Сърдечносъдова система, кръвообращение - Revita.bg
Сърдечносъдова система, кръвообращение

zdraveite doktor petrova az sam na 28 godini.ot 3 -4 dena imam glavobolie okolo slepoo4iite koeto ne se povliqva mnogo ot medikamenti kato paracetamol i aspirin.dnes xodix pri dji pi to i toi mi izmeri kravnoto to be6e 140 na 90 i puls 107 i mi izpisa monozid ibisigamma.bez da pusnem nqkakvi izledvaniq a sa6to taka imam pani4esko raztroistvo.iskam da vi popitam za va6eto mnenie i kam kakav drug doktor trqbva da se obarna i kakvi izledvaniq trqbva da si napravq.glavobolieto e s tapa bolka .blagodarq vi

Здравейте,Диана,

По правило, при първоначално установяване на високо кръвно налягане, на пациента трябва да се направи ЕКГ и да се насочи за консултация с кардиолог. По преценка на кардиолога може да постъпите в болница за 3-4 дни за допълнителни изследвания и определяне на лечението.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

zdraveite doktor petrova az samna 16 godini i iskam da vi kaja 4e imam 6ym na sarceto. Predi 2 godini xodix me v sofiq i mi kazaxa vsi4ko e normalno nqma mqsto za pritesnenie s vremeto vsi4ko 6te otmine.Ta vaprosa mi e da li moje da piq kafe.Za6toto kafeto malko ili mnogo vredi.Blagodarq vi predvaritelno

Здравейте, Ваня,

Прекален светец и Богу не е угоден. Ако обичате кафе, пийте понякога, но в малка чаша и не много силно. Ако обаче забележите, че след това сърцето ви “ще изкочи от гърдите”, изобщо не го пийте – тялото показва, че не може да го приеме.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,бихте ли ми препоръчали вземането на кои добавки най-добре предпазват от инсулт и инфаркт?

Здравейте, Ралица,

Подходящи са Алое ВераЛенено маслоАлайвКоензим Q10Магнезиев комплекс,Масло от черен дроб на треска, медицинските гъби и други, но трябва да се консултирате с лекаря за правилното съчетаване с медикаментите, ако приемате такива.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте Д-Р Петрова. Имам хипертония,проблемна е долната граница на кръвното ми налягане която често стига 90 и дори 100(с приема на медикаменти). Медикаментите които приемам са индипам и бизогама . Забелязах на скоро ,че урината се запенва , това може ли да е следствие на медикаментите или друг ще е проблема ? преди дни си направих кръвни изследвания(които идните дни ще нося на лекуващия си лекар)резултатите са: холестерол:4,37mmol/l HDL-холестерол:0,61mmol/l триглицериди:7,80mml/l креатинин 81umol/l Въпросното ,,запенване може ли да се дължи и на високите стойности на триглициридите? Благодаря ви,предварително.

Здравейте,
Триглицеридите са високи, но предполагам не сте бил на 14 часово гладуване преди изследването и в такива случаи рискът се оценява само по общия холестерол и HDL фракцията. Съотношението е голямо – повече от 3.5, което не е добре. Определено има проблем с липидната обмяна и повишен риск от сърдечно-съдови инциденти.

Пенливата урина показва, че има проблем с бъбреците и/или пикочните пътища. Много важно е да се проследи в коя урина (сутрин, вечер) се появява мътилка или пяна. Направете консултация с нефролог. Запенването се дължи на повишен белтък или секрети от уретрата.
Много често високото кръвно налягане и по-често диастолата/долната граница/ се дължи на бъбречен проблем. Много често тези проблеми остават недиагностицирани, но общата отпадналост, болките в кръста и торбичките под очите показват, че не всичко е наред .

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

ЗДРАВЕЙТЕ Д-Р ПЕТРОВА.ПРЕДИ 2 МЕСЕЦА ПРЕКАРАХ ИНФАРКТ И МИ СЛОЖИХА 3 СТЕНДА.КАЗАХА МИ ЧЕ ИМАМ ЗАПУШЕНА АОРТА .СЕГА АЗ ИСКАМ ДА ПИЯ БИЛКАТА БЛАТЕН ТЪЖНИК ПОНЕЖЕ ЧЕТОХ ЧЕ СТОПЯВА ХОЛЕСТЕРОЛНИТЕ ПЛАКИ,НО НЕ ЗНАМ ДАЛИ Е ПОДХОДЯЩА ЗА МЕН.АКО МОЖЕТЕ ДА МИ ОТГОВОРИТЕ ИЛИ ДА МЕ НАСОЧИТЕ КЪМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНА.БЛАГОДАРЯ.

Здравейте,
За топене на холестероловите плаки най-важна е диетата. Към храната редовно добавяте овесени и пшенични трици и смляно ленено семе. От хранителните добавки е подходяща ХУСК, но сутрин първо изпивате лекарствата и след 1 час дозата хуск.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравеите д-ре,на 32 съм в общо добро здравословно състояние, преди два дена ми направиха операция от разширени вени и на двата крака,чрез стриппинг тъи като положението беше доста зле.Сега се раздвижвам и възстановявам лека полека.. ..Пурвиа ми въпрос е , забелязах цхе около бандажа с които съм се появяват по малко сини петна особено когато се двийа повече, това нормално ли е ? Трябва ли да намаля движението в този случаи? Контролата ми е след 2 дена и ще махнем тези ластични бинтове и сте сложа чорапи. Бихте ли ми казали какъв е риска при една бременност след тази операция, с кое да внимаваме и кога наи рано след операцията е добре да мислим за детенце с приателя ми, тъи като след няколко годишна врязка мислим че е време за тази сериозна стъпка.Предварително ви благодаря за отговора.

Здравейте,
Това са постоперативни хематоми, които се появяват неизбежно и изчезват след около месец. Дръжте краката повдигнати, свити под 45 гр. в коляното, напр. подлагайте нагънато одеяло- 2-3 пъти дневно по 5-10 минути – това облекчава натоварването на съдовете. Движете се според препоръките, без претоварване и умора, но и не се обездвижвайте.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте Д-р Петрова, Аз съм с автоимунно заболяване- Ревматоиден полиартрит,приемам 2т преднизолон сутрин и 1т имуран вечер. Съответно нивата на холестерола, триглицеридит, LDL холестерола също! Не искам да пия статини и затова започнах да пия Омега3 на Валмарк – от високопречистено рибено масло.Искам да попитам дали го приемам правилно/ 2 пъти по 1т / и дали рибеното масло води до окосмяване по лицето,тялото и т.н. Благодаря Ви предварително за отговора!

Здравейте, Вили,

Омега 3, 1000 мг на Валмарк се приема 2-3 пъти дневно в зависимост от нуждите на организма. Ако хапвате повечко риба и холестеролът не е много над нормата, 2 капсули са достатъчни. Няма причини от рибеното масло да се увеличи окосмяването.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

лед травма на стъпалото на крака получих тромб на дълбоката вена . подуваше ми се подбедреницата , бях на фраксипарин 5 дни и покой ,след това минах на синтром ,като следях през 20 дни показателите на кръвта и лекар ми определяше дозата. след три месеца при малко по големи физически натоварвания се получи рецидив,което доведе до оток и на част от бедрото . вече 6 месец лечението ,което предприемам е синтром и детралекс ,но нещата не се подобряват. крака ми отича,става много чувствителен ,може и да е нормално състояние,може и аз да избързвам но бих искал да чуя и вашето мнение .

Здравейте,
При някои от пациентите с дълбока венозна тромбоза е нужно до година време за реканализация на вената. Според някои проучвания, в рамките на този период, частично или напълно се реканализират 60-80% от тромбозиралите съдове. Понякога след този възстановителен период остават различно изразени стеснения на засегнатата вена и увреждане на клапите, които задържат обратното движение на кръвта. В над 50% от случаите се развива посттромбозен синдром, който създава проблеми цял живот. Вие все още сте в процес на възстановяване, но според мен трябва да потърсите и мнението на водещите специалисти в областта, както и да се поинтересувате за
алтернативни методи за лечение и профилактика на рецидивите. Желая Ви късмет в лечението и скорошно оздравяване.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

благода ря ви ДР. Петрова а имате ли нещо в предвид ,като казвате -други алтернативни методи на лечение и профилактика …,ше ви бъда благодарен ,ако ми прочети такива и ли да ме насочите къв определени специалисти предполагам ,че Готу кола (билка) ще бъде полезно при моята терапия . поздрави

Здравейте,
Имам предвид конкретно ци гун, но предполагам, че и други подобни методи могат да повлияят благоприятно. Проблемът е, че не мога да Ви насоча към специалисти, които лично познавам. Това е сйатът на един специалист по ци гун – Станчо Станев, играла съм при него ци гун гимнастика и имам добри впечатления. http://www.po-zdrav.com/2010-08-27-08-42-08/qigong. Ако не друго, поне може да Ви даде някаква насока.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте искам да ви попитам,от известно време получавам силно къркорене в областа на сърцето.Сигурна сам че не е от карема или червата,идва точно от областа на сарцето,и много ме боли точно там и в областа на гърдите.Правих си снимка на бял дроб-нищо,правиха ми кардиограма също нищо,според вас от какво може да е това къркорене и тази болка,мислите ли че с ехограф на сърце ще се разбере какво е или трябва да отида на скенер?Благодаря

Здравейте,

По принцип не се чуват шумовете от работата на сърцето, но може Вие да сте с повишена чувствителност. Може да направите ехокардиография и ако е шум от проблем във функцията на някоя от клапите, ще се види. Но Ви съветвам да не споделяте с кардиолога, че чувате къркорене в сърцето, защото ще ви изпрати при психиатър.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Здравейте д-р Петрова,Днес изписаха баща ми от 3-та градска болница - сега Национално кардиологична болница, след поставяне на пейсмейкър.Логично е след операция да се изпише прием на антибиотик за да се прадпази от инфекции. Това което ме притеснява в случая е, че реди 4-5 години заради белодробен проблем от бърза помощ изписаха на баща ми антибиотик и от него той получи един от възможните странични ефекти - дезориентация и замаяност...Друг лекар, който потърсихме за помощ - от Белодробния диспансар, каза че този антибиотик не се изписна на хора над 60 г. Вреден е за тях.Аз обаче забравих кой беше този антибиотик.Затова сега се боя да започне баща ми приема на Ципрофлоксацин, които са му изписали.Вие какво ще ме посъветвате?Благодаря предварително.Пездрави,Рени

Здравейте,

Ципрофлоксацин няма такъв страничен ефект, може да му го давате.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

s aparat na sarceto sam no mi se poqvi ot dva meseca kashlica koqto ne minava pila sam agometin mukosovan protivoalergichnisinekot a me machi suha ekakvo da piq vazmojno li e da e aalergiq ili ot peismeikara

Здравейте,

След като сте била на консултация със специалисти и не сте получила отговор на въпросите си, най-добре е да постъпите в болница за изясняване на ситуацията. Съжалявам, че не мога да ви помогна, съчувствам ви, но състоянието ви  изисква комплексна компетентна оценка, каквато може да се получи само в първокласна болница. Имате право на направление от личния лекар и лечение в кардиологична клиника.

http://www.sveta-anna.eu/kardiologia.html

http://www.hearthospital.bg/registraturaTel

http://www.vma.bg/klinikabg.php?srid=37 и други.

 

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

pravih snimka nqma problem s drobovete garlotoe dobrea kashlqm i se ispotqvam pri hodene trqbva da spra inak ne mi stiga vazduhpomognete mi tel. mi e 0889168971

Моля попълнете отговор

levkocitite mi se vdigat do14 15 nemogat da razberat i me qd da hodq na bolnicakade shte polucha otgovor na trite mi vaprosa tel. 0889168971

Моля попълнете отговор

Zdraveite doktor Petrova blagodaria za otgovora,okoto mi mina o6te na drygia den moje bi e bilo ot kravnoto naposledak igrae,no gadeneto ne spira pravixa mi isledvania vsi4ko e v normite no az ne se 4yvstvam dobre li4nia lekar neznae kade da me isprati.

Здравейте,

Нестабилното кръвно налягане е свързано с дразнене на центровете в мозъка/най-общо казано/ и е възможно да причинява гадене. Кръвното налягане трябва да се измерва три дни сутрин и вечер, стойностите се записват и ако има високи, да се направи консултация с кардиолог и невролог. Гадене се получава и при проблем с очите. Може да направите и консултация с офталмолог.

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ С НЯКАКВО СРЕДСТВО ЗА ПОНИЖЕНИЕ НА СЕРУМНИТИ НИВА НА ХОЛЕСТЕРОЛА!ПОДЪРЖАМ НИВА ПРИ ПОСЛЕДНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ 6.9 LDL 1.9 HDL3.2НЕ ПРИЕМАМ МАЗНИ ХРАНИ НЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВАМ С ТЛЪСТИ МЕСА МАЙКА МИ И БАЩА МИ СА С ВИСОКИ СТОЙНОСТИ НА СТАТИНИ СА

Здравейте,

Освен специалната диета, която предполагам спазвате, може да добавяте към някое от храненията овесени или пшеничени трици, а към друго ябълков пектин на прах и смляно ленено семе. Като хранителни добавки:

Гарлицин

Алое Вера

Шийтаке и майтаке

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdraveite doktor Petrova blagodaria za otgovora ne e ot kravnoto a ot stomaxa xodix na gastroenterolog gledaxa me s vidiozon i mi kazaxa 4e imam gabi4na infekcia ispisaxa mi fyngolon,lakto i kleeva tinktyra vie bixte li mi kazali ne6to pove4e po tozi vapros i imali ne6to s koeto da yni6toja gabi4kite po barzo i 6te se opraviali blagodaria

Здравейте,

Радвам се, че причината е установена. Ако приемате предписаната терапия по начин, указан от лекаря, и спазвате другите принципи на здравословния живот, има всички изгледи лечението да е успешно.

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!На 25години съм,жена, с добро кръвно налягане, но пулса ми е много забързан. Има моменти в които чувствам, че цялата помръдвам и когато се докосна до нещо - усещам отново пулса много силно. Меря кръвното с електронен апарат, отчитала съм пулс 130,169.Не искам да ходя на лекар, без да съм ориентирана във възможните диагнози и затова бих се радвала ако ми подскажете какво би могло да причини тези симптоми. Благодаря предварително.

Здравейте,

Тахикардията /учестен над 90 уд/мин пулс/ може да се дължи на функционално или органично увреждане на сърцето. Причина за функционалните отклонения може да бъдат стрес, вегетативна дисфункция, хиперфункция на щитовидната жлеза и др. много по-редки причини. Органичните увреждания на сърцето като причина за ускорен пулс  са исхемична болест на сърцето, сърдечен порок,  хронични обструктивни заболявания на белите дробове - бронхиална астма, обструктивен бронхит. При вас най-вероятно става въпрос за временно функционално отклонение.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Сърцето ми не е добре - констатирани след сериозни прегледи: исхимична болест, аритмии, сърдечна недостатъчност. Прегледите показаха категорично че сърцето ми се разширява.Какви диети да спазвам и какви билки да приемам в какъв режим?С уважение,Владо

Здравейте,

В зависимост от степента на ССН, която се преценява от лекаря, пише го и в епикриза, ще трябва да ограничавате солта и водата. Ако не сте се лекувал в болница, най-добре е да го направите, за да се запознаете “на практика” с хигиенно – диетичния режим и след това самостоятелно да го следвате.

Ако става въпрос за компенсирана сърдечна недостатъчност, спазва се т.н. сърдечна диета или Диета №10

Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания

Предназначение: при сърдечно-съдови заболявания или при слабо изразена циркулаторна недостатъчност (I-II А степени).

Цел на диетата: да подобри кръвообращението, функциите на сърдечно-съдовата система, черния дроб и бъбреците, да нормализира обмяната на веществата, щадейки сърдечно-съдовата система и храносмилателните органи.

Обща характеристика:

За диетата е характерно намаляването на калориите чрез ограничаване на мазнините и от части на въглехидратите; съществено се ограничава приема на готварска сол; по-малко течности. Намалява се съдържанието на вещества, които възбуждат сърдечно-съдовата и нервна системи, дразнят черния дроб и бъбреците, които излишно обременяват стомашно-чревния тракт, насърчават метеоризма. Този лечебен режим на хранене включва прием на по-голямо количество калций, магнезий, липотропни вещества, продукти с алкализиращо действие (зеленчуци, плодове, млечни). Месото и рибата трябва да бъдат варени. Трудносмилаемите ястия се изключват. Храната се приготвя без сол, относно температурата й няма ограничения. Храненето е 5-6 пъти дневно (равномерни порции).

Химичен състав и калории

Протеини - 80-90 г (55-60 % животински), мазнини - 70 г (25-30 % растителни), въглехидрати - 350 г, готварска сол - 6-7 г, свободна течност - 1,2 л. Енергийност - 2300-2400 ккал.

Храни и ястия, които са разрешени и забранени при диета №10:

Хляб и тестени изделия: пшеничен непресен хляб (от предходен ден) или леко препечен (изсушен), диетичен хляб без сол, немаслено тесто, пандишпанови изделия. Забранени: пресен хляб, изделия от маслено и бутер теста, палачинки.

Супи: 250-400 грама на хранене; вегетариански със съдържание на различни зърнени храни в тях, картофи и зеленчуци (най-добре ситно нарязани); с плодове; млечни. Супите се застройват със сметана, лимонов сок, зелени подправки (магданоз и др.). Забранени са супи от бобови растения и на основата на месни, рибни и гъбени бульони.

Месо и птици: нетлъсто говеждо, телешко, свинско, заешко, пилешко, пуешко меса. Месото се почиства от сухожилията и фасциите и се вари, след това се запича или задушава. Не се позволява консумацията на: тлъсти меса, патешко, гъше, черен дроб, бъбреци, мозък, пушени меса, колбаси, месни консерви.

Риба: нетлъсти видове (смляна или задушена на парчета), ястия от варени морски продукти. Забранени са тлъстите риби, осолените и пушените също; хайвер и консерви.

Млечни продукти: мляко (ако няма индивидуална непоносимост към него), киселомлечни продукти, извара и ястия с нея (в комбинация със зърнени храни, моркови, плодове). Ограничава се приема на сметана (само, ако се добавя към ястията при приготвянето им), кашкавал. Диетата изключва солените и пълномаслени сирена.

Яйца: не повече от 1 на ден - рохко сварено, омлет на пара или запечен, или в храните. Не се позволяват твърдо сварени и бъркани яйца.

Зърнени храни: ястия от различни зърнени култури, приготвени с вода или мляко (каши, запечени пудинги); варени макаронени изделия. Не се допуска консумацията на бобови растения.

Зеленчуци: печени или варени, рядко сурови - картофи, цветно зеле, моркови, цвекло, тиквички, тиква, домати, краставици, маруля. Ограничава се приема на бяло зеле и зелен грах. Зелен лук, магданоз и копър - само в ястията. Забранени са: солени, мариновани, кисели зеленчуци, туршии, спанак, киселец, репички, чесън, лук, гъби.

Предястия (мезета): салати от пресни зеленчуци (настърган морков, домати, краставици), плодови салати, салати от морски продукти и варена риба. Не се позволяват: пикантни, тлъсти, солени и пушени предястия и мезета, хайвер.

Плодове, захарни и сладкарски изделия: пресни меки и узрели плодове (и горски); сушени плодове, компоти, кисели, мусове, желета, млечни кисели и кремове, мед, сладка, нешоколадови бонбони. Не са разрешени: плодове с груби влакна, шоколад, торти.

Сосове и подправки: сосове на зеленчукова, сметанова, млечна, доматена основи; от варен или задушен лук; плодови. Поправки - дафинов лист, ванилин, канела, лимонена киселина. Не се допускат: сосове на основата на месен, рибен, гъбен бульони; горчица, пипер, хрян.

Напитки: несилен чай, напитки с кафе и мляко, плодови и зеленчукови сокове, шипкова отвара, ограничава се гроздовият сок. Забранени: натурално кафе, какао.

Мазнини: масло без сол, топено масло, натурални растителни мазнини. Забранени са: мазнините за готвене, тлъстините по месата.

Примерно меню за диета № 10:

1-ва закуска: рохко сварено яйце, овесена каша с мляко, чай.

2-ра закуска: печени ябълки със захар.

Обяд: ечемичена супа със зеленчуци, приготвена с растително олио (1-2 порции), варено месо с пюре от моркови, ошав.

Следобедна закуска: шипкова отвара.

Вечеря: 1-2 порции пудинг от извара, варена риба с варени картофи, чай.

 

Д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

На 17г.съм когато си легна и понякога ме боли сърцето,понякога бие много бързо,веднъж когато ме заболя ми изтръпна лявата част на тялото това на какво може да се дължи.Благодаря предварително. :)

Здравейте,

Възможна е интеркостална невралгия, в резултат на гръбначно изкривяване и притискане на нервните коренчета, консултирайте се с невролог, но също така е добре да се направи и ЕКГ, за да не се пропусне проблем със сърцето, макар че в тази възраст се проявяват предимно наследствени обременявания и вродени дефекти, за които щяхте да знаете.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

kak se polza bilkata ruskus za razwireni veni.

Здравейте,

Рускус участва в състава на хранителни добавки, от фирмата производител е указано да се приема между храненията 2 по 1.

http://revita.bg/3065/%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/%D0%BA%D1%8E%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BC-587-mg/

 

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

с високо кръвно съм не понасям калциеви антагонисти и аце инхибитори а нищо друго не ми помага .Помогнете моля.

Здравейте,

В какви граници се движи кръвното ви налягане, кои са най-високите измерени стойности? Имате ли придружаващи заболявания? Ако имате средна или тежка форма на хипертонична болест, кардиологичната консултация и високоспециализираните изследвания са пътя, по който да решите проблема.

 

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,на 50 г. съм,на 6 август ми сложиха 1 стент,пия лекарства,какво е добре да пия-чесън,лимон,витамини,какво да спазвам?Предварително ви благодаря!

Здравейте,

Добре е като начало да спазвате диета №10, прилагаща се при сърдечно-съдови заболявания и да се движите според указанията на лекаря – не се залежавайте. Когато овладеете диетата и се почувствате по-уверена, може да добавите гарлицин/ чесън/ като хранителна добавка или друго, но трябва да е съвместимо с лекарствата ви. Може да се консултирате с диетолог за изготвяне на индивидуален режим.

По отношение на физическата активност - може да се обърнете към кинезитерапевт в районната поликлиника за изготвяне на програма за упражнения или да постъпите в Отделението за кардиологична рехабилитация гр. Банкя

http://www.hearthospital.bg/deinostiReh.php

http://www.bg-cardio-fondation.com/pdf/sb1/373-377.pdf

http://www.sanatoriumzdrave.com

Имам високо кръвно налягане в продължение на 10-12 години, подържам нормалните стойности с Конкор 5мл. дневно.Възможно ли употреба на Green coffee в моя случай?

Здравейте,

Както знаете, японско изследване откри наскоро, че зеленото кафе понижава кръвното налягане, като  ефектът зависи от дозата, съотв. индивидуалната поносимост към кофеин. Може да опитате внимателно, като започнете с 1 капс. 500 мгр. сутрин и следите пулса и кръвното налягане. Ако решите да започнете, записвайте пулс и кръвно налягане преди изпиване на капсулата, 1 час след това и вечер. Наблюдавайте състоянието си през деня, записвайте и след 3 дни споделете.

 

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Хипертоничка съм от десет години.От известно време имам проблем с концентрацията и запомнянето.На 53 години съм. Коя е причината и какво да направя? Благодаря Ви.

Здравейте,

Продължителната хипертония и съпътстващите я болестни промени в метаболизма увреждат кръвоносните съдове, вкл. мозъчните и нарушават снабдяването на мозъчните клетки с кислород и хранителни вещества. Други причини са пременопауза, менопауза, постменопауза, поради промяна в хормоналния баланс, съотв. нервната система и мозъчните функции. Може да си помогнете с физически упражнения и самомасаж за подобряване на кръвооросяването и подвижността на гръбначния стълб – неговата подвижност и гъвкавост също е от значение за нормалната мозъчна функция. Подходящи хранителни добавки са гинко билоба, алое вера и др., в зависимост от състоянието на хормоните, стойностите на кръвното налягане и лекарствата, които пиете. Пишете ни отново, за да изберем най-подходящите за вас.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdraveite ,iskam da popitam mnogo li sa 170 nadkamerni extrasystoli za 24 4asa .Minalata godina na pokasaniata na holtera biaha 75.

Здравейте,

Съществен е не абсолютния  брой на екстрасистолите, а как са разпределени във времето. Равномерно разпределени за 24 часа, са по 1 екстрасистола на 8-9 минути, което не е малко, но не е фатално. По-сложно е, ако те са на групи по няколко и е опасно, ако следват бързо една след друга и са свързани с ускорена сърдечна дейност/пулс/. Освен това, явно причината, каквато и да е във вашия случай, не е овладяна – броят на екстрасистолите нараства с времето. Възможно е причината да е възрастова – с напредване на възрастта, поради атеросклеротични промени се нарушава нормалната възбудимост във възбудно-проводната система на сърцето. Друга причина е стресът, ако не се лекува, се натрупва и влошава състоянието на сърцето. Ако причината е сърдечно заболяване, се налага лечение от кардиолог.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Кардиоложката ми препоръча да си направя коронарография, защото имам болки зад гръдната кост, доста продължително време/имам и установена лявокамерна сърдечна хипертрофия/. Изпитвам неистов страх от манипулации при които съм будна. Затова и от 1 месец отлагам изследването .От 1 седмица започна кашлица и задух, но не при физическо натоварване, а като легна. Има ли начин да се извърши коронарографията с пълна упойка и къде може да се случи това. Благодаря Ви предварително за отговора.

Здравейте,

„Решението каква упойка да ви бъде поставена се определя само и единствено от анестезиолог. Той определя каква упойка е най-подходяща за вас, според здравословното ви състояние, вида операция, възрастта и други фактори. „

Задайте въпроса си към специалисти от кардиологична клиника - http://www.uhsek.com/bg/8-%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8.html за компетентен отговор.

 

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Имам следното заболяване:хронично нанапукване на ходилата и най-вече петите на краката,появавяне на сухи залющвания по глезените,от които значи5телно повече на единия крак.През лятото получих обрив и по цялото тяло,който отшумя.Обиколих много болници и лекари.Според някои от тях това е псориазис,но от тяхните лекарства,заболяването ми се влошава.Нямам диабет,живея със сравнително ниско кръвно налягане,имам разширени вени,холестиролът ми е в рамките на нормалното.Моля насочете ме какви изследвания да си направя,за да можете да ме посъветвате за лечение,Пенсион съм и нямам възможност да дойда в София.Предварително Ви благодаря за отзивчивостта,която смятам,че ще проявите.Мария Христова

Здравейте,

Най-вероятно проблемът се дължи на нарушената циркулация на кръвта в долните крайници. Добре е да направите доплер ехография на артериалните и венозни съдове на долните крайници.

Д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

dori pri nai-lek stud,prustite na ruzete mi se poduvat,stavat 4erveni-prozra4ni,dlanite mi me surbiat mnogo ipo4ti ne moga da gi sguvam ot otoka.su6toto i na lizeto mi, no v po-lek variant.dori i po bedrata,i po hodilata.vsi4ko tova ot niakolko meseza.na 54god.sum.kazvam se emilia.

Здравейте, Емилия,

Възможно е да имате студова алергия или друг проблем, свързан с кръвообръщението в периферните съдове. Добре е да направите консултация при дерматолог, а след това при съдов хирург, ако се наложи.

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Добьр ден, от няколко дни имам шум в ушите като пищене,отпадналост, непрекьснато ми се спи, слаба концентрация, замаиване, и черни петна пред очите на какво може да се дьлжи? Родих преди 4 месеца с преемкламсия.Преди бременността не сьм имала такива проблеми. Вьзможно ли е да се дьлжи на високо крьвно.

Здравейте,

Да, възможно е. Измервайте кръвното налягане сутрин, вечер и при нужда, записвайте стойностите и се консултирайте с личния лекар, евентуално кардиолог. Ако още при първото измерване стойността е над 140/90, не е нужно да чакате и да правите други измервания, консултирайте веднага.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

При профилактично изследване се установи, че общият ми холестерол е 6.10, HDL холестерола е 1.51 и триглицеридите 2.41. Възможно ли е тези резултати да се дължат на консумирани от мен две опаковки по 200 гр. кокосово масло, като ежедневно преди повече от 15 дни, преди изследванията, съм консумирала в продължение на два месеца по 1 чаена лъжичка кокосово масло в чая?

Здравейте,

Както знаете, нормалните стойности на общия холестерол са под 5,2 mmol/l, а за гранично високо ниво се приемат стойностите от 5,3 до 6,2 mmol/l. HDL/“добрият“/ холестерол трябва да е НАД 1,0 mmol/l, а триглицеридите да са до 1.7 - 2 mmol/l/всяка лаборатория си има свои референтни граници за всички изследвания/. Пълният липиден профил обикновено се прави след 12 часова гладна диета. Разрешава се само вода в рамките на 12-14 часовото гладуване преди излседване на липидния профил. Забранява се и употребата на алкохол 24 часа преди хода на изследването. Ако това е спазено, не би трябвало приемът на кокосово масло да повлияе на точността на изследването. Добре е да повторите изследването в друга, по-добра лаборатория, като се добавят и проби за чернодробната функция .Може да се направи и ехография на коремни органи, по-специялно да се огледа черния дроб за мастна инфилтрация.Възможно е липидния профил да е бил такъв преди да започнете с кокосовото масло.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, имам разширени кръвоносни съдове по лицето, какво да предприема?

Здравейте,

Както знаете, лечението на разширените /и чупливи/ капиляри изисква от една страна премахване на съществуващите и от друга – предпазване от нова поява.

Козметични кремове, изписани от дерматолог, лосиони, лазерна терапия, склеротерапия – това са методите за заличаване на съществуващите разширени капиляри.За профилактика – капиляротоници – рутаскорбин,пефлавит С и др., хранителни добавки с вит. С и биофлавони, боровинка, гинко билоба.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

По време на силните магнитни бури през м.март,почувствах силна болка в сърдечната област.Какво трябва да се прави при такъв случай?

Здравейте,

Добре е да направите ЕКГ и да измерите кръвното налягане при лекуващия лекар, освен това е добре и вие да го измервате поне 1 път дневно. Възможно е да го повишавате по време на магнитна буря и да получавате спазъм на коронарните съдове. След това лекарят може да назначи Валидол при нужда или нещо друго. В дните с магнитни бури е добре да приемате лека храна /плодове, зеленчуци, пълнозърнести/, да отлагате тежка работа, която може да се свърши и в друг ден, да пазите спокойствие доколкото ви е възможно. Като профилактика може да започнете, рейки, йога, чигун, медитация или друго, което ще стабилизира енергийната ви система.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом

Рейки мастер

консултиращ лекар в Български Рейки център

Жена на петдесет и четири съм и от година насам започнах д вдигам внезапно кръвно , а преди винаги беше ниско/90/70, 110/80/.A 140/90 или 190 /120за мене са много високи , започва повръщане и невъзможност да разтворя хапче .Лошият холестерол и кръвната захат според лекаря ми са на границата , но в Европа било нормално.По свое усмотрение започнах Поликозанол, но още прди това забелязах, че по време н пост се чувствам добре .Притеснява ме това , че днес зеленчуците и плодовете не съдържат това, което е било прди десет години .Имам артрит, начална катаракта ,късогледство от дете ,кистички в чер дроб и бъбречен пясък.Вашите препоръки?

Здравейте,

Въпреки това, една диета /пост/ без животински продукти ще помогне на организма да се изчисти от доста от натрупаните токсични вещества, особено ако се прави 2-3 пъти в годината за по 45 или повече дни, според както се чувствате, а в останалото време си определите 3-4 дни в седмицата без животински продукти и като цяло се стремите да не ядете храни с консерванти и достатъчно течности /около 2.5 л/. За добавяне на витамини, минерали,  мастни киселини, глюкозамин и др. има много подходящи добавки – Алайв мултивитамини, ленено масло, масло от сьомга, хидраплениш. Добре е първо да започнете с детоксикацията, тоест диетата без животински хра ни и консерванти, като може да приложите и програмата Тисилин клийнс, ако няма противопоказания. В дните след диетата да добавите Алайв, Дива океанса сьомга и Хидраплениш или друго със същото действие за не по-малко от 3 месеца, почивка 1 месец и отново с подобни продукти. За добър ефект са нужни и физически упражнения. Методът рейки или обикновена физзарядка за раздвижване на ставите и упр. за релаксация, описани в сайта в рубриката Рейки, също ще помогнат. За катарактата може да правите упражнения за очите и да добавите Лутеин. Ако изцяло преминете на хранене без консерванти – храни от биопроизводства, ограничени до минимум животински екопродукти, достатъчно вода, редовни физически и „вътрешни” упражнения, и релаксация за упражнения, ще се увеличи способността ноа организма да усвоява максимално веществата от храната и ще имате по-малка нужда от добавки, ще станете значително по-здрава.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом

Рейки мастер

консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,интересуваме високо кръвно при 19 годишен -дали някоя определена диета или билкови продукти биха му помогнали.

Здравейте,

В тази възраст, причините за високо кръвно налягане обикновено се дължат на генетична предразположеност, когато единият или двамата родители са с хипертония, и наличието на т. нар. метаболитен синдром - той е свързан с неправилно хранене и начин на живот, най-вече с намалена физическа активност.

Предполагам, че кръвното налягане е измервано няколко дни 2 пъти на ден през 12 часа, сутрин и вечер и стойностите са споделени с кардиолог, който е направил изследване  на липидите, бъбречната функция  и ЕКГ. Диетата изключва алкохола, цигарите, кафето, колата и всички продукти с кофеин и кофеиноподобни /със съдосвиващо и покачващо кръвното налягане действие/, както  солени,  мазни храни, месо ограничено, повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести, да не се преяжда, последното хранене 3 часа преди лягане, за да не се притиска сърцето. Ако има наднормено тегло, е необходима консултация с ендокринолог и диетата трябва да се определи от специалист диетолог, както и хранителните добавки. Редовни леки до умерени физически натоварвания според стойностити на кръвното и мнението на кардиолога.

Подходящи хранителни добавки – алкализиращи минерални капки, Омега-3 мастни киселини, масло от вечерна иглика и др. след консултация с диетолог.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом

Рейки мастер

консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! С диагноза тромбофлебит поставена само с визуален преглед, какви други изследвания трябва да се направят, за да се назначи адекватно лечение и какво е то? Как може да се разбере образуват ли се тромби и дали може да се предотврати това? Благодаря предварително!

Здравейте,
При повърхностен тромбофлебит признаците са ясни и диагнозата може да се постави след разговор с пациента и преглед. При по-дълбоко разположени вени и при по-пълни пациенти се прави ехографско Доплер изследване за изясняване на диагнозата и оценка на близостта на възпалението до дълбоките вени. Ако няма разширени вени, се правят изследвания на кръвта , рентгенови и др. ехографски прегледи за изключване на възпалителни и други заболявания, които да са възможна причина за тромбофлебита.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом

Рейки мастер

консултиращ лекар в Български Рейки център

dr.aelita petrovas peismeikar sam ot 4 meseca poqvi mi se kashlica koqto prodaljava oshte ili ot2 meseca nqmqm problem s drobovete nito s garloto a kashlqm i imam pchustvoto che imam prche v garloto koeto se chustvam mnogo nekonfrtno kajte kakvo da pravq kash;licata e suha no do napikavane pomognete mi molq ve

Здравейте,
За съжаление, не мога да ви помогна, съчувствам ви,но във вашия случай е необходима консултация със специалист-кардиолог, най-добре там, където са поставили пейсмейкъра.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Кейт: Здравейте!Страдам от разширени вени. От месец посещавам курсове по народни танци, но започнах да усещам голямо напрежение в краката и болки.Народните танци противопоказни ли са за това заболяване?

Здравейте, Кейт,

В началните етапи на заболяването умерено раздвижване е полезно за съдовата стена, но народните танци определено не са умерено раздвижване – права сте около час и „блъскате крак”, а за вени, чиито клапи не задържат кръвта, това си е голямо натоварване. За вас по- подходящи са йога, пилатес, каланетика, плуване, салса евентуално и др. подобни. Но, все пак, консултирайте се и с флеболог. http://www.phlebologia-bg.com/static/17/3

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, Тези дни си направих пълна кръвна картина. Сега като проверявам резултати ми прави впечатление,че холестерола ми е завишен 6.9, CYE/ERS е 15 - при референтни стойности 12. Другото което ме притеснява е резултатата от MPV - 7,1 при референтни стойности 7.5-11.5. Какво бихте ме посъветвали Вие като специалист?

Здравейте,

Обърнете внимание на холестерола – висок е и повишава риска от съдови инциденти. Направете консултация с кардиолог за състоянието на сърдечно-съдовата система. Може да повторите изследването и в друга лаборатория и ако утайката е завишена да се търси хронична инфекция, обикн. е в зъбите. Занижението на MPV при нормален брой тромбоцити не е достатъчно, за да се правят изводи. При повторение на кръвната картина да се направят и фактори на кръвосъсирване.
д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

ZDRAVEITE DR-PETROVA!MOLQ VI DA MI PI6ETE,MAIKA POLU4I INSULT(ISHIMI4EN)NA 23.01.2013G.NA 18 02 2013 ZAPO4NA DA PROIZNASQ PO NAKOQ DUMA,TRUDNO NO PRAVILNO.PROBLEMA E 4E Q RAZTRIVAME S LAVANDULOV SPIRT I SLED TOVA SLAGAME TALK,NO MNOGO SE ZA4ERVQVA NA DUPETO I OT PAMPERSITE.SMENQME PAMPERSITE PREZ 3 4ASA I NE DOPUSKAME DA STOI NAPIKANA.SLED VSQKO HODENE Q IZMIVAME S INTIMEN GEL,SMRADLIKA,KREMOVE ZA PODSI4ANE I VAPREKI TOVA VINAGI E 4ERVENO DUPETO.MOLQ VI DA MI PI6ETE S KAKVO DA SE MAJE, ZA DA NE SE ZA4ERVQVA I SAM SIGURNA,4E MNOGO Q BOLI.SA6TO ISKAM DA ZNAM KAK I KAKVO DA I DAVAME ZA QDENE,ZA6TOTO SEGA PRAVQ SUPI I VSI4KO SE PASIRA,ZA6TOTO TQ SEGA E BEZ ZABI,SVALIHME GI.DAVAM SOKOVE OT MORKOVI,QBALKI,I KOMPOTI. BLAGODARQ VI PREDVARITELNO

Здравейте,

За да се предотврати появяването на декубитуси/увреждането, което настъпва при залежаване в една и съща поза/, освен добрата хигиена е нужно да променяте позицията на тялото на всеки 2 часа – да я обръщате по гръб или странично. Има специални гумени кръгове и дюшеци за такива случаи, проверете при джипито. Пръска се с Дермо кеър шпрей или друго подобно или се намазва с лек хидратиращ крем.
Храната да е лека и с достатъчно фибри за предпазване от запек – плодове, зеленчуци, пълнозърнести. “Богатата на витамини храна предпазва мозъка от свободните радикали, увреждащи клетките, като става дума най-вече за витамини С и Е. Според новите научни открития фолиевата киселина (витамин В9) действа срещу деменцията. Тя се съдържа предимно в зелените зеленчуци и портокалите, но също и в пълнозърнестите продукти, яйцата, соевите култури и пшеничните кълнове. Те, както и орехите, са богати и на витамин Е.”

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

ЗДРАВЕЙТЕ Д-Р ПЕТРОВА!КАЗВАМ СЕ ДЕСИСЛАВА ИМАМ ПРОЛЕМ С ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА.ПИЯ ЕЛТИРОСИН ОТ 50МЛ.ИМАМ ОТОЦИ ПО ЛИЦЕТО И РЪЦЕТЕ ТОЛКОВА СА НАДУТИ ЧЕ НА МОМЕНТИ ИМАМ ЧУВСТВОТО ЧЕ НЕ МОГА ДА ХВАНА НЕЩО ИЛИ АКО ХВАНА НЕЩО ЩЕ ГО ИЗТЪРВА.ОТКРИХА МИ ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ СИНДРОМА НА РЕЙНО.ИСКАМ ДА ВИ ПОПИТАМ ТРЯБВА ЛИ ДА НАПРАВЯ НЕЩО КАТО НАПРИМЕР ТРЯБВА ЛИ ДА СПАЗВАМ НЯКАКВА ДИЕТА? КАК МОГА ДА ПРЕМАХНА ТЕЗИ ОТОЦИ?,ДАЛИ ЩЕ ОСЛАБНА Л ЛИЦЕТО И РЪЦЕТАЕ КАКТО БЯХ ПРЕДИ ДАЛИ ЩЕ СИ ВЪРНА ПРЕДИШНАТА ФИГУРА?МОЛЯ ВИ АКО МОЖЕТЕ ПОМОГНЕТЕ МИ?

Здравейте, Десислава,

Автоимунните болести, каквито са Вашите, са свързани с повишена активност на имунната система, която сама разрушава и унищожава здрави тъкани, клетки и органи в собствения си организъм. Хода на заболяването зависи от индивидуалната реактивност, лечението е само симптоматично. Това, което вие може да направите, за да облекчите състоянието си е:
Редовно да правите консултации, за да се поддържа правилно лечение.
Да се храните здравословно, като избягвате всякакви храни с консерванти и соя и намалите храните съдържащи глутен /от пшеница, ечемик, ръж и овес/. Поискайте от Вашия лекар направление за физиотерапия и там се консултирайте с лекаря за лечебна физкултура. Четете повече книги за самопознание и усъвършенстване, за да участвате и с мислите си в лечебния процес.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова! Аз съм на 39г. При епилептичен припадък съм паднала и съм се ударила по долната челюст в метален предмет. Получи се голям хематом, обхващаш отгоре и отдолу долната челюст от дясната ми страна. Мазах се две седмици с Репарил гел и синината почти изчезна, но отред между челюстта и зъбите се напипва твърдо и болезнено при натиск образувание с големина на бобено зърно. С какво и как трябва да се третира то за да се премахне? Предварително благодаря за отговора!

Здравейте, Мария,

Не е нужно друго, освен време. За възстановяване на подкожните тъкани, както и костта, която също е травмирана, е нужно повече време. Може да използвате Репарил гел още една седмица, след което оставете времето да лекува или се консултирайте за продължаване на лечението. Обикновено локалните противоболкови след травма се прилагат не повече от 2-3 седмици. Няма нищо тревожно, доколкото може да се прецени от разстояние.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!До преди месец синът ми имаше диагноза шонлайн хенох той е на 4г!Оправи се!Днес (13.02.2013г.)започна да вдига висока температура без да има други симптоми,бяхме при личния и ни предписа коризалия и ердомед,каза също ,че трябва да пие и панадол бебе за температурата!Много трудно му свалям температурата!Въпросът ми към вас е: С какви други лекарствени продукти мога да му свалям температурата освен панадол бебе?Благодаря ви предварително!

Много хладка водичка, нурофен /ако детето е по-голямо от 6 мес./, ефералган свещички /над 6 мес./. Не се комбинират помежду си. Само панадол или нещо друго плюс допълнителните мерки.

Високата температура може да се смъкне и като увиете детето в мокър чаршаф или го изкъпете в хладка вода.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

zdraveite doktor petrova az samna 16 godini i iskam da vi kaja 4e imam 6ym na sarceto. Predi 2 godini xodix me v sofiq i mi kazaxa vsi4ko e normalno nqma mqsto za pritesnenie s vremeto vsi4ko 6te otmine.Ta vaprosa mi e da li moje da piq kafe.Za6toto kafeto malko ili mnogo vredi.Blagodarq vi predvaritelno

Здравейте, Ваня,

Прекален светец и Богу не е угоден. Ако обичате кафе, пийте понякога, но в малка чаша и не много силно. Ако обаче забележите, че след това сърцето ви “ще изкочи от гърдите”, изобщо не го пийте – тялото показва, че не може да го приеме.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!Лекувам се от Хронична миелоидна левкемия.Въпросът ми е дали мога да пия някакви добавки,за да помогна на лечението си.Сеансите при рейки мастер ще повлияят ли положително на състоянието ми? Благодаря Ви предварително за отделеното време!

Здравейте, Диана,

Сеансите при рейки мастер могат много да подпомогнат състоянието ви, но по удачно е вие да се обучите и сама да прилагате метода. Внимателно изберете мястото. Относно хранителните добавки е добре да се посъветвате с лекаря, който наблюдава състоянието ви, за да се изберат такива, които са съвместими с основното ви лечение.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте Д-Р Петрова. Имам хипертония,проблемна е долната граница на кръвното ми налягане която често стига 90 и дори 100(с приема на медикаменти). Медикаментите които приемам са индипам и бизогама . Забелязах на скоро ,че урината се запенва , това може ли да е следствие на медикаментите или друг ще е проблема ? преди дни си направих кръвни изследвания(които идните дни ще нося на лекуващия си лекар)резултатите са: холестерол:4,37mmol/l HDL-холестерол:0,61mmol/l триглицериди:7,80mml/l креатинин 81umol/l Въпросното ,,запенване може ли да се дължи и на високите стойности на триглициридите? Благодаря ви,предварително.

Здравейте,
Триглицеридите са високи, но предполагам не сте бил на 14 часово гладуване преди изследването и в такива случаи рискът се оценява само по общия холестерол и HDL фракцията. Съотношението е голямо – повече от 3.5, което не е добре. Определено има проблем с липидната обмяна и повишен риск от сърдечно-съдови инциденти.

Пенливата урина показва, че има проблем с бъбреците и/или пикочните пътища. Много важно е да се проследи в коя урина (сутрин, вечер) се появява мътилка или пяна. Направете консултация с нефролог. Запенването се дължи на повишен белтък или секрети от уретрата.
Много често високото кръвно налягане и по-често диастолата/долната граница/ се дължи на бъбречен проблем. Много често тези проблеми остават недиагностицирани, но общата отпадналост, болките в кръста и торбичките под очите показват, че не всичко е наред .

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

ЗДРАВЕЙТЕ Д-Р ПЕТРОВА.ПРЕДИ 2 МЕСЕЦА ПРЕКАРАХ ИНФАРКТ И МИ СЛОЖИХА 3 СТЕНДА.КАЗАХА МИ ЧЕ ИМАМ ЗАПУШЕНА АОРТА .СЕГА АЗ ИСКАМ ДА ПИЯ БИЛКАТА БЛАТЕН ТЪЖНИК ПОНЕЖЕ ЧЕТОХ ЧЕ СТОПЯВА ХОЛЕСТЕРОЛНИТЕ ПЛАКИ,НО НЕ ЗНАМ ДАЛИ Е ПОДХОДЯЩА ЗА МЕН.АКО МОЖЕТЕ ДА МИ ОТГОВОРИТЕ ИЛИ ДА МЕ НАСОЧИТЕ КЪМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНА.БЛАГОДАРЯ.

Здравейте,
За топене на холестероловите плаки най-важна е диетата. Към храната редовно добавяте овесени и пшенични трици и смляно ленено семе. От хранителните добавки е подходяща ХУСК, но сутрин първо изпивате лекарствата и след 1 час дозата хуск.
д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравеите д-ре,на 32 съм в общо добро здравословно състояние, преди два дена ми направиха операция от разширени вени и на двата крака,чрез стриппинг тъи като положението беше доста зле.Сега се раздвижвам и възстановявам лека полека.. ..Пурвиа ми въпрос е , забелязах цхе около бандажа с които съм се появяват по малко сини петна особено когато се двийа повече, това нормално ли е ? Трябва ли да намаля движението в този случаи? Контролата ми е след 2 дена и ще махнем тези ластични бинтове и сте сложа чорапи. Бихте ли ми казали какъв е риска при една бременност след тази операция, с кое да внимаваме и кога наи рано след операцията е добре да мислим за детенце с приателя ми, тъи като след няколко годишна врязка мислим че е време за тази сериозна стъпка.Предварително ви благодаря за отговора.

Здравейте,
Това са постоперативни хематоми, които се появяват неизбежно и изчезват след около месец. Дръжте краката повдигнати, свити под 45 гр. в коляното, напр. подлагайте нагънато одеяло- 2-3 пъти дневно по 5-10 минути – това облекчава натоварването на съдовете. Движете се според препоръките, без претоварване и умора, но и не се обездвижвайте.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

след травма на стъпалото на крака получих тромб на дълбоката вена . подуваше ми се подбедреницата , бях на фраксипарин 5 дни и покой ,след това минах на синтром ,като следях през 20 дни показателите на кръвта и лекар ми определяше дозата. след три месеца при малко по големи физически натоварвания се получи рецидив,което доведе до оток и на част от бедрото . вече 6 месец лечението ,което предприемам е синтром и детралекс ,но нещата не се подобряват. крака ми отича,става много чувствителен ,може и да е нормално състояние,може и аз да избързвам но бих искал да чуя и вашето мнение . поздрави

Здравейте,
При някои от пациентите с дълбока венозна тромбоза е нужно до година време за реканализация на вената. Според някои проучвания, в рамките на този период, частично или напълно се реканализират 60-80% от тромбозиралите съдове. Понякога след този възстановителен период остават различно изразени стеснения на засегнатата вена и увреждане на клапите, които задържат обратното движение на кръвта. В над 50% от случаите се развива посттромбозен синдром, който създава проблеми цял живот. Вие все още сте в процес на възстановяване, но според мен трябва да потърсите и мнението на водещите специалисти в областта, както и да се поинтересувате за
алтернативни методи за лечение и профилактика на рецидивите. Желая Ви късмет в лечението и скорошно оздравяване.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

здравейте,съпругът ми има RDW 14.7 и MPV 11.7 трябва ли да се притеснява и да предприеме лечение

Здравейте, Росица,
RDW е показател за разсейването на еритроцитите.
MPV е среден обем на тромбоцитите.
От значение са само отклонения от нормата във връзка със стойностите на другите показатели от кръвната картина. Ако всичко останало е в норма, кръвната картина е в норма. Ако има някакви оплаквания, трябва да се направят допълнителни изследвания, по преценка на лекаря.
д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

След направен ЯМР на глава поставена диагноза "болест на малките съдове". Моля дайте описание на болестта!

Здравейте,

Болест на малките съдове се нарича състояние, при което от болестен процес са засегнати малките /най-тесните/ кръвоносни съдове – артериоли, венули, капиляри. Може да са засегнати предимно мозъчни съдове и тогава възможни симптоми са главоболие, световъртеж, отслабване на паметта и концентрацията и т.н. Или се засягат предимно съдовете на сърдечния мускул и тогава протича със симптоми подобни на тези при исхемична болест на сърцето – тежест в сърдечната област, болка, задух. Причините са васкулит – възпаление на съдовата стена, атероскрероза – стесняване и запушване на съдовете от холестеролови плаки, някои генетични болести и автоимунни болести. Ако заболяването е генерализирано, страда функцията на всички вътрешни органи и тъкани. Рискови фактори са пушене , висок холестерол , високо кръвно налягане , наднормено тегло , стрес и диабет.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

здравейте, имам висока кръвна захар, висок холестерол, високо ниво на триглецириди. искам да оправя нивата с алтернативно лечение?

Здравейте,

Гранично завишени и леко завишени стойности на изброените показатели биха могли да се повлияят от диета и хранитени добавки. Какви са вашите?

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Здтавейте.След простуда започнах да кашлям.Направиха ми рография на сърце и бял дроб при разчитането беше описано следното:"Тенденция към паракардиална конгестия в дясно.Слаби плеврални адхезии.Удължена дъга на лява камера.Означава ли това, че имам и сърдечно заболяване?Освен това искам да уточня, че никога не съм имала високо кръвно налягане,напротив от нормално към ниско и това е добре проследявано, тъй като наскоро родих.Благодаря Ви.

Здравейте,

Има малка вероятност сърдечният мускул да е засегнат от вирусната инфекция, причинила простудата, но в такъв случай трябва да има и съответните симптоми от страна на сърцето, както и ЕКГ данни. Възможно е и неправилно разчитане на рентгенографската снимка или физиологична особеност. Обърнете се за консултация при кардиолог, възможно е и  повторно разчитане в рентгеново  отделение на някоя от университетските болници – Александровска напр.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте !проблема ми е свързан с артериалната хипертония.При измерване на кр.налягяне в седнало положение стойностите ми са 150/100 в легнало положение 120/80 .Не приемам лекарства ,как да го измервам правилно ?

Здравейте,

Кръвното налягане се измерва в седнало положение.

В този сайт ще намерите повече указания за мерене на кръвно налягане, кликнете тук

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, Д-р Петрова! На 24 год. съм. Мисля, че имам здравословен проблем със сърцето. Преди 3 седмици ходих при джи-пи. Там ми направиха кръвни изследвания, ЕКГ (и 2-те без забележка), кръвно налягане 117/80, пулс - 71. Но с болки около сърцето(променят местоположението си), затруднено (ограничено)дишане, често къркорене в областта, умора и получаване на болки при леко физическо натоварване. Джи-пи каза, че е стрес. Не ми изписа лекарства. Симптомите продължават. Преди 2 седмици получих и силно схващане на врат и плешка, която продължи 10 дена, може да е от настинка. Не ми дадоха направление, но мисля да посетя кардиолог, притеснявам се, немисля, че сърцето ми функционира правилно. Моля за вашата диагноза и как да си помогна. Как да преодолея стреса?

Здравейте,

Проблемът е може би неврологичен – интеркостална невралгия, притискане на нервни коренчета. Предлагам ви да се консултирате  с невролог. Поискайте и второ мнение на кардиолог, но в специализирана клиника от висок ранг

 

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център.

Имам висок холестерол-общ 11.89 и LDL- 8.42. За какъв период от време мога да очаквам намаление на тези стойности, ако приемам Ситринол.Има ли противопоказания при наличие на други заболявания, като: хипертония, диабет и микседем.

Здравейте,

При спазване на указаната доза, не са описани странични ефекти и лекарствени взаимодействия. Ефектът е индивидуален. Добре е да приемате 3 месеца и да направите контролно изследване. Ако няма ефект, би трябвало  да се лекува с медикаменти.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,искам да Ви попитам, може ли да се взема капсули чесън 1000 мг заедно с аспирин протект? И още един въпрос: Без признаци на деменция за разширяване на кръвоносните съдове гинко билоба или чесън е по-ефикасно? Благодаря Ви! Прекрасен ден Ви желая!

Здравейте,

Аспиринът, гинко билоба и чесънът имат антикоагулантен /подтискат кръвосъсирването и образуването на тромби/ ефект и приемани заедно продължително време, може да доведат до увреждане в нормалния процес на кръвосъсирване. Във вашия случай е по-подходящ гинко билоба, но ако решите да го приемате, ще трябва да правите изследвания на „време кървене” и „време съсирване” – в началото и в зависимост от резултата през 1-2-3 месеца.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, търся лек за варикозна вена на глезена, която не затваря вече 6 месеца, имам силни болки, зачервяване около раната.

Здравейте,

Как е лекувано до сега?

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,страдам от разширени вени на краката. Препоръчаха ми лекарството Antistaх, но не успявам да го намеря. Моля за вашия съвет къде мога да намеря това лекарство!С уважениеМагдалена Стойкова

Здравейте,

Лекарството е на фирмата Бьорингер. Помолете някой да ви го купи от Германия.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте , общия холестерол ми е 7 и надвишава нормата .Какво бихте ми препоръчали да пия.

Здравейте,

Подходящо е RX Omega-3 Extra Strength с Ябълков Пектин Супер концентрат 500 mg , Млечен бодил / Тисилин или Хлорела микроводорасли по Ваш избор.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, поради флеботромбоза съм на лечение със Синтром , Детралекс и Изоптин сутрин и вечер по 40 мг. Кръвното ми варира от 110/70 до над 230/110 , получавам и аритмии. И запек. Имам непоносимост към бета блокери и вивейс.1. Какви храни е разрешено да се използват при СинтромРазрешени ли са поне малко домати, печени червени чушки, мед, лютеница, прясно мляко яйца, люти чушки и в какви количества? 2. При рязко увеличаване на кръвното какво да правя

Здравейте,

В инструкцията за медикамента /синтром/ е отбелязано :

„Обичайната доза е от 4 до 12 mg през първия ден, от 4 до 8 mg през втория ден и след това от 1 до 8 mg дневно като поддържаща доза. Чувствителността към антикоагуланти е индивидуална и може да се променя по време на лечението или при промяна на диетата, особено ако включите храни, богати на витамин К. Вашият лекар трябва периодично да следи подобрението Ви и да адаптира дозировката според индивидуалните Ви нужди. Спазвайте стриктно препоръките на Вашия лекар. Не преустановявайте внезапно приема на лекарството и не променяйте дозировката по собствена инициатива. Желателно е да приемате таблетките всеки ден по едно и също време (напр. вечер по време на хранене, с чаша вода)”.

С други думи, може да се храните както до сега, но ако направите значителна промяна в храната, да уведомите лекаря.

Зелените зеленчуци, най-вече броколи, спанак, грах, зеле и краставици, са богати на вит. К и  понижават ефективността на антикоагулантите/в случая синтром/. Рибеното масло потенцира/увеличава/ ефекта на антикоагулантите.

Относно кръвното налягане е добре да се посъветвате с лекаря, изписал медикаментите. Какво може да направите Вие, когато се почувствате зле: Бързо лягате - полулегнала или сядате. Носете си валидол и сложете под езика. Дишайте дълбоко, с корема – научете това дишане, ще Ви е от полза. Обадете се на Бърза помощ.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, искам да заместа аспирин протект с рутин. Надеждно ли е ? Може ли да се разчита, че има същата протекция?Благидаря Ви !

Здравейте,

При нестабилна ангина пекторис, остър миокарден инфаркт, профилактика на повторен миокарден инфаркт, след хирургични или други интервенции на артериалните кръвоносни съдове (напр. ACVB, РТСА), след преходни исхемични атаки и мозъчен инфаркт и за профилактиката им, т.е. при средно и тежко изразено сърдечно-съдово заболяване и заболявания на периферното кръвообръщение, аспирин протект е средство на избор. При не много големи отклонения в липидния профил и за намаляване на риска от първичен миокарден инфаркт при хора със сърдечно-съдови рискови фактори, напр. захарен диабет, хиперлипидемия, хипертония, затлъстяване, тютюнопушене, напреднала възраст, рутинът е подходящо средство за профилактика.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова! Родих пради 6 месеца, изкарах много тежка бременност с постоянни екстрасистоли и на моменти стигах 210 пулс. Ходих в Токуда на много кардиограми сърцето ми е здраво, откриха стеснено каналче при една криза. Пиех изоптин 80, спрях го след раждането. Купих си да пия Омега 3. Много добре се чувствам пулс 60 в покой и рядко усещам екстрасистолите. Мисля да избегна скорошни прегледи, та интересуваме какво мога да пия или с какво да се мажа за успокоявяне, водя много натоварен живот. Благодаря Ви

Здравейте,

Освен Омега-3, напр. RX Omega-3 Extra Strength (Омега фактор супер концентрат) и Коензим Q10, 200 мг.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Б12 помага ли при кръвно с играеща горна граница и при хашимото само с високи стойности на маткръвното ми при стрес се вдига над 140 и после се смъква а долната граница е стабилна но в повечето случаи е .по ниска спрямо горната . на 62год, б12- 286измерено

Здравейте,

Нормално е при стрес кръвното налягане да се повишава. Ако сутрин и през повечето време RR e в норма, не би трябвало да се тревожите. Ако електрокардиограмата е нормална за възрастта, не би трябвало да се тревожите, че понякога кръвното налягане се повишава. Голямата разлика между систолното и диастолно кръвно налягане е типична за възрастта Ви, поради склерозиране на кръвоносните съдове. Относно Хашимото, В12 често е занижен и допълнителния му прием добре повлиява лечението, заедно с други витамини, минерали и микроелементи.

В12 Ви е в норма, но е добре да изследвате и хомоцистеин /стрес маркер/. При увеличен хомоцистеин, приемането на В12 оказва значителна защита за сърцето, нервната система, костите, зрението и слуха. В12 може да подпомогне нормалната функция на нервната и сърдечно-съдова системи, но няма пряк понижаващ кръвното налягане ефект.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

МОЖЕ ЛИ ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА ЗА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ ДА СЕ КОМБИНИРА СЪС ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА ЗА ПРОСТАТА (МИШИ ТРЪН +САУ ПАЛМЕТО)

Здравейте,

Основните активни вещества в двата продукта са различни и е възможно да се приемат заедно. Но тъй като в малки количества съдържат вещества от една и съща химическа група, едновременният прием не трябва да е продължителен – не повече от 2-3 месеца.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

мога ли да добавя "Холестерол формула" към лекарствата ми за " Хиперт.сърце, Посл. от МСБ, ДПХ, Лявокам.СН, ХОББ " и ревмо остеоартроза ?

Здравейте,

Продуктът съдържа съставки с антикоагулиращ ефект, което е добре за Вас, но ако приемате антикоагуланти, е противопоказано. Ако не знаете дали сред лекарствата Ви има такова, избройте ги, за да преценя.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!Съпругът ми е със завишени стойности на триглицериди-2.10mmol на литър.Може ли да използва адванс холестирор за намаляване на тези стойности

Здравейте,

Advanced Cholesterol Formula (Холестерол формула), ако спазва подходяща диета.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,какъв медикамент е подходящ за висок холестерол. Резултат от изследване от 02.02.2017 за холестерол е 8.25mmol/l Тежа 51кг на 60год съм . Приемам следните медикаменти:Хашимото - Еутирокс 50мг и Конкор- 5мг

Здравейте,

Подходящ е Ябълков пектин супер концентрат и диета.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Добър ден! На 28 год. съм и от няколко години имам малки варикозни възли по левият крак! От тази година поради промяна на работното място и съответно по-малко движение, започнаха и болките.Миналият месец бях на съдов и ми назначи склеротерапия, изхождайки от това, че не съм раждала и може да се влошат нещата с една евентуална бременност! На този етап съм решила да я отложа за есента , а до тога да опитам всичко останало, въпросът ми е ГОТУ КОЛАТА добър вариант ли е и може ли да премахне тези възли, какво друго бихте ми препоръчали ?

Здравейте,

Не, не е подходящо.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте Д-р Петрова, имам нужда от съвет. Незнам как да ви го опиша, от няколко години имам постоянно промяна в цвета на кожата. Предимно и единствено само по ръцете и краката, чувствам ги студени и под кожата ми се образуват малки кръгли петна мисля че е от слабо оросяване но не съм сигурна. Като си облека къс ръкав и постоянно изкачат и като разтрия кожата изчезват, но за секунди. Не ми е такава кожата но в легнало положение нямам такъв проблем, само когато съм изправена краката и ръцете ми стават ледени и ми се появяват тези петна скриват се за минути и пак се показват. Моля ви дайте ми някакъв съвет. Благодаря ви предварително.

Здравейте,

Необходима е консултация със съдов хирург. http://bestdoctors.bg/doctors/speciality/84

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Добър ден, Кой билков продукт бихте препоръчали при варикозни възли ?След като Готу Колата е описана , като продукт за разширени вени, защо не може да се приема при варикозни възли ?Хубав ден!

Здравейте,

Варикозните възли са усложнение на варикозата и не може да се лекува с билки и хранителни добавки, вкл. Готу кола. Готу колата и др. венотоници – Бодлив залист, Див кестен и гроздово семе, Рутин и др. се употребяват предимно с профилактична цел и при начални форми на варикоза за стопиране на процеса.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,на 27 г. съм,мъж , след посещение на спешна помощ ВМА се установи , че имам високо кръвно - 170/110/ (с аритмия и болки в гърдите), свалиха ми го и на другия ден отидох при личния ми лекар(виждали сме се общо 2 пъти) ,който ми предписа КОНКОР 2,5 . и ДЕАНКСИТ . Въпросът ми е дали двете лекарства са взаимно поносими ? Сега кръвното ми е 130/68 . със сърдечен ритъм около 60/мин.

Здравейте,

Двата медикамента са съвместими по отношение на химическия си състав. Конкор е бета блокер, който понижава кръвното налягане и пулса, подобрява кръвооросяването на сърдечние мускул. Деанксит също може да понижи кръвното налягане, макар че не това е основното му действие – вероятно е изписан за овладяване на стреса и напрежението от кризата. Ако не се чувствате добре с толкова ниско диастолно налягане /68 мм/ и вече сте спокоен, може да се допитате до личния лекар за спиране на Деанксит-а.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Дъщеря ми е с диагноза", тромбоза на вена Порте" и е на фраксепарин 2х0,6, може ли да приема Алое,

Здравейте,

Алое вера забавя съсирването на кръвта, поради което не трябва да се приема заедно с антикоагуланти, какъвто е Фраксепарин.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
UV лъчи слънцезащита
Внимание: слънцезащитната козметика не е достатъчна, нужен е колаген!
    Стане ли дума за защита от UV радиацията, всички се сещаме първо за конвенционалната слънцезащитна козметика, която се нанася локално върху кожата....
Пребиотици
Пробиотиците – оптимален източник на здраве и красота!
    Пробиотиците се използват отдавна от хората, а млечните продукти, които ги съдържат, са традиционна храна в някои райони по света. Съществуват около...
Диети
Кратко въведение в суровоядството – само за начинаещи!
    Защо сурова храна? Храненето със сурови храни се основава на схващането, че най-здравословната храна е непреминалата през топлинна обработка. Огромната част от...