Неврологични проблеми - Revita.bg
Неврологични проблеми

Добър ден отново!Искам да попитам дали проблемите които имам може да са в следствие от химическо натравяне /слагаха ми силен антибиотик/боли ме цялата лява страна със леко затруднено дишане съм тоест само при поемане рязко на въздух,на моменти чуствам силни болки които продължават като линия от предната част на рамото до края на гръдния кош.С кардиограма кардиолога ми каза че нямам проблеми със сърцето освен хипертонията с която се справям с лекарства.Искам да знам на какво може да се дължи тази болка?На 60 години съм болката по някога временно изчезва и при притеснение или стрес пак започва да боли?

Здравейте, Мария,
Симптомите говорят за възможна интеркостална невралгия, консултирайте се с невролог.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! От известно време,1-2 седмици да кажем усещам някаква странна болка в горната част на бедрата,точно на свивката,нещо като парене и на допир все едно е изгорена кожата.Но на външен вид нищо няма,дори не е зачервено. И вечер ако съм обърната на тази страна,се събуждам от това парене.Някакви предположения? Благодаря предварително.

Здравейте, Виктория,

Подобни усещания се наричат парестезии и са показателни за начално увреждане функцията на периферен нерв, съдови увреждания и др. В тази област преминава феморалният нерв, а той се уврежда най-често при притискане на ниво Л4-Л5 в гръбначния стълб. З да се постави правилната диагноза е нужен преглед при невролог и съдов хирург, както и пълна кръвна картина, липиден профил, кръвна захар, изследване на урината и рентгенография на гр. Стълб в поясната област – фас и профил.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdr az sam na 25g iskam da popitam za6to glavata mi ponqkoga stava taka vsqka6 6te si zagubq pameta.Mislq 4e 6te zabravq nqma da si spomnq ni6to.Predi 2g sam pila i antidepresanti no sega nemoga da gi vzema 6toto sam bremena v 4 mesec pone az taka mislq 4e moje da uvredi ploda.Molq vi za savet.Blagodarq vi.

Здравейте,

Направете консултация с невролог, той ако е необходимо, ще назначи ЕЕГ/изследване на мозъка/ и други изследвания и ще назначи, ако е необходимо, подходящи за бременността медикаменти или хранителни добавки.

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!Имам въпрос относно лечението на паркинсон. Възможно ли е с природни продукти, Рейки и здравословно хранене да се спре развитието на болестта или е наложителна употребата на допамин и други медикаменти. Предварително Ви благодаря за вниманието!

Здравейте,

Както знаете, причината за развитие на Паркинсонова болест е неуточнена,  но се приема, че е резултат от дегенерация/разрушаване/ на субстанция нигра/мозъчна тъкан/ с понижаване нивото на допамин – вещество, което е необходимо за правилната мозъчна функция. Лечението е различно, в зависимост от формата на заболяването - треморно-ригидна или ригидно-брадикинетична, както и от фазата на развитие. В началната фаза – първите 3-4 години се прилагат МАО-В инхибитори (Selegeline) или Amantadine, които имат невропротективно действие. В този етап са ефективни и хранителни добавки и рейки. При напредналите стадии, когато се налага включването на леводопа препарати/в организма леводопа се трансформира в допамин/, медикаментната комбинация  с допаминови агонисти и антихолинестеразни медикаменти е основното лечение. Разбира се, продължава се с рейки и хранителни добавки, но с времето процесите на дегенерация надделяват над възстановителните процеси. Като цяло, ако се започне с рейки, правилно хранене, подходящи физически упражнения, упражнения за релаксация и хранителни добавки веднага след установяване на болестта, тя се развива много по-бавно и се проявява по-слабо. Необходимо е болният човек да е преминал обучение в рейки, за да може да го прилага няколко пъти на ден, всеки ден.

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте.Аз съм на 49 г., страдам от депресия от 20 години.Нямам желание за живот, всичко ми се струва безсмислено, не изпитвам удоволствие от нищо, нямам желание за работа, срещи с хора.Имам постоянни болки в гърба,слабост в краката и ръцете.Пия само ривотрил.Моля Ви за помощ!

Здравейте,

Ако сте правила профилактични прегледи при ендокринолог и сте наясно, че депресията не е симптом на вътрешно заболяване, напр. Хипотиреоидизъм, може да се насочите към рейки. Този метод има добър ефект за уравновесяване на психическите процеси. http://bg-reiki.com/

 

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

имам поставена диагноза множествена склероза. Какъв трябва да е дневният прием на магнезий в комбинация с вит. В комплекс. Забелязала съм, че при прием на 2 таблетки дневно от 250 мг. /1 сутрин и 1 вечер/ се чувствам много добре, но се страхувам да би това да е прекалено. Другият ми въпрос е - може ли да се приема постоянно или се правят почивки и каква е схемата.Благодаря предварително!

Здравейте,

Дневния прием на магнезий и витамините В се определя от потребностите на организма. Потребността от магнезий за мъжете е около 400 мг /опорно-двигателната система – кости, стави, мускулиу е по-развита/, за жените около 300. Съдържанието на витамините В в 2 табл. Дневно е в границите на нормата според стандартните нужди.

При повишени изисквания към организма /стрес, бременност, кърмене, заболяване/напр. Множествена склероза/ дневният прием може да се увеличи. Може спокойно да приемате по 400 мг магнезий всеки ден. При предозиране се получава разстройство. В зависимост от състоянието на бъбречната функция са нужни и почивки  - по-кратки 2-3 дена в месеца или по-дълги. Добре е да се следи бъбречната функция.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Tozi produkt ;Tisilin cliin;pomaga li za bolni ot mnojestvena skleroza.

Здравейте,
Тисилин клийнс е продукт, който подпомага изчистването на организма от задържаните токсини в червата, черния дроб и бъбреците и като такъв е подходящ за всяко хронично заболяване, ако няма противопоказания.

 

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

 

zdr doktor petrova.az sam na 28 god imam pani4esko raztroistvo i sega se lekuvam s xomeopatiq.ot nqkolko dena imam bolka v lqvata garda koqto se razprostranqva kam podmi6nicata otzad v ple6kata i v lqvata kitka bolkata se zasilva po vreme na rabota ,sa6to taka imam i o6ipqvane na grabnaka.iskam da vi popitam na kakvo moje da se dalji bolkata.

Здравейте,
Възможно е болката да е невралгична, породена от притискане на нервни влакна във връзка с ошипяването. Лекува се с обезболяващи, релаксиращи масажи, релаксиращи водни процедури. След преминаване на острата фаза като профилактика се правят ежедневно специални упражнения, които може да научите от физиотерапевта/кинезитерапевта/. Имате право на това по здравна каса.преди да започнете с това е необходимо да се направи екг при лекуващия лекар, за да се изключи сърдечен проблем/исхеми на сърдечния мускул, която предизвиква подобна болка/ и консултация с невролог за точна диагноза.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

MOLIA KAJETE MI KOI BILKI SA NAI-DOBRI PRI LE4ENIE NA EPILEPSIA?4ETOH ZA BU4U,ASHWAGANDA,BACOPA MONIERI,REISHI I T.N.!!!VASHETO MNENIE?

Здравейте,

Както знаете, има някои неврологични заболявания, които протичат с пристъпи напомнящи  на епилептичните припадъци – това са тежките форми на невроза и някои от паническите атаки. Ако не се направят всички необходими изследвания, е възможна грешка. При ЕЕГ /енцефалографско изследване/ тези състояния не дават изменения, докато при епилепсията има специфични и характерни промени. Основното лечение на епилепсията е медикаментозно. Ако нямате резултат от традиционното лечение на диагностицирана със сигурност епилепсия и на своя отговорност искате да опитате алтернативна  терапия, обърнете се към специалист фитотерапевт и хомеопат. Не бива да се отказвате и от лекарствата, защото колкото и да ви се струва, че не помагат, вероятно без тях ще ви бъде много по-зле. Освен това, може да потърсите и други специалисти, напр. В клиниката по неврология на Александровска болница, Военна болница, ИСУЛ, където има богат опит и съвременни методи за лечение на епилепсията.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова, приятеля ми получава спазъм на едното око, който се изразява в рамките на няколко минути с едното око вижда всичко бяло ( в смисъл нищо не вижда) и след това постепенно окото му се оправя.Това трае 5-6 мин. Забелязал е, че това се получава най-вече като си търка очите ( когато е в банята най-често, но и не само), но всеки път само на едно и също око.Миналата година ходи на очен лекар и казаха, че няма нищо, изписаха му някакви капки, но нямаше никакъв ефект. Спазмите ги получава на няколко месеца- 2-3,4. Въпросът ми е на какво може да се дължи този спазъм и на какъв лекар, какви изследвания трябва да си направи, за да се установи каква е причината за това?Има правени операции на коляното ,тъй като много го болеше и все още продължава да го боли, но по-слабо ( вече от 7-8 години), лекарите така и не установиха защо го боли и тези операции бяха безмислени. Мисълта ми е може ли това да е някаква причина за спазъма?Много се притеснявам, защото не знам какво да правя като получи спазъма, какво да му дам и как да му помогна, страх ме е всеки път дали ще се оправи окото след спазъма. Благодаря ви предварително за отговора!

Здравейте,Мария,

Добре е да се направи консултация с невролог за изключване на автоимунно неврологично заболяване. По възможност консултацията да е в специализирана неврологична болница, тъй като тези болести са сравнително редки и в по-малките здравни заведения няма достатъчно опит. Добри специалисти има в Александровска болница, болницата на 4-ти километър в София, ИСУЛ, Неврологията в б-ца “Св. Анна”, ВМА.
д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

ЗДРАВЕИТЕ САПРУГАТА МИ Е ЕПЕЛЕПТИК ОТ 1Г И 4 МЕСЕЦА ДО ПРЕДИ МЕСЕЦ И ПОЛВИНА БЕШЕПО ДОБРЕ ПОЛУЧАВАШЕ ПРЕПАДАЦИ ЕДИНПАТ НА МЕСЕ НО СЕГА МНОГО СЕ ВЛОШИ ЗА ЕДИН МЕСЕЦ И СПРИЯ ЦАРЦЕТО ДВА ПЪТИ И Е МНОГО ЗЛЕ С ДИШАНЕТО ПИЕ ЖАПЧЕТА РЕДОВНО КУНВОЛЕКС ОТ 300 МИЛИГРАМА И ТРОБАЛТ ОТ 100 ТРОБАЛТА ГО ПИЕ ОТ МЕСЕЦ НО ЗА ЕДИН МЕСЕЦ ВЛИЗА ДВА ПЬТИ В БОЛНИЦА

Здравейте, Атанас,

При някои пациенти, въпреки лечението, не се постига контрол на припадъците. Причината може да е неподходящ медикамент и неподатливост. Възможно е припадъците да не са епилептични, но наподобяващи епилептичните. Може дозата или комбинацията от медикаменти да е неподходяща. В тези случаи е необходима редиагностика и преразглеждане на терапията. Добре е да направите консултация в специализирана неврологична клиника. Най-добрите са в
1. УМБАЛ “Александровска”ЕАД http://alexandrovska.com/bg/node/271

Клиника по неврология ул. "Св.Георги Софийски" №1 София 1431
Канцелария: тел.: 02/9230 484 Старша медицинска сестра: тел.: 02/9230 672
Приемно-консултативен кабинет : Тел.:02/9230 547
2. Болница “Царица Йоанна” ИСУЛ
http://www.isul.eu/Kliniki/k_nevrologia/za_pacienti.htm
3. Военномедицинска академия
http://www.vma.bg/page2.php?P2=27
4. Университетска специализирана болница по неврология и психиатрия "Свети Наум"
Адрес: София ул. "Любен Русев" 1 п.код 1113 Телефон: 02/9702100 02/8703298 факс: 02/8709309 E-mail: ubalnp@yahoo.com Сайт: www.svnaum.com

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова, От известно време, 5-6 месеца се появи при мен доста странен психологически проблем. Когато съм сред много хора или започна да водя разговор с някого (независимо мъж или жена) започвам да изпитвам дискомфорт и необяснимо притеснение, става ми зле, потя се, сърцето ми бие учестено и искам да избягам от ситуацията. Общо взето се научих да потискам до известна степен тези състояния с времето, пък и 2-3 чаши вино ми действат перфектно когато се налага. Изглеждам добре на външен вид, интелигентен съм , имам и добра професия, но този проблем започва да ми създава неприятности на работното място и по принцип в ежедневието. От скоро започнах да изпитвам неотложна нужда да уринирам, ходя по 15-20 пъти на ден, също и когато вървя на улицата и знам че ме гледа някой започва да ми се схваща левия крак и започвам да ходя странно и вдървено. Много е неприятна цялата тази ситуация, единственото лечение което ми помага е алкохол, разбира се в нормални количества, тогава нямам никакви проблеми. Моля за някакъв съвет към кого да се обърна за помощ и какъв може да ми е проблема от медицинска гледна точка. Благодаря Ви предварително за Вашия отговор.

Здравейте, Васил,
Предполагам невро-вегетативна дистония/функционални смущения в координацията между нервната и сърдечно-съдовата системи/. Тази диагноза се поставя по метода на изключването - след ЕКГ, ЕЕГ, изследване на зрението, преглед от ендокринолог, гастроентеролог, невролог. Трябва да се изключат всички възможности за органична причина за състоянието. Предлагам да направите ЕКГ, след което консултация с невролог и отново да пишете, ако желаете, разбира се.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdraveite d-r Pertova ot nqkolko meseca mi se poluchavat trepteniq na lqvata buza v blizost do usnite v posledno vreme pochti otminaha,no si mislq che kato se setq za tova otnovo shte se poqvqt na kakvo sporet vas se dulji tova,blagodarq predvaritelno.

Здравейте,Добромир,
Приемате ли някакви лекарства?
Други причини – нервно претоварване, стрес или дразнене на средния клон на нервус фациалис, т.е. ако ви притеснява и не отминава, направете консултация с невролог.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

От около 1,5 година изпитвам болки в кръста. Понякога са остри, пронизващи, а друг път са стягащи, тъпи. Усещам ги в долната част на кръста, мога да посоча дори точката, от която идват. Има случаи, в които усещам пронизваща и остра болка при навеждане или резки движения. Зная, че не бихте поставили диагноза само по симптоми, но коя е вероятната причина?

Здравейте,

Една от вероятните причини е дископатия в лумбалната област на гръбначния стълб, на нивото, което посочвате. Добре е да направете консултация при невролог. Междувременно не правете резки движевия, не носете тежко, ставайте бавно от леглото, добре е то да е равно, да не потъва от тежестта ви.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом

Рейки мастер

консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdraveite, imam golqmo shvashtane na vrata prigrujeno s bolki. Kazaha mi 4e sym napravil radikolit. kakvi obezbolqvashti da piq

Здравейте,

Добре е да бъдете прегледан от невролог и той да изпише мидикаменти в зависимост от диагнозата. Възможно е притискане и дразнене на коренчетата на гръбначно-мозъчните нерви в тази област да са причина за болката, но трябва да се направят рентгенови снимки и някои други изследвания, евентуално, за да се определи стадия на заболяването и какъв да бъде подходът при лечението му. Ненаркотичните обезболяващи –ацетизал (аспирин), кетопрофен и ибупрофен, парацетамол, индометацин, аналгин и т.н. не винаги са достатъчни за решаване на проблема.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Имам бодежи в областта на сърцето,както и лявата ми ръка изтръпва,какъв може да е проблема.

Здравейте,

Обикновено тази болка се свързва с исхемия на сърдечния мускул, състояние при което сърцето не се храни с достатъчно кислород и хранителни вещества. Една електрокардиограма /ЕКГ/ и консултация с кардиолог ще покаже дали има такъв проблем. Друга възможност е „ошипяване” на прешлените в шийно-гръдната област на гръбначния стълб. Израстъците притискат нервите, които излизат от гръбначния мозък и предизвикват болка. Консултация при невролог и съответните изследвания ще покажат дали проблемът е този. Това са най-честите причини.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Добър ден, аз съм на 20 години и преди 2 месеца имах изтръпване на крайниците едва движех ръцете и краката си, но за около седмица си мина от самосебе си. Преди 2 дни обаче получих изтръпването отново само, че този път на цялата лява страна, ръката е най зле едва си я движа и кожата от лявата страна на тялото ми при допир чувството е като изгорено. Искам да знам горе долу до колко е опасно и към какъв доктор да се обърна. Благодаря ви предварително.

Здравейте,

Възможно е да са някакви „безобидни” парестезии, свързани с нервно-психическото ви състояние, но е възможен и сериозен неврологичен проблем. Трябва да се консултирате с невролог, по възможност в специализирано здравно заведение - http://www.svnaum.com/bg/dkb?slider=cabs-bg, http://alexandrovska.com/display.php?bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F,    http://www.vma.bg/bg/kontakti/ и др.

преди три месеца баща ми получи мозъчен инсулт когато той ходи му се виее свят.

Здравейте,

Световъртежът е често оплакване /симптом/ при мозъчно-съдовата болест. След инсулт мозъчното кръвоснабдяване се нарушава сериозно и световъртежът се усилва. Може да е и страничен ефект от медикаментите, които прима след инсулта. Помолете невролога да ги прегледа и може би ще направи някаква промяна в лечението.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте.Малко е трудно за разбиране,но не си усещам мястото, където задната част на горният крайник се съчленява с гърба, или, с други думи- дългата глава на триглавия мишничен мускул и гръбните мускули зад рамото.Става въпрос и за двата горни крайника.

Здравейте,

Проблемите със сетивността са обект на неврологията. Неврологичният преглед ще отговори на въпроса дали има органична причина за Вашето усещане или е въображаемо.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Боледувам от Паркинсон. Рапонер който приема м стана скъп и затова искам да го спра.Как става има ли схема за спиране?Благодаря!

Здравейте,

Прекъсването става чрез постепенно намаляване на дневната доза за период от една седмица. Ако е възможно такова разделяне на таблетката - 2 дни по ¾ табл., 3 дни по ½ табл., 2 дни по ¼ табл. Ако табл. може да се раздели само на две половини, 3 пъти приемайте по ½ табл. на 24 часа и 3 пъти на 36 часа.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

След операциа на лява тазоб. става получих афазиа и спазми в суштия.Афазията изчезна за пет дни но спазмите продължават.На кт.графиа пише че съм преживяла лакунарен ИМИ. Опасно ли е това. Благодаря. Моля Ви за одговор.

Здравейте,

Лакунарните инфаркти са малки мозъчни инфаркти, често се срещат при болни над 60 годишна възраст. Често протичат без оплаквания, но ако се засегне важен за мозъчната функция участък, има и съответните оплаквания. Дължат се на съдови увреждания, свързани с високо кръвно налягане, атеросклероза и т.н. Сам по себе си този инфаркт не е опасен, но ако не се вземат необходимите профилактични мерки, ще последват и други, а множество такива увреждания на мозъка предполагат деменция /старческо слабоумие/.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

От 6 месеца страдам от постоянна болка ,разпространяваща се от дясната страна на гръбнака -под лопатката-до върха на малкия пръст на дясната ръка-вероятно защипан нерв.Болката се усилва и отслабва ,но не изчезва.Диагностицирана съм и с дископатия -4-5 прешлен и гонартроза на лявото коляно/псттравматична реакция/На 64 години съм.Прилагах лазерен лъч,стероиди,масажи на "Нуга бест".Въпросът ми е:налага ли се редовен прием на колаген и физиотерапия,масажи ?Натоварването на раменната област вредно ли е при фитнес или напротив?каква терапия да приложа?

Здравейте,

Масажи, лечебна физкултура, физиотерапия, рефлексотерапия, водни процедури и т. н. се препоръчват 1-2 пъти всяка година в специализираните рехабилитационни центрове - Павел баня, Бургаски, Пловдивски, Хасковски, Нареченски бани и др. Там ще научите упражненията, които да правите всеки ден. http://nkrehabilitation.bg/

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Моля, лекар-невролог за уточнение: Какво означава становището - Ббез абнормна и пароксизмална активност след изготвено ЕЕГ

Здравейте

За съжаление не можем да ви предложим лекар-невролог. Вероятно предполагаемата диагноза или предишното състояние е било свързано с патологична /абнормна – извън нормата/ и пристъпна /пароксизмална/ активност, напр. Епилепсия. При това изследване ЕЕГ е в норма.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

здравейте,От 2 месеца усещам как нещо ми вибрира в хранопровода.Личната ми лекарка каза че имам проблем с щитовидната жлеза.Но имам и затруднено дишане и тези вибрации са ужасни............,..

Здравейте,

Възможен е проблем с щитовидната жлеза, който може да обясни задушаването. Друга вероятност е нервно разстройство. Добре е да направите консултация с ендокринолог и невролог.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

zdraveite imam pani4eski ataki i strahova nevroza :( mojete li dami preporu4ate neshto efikasno homeopati4no lekarstvo ili bilkaa ne izdurjam pove4eee iskam da sum si pak kato prediii izmu4vam se mnogo postoqnno sum napregnata i izpitvam 4uvstvo na strah

Здравейте,

При така силно изявени симптоми, хранителна добавка едва ли ще помогне. Нуждаете се от консултация с психиатър и медикаментозно лечение за овладяване на острите прояви на болестта, след което постепенно може да преминете към хранителни добавки и релаксиращи методи и упражнения за профилактика.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте др Петрова аз съм на 38 години и имам проблем със паметта.Забравям много трудно помня просто се чуствам неадекватна.Имам гуша и страхова невроза преди една година почина и татко ми и от тогава се влоши още повече моето здраве просто мозъкат ми спря да мисли върша всичко наизуст-като по инерция неискам да съм такава и ви моля да ми кажете какво да направя за да се управя защото искаме много със моят съпруг да си осиновим бебе и затова ви моля за помощ!!!

Здравейте,

Здравословен начин на живот – правилно хранене http://www.hranazarazmisul.bg/index.php/event/hranata-kato-prevencia-i-lekarstvo-za-bolestite/?event_date=2016-09-24&gclid=CNWyiobXs84CFUo8GwodH2YATg , упражнения, спорт, упражнения за релаксация, рейки, йога. Хранителни добавки – Вит. В6 и Магнезий продължително време без прекъсване,  Сибирски женшен - 2 капс. сутрин и 1 на обяд; вечер Валериана по 3 капсули 1 час преди лягане. Ако имате склонност към повишаване на кръвното налягане, измервайте го 1-2 седмици всеки ден и ако се повишава, пишете ни, за да заменим женшена с друга подходяща добавка. Не би трябвало да се повиши значимо, тъй като валериана има понижаващ кръвното налягане ефект, но чувствителността е индивидуална.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

здравейте имате ли калмерал-антистрес комплекс

Здравейте,

В момента нямаме наличност от този продукт. Проверете пак след 14-15 дни. Препоръчваме да погледнете този продукт - Антистрес формула - Вегетарианска билкова формула със супер полезно действие върху нервната система! Въздейства успокояващо и напълно възстановява нервната система.

За допълнителна информация, оставаме на Ваше разположение.

Хубав ден,

Соня Атанасова

www.revita.bg

 

Здравейте , Интересувам от билки и комбинации със съдоразчирителен ефект . Става въпрос за незначително стеснение на съд в главата , но лечението с лекартсвено продукти не е варианта за мен. Благодаря предварително !Поздрави,Вероника Дойчинова

Здравейте,

Ако стеснението е незначително и само на един съд /трябва да се провери, потърсете второ мнение/ не са необходими съдоразширяващи, тъй като дефектът се компенсира от съседните съдове. Освен това, самолечението може да е опасно – не се знае как ще реагира съдовата мрежа на мозъка.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, препоръчаха ми да пия алфа липоева киселина за проблеми с кръвообръщението. Имам шум в ушите който е диагностициран със евокирани слухови потенциали като проблем с нарушена проводимост на слухови сензорни пътища, нарушено кръвооросяване на мозъка на нервна почва. Пих Сибелиум, от който шума спря,но невролога ми каза да не го пия повече от 1 мес. за да не получа увреждане на мозъка. Ето защо се обърнах към добавките. Фармацевт ми препоръча алфа-липоева киселина за проблеми с кръвооросяването на мозъка, на което най-общо се дължи и шума ми. Купих си алфалипоева киселина на GNC и сега съм към края на опаковката. По-късно обаче прочетох че ефективна е R фракцията на липоевата киселина, която предлагате като продукт.Някъде мисля че четох че има качествата на калциев антагонист, действа съдоразширяващо на мозъка /каквото е всъщност и Сибелиум, от който аз се повлиях/. Така ли е и Има ли вашия продукт такива свойства? Благодаря!

Здравейте,

Докато Сибелиум оказва директен вазодилатиращ ефект върху съдовете на мозъка, R – алфа липоевата киселина повлиява кръвооросяването на мозъка предимно чрез антиоксидантния си потенциал, което предполага, че ефектът му ще бъде по-слаб в сравнение със Сибелиум и е необходима продължителна употреба. За усилване на ефекта може да комбинирате с Гинко Билоба.

д-р Аелита Петрова

Моя близка страда от бързо развиваща се деменция, дали е възможно да се подпомогне дейностtа на мозъка с вит. B12?

Здравейте,

При бързо развиваща се деменция прогнозата е лоша и общо взето лечение няма. Ако се прилага лечение, то е медикаментозно и по назначение на лекаря.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

С диагноза множествена склероза съм.Кои мастни киселини бихте ми препоръчали?

Здравейте,

Вечерна Иглика масло, Дива риба масло или Дива тихоокеанска сьомга масло. Може да ги редувате. Необходимо е лекуващият лекар да знае за всички нови лекарства и добавки, които приемате. При продължителна употреба Омега МК повлияват кръвосъсирването.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте на 42 години, приемах антидепресант /серопрам/ 6 месеца по 1 таблетка дневно и от половин месец съм го спряла, искам да попитам възможна ли е комбинацията на жълт кантарион /натурал факторс/ със серенити формула /натуралс факторс/ при умерена депресия, тревожност /нервен стомах, стягане в гърлото/.

Здравейте,

Както знаете, самолечението при депресия е доста опасно. При лека депресия може да се опитат хранителни добавки и психотерапия, но при по-силно изразените случаи лечението трябвада се извършва под наблюдение на лекар. С добър психотерапевт може да се получи ефект само с жълт кантарион при по-леките форми на депресия. По-подходящи от Антистрес формулата са Маточина и Валериана.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте.Преди месец ми засегнаха нерва паротис при слагането на зъболекарска упойка. От тогава имам симптоми като виене на свят, изтръпване на главата и болка, както и вцепеняване на лицевите нерви. Невролога ми предписа Милгама 3 сед по 3 хапчета дневно. Симптомите започнаха да отшумяват, но не непълно. Още го има виенето на свят и стягането на дясната част на главата, забелязах когато изляза без шапка макар и при видимо нестудено време. Ще отшуми ли някога това и ще се върнат ли нещата към нормалното състояние, кога и какво мога да направя да се излекувам напълно?

Здравейте,

Най-вероятно ще се възстановите напълно когато времето се затопли. Ежедневни физически и релаксиращи упражнения, както и подходяща физиотерапия могат да стимулират възстановяването на функцията на нервната система.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, баща ми е на 68г. има прекарани микроинсулти, няма парези от инсултите, но има замайване на главата, което не се повлиява от никакви лекарства за оросяване на мозъка, невролозите казват, че има остаряване на мозъчните клетки (т.е., мозъка е на доста по-възрзстен човек). В момента приема Сермион и Ноотропил. Има ставни проблеми и пие лекраств за високо кръвно. Може ли да приема Б12 от 5000 mcg

Здравейте,

Ако няма В12 недостиг, което ще се разбере от съответното изследване, не е оправдано да се приема толкова висока доза. Не забравяйте, че каквото се приема през устата, вкл. хранителните добвки, се подлага на обработка, усвояване и отделяне на отпадъците, което е работа за стомаха, червата, черния дроб и бъбреците. Колкото повече приемаме, толкова повече товарим тези органи, а при възрастен човек, те са без друго с отслабена функция.

д-р Аелита Петрова

Здравейте!Имам множествена склероза ,световъртеж изтръпване на крайниците и две дискови хернии на врата,Мисля да взема витамин В12 1000мг,Вие какво ще ме посъветвате,

Здравейте,

Вит.В12 може да подобри до някъде нервната функция, но симптомите от притискането на нервните коренчета – световъртеж, изтръпване, едва ли ще отзвучат. Добре е да изследвате нивото на В12 преди да започнете добавката.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

въпроса ми е витамин В12 може ли да се ползва за памета

Здравейте,

Недостигът на В12 може да е причина за бързо настъпваща умствена умора и отслабена памет. Може да приемате Витамин В12 2000 mcg, Витамин В12 Мицелизиран 1000 мкг, Bитамин В12 (метилкобаламин) 1000 mcg или др.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

moga li da polzvam SMIRNA NA KAPSULI PRI EPILEPSIA?

Здравейте,

Проведени изследвания с участието на  доброволци епилептици, показват, че приемането на неголеми дози Омега-3 МК намалява броя на припадъците. Ефектът на Смирна при епилепсия не е изучен.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Здравейте,д-р Петрова, в началото на годината бях в неврология,защото бях много отпазнал и имах изтръпване на краката. Установиха полиневропатия и ниво на б12 от 37 пмол/л, биха ми 5инжекции по 1мг цианокобаламин, после по 500 на седмица. Бях и в гастроклиника, там съм наред. Започнах и с хапчета метилк.1000, както и с инж.хидроксокобаламин. Сега нивото ми е 720пмол , но нямам подобрение. Чел съм, че трябва да минат поне 6 месеца. Бихте ли споделили какво мислите по моята болест.

Здравейте,

Необходимо е време, за да се включи внесения отвън вит. В12 в метаболизма на нервната тъкан и още време, за да се нормализират функциите, които зависят от В12. Според някои специалисти са нужни около 6 месеца.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте от 2010 година имам световъртеж обиколила съм абсолютно всички доктори имам всякакви изследвания и накрая стигнах до психолог и психиатър пий антидепресанти от от 5 години страха лошите мисли паниката изчезна но замаяността си остана пия ефектин от 75 милиграма от една година копия на четири пет дена по едно Опитвам се да го разредя най-много съм стигала до девет дена Има ли зависимост и ако го спра Могат ли пак да се върнат тези страхове паники и всичко или се е натрупало достатъчно в организма, Има ли зависимост

Здравейте,

Привикване и зависимост към Ефектин не е отбелязана. Но, разбира се, има странични ефекти като всеки антидепресант. С времето се изхвърля от организма и ефектът му  изчезва. Но ако междувременно сте успяла да намерите начин да успокоявате и стабилизирате ума си, медикамент не ви е нужен. Може да приемате витамини от групата В, които участват в метаболизма на нервната тъкан и подобряват функцията й – Фолиева киселина 1 mg, Bитамин В12 (метилкобаламин) 1000 mcg и Витамин В-6 100 mg. Установено е, че фолиевата киселина /вит. В9 има антидепресивни качества и намалява паник атаките и заедно с другите В витамини може да повлияе световъртежа, да го намали или изчезне, ако няма органична причина за него, напр. увреждане във вътрешното ухо – била ли сте на консултация с невроофталмолог?

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова, аз съм Ива на 20 г. Миналата година направих спонтанен аборт. Много искам да имам дете но не мога да забременея. Ходих на гинеколог и той ми каза, че всичко ми е на ред. В интернет четох за витамини за зачеване въпросът ми е дали ще ми помогнат

Здравейте,

Възможно е проблемът при вас да е психологически. Потърсете и практикувайте ежедневно упражнения, които успокояват и укрепват ума и тялото – рейки, йога, чигун и др. В очакване на бременността може да приемате Фолиева киселина 1 mg или АлайвПренатал – мултивитамини.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!Интересувам се колко време може/трябва да се приемат капсулите от Момина вратига за профилактика на мигрена.Благодаря Ви предварително!

Здравейте,

Момина вратига не е подходяща за продължителен прием поради сравнително високата и токсичност и опасност от предозиране. 1- 2 месеца.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, от 10 дни вземам б12 таблетки на Натурал Факторс , но получих стомашни проблеми . Помага ми за неспокойните крака , за умората и затова мисля да продължа приема му , но под друга форма. Според Вас Б12 спрек за нос дали ще дразни пак лигавицата на стомаха?

Здравейте,

Течната форма – мицелизиранметилкобаламин /спрей/ се впръсква също в устата. Задържайте максимално, като втривате с език в лигавицата на устата. Не би трябвало да дразни стомаха. Ако се наложи, прилагайте след ядене.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова,Пиша Ви относно баща ми, който е на 67 години. Края на февруари изкара лек инсулт на крак (засегната беше само половината му уста, в последствие се възстанови). На 14 март получи втори инсулт, реагирахме веднага, около час след това вече бяхме в 1ва градска болница. Не е губил съзнание, по - скоро проблем с равновесието и леко изоставане в една половина. Възстанови се добре, още в болницата можеше да ходи, а в последсвие вкъщи ходенето му се подобри съвсем. В събота на 20.05, дойде при мен и говора му беше много затруднен, извикахме 112, кръвното му беше 195/130, лекаря го свали с лекарсвто под езика, накрая го да прави определни движдения и каза не е инсулт, а че говора е затруднен заради високото кръвно и че ще се оправи (наистина след свалянето на кръвното, говорът се подобри). На другия ден обаче, говореше есе по неясно и в един момент, видях, че се дави с вода. Дойде 112, казаха, че най- вероятно е инсулт и го закарахме в Окръжна. Оказа се исхимичен инсулт в мозъчния ствол, обясниха, че не е тежък, но мястото е лошо, тъй като там е центъра за дишане и сърдечна дейност. При него е засегнат говора и гълтачния рефлекс, поне преди постъпването можеше да ходи, не е губил съзнание. Не съм го виждала тъй като свиждането ще бъде в четвърък. Казаха единствено, че не е с опастност за живота, но няма подобренеие на гълтането и е със сонда през носа за да се храни Моля, за Вашето мнение дали засегнатия гълтачен рефлекс е обратим процес или не, както и кога можем да очакваме подобрение и дали ще настъпи такова изобщо.

Здравейте,

Най-вероятно е засегнато ядрото на н. глософарингеус /отговаря за гълтачния рефлекс/, намиращо се в продълговатия мозък. При бързо възстановяване на кръвотока в исхемичната зона /в рамките на 3 - 6 часа/, е възможно пълно възстановяване на функциите без остатъчни явления.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

От няколко месеца имам едно затопляне, парене в ляво ходило и лява длан. Имам ЕМГ, имам преглед при ендокринолог, щитовидна жлеза е ок, хормоните също правени скенер на шийни прешлени, лумбални - без патология. Няма причина, но паренето продължава, особенно при вървене, а в ръката при движение. Моля за мнение, незнам към какъв специалист да се обърна. През последната една година изживях много стрес, тежка депресия, не съм взимала никакви антидепресанти по собствено желание( възможно ли е да има някаква връзка).Благодаря предварително.

Здравейте,

Парестезиите /парене, затопляне и др./ са обект на изследване от неврологията. Усещанията са едностранни, което предполага неврологичен, а не психичен проблем, освен ако не страдате от хистерия. При тази болест симптомите могат да наподобят вътрешно заболяване. Необходима е консултация с невролог. Ако там всичко е ок, с психиатър.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
UV лъчи слънцезащита
Внимание: слънцезащитната козметика не е достатъчна, нужен е колаген!
    Стане ли дума за защита от UV радиацията, всички се сещаме първо за конвенционалната слънцезащитна козметика, която се нанася локално върху кожата....
Пребиотици
Пробиотиците – оптимален източник на здраве и красота!
    Пробиотиците се използват отдавна от хората, а млечните продукти, които ги съдържат, са традиционна храна в някои райони по света. Съществуват около...
Диети
Кратко въведение в суровоядството – само за начинаещи!
    Защо сурова храна? Храненето със сурови храни се основава на схващането, че най-здравословната храна е непреминалата през топлинна обработка. Огромната част от...