Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини
Displaying 1 - 20 of 8712345

Здравейте доктор Петрова.. Аз съм момиче на 14 години. Имам си приятел от 1 година и на 20 октомври правихме секс за пръв път. Месечния ми цикъл трябваше да дойде на 4 ноември, но той все още не е дошъл, а сме 15 декември. Първата ми мисъл беше бременност, но мисля, че не съм. Нямам абсолютно никакви симптоми, а минава 2 месеца. Разглеждах много в интернет, но нищо не намирам. Вие сте последната ми надежда. Какво става с мен? Повече няма ли да ми дойде? Много съм объркана..

Здравейте, Теди,

Понякога бремeнността започва без симптоми, така че е напълно възможно да сте бременна. Вземете от аптеката и направете тест в урината – за изследване хормона на бременността/хорионгонадотропин – т.н. хормон на бременността/. По-сигурен е кръвният тест – прави се в почти всички лаборатории. Друга възможност е някакъв временен хормонален дисбаланс, което също ще се разбере с изследване на женските полови хормони. Пишете, ако мога да помогна с още нещо.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,д-р Петрова.От няколко месеца съм със силен косопад.Ходих на дерматолог и ми изписаха стандартно витамини и шампоан за косопад.Но до този момент нямам никакво подобрение.Направих си и изследване на прогестерон -65,89 в лутеална фаза,тестостерон -0,218,Направих си два пъти през 2мес изследване на щитовидната жлеза(тъй като сестра ми страда от Хашимото и също е с косопад) TSH I-4.15;II-3.94.Знам че са в нормата но ме е страх дали жлезата може да е проблема,т.к започнах да имам и сърцебиене,изпотяване,отпадналост(ходих на ехограф казаха ми няма изменения и че е добре),но защо тогава стойностите на TSH са толкова близо до горна граница.Благодаря1

Здравейте,
Виждам, че тестостеронът е занижен, което обикновено е свързано с повишена инсулинова резистентност и затормозена мастна обмяна/както и въглехидратна, разбира се/. Косопадът често е следствие на неправилна обмяна на мазнините. Като се има предвид и леко занижените нива на титеоидните хормони, както и постоянния стрес, от който никой не е пощаден и сезонът – ето Ви обяснение за косопада. Тези гранични състояния, на които организмът реагира с почти „козметични” проблеми са най- трудни за лечение. Нужни са много и прецизни изследвания, а след това прецизно лечение. Специалистите по вътрешна медицина няма да се занимават с това, при наличието на опашки от сериозно болни, дерматолозите също не се задълбочават, а козметиците обикновено нямат познания по медицина. Нужен Ви е „граничен” специалист, който да е добър медик, но да се отнася с внимание и към първите сигнали за болест и да прилага профилактика на по-сериозно разболяване. Къде е той? Вероятно има,но ще е късмет да го откриете. Като изход виждам сама да се образовате, да се научите да освобождавате тялото от стреса и токсините, да спортувате, йога, медитация, рейки и постепенно тялото ще се изчисти и укрепне.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

zdraveite doktor petrova az sam na 28 godini.ot 3 -4 dena imam glavobolie okolo slepoo4iite koeto ne se povliqva mnogo ot medikamenti kato paracetamol i aspirin.dnes xodix pri dji pi to i toi mi izmeri kravnoto to be6e 140 na 90 i puls 107 i mi izpisa monozid ibisigamma.bez da pusnem nqkakvi izledvaniq a sa6to taka imam pani4esko raztroistvo.iskam da vi popitam za va6eto mnenie i kam kakav drug doktor trqbva da se obarna i kakvi izledvaniq trqbva da si napravq.glavobolieto e s tapa bolka .blagodarq vi

Здравейте,Диана,

По правило, при първоначално установяване на високо кръвно налягане, на пациента трябва да се направи ЕКГ и да се насочи за консултация с кардиолог. По преценка на кардиолога може да постъпите в болница за 3-4 дни за допълнителни изследвания и определяне на лечението.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

zdraveite doktor petrova az samna 16 godini i iskam da vi kaja 4e imam 6ym na sarceto. Predi 2 godini xodix me v sofiq i mi kazaxa vsi4ko e normalno nqma mqsto za pritesnenie s vremeto vsi4ko 6te otmine.Ta vaprosa mi e da li moje da piq kafe.Za6toto kafeto malko ili mnogo vredi.Blagodarq vi predvaritelno

Здравейте, Ваня,

Прекален светец и Богу не е угоден. Ако обичате кафе, пийте понякога, но в малка чаша и не много силно. Ако обаче забележите, че след това сърцето ви “ще изкочи от гърдите”, изобщо не го пийте – тялото показва, че не може да го приеме.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,бихте ли ми препоръчали вземането на кои добавки най-добре предпазват от инсулт и инфаркт?

Здравейте, Ралица,

Подходящи са Алое ВераЛенено маслоАлайвКоензим Q10Магнезиев комплекс,Масло от черен дроб на треска, медицинските гъби и други, но трябва да се консултирате с лекаря за правилното съчетаване с медикаментите, ако приемате такива.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте Д-Р Петрова. Имам хипертония,проблемна е долната граница на кръвното ми налягане която често стига 90 и дори 100(с приема на медикаменти). Медикаментите които приемам са индипам и бизогама . Забелязах на скоро ,че урината се запенва , това може ли да е следствие на медикаментите или друг ще е проблема ? преди дни си направих кръвни изследвания(които идните дни ще нося на лекуващия си лекар)резултатите са: холестерол:4,37mmol/l HDL-холестерол:0,61mmol/l триглицериди:7,80mml/l креатинин 81umol/l Въпросното ,,запенване може ли да се дължи и на високите стойности на триглициридите? Благодаря ви,предварително.

Здравейте,
Триглицеридите са високи, но предполагам не сте бил на 14 часово гладуване преди изследването и в такива случаи рискът се оценява само по общия холестерол и HDL фракцията. Съотношението е голямо – повече от 3.5, което не е добре. Определено има проблем с липидната обмяна и повишен риск от сърдечно-съдови инциденти.

Пенливата урина показва, че има проблем с бъбреците и/или пикочните пътища. Много важно е да се проследи в коя урина (сутрин, вечер) се появява мътилка или пяна. Направете консултация с нефролог. Запенването се дължи на повишен белтък или секрети от уретрата.
Много често високото кръвно налягане и по-често диастолата/долната граница/ се дължи на бъбречен проблем. Много често тези проблеми остават недиагностицирани, но общата отпадналост, болките в кръста и торбичките под очите показват, че не всичко е наред .

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

ЗДРАВЕЙТЕ Д-Р ПЕТРОВА.ПРЕДИ 2 МЕСЕЦА ПРЕКАРАХ ИНФАРКТ И МИ СЛОЖИХА 3 СТЕНДА.КАЗАХА МИ ЧЕ ИМАМ ЗАПУШЕНА АОРТА .СЕГА АЗ ИСКАМ ДА ПИЯ БИЛКАТА БЛАТЕН ТЪЖНИК ПОНЕЖЕ ЧЕТОХ ЧЕ СТОПЯВА ХОЛЕСТЕРОЛНИТЕ ПЛАКИ,НО НЕ ЗНАМ ДАЛИ Е ПОДХОДЯЩА ЗА МЕН.АКО МОЖЕТЕ ДА МИ ОТГОВОРИТЕ ИЛИ ДА МЕ НАСОЧИТЕ КЪМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНА.БЛАГОДАРЯ.

Здравейте,
За топене на холестероловите плаки най-важна е диетата. Към храната редовно добавяте овесени и пшенични трици и смляно ленено семе. От хранителните добавки е подходяща ХУСК, но сутрин първо изпивате лекарствата и след 1 час дозата хуск.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравеите д-ре,на 32 съм в общо добро здравословно състояние, преди два дена ми направиха операция от разширени вени и на двата крака,чрез стриппинг тъи като положението беше доста зле.Сега се раздвижвам и възстановявам лека полека.. ..Пурвиа ми въпрос е , забелязах цхе около бандажа с които съм се появяват по малко сини петна особено когато се двийа повече, това нормално ли е ? Трябва ли да намаля движението в този случаи? Контролата ми е след 2 дена и ще махнем тези ластични бинтове и сте сложа чорапи. Бихте ли ми казали какъв е риска при една бременност след тази операция, с кое да внимаваме и кога наи рано след операцията е добре да мислим за детенце с приателя ми, тъи като след няколко годишна врязка мислим че е време за тази сериозна стъпка.Предварително ви благодаря за отговора.

Здравейте,
Това са постоперативни хематоми, които се появяват неизбежно и изчезват след около месец. Дръжте краката повдигнати, свити под 45 гр. в коляното, напр. подлагайте нагънато одеяло- 2-3 пъти дневно по 5-10 минути – това облекчава натоварването на съдовете. Движете се според препоръките, без претоварване и умора, но и не се обездвижвайте.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте Д-р Петрова, Аз съм с автоимунно заболяване- Ревматоиден полиартрит,приемам 2т преднизолон сутрин и 1т имуран вечер. Съответно нивата на холестерола, триглицеридит, LDL холестерола също! Не искам да пия статини и затова започнах да пия Омега3 на Валмарк – от високопречистено рибено масло.Искам да попитам дали го приемам правилно/ 2 пъти по 1т / и дали рибеното масло води до окосмяване по лицето,тялото и т.н. Благодаря Ви предварително за отговора!

Здравейте, Вили,

Омега 3, 1000 мг на Валмарк се приема 2-3 пъти дневно в зависимост от нуждите на организма. Ако хапвате повечко риба и холестеролът не е много над нормата, 2 капсули са достатъчни. Няма причини от рибеното масло да се увеличи окосмяването.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

лед травма на стъпалото на крака получих тромб на дълбоката вена . подуваше ми се подбедреницата , бях на фраксипарин 5 дни и покой ,след това минах на синтром ,като следях през 20 дни показателите на кръвта и лекар ми определяше дозата. след три месеца при малко по големи физически натоварвания се получи рецидив,което доведе до оток и на част от бедрото . вече 6 месец лечението ,което предприемам е синтром и детралекс ,но нещата не се подобряват. крака ми отича,става много чувствителен ,може и да е нормално състояние,може и аз да избързвам но бих искал да чуя и вашето мнение .

Здравейте,
При някои от пациентите с дълбока венозна тромбоза е нужно до година време за реканализация на вената. Според някои проучвания, в рамките на този период, частично или напълно се реканализират 60-80% от тромбозиралите съдове. Понякога след този възстановителен период остават различно изразени стеснения на засегнатата вена и увреждане на клапите, които задържат обратното движение на кръвта. В над 50% от случаите се развива посттромбозен синдром, който създава проблеми цял живот. Вие все още сте в процес на възстановяване, но според мен трябва да потърсите и мнението на водещите специалисти в областта, както и да се поинтересувате за
алтернативни методи за лечение и профилактика на рецидивите. Желая Ви късмет в лечението и скорошно оздравяване.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

благода ря ви ДР. Петрова а имате ли нещо в предвид ,като казвате -други алтернативни методи на лечение и профилактика …,ше ви бъда благодарен ,ако ми прочети такива и ли да ме насочите къв определени специалисти предполагам ,че Готу кола (билка) ще бъде полезно при моята терапия . поздрави

Здравейте,
Имам предвид конкретно ци гун, но предполагам, че и други подобни методи могат да повлияят благоприятно. Проблемът е, че не мога да Ви насоча към специалисти, които лично познавам. Това е сйатът на един специалист по ци гун – Станчо Станев, играла съм при него ци гун гимнастика и имам добри впечатления. http://www.po-zdrav.com/2010-08-27-08-42-08/qigong. Ако не друго, поне може да Ви даде някаква насока.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

s aparat na sarceto sam no mi se poqvi ot dva meseca kashlica koqto ne minava pila sam agometin mukosovan protivoalergichnisinekot a me machi suha ekakvo da piq vazmojno li e da e aalergiq ili ot peismeikara

Здравейте,

След като сте била на консултация със специалисти и не сте получила отговор на въпросите си, най-добре е да постъпите в болница за изясняване на ситуацията. Съжалявам, че не мога да ви помогна, съчувствам ви, но състоянието ви  изисква комплексна компетентна оценка, каквато може да се получи само в първокласна болница. Имате право на направление от личния лекар и лечение в кардиологична клиника.

http://www.sveta-anna.eu/kardiologia.html

http://www.hearthospital.bg/registraturaTel

http://www.vma.bg/klinikabg.php?srid=37 и други.

 

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте искам да ви попитам,от известно време получавам силно къркорене в областа на сърцето.Сигурна сам че не е от карема или червата,идва точно от областа на сарцето,и много ме боли точно там и в областа на гърдите.Правих си снимка на бял дроб-нищо,правиха ми кардиограма също нищо,според вас от какво може да е това къркорене и тази болка,мислите ли че с ехограф на сърце ще се разбере какво е или трябва да отида на скенер?Благодаря

Здравейте,

По принцип не се чуват шумовете от работата на сърцето, но може Вие да сте с повишена чувствителност. Може да направите ехокардиография и ако е шум от проблем във функцията на някоя от клапите, ще се види. Но Ви съветвам да не споделяте с кардиолога, че чувате къркорене в сърцето, защото ще ви изпрати при психиатър.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Здравейте д-р Петрова,Днес изписаха баща ми от 3-та градска болница - сега Национално кардиологична болница, след поставяне на пейсмейкър.Логично е след операция да се изпише прием на антибиотик за да се прадпази от инфекции. Това което ме притеснява в случая е, че реди 4-5 години заради белодробен проблем от бърза помощ изписаха на баща ми антибиотик и от него той получи един от възможните странични ефекти - дезориентация и замаяност...Друг лекар, който потърсихме за помощ - от Белодробния диспансар, каза че този антибиотик не се изписна на хора над 60 г. Вреден е за тях.Аз обаче забравих кой беше този антибиотик.Затова сега се боя да започне баща ми приема на Ципрофлоксацин, които са му изписали.Вие какво ще ме посъветвате?Благодаря предварително.Пездрави,Рени

Здравейте,

Ципрофлоксацин няма такъв страничен ефект, може да му го давате.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

levkocitite mi se vdigat do14 15 nemogat da razberat i me qd da hodq na bolnicakade shte polucha otgovor na trite mi vaprosa tel. 0889168971

Моля попълнете отговор

pravih snimka nqma problem s drobovete garlotoe dobrea kashlqm i se ispotqvam pri hodene trqbva da spra inak ne mi stiga vazduhpomognete mi tel. mi e 0889168971

Моля попълнете отговор

Zdraveite doktor Petrova blagodaria za otgovora,okoto mi mina o6te na drygia den moje bi e bilo ot kravnoto naposledak igrae,no gadeneto ne spira pravixa mi isledvania vsi4ko e v normite no az ne se 4yvstvam dobre li4nia lekar neznae kade da me isprati.

Здравейте,

Нестабилното кръвно налягане е свързано с дразнене на центровете в мозъка/най-общо казано/ и е възможно да причинява гадене. Кръвното налягане трябва да се измерва три дни сутрин и вечер, стойностите се записват и ако има високи, да се направи консултация с кардиолог и невролог. Гадене се получава и при проблем с очите. Може да направите и консултация с офталмолог.

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ С НЯКАКВО СРЕДСТВО ЗА ПОНИЖЕНИЕ НА СЕРУМНИТИ НИВА НА ХОЛЕСТЕРОЛА!ПОДЪРЖАМ НИВА ПРИ ПОСЛЕДНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ 6.9 LDL 1.9 HDL3.2НЕ ПРИЕМАМ МАЗНИ ХРАНИ НЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВАМ С ТЛЪСТИ МЕСА МАЙКА МИ И БАЩА МИ СА С ВИСОКИ СТОЙНОСТИ НА СТАТИНИ СА

Здравейте,

Освен специалната диета, която предполагам спазвате, може да добавяте към някое от храненията овесени или пшеничени трици, а към друго ябълков пектин на прах и смляно ленено семе. Като хранителни добавки:

Гарлицин

Алое Вера

Шийтаке и майтаке

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdraveite doktor Petrova blagodaria za otgovora ne e ot kravnoto a ot stomaxa xodix na gastroenterolog gledaxa me s vidiozon i mi kazaxa 4e imam gabi4na infekcia ispisaxa mi fyngolon,lakto i kleeva tinktyra vie bixte li mi kazali ne6to pove4e po tozi vapros i imali ne6to s koeto da yni6toja gabi4kite po barzo i 6te se opraviali blagodaria

Здравейте,

Радвам се, че причината е установена. Ако приемате предписаната терапия по начин, указан от лекаря, и спазвате другите принципи на здравословния живот, има всички изгледи лечението да е успешно.

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!На 25години съм,жена, с добро кръвно налягане, но пулса ми е много забързан. Има моменти в които чувствам, че цялата помръдвам и когато се докосна до нещо - усещам отново пулса много силно. Меря кръвното с електронен апарат, отчитала съм пулс 130,169.Не искам да ходя на лекар, без да съм ориентирана във възможните диагнози и затова бих се радвала ако ми подскажете какво би могло да причини тези симптоми. Благодаря предварително.

Здравейте,

Тахикардията /учестен над 90 уд/мин пулс/ може да се дължи на функционално или органично увреждане на сърцето. Причина за функционалните отклонения може да бъдат стрес, вегетативна дисфункция, хиперфункция на щитовидната жлеза и др. много по-редки причини. Органичните увреждания на сърцето като причина за ускорен пулс  са исхемична болест на сърцето, сърдечен порок,  хронични обструктивни заболявания на белите дробове - бронхиална астма, обструктивен бронхит. При вас най-вероятно става въпрос за временно функционално отклонение.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Displaying 1 - 20 of 8712345

×

Cart