеша подобрява храносмилането и  перисталтиката, подобрява апетита.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

moga li da piq eskapel na 15 godini sam

Здравейте,

Не би трябвало на тази възраст да се приемат медикаменти /или хранителни добавки/, които могат да разстроят хормоналния баланс. Но трябва да се прецени кое е по-голямото зло - бременност или евентуално усложнение от таблетките.

 

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки центърнете отговор

Здравей те , дъщеря ми е на 15 години мога ли да и дам ескапел , моля ви за бърз отговор нямам време

Здравейте,

Не би трябвало на тази възраст да се приемат медикаменти /или хранителни добавки/, които могат да разстроят хормоналния баланс. Но трябва да се прецени кое е по-голямото зло - бременност или евентуално усложнение от таблетките.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте.Бременна съм 6 г.с. , но се налага прием на антибиотик поради инфекция на меките тъкани в резултат зъбен гранулом. Изписани антибиотици са ospamox , Dalocin C i Doxycyclin. Не мога да се свържа с моя гинеколог в момента и ме интересува дали е подходящо да вземам някой от тях.Предварително благодаря!ОТГОВОРИ:

Здравейте,

Данни от ограничен брой случаи на употреба на оспамокс по време на бременност, не показват нежелани ефекти върху бременността или върху здравето на плода или новороденото, поради което при нужда се изписва по време на бременност. Доксициклин е противопоказан по време на бременност. Употребата на Далацин С трябва да се прецени внимателно от лекуващия лекар.

д-р Аелита Петрова

 

Здравейте!Приятелката ми е бременна, на 32 години. Ходихме на БХС в 11-13 г.с. и ни казаха, че фетуса има скъсена носна костица и е с две пъпни артерии. Насочиха ни допълнително към кръвен тест за Даун и отчете реск 1 към 6224. Сега правихме втори БХС във 22 г.с. Лекарката отново потвърди за скъсената носна костица, но и риска за Даун се е повишил на 1 към 977. За сега не са ни насочвали да правим амниоцентеза, единствено са ни препоръчвали един допълнителен кръвен тест, който е около 1200 лева и още се колебаем дали трябва да го направим .Въпросът ми е скъсената носна костица до колко трябва да ни притиснява при този определен риск и какво ни съветвате да напрвавим

Здравейте,
Както знаете, след 15 г.с.ще се направи БХС Втори триместър, а в 151 след това след 18 г.с. – УЗ скрининг и с всички резултати ще се изчисли комбиниран риск, който ще определи необходимостта от амниоцентеза. Изчакайте последващите резултати, без да се напрягате и тревожите прекомерно /доколкото е възможно/, тъй като понякога подобни отклонения са етап от развитието. Амниоцентезата дава по-пълна информация от кръвния ДНК тест, но има минимален риск от аборт. Вие трябва да решите кое е по-важно за Вас.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

zdraveite ot 5 meseca rabotime po vaprosa za bebe s priqtelqt mi no nikakav rezoltat kazaha mi da piq dufaston iskam da pitam kak da go upotrebqvam

Здравейте,

Ако медикаментът е изписан от лекар, той Ви е казал начина на приложение – обикновено 1-2 табл. дневно. В противен случай не би трябвало да го приемате, тъй като това е хормонален медикамент с много странични ефекти и не се знае дали е точното лекарства за Вашия проблем. Необходима е консултация за уточняване на причината за трудното забременяване, а тя може да е в партньора Ви, не при вас.

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!Какво бихте ми препоръчали като добавка за подобряване качеството на яйцеклетките.На 36 години съм.Предстои ми 3 опит инвитро.

Здравейте,

Преди всичко трябва да се направи детоксикация на тялото – лечебно хранене за отделяне на задържани метаболити, които пречат на нормалната функция на органите. Подходяща е Билковата програма Тисилин клийнс. След това се продължава с лечебно хранене, подходящо за укрепване на ендокринната систима като цяло и половата в частност. Подходящи добавки към храната – Женско биле/ Витекс, Дамиана, Червена детелина и др./, мултивитамини -  Алайв ПРЕНАТАЛ. Физически упражнения, упражнения за релаксация.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,бременна съм в средата на 8 ми месец може ли да приемам ехинацея с рекли и астрагал

Здравейте,

Действието на тази хранителна добавка по време на бременност не е достатъчно добре проучено, поради което не се препоръчва. Здравословното пълноценно хранене по време на бременност е достатъчно да задоволи нуждите както на майката, така и на плода. Може да се добавят специалните продукти за бременни.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравей те искам да попитам на 02.09.2017 беше последната ми менструация правих няколко теста на различни марки и вс бяха положителен днес 09.10.2017 ходих на АГ той каза че вижда малка точици но нз да ли е в матката и за него бременност няма. Възможно ли е извън маточна бременност и бременната ли съм изобщо кога да отида отново на лекар и забравих да кажа цикълат ми е на 30 дни

Здравейте,

Възможна е извънматочна бременност. Необходимо е да се направи кръвен тест за бременност – серумно ниво на ЧХГ/човешки хорионгонадотропин/.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте , много ви моля да ми отговорите защото съм много притеснена и така да мина към въпроса ..На 14.09 ми свърши цикъла и на 15.09 правих секс с приятеля ми след първото му свършване в презерватива той не се изми а си сложи нов и продължихме но след това презерватива се скъса . Много се притеснихме и на др ден пих хапче ескапел , една седмица по късно получих така нареченото прокървяване което продължи 4 дни и отначало си беше доста силно течение но след това намаля . По принцип цикъла ми идва на 25-28 дни , трябваше да ми дойде в събота на 07.10 но не дойде . Така е и до ден днешен . Има ли вероятност да съм бременна или това се дължи на хапчето ? :)

Здравейте,

Има минимална вероятност да сте бременна, но по-вероятен е хормонален дисбаланс. Добре е да направите кръвен тест за бременност /ЧХГ/.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...
Антиоксидант кожа
Тайната на страхотната кожа без бръчки се нарича астаксантин!
    Предполагали ли сте някога, че едно от най-мощните противостареещи естествени вещества, може да се съдържа във водораслите? Това вещество се нарича астаксантин,...