Имунитет

Здравей те Д-р.Петрова, Интерисувам се ,дали болните от Хашимото могат да бъдат ваксинирани с ваксина срещу грип или други ваксини?

Здравейте, Жасмина,
Ако ваксината е пречистена и с доказана от дългогодишен опит безопасност, Хашимото не е противопоказание.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

zdraveite,imam problem 2,5meseca vzimam antibiotici s malko prekusvne boria s/u razshirena prostata i epididimit problema e 4e niama zdraven status no niamam vuzmognost i ne moga da razbera sega imam i problem ot antibioticite s e.coli v 4ervata a su6to mi otkriha i stafilokoki v semenata te4nost kakvo da pravia?

Няма здравен статус означава че няма осигуровка ли?

Ако пробиотиците не са в добра форма, това нарушава баланса на чревната бактериална флора и уврежда нашата бактериална екосистема. Така съдържимото на червата става потенциален източник на вътрешни причинители на инфекции. Резултатът е размножаването на болестотворните бактерии, паразити и гъбички, което води до опасното за здравето ни състояние, известно като дисбактериоза.

И не на последно място по важност във връзка с устойчивостта на организма спрямо микроби е състоянието на входните врати за инфекции. Това са кожата лигавиците на носоглътката, дихателната, храносмилателната и пикочо-половата система. Те са изложени първи на контакт с бактерии, вируси, гъбички и паразити, и от тяхното състояние зависи дали нашествениците ще бъдат допуснати вътре в тялото. Клетките на тези наши важни органи са в състояние да се делят много бързо, което осигурява регенерацията и доброто състояние на тези естествени бариери на организма. Но за тази цел те се нуждаят от точно определени храни – преди всичко незаменими аминокиселини и есенциални мастни киселини.

 

По обобщени литературни данни, трите най-полезни и най-често използвани вида пробиотици са:

 

Lactobacillus acidophilus;

Bifidobacterium bifidum;

Lactobacillus bulgaricus.

 

 

http://www.medicine.bg/novini/probiotici-za-dobar-imunitet

 

д-р Аелита Петрова

лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!Аз имам множествена склероза,а съпруга ми наскоро му откриха алергичен ринит.Въпроса ми е,дали можем да имаме подобрение на здравето ако се възползваме от мултивитамините и дали ще са безвредни за нас?Благодаря предварително!

Здравейте,
Алайв е подходящ и за двама ви, особено през есенно-зимния сезон, когато храната е бедна на витамини. При редовна употреба ще отбележите положителен ефект за здравето си.

-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

poiavaiavat mi se chesto herpes na ustnite znam che e otslabena imunna sisitema no kakvo da pia za da go predotvratiavam i kak izobshto se lekuva tova

Здравейте,

Имунотерапията е безопасен и траен метод за противодействие на вируса на херпес симплекс, при който организмът  се подпомога сам да се пребори с вируса.

Подходящи са и добавки като екстракт от чесън, Цинк, Селен, Вит. С, Е, А и ДХЕА.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

След няколко поредни месеца боледуване- завършващи с антибиотик, накрая прекарах 15 дни в болница с дъщеря ми на 2г,6м. с диагноза интерсцесиална пневмония.Желая за засилване на имунитета и анемията да и давам спирулина 380mg.Ще ми кажете ли колко пъти на ден да е приема?!Благодаря Ви!

Здравейте,

Може да давате по 1 капс. дневно.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом

Рейки мастер

консултиращ лекар в Български Рейки център

 

 

Здравейте! Имам алергичен синузит.Личната лекарка ми предписа ФЛОСТЕРОЛ. Направиха ми 3 инжекции. В момента ми е леко подуто лицето/предполагам,че е страничен ефект/.В листовката пише, че трябва да предупредим веднага личният лекар, ако сме имали контакт с болен от варицела по време на лечението.Учител съм и в класа ми 2 деца имаха варицела по времето на моето лечение.Трябва ли да се притеснявам? Последната инжекция ми я направиха на 20.02.2013г. Другият ми въпрос е колко време ще трае страничното действие на лекарството? Благодаря Ви предварително!

Здравейте, Ели,

Както знаете, кортикостероидите имат имуносупресивно/подтискащо имунитета/ действиe, поради което се препоръчва да се избягва контакт с остри заразни болести. Възможно е при вас контактът с болните варицела деца да няма последици, но също така е възможно и другото. Личният лекар може да прецени това след преглед и изследвания, ако е нужно. Но, засега, нямате повод за тревога. Кортикостероидите водят до задръжка на течности и е възможно поради това лицето ви да е подпухнало. Елиминацията на медикамента е около 1 месец в зависимост от състоянието на черния дроб, бъбреците и кожата.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, преди 12 дни ми откриха хепатит А. Вчера ме изписаха от болница. Съответно по темата имам въпрос- какво мога да ям? Мога ли да ям кашкавал, млечна салата,пилешка супа, пилешки бутчета, мусака с картофи и кайма,банички, кашкавалки,сирене, активия, мюсли, сандвичи с кашкавал,домашни кексове, кисело мляко. Да пия нес кафе, 3в1, наторални сокове. Питам Ви конкретно за това, защото ме казаха, че трябва да спра пърженото, лютото, подправките, тлъстото месо, алкохола, но конкретно за тези храни- нищо и в нета не намерих това което ме интересувашее. Много ме е страх от тази диагноза, възможно ли е да се получат някакви усложнения? и най-вече мога ли да пуша? От както разбрах ги намалих, защото не мога да ги спра напълно. Блягодаря Ви предварително.

Здравейте, Ангелина,
Както знаете, хепатит А е вирусна инфекция на черния дроб и органът страда като при всяко възпаление. По правило след период от около 2 месеца настъпва пълно възстановяване. Обикновено лечението е симптоматично, като диетата е от първостепенно значение. Диетата се спазва 6 месеца.
Ето тук може да видите диетата- http://media.framar.bg/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE/%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D1%85%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82

Избягвайте кашкавала, защото е с висока масленост, от сирената – лайт, с ниска масленост, но рядко. Млечна салата също не, защото е с консервант , избягвайте всички храни с консерванти. Винаги, когато е възможно, храната да е прясно приготвена. Не на готовите банички, кашкавалки и др. Подобни, защото обикновено са с мас и не знаете как са приготвени. Готови сандвичи – също не. И като цяло готови храни избягвайте. Наблегнете на плодовете и зеленчуците и посните манджи. Мюсли, жито, булгур, елда. 3в 1 –не, нат. Сокове – само домашно приготвени, активия – не, само обезмаслено кисело мляко в ограничени количестава, кайма от нетлъсто телешко /да се мели пред вас/, пилешка супа от бялото месо и без кожи и тлъстини, пил. Бутче без кожата – варено, печено, задушено, дом. Кекс – да. Цигарите намалете до минимум, защото повишават токсичния фон и затрудняват черния дроб.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте Д-р Петрова, Аз съм с автоимунно заболяване- Ревматоиден полиартрит,приемам 2т преднизолон сутрин и 1т имуран вечер. Съответно нивата на холестерола, триглицеридит, LDL холестерола също! Не искам да пия статини и затова започнах да пия Омега3 на Валмарк - от високопречистено рибено масло.Искам да попитам дали го приемам правилно/ 2 пъти по 1т / и дали рибеното масло води до окосмяване по лицето,тялото и т.н. Благодаря Ви предварително за отговора!

Здравейте, Вили,

Омега 3, 1000 мг на Валмарк се приема 2-3 пъти дневно в зависимост от нуждите на организма. Ако хапвате повечко риба и холестеролът не е много над нормата, 2 капсули са достатъчни. Няма причини от рибеното масло да се увеличи окосмяването.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

zdraveyte otnovo, dr.petrova.kato alrernativno le4enie na raka prepora4vateli jivata voda ?pro4etoh mnogo statii ha dr. ne6ev i toy poso4va kato nay dobro alternativno le4enie na paka jivata voda.a kakvo mislite vie dr.petrova e po vajno za men.molq da mi otgovorite za da sam naqsno s vsi4kite tezi ne6ta.i o6te ne6to dali ima nqkakva bilka za paka.predvaritelno vi blagodarq.

Здравейте, Емир,

Раковата болест е заболяване на имунната система и всичко, което може да помогне на организма да се справи с чуждите клетки, е от полза – здравословно хранене с вкусна питателна и без токсини/консерванти храна, билки и хранителни добавки, правилно дишане, физически упражнения и упражнения за релаксация.
Конкретно на въпроса - В тази статия са посочени билки, които предпазват организма от размножаването на раковите клетки и са помощници на основното лечение, но е нереално да се каже, че могат самостоятелно да лекуват.

Силно антираково действие имат и медицинските гъби – Рейши, Майтаке, Шийтаке и др.
Относно живата вода – аз нямам опит с нея, но е логично да има детоксикиращо и оздравяващо действие. Друг е въпросът, че както и всичко останало, което се прави при лечението на болестите, не може самостоятелно да излекува. Може да се използва като метод за детоксикация, но има и много други начини за изчистване на тялото от токсини, така че изберете това, което е най-достъпно за вас и ви допада най-много, така че да може да го правите с готовност продължително време. Един трудоемък метод, изискващ много усилия и извършван с известно неудоволствие, натоварва организма и намалява ползата от него.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здрвейте! Искам да помоля да коментирате тези резултати,това е след 4 месечно лечение с Тирозол по схема ,в началото изследвахме само ТСХ 0,016 , сега е два пъти над нормата , дали става въпрос за хашимото? Благодаря предварително. Група Показател Биологичен материал Резултат Измерителна единица Референтна област Метод Хормони TSH S 9.82 µIU/ml 0,27 - 4,2 ECLIA Free Т4 (fT4) S 9.92 ng/l 9,30 - 17 ECLIA ТАТ (Tg Ат) S 62.46 IU/ml 0 - 115 ECLIA МАТ (TPO Ат) S 291.7 IU/ml 0 - 34 ECLIA

Здравейте, Борислава,
ТАТ антителата са в норма, а МАТ са леко повишени, което се случва и при Базедова болест, тъй като и тя е автоимунен тиреоидит, така че не е Хашимото, поне според тези изследвания. Имате хиперфункция на щитовидната жлеза /Базедова болест/ и може би трябва да се коригира дозата на тирозола. Това ще прецени наблюдаващият лекар.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, Един вариант е още при първите симптоми да започнете хомеопатично лечение. За целта е добре още сег даа намерите добър хомеопат, който да се запознае с предразположенията на тялото ви и да има готовност да реагира точно при първите симптоми на зболяването. Друга възможност е да започнете имуностимулиращи процедури /каквито предлагат всички СПА и козметични центрове / и хранителни добавки, като Ехинацея, Котешки нокът, Пчелно млечице,Бирена мая, Глухарче, Алайв и т.н.Разгледайте всички предложения, спрете се на някои и се допитайте за подхоящите комбинации .vsyka zima boleduvam a po tochno parvo se poluchava zadna xrema a sled tova bolka v uxoto i vazpalenie i zaglaxvane kak da se opravy

Здравейте,

Един вариант е още при първите симптоми да започнете хомеопатично лечение. За целта е добре още сег даа намерите добър хомеопат, който да се запознае с предразположенията на тялото ви и да има готовност да реагира точно при първите симптоми на зболяването. Друга възможност е да започнете имуностимулиращи процедури /каквито предлагат всички СПА и козметични центрове / и хранителни добавки, като Ехинацея, Котешки нокът, Пчелно млечице,Бирена мая, Глухарче, Алайв и т.н. Разгледайте всички предложения, спрете се на някои и се допитайте за подходящите комбинации .

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! Майка ми претърпя тежка операция за смяна на тазобедрената става преди две седмици. Оказа се, че в болницата се е заразила с бактерия стрептококи. Сега се лекува със силен антибиотик в домашни условия. Какво бихте препоръчали за засилване на имунната система? Поздрави Мариана

Здравейте,

Добре е да приема пробиотици и пребиотици, които укрепват имунната система и защитават храносмилателната система от негативното въздействие на антибиотика, като поддържат баланса с полезните микроорганизми, живеещи в червата. Такива са лекарствените гъби рейши, шийтаке и кориолус. Напр.

Ехинацея & Астрагал & Рейши 400 mg х 100 капс.;

Супер Шийтаке 275 mg x 120 т. или

Супер Кориолус 200 mg x 120 т.

 

Д-р Аелита Петрова

doktor petrova imam edin vupros kum vas ot mesec dekemvri do mesec april az sum vse na antiobitici sega me prieha v yng sus sinozit imam yvelicheni limfni vuzli v ingvinalna oblast i edin vuzel na shiqta hodih na hematolog pusnami pkk dkk i crp vsichko v norma samo levkociti 12,3 hgb 145 na 33 godini sum toi kaza che ima infekciq i mi vze sekret ot nosa i gurloto izolirase nosen aureus postupuh v yng bqh na cevtriakson i orbazon levkocitite mi porasnaha na 19.3 menqt se postoqnno pritesnqvam se poluchih razstroistvo konsultiraha me s gastroto izpisaha mi i tam trihomonacid i nekvi tableti za razstroistvoto napravih si tsh a toe 0.28 pri norma 0.300 -4000 imala sum i problemi sus shtitovidnata pila sum hormoni 2g nogi sprqh che bqh nared sega veche neznam kakvo da praq to ty infekciq v genitalite tu bqlo techenie i sega imam tu v gurloto tu kashlica rengen mi napraviha i nishto molq pomognete mi

Здравейте,

Вероятно имате проблем с имунната система. Добре е да се направят имунологични изследвания и консултация с клиничен имунолог – в НЦЗПБ  или друг.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Белези
Заличете белезите от акне в домашни условия и без скъпи процедури!
    Въпреки че акнето се среща по-често през пубертета, все повече хора в зряла възраст се сблъскват с този проблем. Причината за появата...
Рибено масло
Омега-3 подобрява мозъчната функция у деца и възрастни!
    През последните няколко години омега-3 полиненаситени мастни киселини се превърнаха в една от суперзвездите на доброто хранене. Но какво точно представляват омега-3?...
Атеросклероза
100% контрол върху холестерола с ябълков пектин!
    Ябълките са източник на фитохимикали и фибри, като една средно голяма ябълка осигурява повече от 10% от препоръчителната дневна доза фибри. Установено...