Хормонални проблеми - Revita.bg
Хормонални проблеми

Здравей те!На 31 год.,съм, нераждала и от 2г имам подуване в лявата мишница!ходила съм на доц.хирург, ендокринолог, гинеколог,ехография на мл.жлези и коремни органи, мамография.Резултатите от изследванията са: ПРОГЕСТЕРОН-2,71,изписаха ми ДУФАСТОН ДА ПИЯ 2 МЕС.от него получих окосмяване и като че ли се увеличи подутината.FSH-6.79 , Estradiol- 117.60 , Prolactin-442.70 ,TSH- 1.62 и ПКК с ДКК- хемоглобин-125, еритроцити-4,64, левкоцити-7,3, хематокрит-0,37, тромбоцити- 368 St-3, Sg-47, Ly-44, Mo-6, Eo-0, Pl- 0, Ba-0, MCV-80.7, MCH-26.9, MCHC-334. Сега започнах да пия “Мастодинон”-хомеопатични изписа ми го хирурга заради фиброкистозната мастопатия.от няколко дни чувствам като схващани и повече като опъване и подуване в слабината на левия крак и в прегъвката на коляното,А лявата ми ръка много бързо измалява, само като говоря по телефона!Чувствам си ръцете като подути и като обездвижени, схванатост по цялото тяло.Та въпроса ми е имали нещо общо подутото под мишницата с това на крака.И на какви специалисти да ходя?БЛАГОДАРЯ ВИ ДОКТОРЕ!

Здравейте,
Цикъл имате ли, в каква фаза от менструалния цикъл е правено хормоналното изследване/кой ден от началото на цикъла/? Както знаете, ж.полови хормони се изследват в началото на цикъла /2-5 ден/ и седмица след овулацията /21-23 ден/.
Част от оплакванията ви може да са страничен ефект от хормоналното лечение. Възможна е и остеохондроза, което се консултира при невролог. На колко сте години, имала ли сте преди болки и схващане в гр. стълб и ставите? Каква е фамилната обремененост, какви болести има в семейството?
Кръвната картина е добра като цяло, има само леко раздвижване в броенето на левкоцитите, но може да е техническа грешка – броенето е автоматично и са възможни леки отклонения. Може да се доверите на лекарите, които са ви гледали и са преценили, че не са лимфни възли, но ако сте притеснена, имате право до се консултирате с хематолог или другаде, докато не получите яснота и успокоение.
От друга страна, тези неспецифични оплаквания, без да има потвърждение от изследвания и консултации, може да означават, че се намирате в критичен период от живота си и тялото се пренастройва към новите изисквания. Пишете.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

ЗДРАВЕЙТЕ КАЗВАМ СЕ ИВЕЛИНА ОТ ЕДНА ГОДИНА ИМАМ ПРОБЛЕМИ С ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА.ОТИДОХ НА ПРЕГЛЕД КАЗАХА МИ ЧЕ МИ Е ВЪЗПАЛЕНА ЖЛЕЗАТА А НА КАКВО СЕ ДАЛЖИ НЕ ЗНАЯТ.ИЗПИСАХА МИ ДА ПИЯ СЕЛЕН И ГО ПИЯ ВЕЧЕ ЕДНА ГОДИНА АМА ПОДОБРЕНИЕ НЯМА ПРОСТО НЕ СЕ ЧУВСТВАМ ДОБРЕ.ВЪПРОСЪТ МИ КЪМ ВАС Е НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ ТОВА ВЪЗПАЛЕНИЕ? И МОЖЕ ЛИ С ТОВА ВЪЗПАЛЕНИЕ ДА МИ СЕ ПОЯВИ ВАЗЕЛ ИЛИ КИСТА НА ЖЛЕЗАТА? БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

Здравейте, Ивелина,
Тиреоидитите/възпаленията на щитовидната жлеза/ са няколко вида и от вида зависи прогнозата. Нужно е да се направят допълнителни изследвания на хормоните и антителата, а също ултразвуков преглед. Направете консултация при ендокринолог в специализирана клиника. Важно е.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! От около два месеца се събуждам с много силно гадене, което продължава през целия ден и не се повлиява от нищо.Не съм бременна.Кръвното и захарта са ми нормални.На 37 г. съм. Освен това започна и главоболие стягащо,както и изтръпване на език и устни.Изтръпване на ръце, скващане на лява длан с всички пръсти(като парализа за няколко минути веднъж).Болки и безсилие в краката.Болки в гърба и сдървен врат.Промяна в апетита – изгубен и отвращение към някои храни. Промяна в цикъла – разстояние между два – 54 дена, при положение че е редовен на 28 д. и после в количеството- 7 дена обилен, а е два дена по принцип.Трудно се концентрирам и дори изпитвам затруднение да се изкажа, да произнеса дума, много съм забавена и постояно ми се спи.Нямам сили, замаяна съм и с влошено зрение – виждам размазано, замъглено, сякаш ще припадна.Чувствам постоянен тремор, дразни ме светлина и шум.Бихте ли ме посъветвали към кого да се обърна в Пловдив? Не съм била на лекар до сега, но с всеки ден се влошавам все повече и не се справям с елементарни задължения. Благодаря предварително за отговора! Бъдете здрави!

Здравейте,

Консултирайте се със специалист по ендокринология. Възможен е проблем с щитовидната жлеза. Възможни са и състояния на резки промени в кръвното налягане. Добре е да го измервате сутрин и вечер, както и когато се чувствате зле. Потърсете ендокринолог в университетската болница “Св. Георги”. В поликлиниката има такъв кабинет.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdraveite,imam vupros. Az sym momiche na 19 godini i dnes mi otkriha pypna herniq. Koeto ne me pritesnqva tolkova kolkoto fakte,che veche 18 den mesechniq mi cikyl zakusnqva. Pravih si 2 testa, i dvata bqha otricatelni… Moje li da ima vruzka m/y dvete? : ))) Blagodarq

Здравейте,
При положение, че не сте бременна, закъснението на цикъла е хормонален проблем с различни причини – възпаление, стрес и др, докато пъпната херния е състояние, дължащо се на анатомичен дефект, във вашия случай, най-вероятно вроден. Консултация с гинеколог, хормонален анализ и ултразвуков преглед, ще отговорят най-точно.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,д-р Петрова.От няколко месеца съм със силен косопад.Ходих на дерматолог и ми изписаха стандартно витамини и шампоан за косопад.Но до този момент нямам никакво подобрение.Направих си и изследване на прогестерон -65,89 в лутеална фаза,тестостерон -0,218,Направих си два пъти през 2мес изследване на щитовидната жлеза(тъй като сестра ми страда от Хашимото и също е с косопад) TSH I-4.15;II-3.94.Знам че са в нормата но ме е страх дали жлезата може да е проблема,т.к започнах да имам и сърцебиене,изпотяване,отпадналост(ходих на ехограф казаха ми няма изменения и че е добре),но защо тогава стойностите на TSH са толкова близо до горна граница.Благодаря1

Здравейте,
Виждам, че тестостеронът е занижен, което обикновено е свързано с повишена инсулинова резистентност и затормозена мастна обмяна/както и въглехидратна, разбира се/. Косопадът често е следствие на неправилна обмяна на мазнините. Като се има предвид и леко занижените нива на титеоидните хормони, както и постоянния стрес, от който никой не е пощаден и сезонът – ето Ви обяснение за косопада. Тези гранични състояния, на които организмът реагира с почти „козметични” проблеми са най- трудни за лечение. Нужни са много и прецизни изследвания, а след това прецизно лечение. Специалистите по вътрешна медицина няма да се занимават с това, при наличието на опашки от сериозно болни, дерматолозите също не се задълбочават, а козметиците обикновено нямат познания по медицина. Нужен Ви е „граничен” специалист, който да е добър медик, но да се отнася с внимание и към първите сигнали за болест и да прилага профилактика на по-сериозно разболяване. Къде е той? Вероятно има,но ще е късмет да го откриете. Като изход виждам сама да се образовате, да се научите да освобождавате тялото от стреса и токсините, да спортувате, йога, медитация, рейки и постепенно тялото ще се изчисти и укрепне.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

3dravejte ,iskam da popitam ne6to.Ot 3 meseca imam sarcebiene hormonite na 6titovidnata sa v normata,3abite sa 3dravi,imah edno genekologi4no te4enie dosta nepriqtno va3mojno li e da e ot tam?Praviha mi palna kravna kartina vsi4ko e v reddva pate holter i preska4qniqta se 3apisvat i ehografa pokazva slednoto MK-3APA3EN KRAVOTOK,AK-TRIKUSPIDNA,3APA3EN KRAVOTOK.LP-37MM,LK-50\32MM,KDO\KCO-117\48MLFI-65%.FC-35%.BE3 HIPERTROFIQ9MM,3APA3ENA SIGMENTNA KINETIKA ,DK-22MM,DP-11CM2.TI-FI3IOLOGI4NA REGURGITACIQ.PK-Vmax-0.9m\cek.Osven tova imah puls 120 sega e po baven nemogat da ra3berat kakvo mi e,kravnoto e ra3li4no 90 na 60 100 na 60 120 na 80 140 na 90 ve4e i a3 nemoga da si obqsnq,kakvo stava.Kak da se vkara v ritam.Blagodarq predvaritelno!

Здравейте, Ивалина,
Правила ли сте изследване на женските полови хормони, какви са резултатите?

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Благодаря за отговора д-р Петрова,но не разбрах конкретно за стойностите на TSH.Не са ли притеснителни тези високи стойности близки до горната граница,понеже знам че нормалните са около 2,5.

Здравейте,
Нормалните стойности на ТСХ са от 0.4-4.2 mU/L. Организмът Ви е в преходен период и може би при повишени изисквания към него ще се развие хипофункция на щитовидната жлеза, но при сегашните Ви резултати профилактиката е единственото лечение – здравословно хранене/хранителни добавки, правилно дишане, физически упражнения, упражнения за релаксация. И редовни контролни прегледи и изследвания.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здрвейте! Искам да помоля да коментирате тези резултати,това е след 4 месечно лечение с Тирозол по схема ,в началото изследвахме само ТСХ 0,016 , сега е два пъти над нормата , дали става въпрос за хашимото? Благодаря предварително. Група Показател Биологичен материал Резултат Измерителна единица Референтна област Метод Хормони TSH S 9.82 µIU/ml 0,27 – 4,2 ECLIA Free Т4 (fT4) S 9.92 ng/l 9,30 – 17 ECLIA ТАТ (Tg Ат) S 62.46 IU/ml 0 – 115 ECLIA МАТ (TPO Ат) S 291.7 IU/ml 0 – 34 ECLIA

Здравейте, Борислава,
ТАТ антителата са в норма, а МАТ са леко повишени, което се случва и при Базедова болест, тъй като и тя е автоимунен тиреоидит, така че не е Хашимото, поне според тези изследвания. Имате хиперфункция на щитовидната жлеза /Базедова болест/ и може би трябва да се коригира дозата на тирозола. Това ще прецени наблюдаващият лекар.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! Бих искала да попитам дали мога да приемам билката Витекс за понижаване нивото на пролактина. Днес получих резултатите си от кръвта и пролактина беше 771.0 mI/L при референтни стойности 87-498 mIU/L. Предписаха ми Бромокриптин, който не бих искала да приемам. Причината да се изследвам беше двустранна галакторея само при натиск. Не приемам никакви други лекарства, не съм раждала и не съм забременявала. Нямам нарушения в зрението, с редовен цикъл съм. Страдам само от мигрена. В интернет четох, че билката е подходяща за регулиране на хормоните и понижаване нивото на пролактина, но някъде срещнах, че същевременно стимулира отделянето му. Ако не е подходящ, бихте ли ми препоръчали друга билка или друг алтернативен метод за лечение? Благодаря!

Здравейте, Гергана,
Причина за повишен пролактин/пролктинемия/ може да бъде аденом на хипофизата, поликистозни яйчници, противозачатъчни и др. лекарства, проблем със щитовидната жлеза и др. Преди да се изясни причината, най-разумно е да следвате съветите на ендокринолога.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте.обръщам се с молба за помощ.Имам проблеми със щитовидната жлеза.казаха ми го в болница при преглед след нервна криза.Освен всички симптоми-потене и треперене,трудно преглъщане,сърцебиене,отпадналост и т.н,ми се появи и страх от излизане навън.Не мога да отида на лекар и да направя необходимите изследвания.Страхувам се от нервните си кризи.Имам видимо увеличение с областта на шията.Какво мога да направя и мога ли да взема някакви мерки за да успея да отида при лекар без да се притеснявам от нова криза?Писах и на личния ви е-mail.Там съм описала подробно случая си.Моля ви за помощ.

Здравейте,
http://onlinepsiholog.blogspot.com/
Това е сайт, където да потърсите помощ от специалист.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,д-р Аелита Петрова! Дъщеря ми е на 22г и преди три дни и поставиха диагноза Хипотироидизъм и увеличен инсулин.Диагнозата бе поставена въз основа на визоален преглед,изследване на ТSH-5,96/при макс. реф.с-т 5,50/,Т3 и Т4 – в норма,инсулин при първа проба нормален,след пиене на глюкоза – 31.Ендрокриноложката и изписа медикаменти и назначи диета.Съответно взех решение и направихме повторно изследване в друга лаборатория,след ден, на ТSH, кръвна картина и ехограф.Пропуснах да спомена,че дъщеря ми е с наследственна анемия – таласамия.ТSH-4,60/при макс.реф с-ст 4,20/,хемоглобин-91 /макс.е стигала до 100/,ехограф-без изменения,без увеличение на антитела. Проблемът е в наднорменото и тегло-90кг. и това бе повода да се отиде при ендрокринолог.Детето няма видими симптоми,съществева умора,но тя е студент и няма необходимите движения,т.е.има застоял живот-учене,няма проблеми с цикъла. Назначен и е медикамент регулиращ затруднената функция на щитовидната жлеза L-THYROXIN 50 BERLIN-CHEMIE, медикамент балансиращ инсулина в организма METFODIAB 500mg и , както и диета за диабет 2. Въпросът ми е възможно ли е при тези резултати да се установи такава диагноза,необходими ли са други изследвания,наложащо ли е лечение с медикаменти и има ли друга възможнодт за лечение?

Здравейте, Хриси,

Отговорих на въпроса Ви, но пак ще Ви кажа, че според мен би трябвало да се доверите на колегата – ендокринолог, тъй като изписаното лечение е подходящо при метаболитен синдром, какъвто дъщеря Ви вероятно има. Но, разбира се, щом имате притеснения и опасения, може да потърсите второ мнение при специалисти от най-високо ниво, каквито са в УСБАЛЕ „Акад. Ив. Пенчев” – изпратих Ви координати.

УСБАЛЕ Акад. Иван Пенчев ЕАД
Адрес:
1431 София, ул. Здраве 24
факс:
+359/ 2/987 41 45
телефони:
+359/ 2/895 61, 895 62 00, 987 41 45
Специализирана АГ болница.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

добро утро, преди 8 месеца бях с диагноза белодробна емболия и след това бях с диагноза базедова болест, sintrom медикамент (хапчета белодробна емболия) и tirodril (на щитовидната жлеза), не е много забележимо увеличение на щитовидната жлеза, но въпросът ми е:колко време трябва да мине за да се излекува щитовидната жлеза?и другият ми вапрос е нормално ли е като диша дълбоко или като се прозявам да имам болки в белия дроб благодаря ви

Здравейте, Златка,
Лечението на Базедова болест продължава индивидуално, понякога цял живот. Понякога активността на жлезата няма връзка с големината и. Хормоните се проследяват периодично и при нормализиране оставате на поддържаща доза или лечението се спира, по преценка на лекаря.
След белодробна емболия остава известна болезненост от страна на белия дроб, тъй като е нужно време за възстановяване на увредените тъкани. Когато има некроза на тъканта, тя се замества със съединителна тъкан/сраствания/, които може да предизвикат болезненост при всяко разтягане. Желая Ви успех в лечението.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Добър ден, д-р Петрова, искам да Ви попитам, има ли най-подходящ период за изследване на щитовидните хормони. Влияе ли месечният цикъл върху резултатите? Благодаря Ви!

Здравейте,

Месечният цикъл не влияя върху нивото на хормоните на щитовидната жлеза. Добре е изследването да се направи сутрин, да са изминали поне 12 часа от последното хранене, да не сте пушили, пили кафе или друти тонизиращи напитки. Направете възможното да се отпуснете и успокоите.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравей те Д-р.Петрова, Интерисувам се ,дали болните от Хашимото могат да бъдат ваксинирани с ваксина срещу грип или други ваксини?

Здравейте,  Жасмина,

Ако ваксината е пречистена и с доказана от дългогодишен опит безопасност, Хашимото не е противопоказание.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, казвам се Мария и имам оперирана щитовидна жлеза (възли), през лятото ходих на ендокринолог и ми беше спрян еутирокса. От две седмици загубих съня си, започнах да не се чувствам добре, напълнях поне 3кг за 20 дена, изморява ме ходенето, елементарните движения ме натоварват, направих си кръвна картина това се резултатите ми. WBC (левкоцити) 8.10 x10^9/L 3.5 – 10.5 LY% (лимфоцити – %) 53.300 % 20-48(50 – 70за деца до 4г) MO% (моноцити – %) 3.800 % 1.00-11.0 EOS%(еозинофили – %) 2.100 % 0-6 BASO%(базофили – %) 0.300 % 0-2 NEU% (неутрофили – %) 40.500 % 40 -70 (20- 50 за деца до 4г) LY# (лимфоцити – бр.) 4.300 x10^9/L 1.100 – 3.800 (1.300 – 7.400 за деца до 4г) MO# (моноцити – бр.) 0.310 x10^9/L 0.070 – 0.80 EOS#(еозинофили – бр) 0.170 x10^9/L 0.000 – 0.500 BASO#(базофили – бр) 0.020 x10^9/L 0.000- 0.140 NEU# (неутрофили – бр.) 3.270 x10^9/L 2.100 – 6.400 (0.900 – 5.300 за деца до 4г) RBC (еритроцити – бр.) 5.170 x10^12/L M(4.4 – 5.9) Ж(3.7 – 5.3) Hgb (хемоглобин) 153 g/L М(135 – 180) Ж(120 – 160) Hct (хематокрит) 0.465 L/L М(0.40-0.53) Ж(0.36-0.48) MCV (ср. обем на еритроцита) 90.00 fL 82.0 – 96.0 MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. ) 29.60 pg 27.0 – 33.0 MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 329 g/ L 300 – 360 RDW (девиация на ерит. р-ие) 12.80 % 11.5 – 14.5 Plt (трoмбоцити) 366 x10^9/L 130 – 420 MPV (ср обем на тромбоцита) 9.50 fL 7.5 – 11.0 Pct (тр обем/ общ обем) 3.47 ml/L 1.0 – 4.5 PDW (ширина на тр р-ие) 16.80 % 15.0 – 80.0 Малко ме притесняват повишените лимфоцити. Възможно ли е да има автоимунно заболяване заради щитовидната жлеза? И има ли сгъстяване на кръвта? Аз имам разширени вени веднъж вече съм правила тромболфебит. Имам ли причина за притеснение? Аз съм паника и се страхувам. Ще Ви бъда изключително благодарна за отговора.

Здравейте, Мария,

Завишени лимфоцити при нормални левкоцити обикновено са в отговор на вирусна инфекция или след преболедуване от остра бактериална инфекция и др.
Относно резултатите – нямате сгъстяване на кръвта. Резултатите са добри, в общи линии – лимфоцитите са леко увеличени. Завишените лимфоцити обикновено са в отговор на вирусна инфекция или след преболедуване от остра бактериална инфекция и др., но при вас така ли е? Имате ли някакви други симптоми – температура, болки или друго? Във връзка с анамнезата Ви, най-удачно ми се струва да направите поредната консултация при ендокринолога – Хормонален анализ, ТАТ и МАТ, ехографско изследване и евентуално повторение на кръвната картина /за евентуална грешка/, като се включи и утайка на еритроцитите.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

здравеите.имам световартеж,гадене нямам апетит отпаднала сам,езика ми е бял имам болки точно под сланчевия сплит подува ми се стомаха. когато варша някаква работа почва да ме болят костите на рацете,когато се наведа и на краката и врата сащо чак треперят и се сващтат имам и депресия и почнах на скоро един антидепресант сероксат, почна и косата да ми пада. имам болки в дясното ухо спъска се надоло по врата и незнам какво да правя и кам кои спецеалист да се обарна,благодаря ви.

Здравейте,
Обърнете се към ендокринолог, възможно е увреждане на щитовидната жлеза. Хипофункцията често протича с депресия, проблеми с кожата, косата, костите, мускулите. Пишете ни отново.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Каква диета бихте препоръчали на хора с Тиреоидит на Хашимото?

Здравейте!
Въпросът с тиреоидитът на Хашимото е твърде комплексен, за да може да се даде еднозначен отговор тук. Преди всичко трябва да се съобразят редица индивидуални особености на болния, за да може хранителният режим да е ефективен и с времето да подпомогне подобрението на състоянието. Тези индивидуални характеристики най-общо са: в каква степен е увредена функцията на жлезата и по-точно, наличен ли е хипотиреоидизъм. От диетологична гледна точка са важни съпътстващите симптоми на болестта - изменения в стойностите на холестерола, изменение в инсулиновата чувствителност (повишена кръвна захар или обратното - хипогликемични кризи), има ли оплаквания от констипация (запек) и, разбира се, най-важното - каква е динамиката в промяната на теглото във времето преди и след установяване на заболяването. Всичко това, заедно с индивидуалните характеристики като тегло, височина, пол, възраст, физическа активност и редица други се взема предвид при съставянето на хранителен план, който е в допълнение към предприетата медикаментозна терапия.
При това автоимунно заболяване резултатите идват бавно и е необходимо търпение и дългосрочно спазване на определени хранителни навици. Веднага искам да подчертая, че въобще не става въпрос за гладуване или много нискокалоричен режим - те дори са противопоказани при това състояние.
И още нещо - в хода на една дългосрочна програма, при желание у пациента могат да се предприемат и някои експериментални елиминирания на храни. Така например има данни, че в някои случаи безглутеновия хранителен режим подобрява състоянието на болните, но това не е потвърдено при всички. Затова трябва да се експериментира, разбира се при заместване на изключената храна с аналогична на нея така, че да не се получи дефицит от ценни хранителни вещества, витамини и минерали.
И ето една най-обща препоръка, която обаче е в сила само, когато е установена хипофункция на жлезата - трябва да се избягват т.нар. гоитрогенни храни, т.е. такива, които имат потискащ функцията ефект. На първо място това са орехите, водораслите (напоследък е модерно да се конкумира суши), всички храни от семейство Зелеви - особено в сурово състояние трябва да се избягват, както и сладки картофи, царевица, просо, ряпа, репички, цвекло, спанак, моркови, чесън; соя, соево масло и всички други продукти, съдържащи соя, горчица; от плодовете - праскови, круши, ягоди, а от ядките -  фъстъци. Необходимо е да се увеличи обичайния дневен хранителен прием на фибри.
С уважение:
Г. Балджиев

Здравейте доктор Петрова.Болна съм от Хашимото,провеждам си лечението пия си хормоните.Започнах да пия спирулина на фирма SOLGAR от няколко дена...въпроса ми е колко време се пие и как се прави почивка.За сега се чувствам много добре от нея.Предварително ви благодаря за отговора.

Здравейте,

Започнете с 1т. дневно и постепенно увеличавайте до 4 табл. Възможно е в началото да имате усещане за разкършеност, отпадналост, болки в мускулите, усещането е като в началото на вирусна инфекция. Дължи се на токсините, които започват да се освобождават под въздействие на детоксикиращия ефект на спирулината – т.н. лечебна криза. В такъв случай намалете до доза, която да се понася добре. Ако черния дроб и бъбреците са здрави и не пиете други лекарства, най-вероятно няма да има такова усещане, особено ако бавно и постепенно повишавате дозата, храните се здравословно и правите леки упражнения за поддържане на кръвообръщението и обмяната. Схемата за почивка може да съставите сама според нуждите на вашия организъм – започнете с 1 седмица в месеца, по-късно може да се промени. Пийте достатъчно вода за улесняване изхвърлянето на токсините.

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!Става въпрос за дъщеря ми която е на 23 години и има нередовен цикъл. Прави хормонални изследвания и всички са в норма, не е бременна.Последен цикъл имаше на 15.01.2013. Също така и пада и косата. Много сме притеснени и ще сме Ви много благодарни за съвет. Благодаря

Здравейте,

Нередовният цикъл винаги се дължи на дисбаланс в половите хормони, причинен от проблеми в яйчниците, щитовидната жлеза, надбъбреците и др. Какви точно изследвания са направени и на кой ден от цикъла? Правени ли са изследвания за щитовидната жлеза и консултация с ендокринолог?

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdraveite! Naskoro mi be ystanovena kista na 6titovidnata jleza s golemina 10mm, bihte li mi preporu4ali produkt, koito da povliqe taka, 4e da izbegna operativna namesa? Merci predvaritelno! Svetla

Здравейте,

Каква е кистата,  функцията на жлезата запазена ли е или има промяна в хормоните? Щитовидната жлеза е с много сложна патология и е рисковано да се лекувате без лекарско наблюдение.

 

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, от август 2012 нямам повече цикъл . Започнах див ямс, след като не се престраших да взимам angeliq предписан от гинеколожката ми . Факт е ,че се чувствам много добре кръвното ми стана120/80 имах и енергия. Лошото е ,че ми откриха хашимото и оттогава имам типичните му симптоми с душене. Започнах да взимам селен който ми действа също много добре. Моят въпрос е могат ли да се взимат заедно със селена. Сутрин взимам лтироксин(75) преди обед селен(200microgr), следобед дивия ямс2 табл. На 49г. съм. Благодаря

Здравейте,

Див ямс не се препоръчва за приемане без лекарски контрол при изразени хормонални смущения, тъй като няма достатъчно клинични проучвания за възможните последици, особено при проблем с щитовидната жлеза и при продължителен прием на хормоноповлияващия продукт.

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

От 2009година имам диагноза автоимунен тиреоидит и започнах терапия с L-thyroxin 50mcg/d, после ми увеличиха дозата на 75mcg/d а сега редувам Еутирокс 75 и 100, възможно ли е да се излекувам напълно или винаги ще трябва да пия хапчета за да имам нормални стойности на TSH (аз съм на 32 години )

Здравейте,

При автоимунен тиреоидит с лека хипофункция на жлезата е възможно нормализиране на функцията след време, но заболяването няма трайно излекуване. Стресът е основен фактор, както за отключването на болестта, така  и за тежестта на протичането и.

Д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

zdraveite-bihteli mi obasnili ot kakvo se povihava parathormona na zlezata-eto i izsledvaneto-ph-87.59 tsh-1.64 ft4-11.12/ ca-2.51/fosfor-1.o6/af-259/albumin=44/kreatinin-69/K3-5.6/kalziuria-6.8/fosfaturia-20.7/tat-0.04/mat-0.03/hol 7.5/glukoza-5.6/fosfor 24 urina-20.7/ca-24 urina-6.8

Здравейте,

Първичният хиперпаратиреоидизъм /повишено ниво на паратхормон/ се дължи на разрастване на клетки на околощитовидните жлези – при аденом или други тумори, а вторичният настъпва, когато е налице заболяване, водещо до понижаване на серумния калций -  паращитовидните жлези реагират със свръхсекреция на паратхормон. Най-честата причина за вторичен хиперпаратиреоидизъм е хроничната бъбречна недостатъчност. По-рядко той може да настъпи при нормална бъбречна функция, вследствие причини от страна на червата - малабсобционен синдром; чернодробни причини - чернодробна цироза, холестаза – задържане на жлъчка; при нарушен синтез на витамин Д - например недостатъчно излагане на слънчеви лъчи. Следователно ще са нужни консултации с ендокринолог, нефропог, гастроентеролог, за да се установи причината. А може би вашите лекари са вече наясно?

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, д-р Петрова!От няколко години имам хипофункция на щитовидната жлеза, без изменения на жлезата и без установен синдром на Хашимото, т.к. винаги всички антитела са отрицателни. Без терапия TSH е около 3-4, когато приемам Лтироксин от 25мг или от 50мг не се чувствам добре, с други думи без терапия се чувствам по-добре, но косата ми пада. Освен това приемам и Метфодиаб 3 по 500мг, заради хиперинсулинемия. Въпросът ми е какво би било въздействието на дивия ямс върху ендокринната ми система и има ли друг природен препарат, който би повлиял на щитовидната жлеза.Благодаря!!!

Здравейте,

Като източник на хормоноподобни вещества от прогестероновия ред, див ям се приема като регулатор на женските полови хормони. По-подходящи са Спирулина 500 мг – по 3 т. дн. и Келп 150 мкг – по 1 т. дн.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,д-р Петрова!Имам заболяване Хашимото.Пиех елтироксин 100 мг до м.декември.направих си изследвания на TSH.Резултатите бяха 0,124 mU/L.Намалих приема на елтироксин на 75 мг.От известно време започнах да пълнея и съм много притеснена.Каква добавка ще ми препоръчате?Преди години използвах спирулина.Бях доволна.Дали да започна отново със спирулина и в каква доза?

Здравейте,

Да, Спирулина е подходяща добавка за вас – 3 табл. сутрин, около половин час преди хранене, с голяма чаша вода /около 250 мл/.

Д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

imam avtoimynen tioridit na ha6imoto TSH mi e 6,76 iskam da popitam kakvo da piq za da moga da napravq hormona da e v norma i kakvo da piq za da moga da otslabna.predvaritelno vi blagodarq za otgovora

Здравейте,

При хипофункция на щитовидната жлеза,  какъвто е вашият случай, се прилага хормонозаместителна терапия с Еутирокс или  Л-тироксин – изписано от лекар, като се започва с най-малката подходяща доза и след месец отново се прави изследване на ТСХ, след което дозата се запазва или променя според стойностите на хормона. Предозирането уврежда сърцето.

По отношение на теглото – добре е да се обърнете към диетолог  и физиотерапевт за изработване на индивидуална програма за хранене и физическо натоварване. Опитайте да не ядете нищо след 18 часа, калоричните  храни само до обяд. Дъвчете продължително, пийте достатъчно течности /около 30 мл на кг телесна маса/, не допускайте запек.

Бихте могла, също така, да постъпите в ендокринологична клиника, най-добре в УСБАЛЕ „Акад. Ив. Пенчев”, София, за прецизна диагностика и лечение, както на хипотиреоидизма, така и на затлъстяването.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdraveite!Na 43 godini sam i ot blizo godina priemam hormonalni tabletki,zaschtoto ne sam rajdala i edinstveniat nachin da imam dete e invitro...Imam izcherpan iaichnikov rezerv i parviiat mi vapros e svarzan s tova i po-tochno Ima li nachin i sredstva za predizvikvane na chikala mi(ot 6 meseca niamam cikal) i saotvetno kachestveni iaicekletki ili nqmam schans veche?Vtoriiat mi vapros e svarzan s kilogramite ili kakto se doseschtate sled tolkova mnogo hormoni sam 15 kg otgore...i kato vsqkajena se chuvstvam potisnata ot tova.Schte chakam otgovor ot Vas s netarpenie.Pozdravi1q

Здравейте,

Както знаете, подготовката на женския организъм за менопаузата  започва около 10 години преди самата менопауза. Това е т.н. преклимакс. Навлязло в този стадий, е противоестествено да опитваме да върнем  тялото на предишен етап от развитието му. По отношение на теглото – добре е да се обърнете към диетолог за изготвяне на индивидуална програма за хранене, хранителни добавки  и упражнения.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова,въпросът ми е свързан с оперирана щитовидна жлеза-струма нудоза 3 степен.След операцията напълнях значително за един месец, а след раждането още. Приемам L тироксин, като приема в момента е 50мг,и се коригира в зависимост от нивото на хормона. Не приемам други добавки. Опитите ми да коригирам теглото си са почти нулеви.Вече навлязох и в менопауза от близо една година и половина.Дали бихте могли да ми дадете съвет какво трябва да приемам и в каква доза.Благодаря Ви.

Здравейте,

Лечението на затлъстяването при хипотиреоидизъм е изключително трудно и е добре да започне в клиника по ендокринология - http://www.usbale.com/ или http://www.isul.eu/Kliniki/k_tvb/ekip.htm.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

ЗДРАВЕЙТЕ,Д-Р ПЕТРОВАКАЗВАМ СЕ ВАЛЕНТИНА БОЧУКОВА,ДНЕС СИ НАПРАВИХ РУТИНЕН ПРЕГЛЕД НА ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗАИМАМ ДВА КИСТОЗНО ДЕГЕНЕРИРАЛИ НОДУЛА С Д 9,4 И 6,8ММ.П СРЕДИННО РАЗПОЛОЖЕН ХИПОДЕНСЕН НОДУЛ С Д 11,11ММ.В В ЛЯВ ЛОБ-ХИПОЕХОГЕНЕН НОДУЛ С Д 8,4ММ И НЯКОЛКО МАЛКИ ОТ ПОРЯДЪКА НА 4ММ.ЕХОГРАФСКИ ДАННИ ЗА СТРУМА НОДОЗА.ПИТАНЕТО МИ Е ИМА ЛИ ЛЕЧЕНИЕ,КОЕТО ДА МИ ПРЕПОРЪЧАТЕ?Д-Р СТОЕВА МИ ПРЕПОРЪЧА КОНСУЛТАЦИЯ С ЕНДОКРИНОЛОГ.ЩЕ ВИ БЪДА БЛАГОДАРНА АКО МИ ОТГОВОРИТЕ В НАЙ СКОРО ВРЕМЕ,ЗАЩОТО СЕ ПРИТЕСНЯВАМ УЖАСНО МНОГО.БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

Здравейте,

Какъв е вашият въпрос?  Тези промени  свързани ли са с нарушения във функцията на жлезата и стойностите на хормоните ?

Здравейте, интересува ме дали див ям /като източник на естествен прогестерон/ може да се приема едновременно с даколен /фитоестрогени/ за регулиране на нивата на хормоните в организма и регулиране на месечния цикъл?

Здравейте,

Не са ми известни проучвания, които да регламентират комбинирания прием на билки и хранителни добавки с хормоноподобно  действие. От друга страна, както знаете, от даколена се очаква естрогеноподобен, а от дивия ям – прогестеронов ефект. За дивия ям се приема /в резултат на проучвания/, че е безвреден и бихте могла, след изследване на хормоните, да приемате тази комбинация, като следите хормоналния баланс всеки месец и наблюдавате общото си състояние.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

здравейте имам нетоксична дифузна гуша нетоксична.неуточнена. пиша го както е записан на амбулаторния лист. боледувам от 12 години, имам тремор по пръстите на двете ръце при първия хормонален тест показателите ми са тези FT-33.01 FT4-97.04 TSH-под0,001сегашните са FT4-30.35 TSH-L0.01 FT3-3.2 на 42години съм не знам дали са добри показателите притесняваме окосмяването около брадичката не са много само 4 са но това е от 6 месеца а от 1 месец се появи върху лявата гърда до зърното сноп косъма да спра ли metizol5mg ендокринолога ми замина в чужбина а другия който обслужва района ме ограничава с храна настоява да стоя на варени картофи дори киселото мляко не позволява изобщо ми сменя хранителния режим но от това аз останах 36кг а бях 51кг при ръст168 приличам на скелет апетит не ми липсва да прекратя ли картофения режим?

Здравейте,

FT4 e повишен,  FT3 е на долна граница, но в норма, TSH е понижен. Щитовидната жлеза е в хиперфункция, която често се нарича тиреотоксикоза. Отслабването на тегло се дължи на повишената и активност. Имате нужда от спешна консултация с добър ендокринолот, дори хоспитализация, тъй като това състояние е опасно за сърцето. Може да поискате талон от джипито и да постъпите в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев”, аз ще ви съдействам.http://www.usbale.com/kontakti.htmПо отношение на диетата –диетата, колкото и да е полезна, ако не съдържа всички необходими на организма хранителни вещества,  не е здравословна, ако е продължителна. Картофите не съдържат мазнини и мастноразтворимите витамини А, Е.

здравейте, имам хашимоту и хиперисулизъм - мога ли да ям орехи и всички плодове?

Здравейте,

Да, може. Но в малки количества. Добре е да се храните 4-6 пъти на ден. Например между закуската и обяда – 1 плод,  между обяда и вечерята –  1 плод и шепа орехови ядки през час-два, ако вечерята е късно, или орехите час-два след вечерята, ако е ранна.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, доктор Петрова.Бях 5 години със спирала Мирена,поставена да предотвратява образуване на полипи. Може ли с прием на див ям да компенсирам липсата на хормона, който тя доставяше? И според Вас по две капсули ли трябва да пия. На 46 години съм. Благодаря :)

Здравейте,

Поради повлияването на хормоните,  Див ям не се препоръчва при хормонозависими туморни образувания.

 

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, аз съм с тиреотоксикоза и пия тирозол. Проблема ми е следния от около 6 месеца имам подути и сърбящи клепачи и за съжаление каквито и капки да използвам проблема не се решава. Има ли връзка с повишеното ниво на хормони на щитовидната жлеза според вас. Поздрави!

Здравейте,

Не ми е известен такъв симптом при хипертиреоидизъм. Добре е да се консултирате с офталмолог/очен лекар/. Възможна е и алергична реакция.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте , отново , бих искала да Ви попитам подходящ ли е приема на Витекс едновременно с прием на Бромокриптин и Еутирокс (повишено ниво на пролактин)прочетох статията Ви и доколкото разбрах Витекс регулира нивото на пролактина.Благодаря Ви за отговора ,Вичко добро :)

Здравейте,
Витекс коригира хормоналния дисбаланс чрез въздействие върху хипофизата/централно действие/, докато бромокриптин и еутирокс имат периферно действие и са подходящи за съвместен прием.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Operirana sam ot vazel na 6titovidna jleza, hormonite sa mi v norma, izpitvam nervno nprejenie,stqgane v glavata, zaduh i bu4ka v garloto, ponqkoga sarcebiene.PRIEMAM eutiroks po 37,5 na den. Kakvo da pravq za da se izbavq ot tova naprejenie

Здравейте,

Като начало трябва да сме наясно каква е причината за напрежението. От кога са последните хормонални изследвания? Какво е кръвното Ви налягане, измервано в 3 последователни дни сутрин и вечер? Тези симптоми може да са с неврогенна, циркулаторна или ендокринна причина. Ако скоро /до 1 месец/ сте правила хормонални изследвания и консултация с ендокринолог и заключението е, че оплакванията не се дължат на ендокринен проблем, ще търсим причина в циркулацията – ако сърцето и кръвното налягане са ОК, ще търсим причина в нервната система. Ако симптомите се дължат на нервно пренапрежение и стрес, ако няма органична патология, която изисква медикаментозно лечение, могат да се направят промени в храненето и двигателния режим, да се приемат хранителни добавки и да се правят упражнения, които ще ви помогнат да облекчите състоянието си.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

какви са нормалните граница на хормоните на щитовидната жлеза.Благодаря ви!

Здравейте,

 

Всяка лаборатория има свои референтни граници, но най-често използваните нормални стойности за възрастни са:

ТТХ – тиреотропен хормон /TSH/  0.35 - 5.50 mIU/l

Т3 - Трийодтиронин -  3.54 - 6.47 pmol/l

Т4 - Тироксин  - 11.50 - 23.50 pmol/l

 

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,имам наднормено тегло,което с нищо не мога да коригирам.На 26 години съм.По време на бременността,качих 40 кклограма.На диетолог ходех до скоро,но промяна в теглото няма.Бях на ендокринолог,изследването на TSH е 0,32 ,като диагноза хипертиреоидизъм .Дали да изследвам останалите хормони или те нямат значение за диагнозата?

Здравейте,

Най-добре е да се направи пълен хормонален профил, защото към теглото отношение имат освен хормоните на щитовидната жлеза, също половите хормони, хормоните на надбъбреците и хипофизата. Добре е да се повтори TSH и да се направи ултразвуково изследване на щитовидната жлеза и яйчниците. Да се направят изследвания за метаболитен синдром и предиабет, ако сте в рисковата група. Всички изследвания за метаболитен синдром, могат да се направят в болнична обстановка в УСБАЛЕ, София. Тук може да се поинтересувате за възможностите за диагностика и лечение. http://www.usbale.com/Med_centar.htm

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, Интересуваме кои билки и продукти са подходящи и имат положителен ефект при Тириодит на Хашимото. Благодаря Ви предварително!

Здравейте,
Подходящи са Спирулина и гъбите Рейши, Шийтаке, Мейтаке. 

Д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Здравейте , имам висок пролактин , доскоро приемах бромокриптин , сега го спрях за почивка и пак се покачи бромокриптина , бихте ли ми препоръчали природни ефективни средтсва за свалянето му , но за постоянно ,да е в норма само по време на прием на лекарства не е удачен вариант .Благодаря Ви предварително за отговора .

Здравейте,

За да има такъв ефект, което и да е средство за лечение, трябва да е насочено към отстраняване на причината на заболяването, но при някои заболявания причината е неизвестна и се налага симптоматично лечение, което продължава дълго, често цял живот. Каква е причината при вас?

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Синът ми има проблем със щитовидната жлеза. Хормоните са почти в норма, но жлезата видимо е много уголемена. Предложете ми клиника за консултация със специалист.Той живее в Габрово, но там няма добри специалисти,предпочитам да е в София. Какво ще кажете за Александровска болница и за проф. Боянов? Чух добри отзиви зо него.Моля за спешен отговор. Благодаря Ви много. Хубав ден на всички от екипа и усмивки!:)

Здравейте,

Проф. Боянов е добър избор за целта. Също така добри специалисти има в УСБАЛЕ „Акад. Ив. Пенчев”, намиращ се на база в „Майчин дом”, София, на територията на Александровска болница.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте.Казвам се Нина и съм от Варна.Имам проблем с подуване на шията повече в дясно,сякаш нещо ме души .Получава ми се често и не могат да разберат каква е причината.Въпроса ми е-какви изследвания трябва да се направят и при какъв специалист да отида,Благодаря

Здравейте,
На първо място е добре да направите ехография на щитовидната жлиза и консултация с ендокринолог. Ако там няма проблем, въз основа на прегледа, лекарят би трябвало да ви насочи към друга консултация. Ако ли не, пишете ни отново, описвайки резултатите от прегледа.

 

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Моля, ви за компетентно мнение- интересува ме възможно ли е дъщеря ми да качи рязко килограмите след прием на Сталорал. Приема го от година и половина и качи много килограми. Приема и Ефира заради асмата. Дайте ми съвет какво да правя? Благодаря Ви.

Здравейте,

Не би трябвало сталорал и ефира да имат ефект върху теглото. В редки случаи ефира предизвиква задържане на течности, което води да увеличаване на теглото. Добре е да се направи консултация с детски ендокринолог за подробен преглед и изключване на хормонален проблем и при алерголога, предписал тези медикаменти. 

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом

Рейки мастер

консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Забелязах,че качвам прекалено бързо килограми.Миналата седмица бях 55 а сега клоня към 57.Вярно,че не се ограничавам,но това е прекалено,а и започнах да пия хапчета.Можете ли да ми кажете,защо?

Здравейте,

Възможно е да задържате течности поради някаква причина, добре е да се консултирате с личния лекар и евентуално с ендокринолог или друг специалист, по негова преценка.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом

Рейки мастер

консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,имам диагноза хашимото от 2010 г.Приемах тироксин 1.5год исе чувствах по-зле,започнах с нар. медицина и хр. добавки омега 3,селен и билки за очистване на оргн.от паразити. Вече 2 г.не приемам л.тироксин и свалих ТСН от 16.2 на 9.12.Въпросът ми е, означава ли че понижаването на ТСН е някакво възстановяване на ф-ята на щ. жл. и какво е вашето мнение затова че дълго време не пия хормони?

Здравейте,

Понижаването на ТСХ означава, че жлезата произвежда по-голямо количество хормони, което означава, че функцията и се подобрява. Добре е да правите 1- 2 пъти в годината УЗ преглед на жлезата, тъй като намалената и  функция активира отделяне на стимулиращ хормон от хипофизата, което води до образуване на кисти. Ако няма такива кисти и сте готова да поемете риска, може да продължите с добавките още половин година и да изследвате отново хормони и УЗ. Ако ТСХ намалява и няма кисти, продължете с добавките и редовно /2 пъти годишно/ правете изследвания за контрол на оздравителния процес.

д-р  Аелита Петрова
лекар в Отделение  ”Имунохематология и  трансфузиология” в Майчин дом

Рейки мастер

консултиращ лекар в Български  Рейки център

zdraveite iskam da popitam kakvo da vzemam za nervite chustvam se otvratitelno ot nqkoolko meseca nqmam sila za nishto neizlizam nerabotq imam chustvo che umiram vseka vecher ,a i ot 3 mesca imam visoko kravno ,nqmam nikakva energia i imam strah ot vsichko a az sam edin dosta silen cheovek nosega sam zle postoianno mi se struva che sam bolen ot rak i tem podobni pomognete mi molq vi

Здравейте,

Добре е да се консултирате при ендокринолог. Хипофункцията на щитовидната жлеза води до депресия, безсилие и т.н.

д-р  Аелита Петрова
лекар в Отделение  ”Имунохематология и  трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български  Рейки център

Здравейте! Аз съм момиче на 19 години и искам да Ви попитам към какъв лекар е по-добре да се обърна за съвет към гинеколог или към ендокринолог, тъй като забелязвам засилено и разрастващо се окосмяване особено в интимната област, което мого ме притеснява. Предполагам че това се дължи на повишен на тестостерон .. .така и е?

Здравейте,

Когато повишеното окосмяване се дължи на повишено количество мъжки полови хормони, то обикновено се съчетава  със себорея, акне, затлъстяване и др. Други причини са свързани със заболявания на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, диенцефално – хипофизарни смущения и др. Добре е първо да се консултирате с ендокринолог  и нека да е в голяма специализирана клиника, по възможност университетска, където опитът е по-голям, защото този вид заболявания са сравнително редки.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом

Рейки мастер

консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! Имам автоимунен тиреоидит на Хашимото на фона на хипотиреоидит. Приемам по 50 мг Еутирокс дневно. Съгласно последните изследвания, нивата на TSH и Т4 са добри. Мога ли да приемам хранителни добавки с изофлавони за подобряване на състоянието при менопауза? Предварително благодаря за отговора!

Здравейте, Ирина,

Предполага се, че изофлавоните с произход от соя, имат структурно подобие с антищитовидните антитела, участващи в автоимунната реакция при тиреоидит на Хашимото и затрудняват синтезата на щитовидни хормони. Ето защо, при хипофункция на жлезата, не се препоръчват. Може да изберете <a href="http://revita.bg/2051/%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA-40-mg/" rel="nofollow">Гроздовиден ресник.</a>

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова,от почти 3 год имам хипофункция на щитовидна жлеза и приемам еуиерокс.Отказах цигарите почти по съшото време ,в резултат на което напълнях много и получих разширени вени.От известно време забелязах че когато ям тестени храни се подувам най-вече пръстите на ръцете и общо подпухване.Може ли човек на 43 год да развие непоносимост към бялото брашно или някакъв друг вит чуствителност?

Здравейте, Дима,

Възможна е непоносимост към глутена / протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса.
Един от всеки триста човека на възраст между 30 и 45 години развива непоносимост към глутена и само при около една трета от засегнатите симптомите са изразени така, че да се налага да потърсят специализирана помощ. Заболяването е автоимунно и като се има предвид, че хипотиреоидизмът в повечето случаи също е автоимунно заболяване и често се комбинира с други подобни, добре е да се консултирате в тази насока.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова!Имам хашимото и страдам и от психическо заболяване и съм на антидепресанти и еутирокс за хашимотото,имам и не здрав стомашночревен тракт...,това за информация относно въпроса ми.Събуждам се със сърцебиене и гадене,къде да търся проблема?

Здравейте, Добринка,

Добре е да измервате кръвното налягане веднага след събуждане, възможно е да е повишено. Също е възможно дозата еутирокс да е по-висока от необходимото. Каква е последната стойност на ТСХ и колко еутирокс приемате?

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

ЗДРАВЕЙТЕ КАЗВАМ СЕ ИВЕЛИНА ОТ ЕДНА ГОДИНА ИМАМ ПРОБЛЕМИ С ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА.ОТИДОХ НА ПРЕГЛЕД КАЗАХА МИ ЧЕ МИ Е ВЪЗПАЛЕНА ЖЛЕЗАТА А НА КАКВО СЕ ДАЛЖИ НЕ ЗНАЯТ.ИЗПИСАХА МИ ДА ПИЯ СЕЛЕН И ГО ПИЯ ВЕЧЕ ЕДНА ГОДИНА АМА ПОДОБРЕНИЕ НЯМА ПРОСТО НЕ СЕ ЧУВСТВАМ ДОБРЕ.ВЪПРОСЪТ МИ КЪМ ВАС Е НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ ТОВА ВЪЗПАЛЕНИЕ? И МОЖЕ ЛИ С ТОВА ВЪЗПАЛЕНИЕ ДА МИ СЕ ПОЯВИ ВАЗЕЛ ИЛИ КИСТА НА ЖЛЕЗАТА? БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО :)

Здравейте, Ивелина,
Тиреоидитите/възпаленията на щитовидната жлеза/ са няколко вида и от вида зависи прогнозата. Нужно е да се направят допълнителни изследвания на хормоните и антителата, а също ултразвуков преглед. Направете консултация при ендокринолог в специализирана клиника. Важно е.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

ZDRAVEITE,SLUCHAINO POPADNAH NA VASHIAT SAIT,NO MI SE VIZDA DOSTA INTERESEN I RESHIH DA ZADAM VAPROS, KOITO ME VALNUVA.NA 37 GODINI SAM.NORMALNO KRAVNO NALIAGANE,DORI NISKO PONIAKOGA.IMMAM DIABET 2 OT 1,5 GODINI.SMIATA SE CHE E VSLEDSTVIE OT GESTACIONEN DIABET,KOITO NE BESHE REGISTRIRAN PO VREME NA BREMENNOSTTA I SAZDADE MNOGO PROBLEMI NA BEBETOI I MEN SLED RAZDANETO.VAPROSA MI E SLEDNIAT-ZAPOCNAH DA SE POTIA MNOGO OBILNO,OTKAKTO IMAM DIABETA. VINAGI SAM IMALA OBRATNIA PROBLEM DA NE SE POTIA DORI SLED TEZAK FIZICHESKI TRUD.SVARZANO LI E PO NIAKAKAV NACHIN S DIABETA KOITO IMAM ILI TRIABVA DA TARSI PRICHINATA DRUGADE.BLAGODARIA

Здравейте,
Изпотяването се свързва със състоянията на хипогликемия при диабета. Възможно ли е заболяването да не е компенсирано? Как се лекувате? Лекар следи ли състоянието ви? Възможнаричина е и хиперфункция на щитовидната жлеза и/или стрес. Нужна ви е консултация с ендокринолог.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! От около два месеца се събуждам с много силно гадене, което продължава през целия ден и не се повлиява от нищо.Не съм бременна.Кръвното и захарта са ми нормални.На 37 г. съм. Освен това започна и главоболие стягащо,както и изтръпване на език и устни.Изтръпване на ръце, скващане на лява длан с всички пръсти(като парализа за няколко минути веднъж).Болки и безсилие в краката.Болки в гърба и сдървен врат.Промяна в апетита - изгубен и отвращение към някои храни. Промяна в цикъла - разстояние между два - 54 дена, при положение че е редовен на 28 д. и после в количеството- 7 дена обилен, а е два дена по принцип.Трудно се концентрирам и дори изпитвам затруднение да се изкажа, да произнеса дума, много съм забавена и постояно ми се спи.Нямам сили, замаяна съм и с влошено зрение - виждам размазано, замъглено, сякаш ще припадна.Чувствам постоянен тремор, дразни ме светлина и шум.Бихте ли ме посъветвали към кого да се обърна в Пловдив? Не съм била на лекар до сега, но с всеки ден се влошавам все повече и не се справям с елементарни задължения. Благодаря предварително за отговора! Бъдете здрави!

Здравейте,

Консултирайте се със специалист по ендокринология. Възможен е проблем с щитовидната жлеза. Възможни са и състояния на резки промени в кръвното налягане. Добре е да го измервате сутрин и вечер, както и когато се чувствате зле. Потърсете ендокринолог в университетската болница “Св. Георги”. В поликлиниката има такъв кабинет.
д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

3dravejte ,iskam da popitam ne6to.Ot 3 meseca imam sarcebiene hormonite na 6titovidnata sa v normata,3abite sa 3dravi,imah edno genekologi4no te4enie dosta nepriqtno va3mojno li e da e ot tam?Praviha mi palna kravna kartina vsi4ko e v reddva pate holter i preska4qniqta se 3apisvat i ehografa pokazva slednoto MK-3APA3EN KRAVOTOK,AK-TRIKUSPIDNA,3APA3EN KRAVOTOK.LP-37MM,LK-50\32MM,KDO\KCO-117\48MLFI-65%.FC-35%.BE3 HIPERTROFIQ9MM,3APA3ENA SIGMENTNA KINETIKA ,DK-22MM,DP-11CM2.TI-FI3IOLOGI4NA REGURGITACIQ.PK-Vmax-0.9m\cek.Osven tova imah puls 120 sega e po baven nemogat da ra3berat kakvo mi e,kravnoto e ra3li4no 90 na 60 100 na 60 120 na 80 140 na 90 ve4e i a3 nemoga da si obqsnq,kakvo stava.Kak da se vkara v ritam.Blagodarq predvaritelno!

Здравейте, Ивалина,
Правила ли сте изследване на женските полови хормони, какви са резултатите?

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

dobar ve4er i ot men moeto vapros4e kam Vas e za tova 4e ot 1 godina napalniavam stra6no mnogo imam familna obremenenost sas 6tetovidna jleza napravix si vsi4ki izsledvania i se okaza 4e niama problem tam . Posle re6ix da si izsledvam prolaktin o4erta se 4e imam zavi6avane tam i se obarnax kam endokrinolog napravixa mi vsi4ki neobxodimi izsledvania imam malko uveli4ena xipofiza no re6ixa da proveriat i insulina mi koito se o4erta 4e sa6to e sas zavi6eni stoinosti . Nazna4eno mi be6e le4enie ve4e mesec pia lekarstva za dvata problema no poddarjam tegloto si bez promiana normalno li e tova ili ne ima li miasto za pritesnenie . Blagodaria predvaritelno >

Здравейте,
Наднормено тегло при ендокринологичен проблем се лекува много бавно, много трудно и с много усилия от страна на болния. Необходим е диетичен режим, който да взема под внимание заболяванията и физическата Ви активност. Потърсете спициалист – диетолог.
д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,д-р Аелита Петрова! Дъщеря ми е на 22г и преди три дни и поставиха диагноза Хипотироидизъм и увеличен инсулин.Диагнозата бе поставена въз основа на визоален преглед,изследване на ТSH-5,96/при макс. реф.с-т 5,50/,Т3 и Т4 - в норма,инсулин при първа проба нормален,след пиене на глюкоза - 31.Ендрокриноложката и изписа медикаменти и назначи диета.Съответно взех решение и направихме повторно изследване в друга лаборатория,след ден, на ТSH, кръвна картина и ехограф.Пропуснах да спомена,че дъщеря ми е с наследственна анемия - таласамия.ТSH-4,60/при макс.реф с-ст 4,20/,хемоглобин-91 /макс.е стигала до 100/,ехограф-без изменения,без увеличение на антитела. Проблемът е в наднорменото и тегло-90кг. и това бе повода да се отиде при ендрокринолог.Детето няма видими симптоми,съществева умора,но тя е студент и няма необходимите движения,т.е.има застоял живот-учене,няма проблеми с цикъла. Назначен и е медикамент регулиращ затруднената функция на щитовидната жлеза L-THYROXIN 50 BERLIN-CHEMIE, медикамент балансиращ инсулина в организма METFODIAB 500mg и , както и диета за диабет 2. Въпросът ми е възможно ли е при тези резултати да се установи такава диагноза,необходими ли са други изследвания,наложащо ли е лечение с медикаменти и има ли друга възможнодт за лечение?

Здравейте, Хриси,

Отговорих на въпроса Ви, но пак ще Ви кажа, че според мен би трябвало да се доверите на колегата - ендокринолог, тъй като изписаното лечение е подходящо при метаболитен синдром, какъвто дъщеря Ви вероятно има. Но, разбира се, щом имате притеснения и опасения, може да потърсите второ мнение при специалисти от най-високо ниво, каквито са в УСБАЛЕ „Акад. Ив. Пенчев” – изпратих Ви координати.

УСБАЛЕ Акад. Иван Пенчев ЕАД
Адрес:
1431 София, ул. Здраве 24
факс:
+359/ 2/987 41 45
телефони:
+359/ 2/895 61, 895 62 00, 987 41 45
Специализирана АГ болница.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

добро утро, преди 8 месеца бях с диагноза белодробна емболия и след това бях с диагноза базедова болест, sintrom медикамент (хапчета белодробна емболия) и tirodril (на щитовидната жлеза), не е много забележимо увеличение на щитовидната жлеза, но въпросът ми е:колко време трябва да мине за да се излекува щитовидната жлеза?и другият ми вапрос е нормално ли е като диша дълбоко или като се прозявам да имам болки в белия дроб благодаря ви

Здравейте, Златка,
Лечението на Базедова болест продължава индивидуално, понякога цял живот. Понякога активността на жлезата няма връзка с големината и. Хормоните се проследяват периодично и при нормализиране оставате на поддържаща доза или лечението се спира, по преценка на лекаря.
След белодробна емболия остава известна болезненост от страна на белия дроб, тъй като е нужно време за възстановяване на увредените тъкани. Когато има некроза на тъканта, тя се замества със съединителна тъкан/сраствания/, които може да предизвикат болезненост при всяко разтягане. Желая Ви успех в лечението.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Добър ден, д-р Петрова, искам да Ви попитам, има ли най-подходящ период за изследване на щитовидните хормони. Влияе ли месечният цикъл върху резултатите? Благодаря Ви!

Здравейте,
Месечният цикъл не влияя върху нивото на хормоните на щитовидната жлеза. Добре е изследването да се направи сутрин, да са изминали поне 12 часа от последното хранене, да не сте пушили, пили кафе или друти тонизиращи напитки. Направете възможното да се отпуснете и успокоите.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

zdraveite doktor petrova tai 4e sam 4uvala za vas i ne za prav pat vi pi6a re6ih da vi popitam o6te ne6to.Mejdu krakata do slabinite imam 4erni kafqnikavi petna.Sramme kogato xodim na more i ne izlizat petnata re6ix parvo da se posavetvam s vas ta davim vie kakvo 6te kajete.Dali ot ne6to se e poqvilo nz no nikak ne epriqtno.Iskam o6te ne6to da popitam s ugolemqvaneto na busta az sam na 16 a moqt bust e mn malak ot men po malki imam po golqmbust ako moje i za nego da mi kajeto ne6to 6te sam vi mn blagodarna.Vse pak blagodarq vi predvaritelno.

Здравейте,
Възможно е при вас тъмнокафявото оцветяване да е причинено от хормонален дисбаланс, който, също така да е причина и за малък бюст. Необходима ви е консултация с ендокринолог /добрите са в големите клиники, напр. УСБАЛЕ „Акад.Иван Пенчев”, София http://www.usbale.com/kontakti.htm
Друга възможност е гъбична инфекция с т.н. дермофити, което може да се докаже/отхвърли с микробиологично изследване.
д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,имам проблем със щитовидната жлеза хиперфункция след като пих лекарства,напълнях и сега метаболизма ми е много бавен,моля за съвет освен движението какво друго бихте ми препоръчали за да нормализирам метаболизма,пия достатъчно вода

Здравейте,

Във вашия случай има редуване на хиперфункция с хипофункция на щитовидната жлеза. При това положение самолечението е опасно и не ви го препоръчвам. Трябва да спазвате препоръчаните от лекаря консултации и неговите напътствия. И при двете състояния е добре да се храните здравословно, като избягвате мазни, солени и сладки храни, храни с  консерванти – колбаси, консерви, рафинирана захар, пържено, газирано, алкохол, цигари и т.н., да релаксирате и освобождавате стреса всеки ден, умерен спорт и физически упражнения. И при двете състояния е добре да се погрижите за функцията на черния дроб, като освен ограничаването на животинските мазнини, може да приемате хранителни добавки с бял трън /тисилин/, който има доказано благотворно влияние върху черния дроб. Напр. Тисилин 175 mg х 60 капс. и не е противопоказан при хипер/хипо функция на щитовидната жлеза.

д-р Аелита Петрова

 

Здравейте. Имам имам диагностицирани антоимунни заболявания - хашимото хипотериодизъм и инсулинова резистентност. От години се боря с килограмите и контролирането на вълчия глад следобед и вечер.Имам хроничен запек и редовно използвам таблетки на билкова основа за разхлабване. Какво ще ме посъветвате и препоръчате?

Здравейте,

Добре е да се посъветвате с ендокринолог за евентуално лечение с глюкофаж или друг метформинов медикамент, който е подходящ при инсулинова резистентност и регулира апетита. Относно хроничния запек, подходящи са хранителната добавка ХУСК, диета с богата на фибри храна, ходене пеша по около 30 мин. на ден, физически упражнения зя стимулиране на перисталтиката, масаж на корема и др. Към сайта на Ревита има консултант диетолог, може да се консултирате и с него.

д-р Аелита Петрова

Здравейте, д-р Петрова. Имам диагнози Хашимото и поликистоза на яйчниците, благодаря Ви за подробната информация, която сте дали за тези заболявания. Откриха ми и миомен възел с големина 20мм, имам и леко окосмяване по лицето около и под брадичката. Известно време пиех противозачатъчни таблетки, но тъй като нямаше ефект от тях лечението ми беше спряно. Можете ли да ми предложите някакви хранителни добавки или билки за намаляване растежа на възела? При вземане на цитонамазка резултатът показва PAP 2 (вече няколко години е този), това има ли отношение към образуването на възела и показва ли наличието на ЧПВ в организма? Има ли добавки, които са противопоказни за мен, мисля, че тук се споменаваше за дивия ям да не се приема при миома? В момента пия Prim Oil, вит. Д, Омега 3 и селен заради щитовидната жлеза. Обмислям да започна прием на чист сок от алое вера и спирулина. Мога ли да ги приемам? Моля за съвет. Предварително Ви благодаря за отговора!

Здравейте,

Както сама разбирате, при вас има сериозно отклонение в хормоналния баланс, поради което всяко самолечение е опасно. Ако се провежда лечение с билки и хранителни добавки, то трябва да е под контрола на фитотерапевт, запознат с цялостното ви състояние, нещо, което не само се описва с думи, но и се вижда, усеща и т.н. Резултат ПАП 2 е граничен и обикновено се свързва с възпалителни промени /без ЧПВ/, подлежи на контрол. Относно добавките – всички, за които се приема, че повливат хормоналния баланс, са неподходящи – див ям,сминдух, червена детелина и др. Понякога, при възли с малък размер, по преценка на специалиста и под контрол /редовни УЗ прегледи/ може да се използва Витекс като алтернативно лечение. Мисля, че при вас няма да има желания резултат, но аз не познавам цялата картина на заболяването, потърсете второ мнение.Добавките, които пиете, са подходящи за вашия случай, спирулина и алое-също. Но е добре да не приемате всички заедно.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте казвам се Венета Стоянова от град силистра имам 2 операции на хипофизата и ми предстои трета в германия. Случайно попаднах на хормона кортизол искам да попитам има ли вероятност да имам тези проблеми с хипофизата може ли да се дължи на вискок кортизол? Благодаря ви предварително!

Здравейте,

Както знаете, причините за възникване на хипофизарните аденоми са все още предмет на научни изследвания. Отключващи фактори са черепно-мозъчните травми;  инфекциите на централната нервна система – туберколоза, невросифилис, бруцелоза, полиомиелит, енцефалит, менингит, абсцес на главния мозък,церебрална малария и др;  неблагоприятни въздействия по време на вътреутробното развитие; В последно време се приема, че е възможно туморите на хипофизата да са свързани с продължителна употреба на някои орални противозачатъчни медикаменти. Понижената хормонална активност на кората на надбъбречните жлези, където се произвежда кортизола, може да доведе до прекомерна стимулация и туморно разрастване на жлезистата тъкан на хипофизата, както показват някои изследвания, но пълна яснота за патогенетичния механизъм/причини и път на развитие на болестта/ все още няма. Вероятно вашите лекари са установили кое заболяване е първичното. Ако имате първичен проблем с надбъбреците, възможно е хипофизарният аденом да е вторичен, следствие от този проблем, като имаме предвид и рецидивите на аденома.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!Аз съм на 29 години и от няколко години имам следният проблем - обливат ме горещи вълни,появи се допълнително окосмяване по лицето,кожата на лицето ми стана мазна,храня се редовно по четири пъти дневно но не мога да кача килограми-тежа 47 килограма.Според лекарите нямам здравословни проблеми.Какво да направя за да променя тези неща?Благодаря Ви!

Здравейте,

Симптомите показват ендокринен проблем. Консултирайте се с ендокринолог в специализирана клиника, за да се направят хормонални, ултразвукови и др. при необходимост изследвания. Вероятно има дисбаланс в щитовидната жлеза и яйчниците, а може би и в други ендокринни жлези.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте Др. Петрова ! Аз сам на 52г. и от 4 години използвам Климара пластири поради тотална хистеректомия. Те ми бяха предписани от гинеколога изваршил операцията. Интересува ме мога ли вече да ги спра , защото все пак е хормонална терапия и не е съвсем безвредна. Предварително ви благодаря за вашия отговор.

Здравейте,

Прекъсването на хормоналната заместителна терапия след тотална хистеректомия трябва да се преценява индивидуално. Добре е да се консултирате с вашия гинеколог, тъй като той проследява и е запознат с общото ви състояние и  резултатите от контролните хормонални и други изследвания. По негова преценка / или на лекар-хомеопат/, би могло да преминете на хомеопатично лечение.

д-р Аелита Петрова

Здравейте! От година и половина съм с Хашимото-хипо, оперирана съм от кисти на двете гърди миналото лято в момента пак имам кисти на двете . А от половин месец съм на антидепресанти-Ципралекс и Центрокуин.Как да отслабна и да си подобря метаболизма и исмптомите от хашимото?Благодаря!

Здравейте,

Хормоналният дисбаланс при вас е доста сериозен. Диетата трябва да се изготви от лекар-диетолог след запознаване с цялостното ви състояние. Добри специалисти има в ИСУЛ

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова!Имам следния въпроси има ли място за притеснение при THS 7.13 I FT 4 24.57

Здравейте,

Резултатите показват леко намалена функция на щитовидната жлеза, което не е притеснително, ако се чувствате добре и се знае, че причината е Хашимото. Но има вероятност  през зимния сезон хипофункцията да се увеличи, да се чувствате отпаднала, депресирана и т.н. и е необходимо да приемате заместителна терапия, според назначението на ендокринолога. За прогнозата е важно да се знае каква е причината за хипофункцията, което може да се разбере с ултразвуков преглед на жлезата и др. изследвания, ако е необходимо.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,мога ли да пия спирулина и селен при хиперфункция на щитовидната жлеза?

Здравейте,

Селенът е силен антиоксидант и е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Полезен е и за очите, като ги предпазва от офталмопатията, която се появява като усложнение на Базедовата болест / хиперфункция на щитовидната жлеза/. Но Спирулина не се препоръчва, тъй като е богата на йод, а това допълнително ще активира функцията на жлезата.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова С диагноза Хашимото съм от 10 години. Въпроса ми е дали, контарасното вещество за магнитният резонанс е вредно за щитовидната жлеза, поради съдържанието на йод в него. Мисля, че бях го прочела някъде. Бъдете здрава и благодаря предварително!!!!

Здравейте,

Автоимунният тиреоидит на Хашимото не е противопоказание за ЯМР с йод съдържащо контрастно вещество. Но има някои изследвания, които не доказват, но показват, че високите дози йод в контрастта, биха могли  да са причина за хиперфункция на щитовидната жлеза. Ето защо, лекарят, който назначава изследването, трябва да е запознат с цялостното ви здравословно състояние, за да прецени дали ползата от него си заслужава риска от странични ефекти.

д-р Аелита Петрова

Здравейте д-р Петрова,Бих искала да попитам дали следните резултати от направени изследвания са притеснителни и трябва да направя консултация с ендокринолог / на 38 години съм, целта на изследванията са заради опити за бебе/.TSH/TSH - 1,02 при референтни стойности - 0,34-5,60fT4/fT4 - 12,19 при референтни стойности - 7,86 - 14,41fT3/fT3 - 5,29 при референтни стойности - 3,8-6,0TPO - Ab (MAT)/MAT - 0,4 при референтни стойности - 0- 9.0 Tg-Ab (TAT)/TAT – 0 при референтни стойности - 0- 4.0Благодаря предварително!

Здравейте,

Няма нищо притеснително в тези резултати. Щитовидната жлеза функционира нормално. Но тъй като стойностите са по-близо до граничните за хиперфункция, добре е да повторите изследването. Преди вземането на кръвната проба /рано сутрин, до 8 ч., отпочинала/ се отпуснете и опитайте да замените неприятните мисли с приятни спомени. Стресът силно повлиява функцията на жлезата.

Д-р Аелита Петрова

 

Здравейте,Жена на 27 години съм. Спортист с адекватен хранителен режим , но от 2 г съм с нередовен цикъл, нервност и трудност и трудност със свалянето на килограми - 162 см 57 кг.Направих си изследвания и моля за превод на резултатите. Имам ли проблем със щитовидните хормони тъй като симптомите описани в интернет пространството ги имам.TSH ( Тиреотропен Хормон ) 1.990 mIU/l 0.27 - 4.20Prolactin ( Пролактин ) 164.70 mIU/l М: 86 - 324; Ж: 127 - 637LH ( Лутеинизиращ Хормон ) 0.76 IU/l М: 1.7-8.6; Ж: фол. 2.4-12.6, овул. 14-96, лут. 1.0-11.4, мен. 7.7-59FSH ( Фуликул Стим. Хормон ) 1.91 IU/l М: 1.5-12.4; Ж: фол. 3.5-12.5, овул. 4.7-21.5, лут. 1.7-7.7, мен. 25.8-134.8Estradiol (Естрадиол) 575.20 pmol/l М:28-156;Ж: 1-10г.22-99.1,фол. 46-607 овул. 315-1828, лут. 161-774, мен. до201Testosterone ( Тестостерон ) 0.96 nmol/l Ж:0.22 - 2.9; М: >17г. 9.9-27.8;13-17г. 0.98-38.5;7-12г. 0.1-2.37;1-6г. 0.1-1.12Хормонален анализЗабележка: Няма.Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойностиFT 3 ( свободен Т3 ) 3.08 pmol/l 3.10 - 6.80FT 4 ( свободен Т4 ) 14.55 pmol/l 12.00 - 22.00Progesterone ( Прогестерон ) 33.14 nmol/l М: 0.7-4.3; Ж: фол. 0.6-4.7, овул. 2.4-9.4, лут. 5.3-86, мен. до 2.5DHEA-S ( ДХЕА-С ) 6.270 µmol/l 10-14г.Ж:<7.6;M:<6.7;15-44г.Ж<9.85;M<12.65; над 45г. Ж:<6.4, M:<7.924 Androstenedione ( 4 Aндростендион ) 8.661 nmol/l Ж:<10г:<2.79; 11-17г:1.36-9.67; 18-53г:4.29-13.68;17-OH Progesterone ( 17-OH Прогестерон) 5.238 nmol/l 3-14г.0.21–5.15;Ж:фол.0.3-2.4;лут.1.8-6.97;мен.0.4Cortizol (Кортизол ) 459.1 nmol/l 7:00-10:00ч.-124.2-662.4;15:00-19:00ч.- 49.68-179,4Aldosterone ( Алдостерон ) Неготов pmol/l 60 - 980

Възможен е проблем с щитовидната жлеза. Необходима е консултация с ендокринолог, УЗ и евентуално ТАТ и МАТ /антитела/. В коя фаза на цикъла са изследвани женските полови хормони?

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Имам Хашимото, пия селен и вит С.Мога ли да вземам и Алайв?

Здравейте,

При Хашимото се приемат високи дози селен и вит. С и ако сега приемате селен и вит. С в обичайните количества, не е проблем да вземате и Алайв. В Алайв има йод – 50 мкг, което не би трябвало да е проблем при бедна на йод диета.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Д-р Петрова, при аденом на хипофизата и пролактин около 3000, достатъчен ли е само приемът на Витекс или бихте препоръчали и други добавки? Засега съм спряла достинекса и искам да опитам с по-щадящи препарати.

Здравейте,

Твърде висока е тази стойност, хранителните добавки, вкл. витекс, може би няма да имат ефект. Чувствителността към добавките, съответно ефектът, е индивидуална особеност.

д-р Аелита Петрова

 

Здравейте!Бих искала и аз да Ви попитам дали има за какво да се притеснявам, какво мога да пия и да избягвам. Направих си изследвания март месец, тъй като от известно време започнах да пълнея доста без да съм променила нещо в храненето или движението… Изследванията ми показаха:anti TPO (MAT)-467.30 iU/ml ( при реф. <34); Insulin-23.54 mU/l (реф. 2,6-25,00); TSH-2.15 mlU/l (реф. 0,35-5,00);Глюкоза-4,57 mmol/l (реф. 4,2-6,2);Гледаха ме на ехограф и казаха, че няма увеличение на жлезата.След спазване на диета, упражнения и 3 месеца Глюкофаж, този месец при изследванията ми МАТ са се повишили до 526 (което доста ме притесни), а Insulin-21.2.Другото ми питане е дали може да има проблем при една бременност?Много ще съм Ви благодарна за помощта!

Здравейте,

Повишените стойности на антитиреоглобулинови антитела (ТАТ) и  антимикрозомални антитела (МАТ)показват автоимунна нагласа на организма , но повишаването им може да се дължи и на други автоимунни заболявания. Добре е да се консултирате в специализирана клиника по ендокринология. http://www.usbale.com/Med_centar.htm или др. университетски клиники. Преди да започнете с опити за забременяване е добре да уточните здравословното си състояние. Заболяванията на щитовидната жлеза често водят до затруднения при забременяване, но бременността е възможна.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, след раждането на сина ми преди 4 години,имам проблем с кг.по точно наддавам,въпреки че ходя по 5км на ден пеша,не ям месо,не ям пържено и хляб,не ям и сладко.но преди 2 дена си направих изследване на щитовидна та жлеза ft3+ft4+кръвна захар:ft3-3.94;ft4-10,79 и кр.захар-6.23.та въпроса ми е как да отслабна вместо само да трупам.висока съм 185см,а тежа 92 кг.благодаря предварително

Здравейте,

Т3 е на долна граница на нормата, а Т4 е понижен. Необходима е консултация с ендокринолог и УЗ преглед, за да се прецени необходимостта от хормонозаместителна терапия. При хипофункция на щитовидната жлеза, отслабването е почти невъзможно, без подходящо лечение. В УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев” може да направите високоспециализирани изследвания и да получите адекватно лечение, което ще ви помогне да нормализирате теглото си.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, имам хипотиреодизъм и приемам 50 еутирокс,към момента тироидните хормони са в норма, но имам завишен тестостерон и прокървяване в лутеалната фаза.затова реших да пробвам билковите хапчета Витекс, прочетох, че регулирали хормоните, притеснението ми е дали комбинирането с еутирокс може да навреди на хормоналния ми баланс

Здравейте,

Няма описано взаимодействие между еутирокс и биологично-активните вещества във витекс – флавоноиди, терпеноиди, иридоидни гликозиди, алкалоиди и летливо масло. Не би трябвало да има проблем при едновременен прием.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте не видях някъде да пише за хипофункция,хашимо,автоимунен териодит?

Здравейте,

Вижте ТУК

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Iskam da pomolq za pomosht tui kato imam problemi sus shtetovidnata jleza i mi e mnogo trudno da otslabna, probvala sum kakvo li ne, no ne poluchavam rezultatite koito iskam. Blagodarq predvaritelno :)

Здравейте,

Необходима е нискокалорийна диета и физически упражнения всеки ден не по-малко от 1 час. Трябва да ограничите до минимум сладките и тестени храни /всичко, което съдържа захар и брашно/, да се откажете от хляба, да вечеряте рано /до 18 часа/ и т.н.

Хранителни добавки, които активират обмяната на веществата и разграждането на мазнините са GTF ХРОМАЦЕТИЛ-Л-КАРНИТИНОмега-3, КЛА и др. Може да започнете с първите три. Л-карнитин изисква почивка 1 седмица след 1 месец прием. Или да изберете друг продукт от това направление. 

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте ! Въпросът ми е мага ли да приемам три различни хранителни добавки на ден страдам от повишена функция на щитовидна жлеза и пия келп имам няколко камъка в бъбрека и пия стеролит и от дългосрочното лечение с тирозол получих силен косопад и пия приорин ЩЕ ВИ БЪДА БЛАГОДАРНА ЗА МАКАР И КРАТЪК ОДГОВОР

Здравейте,

Едно от противопоказанията на келп е хиперфункцията на щитовидната жлеза – не би трябвало да приемате келп. Няма данни за взаимодействие между стеролит и приорин.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, искам да Ви попитам при диагноза Хашимото хипофункция, с хормони в норма, но повишени антитела 600, дали мога да приемам спирулина и в каква дозировка. Ще Ви бъда благодарна да ми отговорите! Хубав ден!

Да. Дневната доза от 1, 5 гр. Спирулина , съдържа около 10 мкг йод, а за нормалната функция на щитовидната жлеза са необходими около 200 мкг. йод дневно. Все пак, не прекалявайте с храните, богати на йод - морски водорасли, морски риби, кисело мляко, яйца, червено цвекло, орехи, лук, мед, сини сливи.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

imam uvelicheni limfni vazli i pod dvete podmishnitsi,vazmojno li e da e ot fitnes trenirovka,tai kato ot 2 mesetsa treniram usileno

Здравейте,

Както знаете, лимфните възли имат бариерна, ограничаваща болестните процеси в тъканите и органите. Увеличените лимфни възли говорят за възпалителен или друг патологичен процес. Необходим е преглед при личния лекар, за да прецени дали има увеличени лимфни възли и да назначи изследвания и консултации.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Добро утро,при изследване се установи,че имам много ниско естрогенно ниво,но не ми изписаха медикамент.Надявам се на Вашият съвет.Благодаря!

Здравейте,

Ако сте в съответната възраст, вероятно ниското естрогенно ниво се дължи на пременопауза/или менопауза/. Доказва се с хормонални изследвания и УЗ. Ако нямате съществени оплаквания, медикаменти не се изписват, поради страничните им ефекти. Може да приемате профилактично хранителни добавки – Масло от Вечерна иглика и Гроздовиден ресник, друга подходяща комбинация или моно продукт.

Ако няма симптоми /и от изследванията/ за климакс, се търсят други причини за намалената функция на половите жлези.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! Каква е диетата при хипофункция на щитовидната жлеза при автоимунно Хашимото и хроничен панкриетит със завишени туморни маркери - храна и добавки? Благодаря!

Здравейте,

И при двете заболявания се препоръчват Хранителни продукти с високо съдържание на минерали и витамини. Водеща трябва да е диетата за хроничния панкреатит, т.е. да се избягват храните с високо съдържание на мазнини. Избягвайте храните, съдържащи консерванти и тратс-мазнини – консерви, колбаси, чипсове,готови торти и др. сладкиши, храните с бели брашна. Повече зеленчуци /особено зелените / и домати, плодове, богати на антиоксиданти – боровинки, череши. Да не се употребява масло и мас, вместо това – студенопресовано слънчогледово олио - шарлан и студенопресован зехтин. Достатъчно вода; зелен чай, чай от босилек. Храната – често, на малки порции. Белтъчини – умерено, месо, яйца и млечни, заменяйте с растителни източници на белтъчини. Хранителни продукти, които могат да предизвикат алергии, като мляко и млечни продукти, трябва да се изключат от диетата. Пшеницата съдържа глутен, който може да причини алергия. Към тези продукти спадат и соя, консерванти, царевица и др. Това е в общи линии. За специални препоръки потърсете услугите на лекар-диетолог. Хранителни добавки – Спирулина или Хлорела, Рейши, Гроздово семе и др.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте може ли да се употребява Естро Фактрос при хормони в нормални раници.Имам покачване на теглото ,предимно в областта на корема.На 48 год . съм в менопауза.

Здравейте,

Може да употребявате Естро Факторс за поддържане на хормоналното равновесие, като антиоксидант и подпомагащ правилния метаболизъм продукт.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Как да разбера дали имам хормонален дисбаланс? Има ли изследвания от които е видно това и какви са те? Участва ли щитовидната жлеза в хормонален дисбаланс?

Здравейте,

Под хормонален дисбаланс обикновено се разбира дисбаланс на половите хормони, въпреки че промяна във функцията на всяка жлеза от ендокринната система, вкл. щитовидната, може да предизвика хормонален дисбаланс. За установяване на хормонален дисбаланс се започва с изследване на някои от половите хормони – ЛХ, ФСХ, естрадиол, прогестерон, пролактин, тестостостерон /по предписание на лекаря/ и хормони на щитовидната жлеза – само ТСХ или ТСХ, Т4, понякога Т3 и антитела ТАТ, МАТ, по преценка на лекаря. В редки случаи се налагат допълнителни изследвания на хормоните на надбъбречната жлеза и др.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова,имам възел на щитовидната жлеза,открит през2001г.-не расте,TSH е нормално,пия от понеделник до четвъртък -50 еутирокс,останалите дни25 микрограма...въпроса ми е-може ли да взимам допълнително аминокиселини за отпускане на мускулна треска след тренировка....фитнес,джогинг.Благодаря предварително.

Здравейте,

Както знаете, при това заболяване имунната система е разстроена и опасността от алергични прояви увеличена. Аминокиселините не са подходяща добавка в този случай. По-добре е да приемате магнезий 200-300мг ежедневно и да масажирате мускулите с магнезиев гел.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,На 39 години съм, вчера ме диагностицирах с Хашимото предвид направени изследвания еднократно FT4+TSH Профил * fT4 13.22 pmol/l 12.0-22.0 TSH 3.950 mIU/ml 0.27-4.20 anti-TG и anti-TPO ( TAT и MAT ) Профил * anti-TG ( ТАТ ) 133.50 IU/ml до 115 anti-TPO ( MAT) 6.26 IU/ml до 34 Веднага ми изписаха елтирокс 25 мл на ден. Разбера се че ще потърся друго мнение, но четох за елтирокс, че е синтетичен хормон, в някои напреднали европейски държави и в Америка, използват естествен хормон извлечен от животни, който спомага/стимулира железата да заработи. Може ли мнение по този въпрос? Благодаря ви предварително. Хубав ден!

Здравейте,

Непременно потърсете второ мнение, за предпочитане в университетска клиника, за да получите най-точната преценка за необходимостта от хормонозаместващо лечение. http://www.usbale.com/kontakti.htm.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,имам хормонални проблеми и поликистозни яичници.Трябва да отслабна спешно но немога да открия правилната диета за мен.Ако ми помогнете ще ви дъда много благодарна.Благодаря ви предварително.

Здравейте,

При сериозни отклонения във функцията на ендокринната система е невъзможно да се отслабне със съвети онлайн. Всеки случай трябва да се прецени и обсъди при пряк контакт с пациента. Най-добре е да направите консултация в кабинета на опитен лекар-диетолог. Освен съобразената с вашите нужди диета, задължително трябва да се включи и програма за подходящо физическо натоварване.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова! Бих искала да попитам има ли опастност при спиране на еутирокс 25 микрограма след прием 2 месеца. От 3 години изследвам хормоните на щитовидната жлеза, след като при ТСХ 2.5 ми казаха, че трябва да приемам еутирокс по 25 микрограма. Не започнах. През това време ТСХ ми е било най-много 5.73. Но в последната 1 г. се понижава. При последната контрола /09.06.2016/ беше 4.2 при референтни стойности 0.5-5.0.Гинеколожката ми настоя да отида на ендокринолог и отново ми изписаха еутирокс по 25 микрограма. Оплаквания нямам, с изключение на това, че около 10 дни преди цикъл се случва спя по-неспокойно и да се изпотявам през нощта, но гинеколожката каза, че при нея няма проблем. Сега трябва да пия хормона и нови изследвания след 6 седмици. Не ми се иска да започвам прием на хормони доживот без сериозни оплаквания и антителата са ми в норма - TAT<10.00 при реф.стойности < 115, MAT 6.32 при реф.стойности <34. Данните от ехографията са: "Двустранно нормални размери, лекостепенна нехомогенност на паренхима, нормален вътрепаренхимен кръвоток". Заключение-."Дифузни и сруктурни промени в паренхима". Много се притеснявам да не се разболея сама, приемайки хормони, без да има необходимост. На 36 г. съм нямам деца, но нямам и постоянен партньор. Все си мисля, че е от стрес, преди повече от 2 г. мой близък приятел почина за няколко месеца от тумор в мозъка и от тогава едва се съвземам. Тъкмо се чувствах по-добре от 4-5 месеца и сега това...

Здравейте,

Все още ТСХ е близо до горна граница и вероятно поради тази причина Ви е изписан еутирокс – при спирането му е възможно ТСХ отново да се покачи. Ако ТСХ продължи да се понижава, може да преминете на лечение с хранителни добавки, стимулиращи функцията на щитовидната жлеза, диета, упражнения и масажи, под наблюдението на лекар-специалист по холистична медицина или аюрведична медицина, с редовен УЗ контрол и хормонални изследвания всяка година или при промяна в състоянието Ви.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова , пише ви Камелия . От около два месеца съм с диагноза Хашимото. Бих искала да попитам диетата Японско чудо дали е подходяща за мен TSH 2.75 ; ANti TG - 315.9; ANTI TPO - 247.4. Бих искала също да попитам всяка вечер сънувам кошмари дали това е от болестта.

Здравейте,

Не мисля, че кошмарите имат връзка с болестта Хашимото, а по-скоро с Вашето отношение към него – страхове, притеснения, напрежение, стрес, недостатъчна почивка, други проблеми и т.н. Относно храненето, прочетете ТУК  

Диетата Японско чудо е неподходяща за вас, тъй като включва много кафе, което се отразява неблагоприятно на функцията на щитовидната жлеза. Шунката /и всякакви храни с консерванти/ също е неподходяща. Може да си съставите хранителен режим от посочените в статията продукти. При вас заболяването е леко изразено и основната Ви задача е поддържане на спокойно състояние на нервната система – дихателни и релаксиращи упражнения, дейности, доставящи удоволствие, почивка сред природата, СПА процедурии т.н.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,Бих искала да знам, дали л- тирозин може да се пие от хора с Хашитоксикоза и ако може в каква доза? Предварително Ви благодаря!

Здравейте,

Макар че фирмите производителки не отбелязват хиперфункцията на щитовидната жлеза като противопоказание за приема на л-тирозин, по мое мнение не би трябвало да го приемате, тъй като тази аминокиселина участва в синтеза на хормоните на щитовидната жлеза. Моля, потърсете второ мнение.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова на 16 г съм срамувам се да отида на гинеколог и затова се обръщам към вас . Имам слузесто течение понякога е някакво друг път има някакъв бял цвят девствена съм възможно ли е да е някаква бактериална инфекция или въспаление на яйчниците . Дори се страхувам за в бъдеще да нямам проблеми със забременяването.

Здравейте,

Вероятно е физиологично вагинално течение, свързано с хормоналната активност на яйчниците. Но ако имате болки, сърбеж, неприятна миризма, е добре да направите микробиологично изследване на вагинален секрет.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!Може ли да се приема едновременно Vitex и Мака ?Имам намален яйчн резерв и пия мака за подобряване на функцията на яйчниците.Също така правя често кисти , а целя забременяване.

Здравейте,

Може да приемате заедно двете добавки. При трудно забревеняване е добре да се направи цялостна детоксикация на организма и да се води здравословен начин на живот. Повишеното ниво на токсини в телесните течности и клетките, както и психичното напрежение, умора, стрес, затрудняват забременяването.

 

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте от 3-4 месеца имам болки в левият яйчник и ниско долу. Отидох на конституция и ми предписаха Лефлокс 500mg и Флукорик150mg. След това отидох отново и ми преписаха Лефлокс 500mg и Кандизол 150mg. Преди два дни отидох отново и пак ми предписаха нови лекарства Арилин Комбипак и за партньора ми Тинидазол Активис 500mg. Диагнозата ми е Подостър и хроничен вагинит. Когато изпия лекарствата ще ми дадът направление за физиотерапия.

Здравейте,

Какъв е въпросът?

 

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, от около два месеца (буквално) страдам от подуване на цялото тяло. Не е локализирано, постоянно е и доста силно - не мога да облека дрехите си, от тежестта се изморявам бързо и не мога да ходя. Правих всякакви изследвания - нищо освен леко повишение на левкоцити в урината. В началото помислих, че задържам вода и пих Хидролесс но ефекта не беше никакъв. Вече не знам къде и какво да изследвам, а не минава. Моля Ви посъветвайте ме.

Здравейте,

Добре е да направите консултация с ендокринолог. Подобни отоци се получават при хипотиреоидизъм и др. хормонални отклонения.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!От няколко месеца имам натрупване на целулит, покачване на килограмите, с 2-3 кг. Коремът ми е подут почти постоянно. Преди 10 месеца спортувах активно,фитнес, но тялото ми отказа да продължа. В момента само йога практикувам,около 3 пъти седмично. От януари не ям месо, от месец започнах да консумирам риба.Като цяло се храня здравословно, а леко качих кг. ,- от 48кг. , сега 50, с 4 см.увеличена обиколка на ханша,както и целулита. Пия вода и въпреки това няма промяна. Ще съм много благодарна, ако ми дадете препоръки!

Здравейте,

Понякога подобни проблеми се получават при хормонален дисбаланс. Ако има баланс между изразходваната енергия и приеманата с храната, а въпреки това кг се качват е възможно да задържате течности. При жените хормоналния дисбаланс е най-честата причина. Добре е да направите профилактични прегледи, вкл.консултация с опитен ендокринолог, по възможност в университетска болница.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, подходящи ли са "Хлорофреш хлорофилови капки 59 мл" при хашимото?Поздрави, Мариана

Здравейте,

Подходящи са.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте Д-р Петрова,прочетох всичките Ви отговори,те са толкова изчерпателни че чак се учудих,как може лекар да обяснява толкова добре.Аз съм много притиснена както всеки друг.Преди месец си направих хормонални изследвания съвсем случайно реших,защото много напълнях,изпотявам се,имам сърцебиене,започнах да пия лекарства за високо кръвно,бета блокери.И какво се оказа:TSH 7.52 FT4 няма резултат,anti TPO(MAT)>600.00,според вас какво означават резултатите,не пия лекарства,започнах само на билкови добавки.но вас ще Ви послушам.Благодаря Ви и с не търпение очаквам отговора Ви.Бъдете жива и здрава.

Здравейте,

Има голяма вероятност за Синдром на Хашимото с хипофункция на щитовидната жлеза. Необходима Ви е консултация с ендокринолог и хормонозаместителна терапия по преценка на лекаря. За съжаление такива добавки/тироксин-заместващи/ не съществуват. Добри са ендокринолозите в УСБАЛЕ „Акад. Ив. Пенчев“, София, както и в други университетски клиники, разбира се. Практикуване на йога, рейки или други релаксиращи и общоукрепващи практики със сигурност ще помогне на оздравителния процес.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,как мога да се свържа с вас,искам да дойда на преглед,на 30 г съм от 1 година съм с диагноза тиреоидит на Хашимото,пия еутирокс 0.25,тсх вече е в норма,но получавам сърцебиене,аритмия,напрегнато ми е психически не се чувствам добре,а тсх е в норма.

Здравейте,

Работата ми е да давам мнение по зададени чрез интернет въпроси. Не провеждам лични консултации. По повод оплакванията Ви, може да опитате да намалите дозата на еутирокса, като го приемате през ден или приемате по половин таблетка, второто е за предпочитане. Консултирайте се и с ендокринолога за корекция на дозата.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

ЗДРАВЕЙТЕ,МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПРИЕМА ЛЮЦЕРНА, АКО ИМА ПРОБЛЕМ С ТИРОИДНАТА ФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА? АЗ ПИЯ ЕУТИРОКС 25МКГ

Здравейте,

Люцерната е противопоказана при автоимунни заболявания. Ако Вашият проблем с щитовидната жлеза се дължи на болестта на Хашимото, не би трябвало да приемате Люцерна.

д-р Аелита Петрова

 

 

Здравейте,искам да попитам нещо,имах проблем с щитовидната жлеза беше увеличена ,два месеца пиех елториксин,отидох на преглед и вече беше в нормата си .От един месец вече не пия никакъв лекарства ,и от няколко дни вече се чувствам по добре,може да си закупя Келп 50,ще имали някакъв проблем да го пия.Благодаря ви!

Здравейте,

Количеството йод в 1 доза (1 капка / 0.33 ml) достига 800 мkg, при дневни нужди около 200 мкг. Ако в момента сте с нормална функция на щитовидната жлеза и нямате йод – недоимък, това количество йод може да се окаже твърде голямо за вас. По-подходящ е продуктите  Черен орех (шушулка); Кафяви Водорасли (Фукус) или Келп (кафяви водорасли), където Йод, ът е около 200 мкг.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,Бяха ми назначени изследвания на хормони. Имам 3 кистички на щитовидната жлеза. И тъй като нямам търпение, бих се радвала да разбера резултата колкото може по-скоро. А това са резултатите: TSHS 1.62 µIU/ml 0.27 - 4.2 ECLIA Free Т4 (fT4)S 11.81 ng/l 9.30 - 17.00 ECLIAТАТTAT (Tg Ат)S 11.75 IU/ml 0 - 115 ECLIAA-TPO (MAT)S 5 IU/ml 0 - 34 ECLIAДали всичко е наред? Малко ме притесняват TAT и МАТ, ниски ли са? Благодаря Ви предварително :)

Здравейте,

Резултатите са в норма. Щитовидната жлеза произвежда достатъчно тироксин, антителата са в норма, няма признаци за автоимунен възпалителен процес. Добре е всяка година профилактично да повтаряте изследванията и да водите природосъобразен начин на живот. Автоимунните заболявания, каквитоса най-честите болести на шитовидната жлеза,  се „отключват” при стрес и преумора.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,искам да попитам имам хашимото и искам да пия келп но имам язва на стомаха,ще попречи ли ?Не пия хормони.

Здравейте,

При язва на стомаха са противопоказани всички медикаменти и добавки, неполучили разрешение от лекуващия лекар, запознат със сътоянието Ви. Ако лекуващият лекар разреши, добре е да приемате добавката Келп.

д-р Аелита Петрова

Здравейте, дъщеря ми е на 15г и 9 месеца, за момента има редовен цикъл, но повишено окосмяване около бакенбардите, линия алба и гърдите, резултатите от хормоналните изследвания /3-ти ден на менструацията/ свободен тестостерон - 4,2pg/ml / 0-2,85/, prolactin- 28,43 ng/ml /3,0-23,5/, андростедион 8,3 ng/ml /0,75-3,1/ . Ендокринологът изписа Диане 35. Но се страхувам от страничните действия на лекарството. Възможно ли е да се повлияе ако приема див ям или витек. Благодаря ви предварително!

Здравейте,

Не би трябвало да има проблем да опитате с Див Ям. Но тъй като дъщеря Ви е под 18 год. възраст, а ефектът на добавката е индивидуален, не Ви го препоръчвам. Потърсете второ мнение от лекар-фитотерапевт.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Imam problem s FSH hormona mnogo e visok kak da go smikna

Здравейте,

Всички ендокринни жлези са свързани като скачени съдове. Промяната в една жлеза , съответно един хормон, означава че има промяна и в други жлези и хормони. Необходима е консултация с ендокринолог за установяване на причината и адекватно лечение. Честа причина за висок ФСХ е намалената функция на яйчниците, поради възпалителен процес, възраст и др. Лечението е различно при различните причини. Най-добрите ендокринолози са в специализираните университетски клиники.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! Имам човек със заболяването Хашимото. Бихте ли ми препоръчали някой продукт от Ревита подходящ за нейният здравословен проблем?

Здравейте,

Подходящ е Селен, вит. С, Омега-3.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравеите,тревожа се за дъщеря си .Предполага се ,че има хашимото и съвсем наскоро си направи изследвания .Резултатите са ето това:ft4 е0,92при реф.стоиности 0,89-1,76 ft3 е 3,03 при реф.стоиности 2,3-4,2 TSH е 4,965 МАТ Е 199 при реф.стоиности <35 и ТАТ е <20 при реф.стоиности <40 .Бихте ли коментирали резултатите и необходимо ли е лечение.Благодаря Ви много

Здравейте,

ФТ4 е в долна граница на нормата, ФТ4 и ТСХ са в норма, но микрозомалните антитела са леко повишени – възможно е да има хашимото. Необходим е и УЗ преглед за уточняване на диагнозата. Хормонозаместваща терапия може да се назначи, ако има оплаквания и по преценка на лекаря. В противен случай – хранителни добавки, физически упражнения, релаксиращи упражнения, подходящо хранене.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, имам нужда от съвет , явно не са добрирезултатите ми от ехография на щитовидната жлеза :десен дял - 23/38/20мм. Значителна хетерогенност на паренхима, общо понижена ехогенност, два хиперехогенни нодула с д.17 и 9мм, ограничени с фин вал.Истмус - леко разширен, хетерогенен.ляв дял - 22/40/17мм, идентични промени в структурата, два калцификата в паренхима с д.2 и 5мм.Двустранно повишена васкуларизация.Бихте ли ми дали съвет!

Здравейте,
При Вас най-вероятно нодулите са доброкачествени, тъй като ехографската им характеристика е хиперехогенна. Само 4-6% от всички възли, които се откриват, са злокачествени. Вероятно са Ви назначили и други изследвания за уточняване на диагнозата – хормонално, сцинтиграфия, биопсия.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова , след операция през 2002година на щитовидната жлеза по-голяма част от нея е изрязана и съм в хипофункция , също така съм постоянно с умора депресивни състояния , страхова невроза , световъртежи , замаяност , изследвах си нивото на вит. В12 и се оказа че е под долна граница а именно 126.8 при норма /145-569/ pmol/l . Какво бихте се посъветвали да взема за корекция на нивото на вит. В12. Благодаря !

Здравейте,

Както знаете, вит. В12 често е занижен при автоимунни болести, каквито са повечето от заболяванията на щитовидната жлеза. Подходящо е да приемате В12 като метилкобаламин, по възможност сублингвални таблетки или в течна форма/спрей/, за по-пълноценно усвояване. 5- хидрокситриптофан може да ви помогне за овладяване на депресивния синдром. Леки до умерени физически упражнения, напр. комплекса на Норбеков, могат да помогнат за стимулиране на кръвообръщението и ендокринната система за тонизиране и добро настроение. Ако имате интерес към алтернативните методи, подходящи са рейки и йога за съответната възраст и заболяване.

Продукти - Витамин В12 Мицелизиран/спрей/, Витамин В12 1000 µg  (Метилкобаламин)-сублингвални табл.

https://www.vbox7.com/play:cf16aa53

http://www.reiki.dir.bg/

д-р Аелита Петрова

Здравейте,След като изчетох всички въпроси и отговори по темата, първо искам да Ви поздравя за търпението, с което отговаряте на всеки и на свой ред и аз да задам въпроса си.Установен е Автоимунен тиреоидит на Хашимото. За съжаление не знам дали е с хипотиреоидизъм, т.к. никой не ми е обяснил досега. Правени са прегледи с ендокринолози, УЗ прегледи и от три години мой близък /за когото питам/ е на хормонозаместителна терапия – Еутирокс.Никой не е препоръчвал досега никакви хранителни добавки – Селен, Омега и др.Само Еутирокс, с който ТСХ-то е в норма, но продължава проблема с косопада на петна, поради който всъщност стигнахме до извода, че причината е тироид на Хашимото. Не знам дали има някакво отношение и това, че почти целогодишно, човекът е със студените крайници. Не знам това какво означава хипо или хипертиреодизъм. В тази връзка искам да Ви помоля за някакъв съвет относно хранителния режим, не мога да разбера всъщност с какво е добре да се храни и кое да избягва.Ще Ви бъда много благодарна, ако можете да ми разясните още нещо – вече няколко пъти правим изследвания на ТСХ-то в две различни лаборатории, в два различни града.Разликата между резултатите в разстояние от 2 дни е огромна - 2 единици /за реф.ст-сти 0,4-4,2 /. Никой не може да ми обясни каква може да е причината. А това е предпоставка за грешна диагноза.Благодаря предварително.

Здравейте,

Студените крайници са един от симптомите на намалена функция на щитовидната жлеза /хипотиреоидизъм/. Диагностицира се по резултатите от анамнезата, прегледа, вкл. ултразвуков и резултатите от хормоналните изследвания – ТСХ, Т4 и Т3, а при Хашимото – и ТАТ, МАТ /антитиреоглобулинови и антимикрозомални антитела/. Голямата разлика в резултатите може да се дължи на грешка в една от лабораториите и в такива случаи се прави трето изследване в референтна лаборатория. По отношение на храненето най-общо – пълноценно здравословно хранене без консерванти, без престояли храни, без тлъстини, по-възможност поне 1-2 месеца без глутен; ограничаване на добавената захар и т.н.

https://revita.bg/16544/zdrave-i-krasota/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BE%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE/

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,на 34г.съм,ФСХ ми е 33,07,от около година пия Трисеквенс за да предизвиквам цикъла си.Пих го 6 месеца и ми идваше редовно,спрях го за два месеца и нямах цикъл сега пак го започнах за още 6м след което ще си направя пак изследвания на този хормон. Гинеколога при който ходя на прегледи и който ми назначи това лечение ми каза че трябва да го свалим под 20 и след това да продължим с билкови хапчета.Въпроса ми към Вас е :Бих ли могла да приемам и други хапчета за да се свали или само с трисеквенс е възможно да паднат стойностите?

Здравейте,

Както знаете, между ФСХ и естрогените има обратна връзка – увеличаването на естрадиола води до намаляване на ФСХ. Приемането на естрадиол /Трисеквенс/, след време /индивидуално/ ще доведе до намаляване на ФСХ. Не са необходими други хапчета. Процесът е деликатен и не трябва да се форсира. Добре е да се доверите на лекаря си и да следвате съветите му.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Аз съм на 42 години. На 40 години родих второто ни детенце и цикъла ми от 28 дни намаля на 24,25,26. От юни 2016 забелязах промени в цикъла, които преди това никога съм нямала -5-6 дневно зацапване след края на менструалния цикъл или приключване на цикъла 1-2 чисти дни и после започване на нкл. дневно зацапване. След гинекологичен преглед, при който се установи, че видимо всичко е нормално - няма кисти, няма полипи, няма инфекции - моят гинеколог ми препоръча изследване на прогестерон и пролактин. Прогестеронът беше в норма, но пролактинът леко завишен спрямо референтните стойности на съответната лаборатория. Посетих ендокринолог, който в болнични условия ми направи кръвни изследвания на третия ден от цикъла, при които се установи: TSH-2.76 (0.34-5.6), LH-4.42 (2.12-10.98 ), FSH-8.31 (3.85-8.78 ), Estradiol - 317.2 (99-448 ), Prolactin-608.37 (70-565), Testosterone - 0.38 (0.1-0.75). HOMA IR - 2.04. Измереният прогестерон на 21 ден беше 12.48 (1.7-27). Според лекаря всичко ми е ОК, завишеният пролактин го отдава на стресов фактор. Предписа ми инофолик.Не трябва може би да го мисля, но болезнените си гърди ги усещам след последния цикъл всеки ден и затова четох и си самопредписах Витекс. Пия 2 таблетки дневно.Притеснява ме обаче това мое самолечение. Моля за Вашето компетентно мнение и предварително Ви благодаря!

Здравейте,

Пролактин е стресов хормон и има специални условия при вземане на пробата – сутрин на гладно, около 3 часа след ставане от сън, 15-30 мин отпускане /почивка в седнало/легнало положение преди вземане на пробата. Възможно е леко завишените стойности при вас да се дължат на стресов фактор. Витекс е подходяща за случая хранителна добавка  - 3 по 1 капс. от 400 мг 3-6 месеца. Или Витекс (плод) стандартизиран до 0.6% аукубин  80 mg, 2 по 1 капс. дневно , 3-6 месеца.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Здравейте,състоянието ми е преди менопауза с изявена естрогенова доминантност . Използвам Утрогестан вагинално и Прогестогела за гърдите. Закупих си и добавката Естро факторс. При последният ми цикъл се чувствам доста зле, тревожност със сърцебиене. Възможно ли е чрез добавката и другите препарати да съм подтиснала прекалено много естрогена и причината за неразположението ми да е в това?

Здравейте,

Да, възможно е.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

sled kato si kupih ot vashiyat sait kelp 100br.az imam do 2 pati v denonoshtieto izhojdane,obiknoveno sqm sqs zapek,imam tireodit na shtitovidnata jleza i norinmalno li e tova piya go sutrin.i dobre li shte e ako go piya vecher

Здравейте,
Келп има лек слабителен ефект, намалете дозата, ако това ви притеснява.
 д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здр д-р Петрова,информирах се за Ваш продукт-Thyro Vantage HT,тироидна подкрепа,информираха не от офисът Ви,но разбирам че е важно да споделя и още един проблем с Вас-оперирана съм от Олигоастроцитома през 2015г ,нямам лъчетерапии ,преди 3 години ми доказаха ,че отново имам лек проблем,тръгнах по различ1ни клиники в няколко държави,но никъде не получиш задоволителен отговор за самата себе си.Взех кардиналното решение за себе си,да се прибера и да променя начина си на живот,спорт,храна и прочие.За сега се чувствам много добре,макар че ми гарантираха,че едва ли ще живея,тъй като мястото на самият проблен е централно и е разположен точно между центровете на мозъкът ми.Старая се да ползвам продукти,които да ме лекуват по алтернативен начин и ако това би ми помогнало,поради огромна загуба на коса и дори и веждите ми,имам желание да се чуя и консултирам с Вас.Оставям свой тел.0888 70 69 19 и ще очаквам Ваш отговор.Благодаря Ви предварително!

Здравейте,

Поздравявам Ви – смело решение – да поемете отговорност за здравето си. Но, за съжаление, аз не бих могла да ви помогна. Офисът не е мой, не работя в офис, само онлайн консултации. Пожелавам Ви успех.

P.S. Всъщност, ако решите, можем да се видим и да поговорим в Български Рейки център, където също съм консултант.http://www.reiki.dir.bg/

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, ако има малко възелче от дяснста страна на щитовидната железа колко време се пият Т3Т4 или има подходящи сезони ?Благодаря

Здравейте,

Необходимостта от хормонозаместителна терапия се определя от функционалното състояние на жлезата. Ако жлезата е в хипофункция, приема се допълнително синтетичен тиреоиден хормон левотироксин. Ако хормоните са в норма, не е необходима хормонозаместителна терапия, въпреки структурните промени в жлезата.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

От два три месеца цикълът ми идва по два пъти в месеца. Продължава по 8 дни. По слаб е а по дълго. Пътя се постоянно ми се спи,треперят,плача...направления до април нямало,а хормоните са много скъпи за изследване.Поръчах си Витекс дали би ми навредил като още несъмнено се изследвана? Иначе бях на гинекология и абсолютно нищо ми няма.

Здравейте,

Нуждаете се от консултация с ендокринолог. Възможна е хиперфункция на щитовидната жлеза. Изследването на тези хормони се поема от здравната каса.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

ПРИ ХАШИМОТО МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПОЛЗВА КЕЛП?

Здравейте,

За нормалното си функциониране, щитовидната жлеза се нуждае от определено количество йод, което при заболявания на храносмилателните органи, след определена възраст и/или при бедна на йод храна, не може да се набави. Ето защо се препоръчва в такива случаи да се приемат добавки с повишено съдържание на йод, каквито са Келп, Спирулина и други водорасли. Ако сте с хипофункция на жлезата, може да го приемате под форма на Келп капсули с 200 мкг съдържание на йод.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

С отстранена щитовидна железа клинична диагноза Е04.2- Нетоксична полинодозна гуша съм и мога ли да пия тази добавка Thyro Vantage HT- Тироидна подкрепа 436 MG

Здравейте,

Би могло, но е добре  да се допитате до личния лекар, който е запознат с историята на болестите Ви.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте искам да попитам за мнение :) Преди 1 година потърсих помощ от лека р повод незабременяване ,направих си нужните кръвни изследвания на хормони и ми изписаха L-tiroksin ,достинекс за пролактина ии добавки като селен рибно масло и аспирин протект .Започнах да ги пия и започнах да забелязвам вече промяна в косата си започна да се накъсва ,абе направо си оредя .От хормона ли се получава тази ракция се питам аз .Последните ми изследвания са следните :ТСХ -3.29 ,МАТ -334.4 ,ТАТ-186,ФТ4-18.74 ,ПРОЛАКТИН 163.4 ...И МОГА ли да си позволя да не го пия повече този хормон ?

Здравейте,

ТСХ и ФТ4 са в норма, но антителата са завишени и ако спрете да приемата Л-тироксин, ще изпаднете в хипофункция и няма да може да забременеете. Проблемите с косата най-вероятно се дължат на заболяването – автоимунен тиреоидит – изследванията го показват, а косопадът е един от симптомите му, както и трудното забременяване.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

 

Привет!Поръчах си тази хранителна добавка: https://revita.bg/shop/thyro-vantage-ht-%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0-436-mg/Имам всички симптоми за проблем на щитовидната жлеза–напълняване,косопад,умора,проблеми с паметта........ Направих нужните изследвания и според тях (макар и в долни граници) съм здрава! Въпросът ми е: колко време е добре да пия от тази добавка,за да има някакъв ефект и да се почувствам по-добре?Поздрави!

Здравейте,

Изброените симптоми може да са признак на други заболявания и състояния на организма – хронична умора, стрес, непълноценно хранене, депресия или друго, което не се отразява на обичайно изследваните показатели на кръвната картина. Втората-третата седмица би трябвало да се почувствате по-добре.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте , имам три възела на щитовидната жлеза и TSH - 5,219 поръчах си от вас Тироидна подкрепа дали ще имам подобрение от него?

Здравейте,

Да, би могло да помогне.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Ако към момента лечението е със синтетичен хормон (Eutirox 50 mg) следва ли да се преустанови приема му, в случай че употребявате тази хранителна добавка?

Здравейте,

Моля да уточните за коя хранителна добавка се интересувате.

Благодарим Ви!

Хубав ден,

Соня Атанасова

www.revita.bg

Откриха ми възли на жлезата и то много. Д-р Начев ми обясни че не са злокачествени щом са толко на брой. Хормоните са ми в норма и никога не са били повишени. Аз лично се чувствам добре с изключение на нервното напрежение, отоци само в топло време по краката и качване на килограми. Може ли този препарат да ми помогне.

Здравейте,

Моля да уточните за кой препарат се отнася въпроса.

Благодаря!

Хубав ден,

Соня Атанасова

www.revita.bg

Здравейте , нямам щитовидна жлеза от 2010 поради карцином на Нео , пия елтирокс 100 , този продукт-Thyro Vantage HT може ли да се използва в моят случай ? Благодаря !

Да, може, по 1 капс. сутрин.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте на 37 години съм, преди 3 месеца си правих хормонални изследвания и бяха наред, но сегашните показват, че съм в менопауза LH- 44,19, FSH-109,49, Estradiol <91,75, Prolactin-296.00 TSH-0,97 Ходих на ендокриноюог, прегледа ме на ехограф и каза, че нищо ми няма, други изследвания каза, че няма нужда да правя, предложи ми да пия Инофолик.Гинеколог ми изписа Оргаметрил 3*1 за 5 дни за да предизвика цикъл( последно беше на 05.02)и на 15 ден от цикъл 2*1 за 10 дни и така 2,3 месеца.Като цяло предпочитам да не пия лекарства а още по-малко ХЗТ, която иска да започна препоръчана от друг гинеколог.Предпочитам билкови продукти, но не знам какво точно да направя и днес започнах Оргаметрила, мога ли заедно с него да пия и Инофолик и как се приема всеки ден или има някаква схема и има ли смисъл, казаха ми два,три месеца и нищо повече.На 37години съм и съм и притеснена и объркана.Мисля да започвам да пия и В12.

Здравейте,

Ако сте притеснена и объркана, самолечението не е подходящо за Вас, защото ако не можете спокойно да приемате и наблюдавате сигналите на тялото си, може още повече да се объркате. Ако гинеколог предпише хранителна добавка като Витекс или Див ям за регулиране на половите хормони, той ще Ви наблюдава и подкрепя в лечението. Няма отбелязани противопоказания за едновременно приемане на оргаметрил и инофолик.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

THYRO VANTAGE HT™ ТИРОИДНА ПОДКРЕПА 436 MG може ли да се приема с еутирокс50

Здравейте,

Може да го приемате.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, оперирана съм от рак на гърдата и ми предстои хормонална терапия. Разбрах, че много се напълнява. Бихте ли ме посъветвали как да се храня, за да го избегна. И пиенето на диуретик при задържането на течности би ли повлияло на ефективността на терапията?

Здравейте,

Подходящи храни – предимно пресни плодове и леко сготвени зеленчуци, по-често круши, моркови, киви,  листа от глухарче/салата/ - помагат на детоксикацията на тялото. Пъдпъдъчи яйца, бадеми, сок от захарна тръстика. Не са подходящи прегорели, препечени и пържени  храни, сурови зеленчуци, студени храни и напитки, сладолед, сладки и тестени храни, солени храни. Ако можете, яжте почти без сол, използвайте диетична сол /калиев вместо натриев хлорид/. Добре е да изяждате най-голямата порция рано през деня, да не ядете късно вечерта, да се храните бавно. Добре е да се избягва всяко допълнително хапче, ако може и без него и да се разчита предимно на ефекта от храната. Крушите са естествен диуретик. Ягоди, смокини, киви, ананас, папая, грозде – също. От зеленчуците - целина, краставици, аспержи, брюкселско зеле,  артишок, магданоз и др. Пийте повече вода и билкови чайове.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

имам проблем с щитовидната жлеза хашимото какви билки или лечение без хапчета и проблем с ерекцията

Здравейте,

Ако имате хипофункция на жлезата, лечение без „хапчета“ няма. Има холистични лекари, хомеопати и фитотерапевти, които предлагат комплексни оздравителни програми, но на практика, след временно подобрение, проблемът се появява отново.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

С Хашимото съм .Събуждам се уморена с главоболие.Също така трудно се концентрирам.Мога ли да вземам едновременно "Спирулина" и "Келп"?Какви витамини мога пия?

Здравейте,

Не е подходящо да приемате две добавки с високо съдържание на йод, ако не знаете каква е концентрацията му в серума. Големи количества йод може да имат обратен ефект. По-подходяща са добавките Thyro Vantage HT™ Тироидна подкрепа/50 мкг йод/ и 5-хидрокситриптофан. Може да се добави и Омега Фактор за Жени или Вечерна иглика масло. Проблем с шийните прешлени и неправилно кръвооросяване на мозъка, неправилно хранене, недостатъчен прием на вода и токсикация на организма, и др. също може да са причини за умора и главоболие.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,Имам тереоидит на Хошимото от 19 години. В момента пия Л-тироксин - 50 мг. Мога ли да го заместя с Bioclinic Naturals, Thyro Vantage HT™ - за щитовидната жлеза, 436 мг., 90 V-капс в прием по 1 капсула дневно? Благодаря предварително за отговора. С уважение, Нели Христова

Здравейте,

ThyroVantage HT™ е продукт, който подпомага нормалната дейност на щитовидната жлеза, но не може да замести Л-тироксина. Когато жлезата е в хипофункция, има нужда от хормонозаместителна терапия – това е лечението с Л-тироксин или Еутирокс. Може да приемате ThyroVantage HT™  като допълнение към основната терапия.

 

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте казвам се Ани и съм на 36г. Искам да попитам от няколко месеца насам се чувствам некомфортно- подута, нервна ,имам силни болки в първите дни на цикъла (нямах този проблем) кожата ми стана на пъпки, немога да спя и нямам никакво желание за полов контакт. Продукта Див Ям подходящ ли е за мен.

Здравейте,

Див ям се използва при такива проблеми. Чувствителността към билката и ефектът са индивидуални.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

ЗдравейтеПреди месец ми откриха поликистозни яйчници а с мъжа мии ужасно много искаме дете.Ако приемам Витекс има ли шанс това да се случи скоро.Също приемам и фолиева киселина,Той приема Андрозитол за по качествена сперма.Моля дайте ми съвет.Благодаря Ви

Здравейте,

Лечението на ПКЯ е сериозно и се извършва от специалист.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! При диагностицирана мастопатия и извършена конизация на маточна шийка, има ли опасност за здравето при използването на див ям? С хипотиреоидизъм съм.

Здравейте,

Няма научни наблюдения и изследвания, които да доказват, че див ям вреди на здравето. Див ям съдържа флавоноиди, а за тях се знае, че могат да повлияят хормоналния баланс и по този начин, евентуално, да повлияят неблагоприятно хормонозависими заболявания /мастопатия, миома и др./  или състояния /бременност, кърмене/. Но изследвания с див ям и статистически достоверни резултати не са публикувани. Див ям не е подходящ за вас. За хипотиреоидизма може да приемате ThyroVantage HT™ Тироидна подкрепа .

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,На 39 години съм. Оперирана съм преди година от ендометриоза, беше ми изрязана киста около 2-3 см. Последва 6-месечно лечение с инжекции Золадекс. 2 месеца след приключването на инжекциите се появи цикъл. Отначало всичко беше нормално, но след около 3-4 менструации започна много тежко ПМС. Стига се до там, че изпадам в тежка депресия 10 дни преди цикъл, а най-лошото е, че се появява и ситен обрив по челото, врата и деколтето. От един месец пия Витекс и вечерна иглика. Депресията намаля, обривът си е все същия (изчиства се няколко дни след идването напцикъла). Мислите ли, че Витекс и веерна иглика е удачна комбинация за моя случай.Брагодаря предварително.

Здравейте,

Да, подходящо е за Вас. Необходимо е още време, за да се прояви пълният ефект на хранителните добавки.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, Колко дълго мога да ползвам Vitex ? Не съм си правила изследвания и само подозирам, че имам хормонални проблеми, в такъв смисъл може ли да ми навреди този продукт и ако не - колко дълго трябва да продължи приема, за да се получи ефект?

Здравейте,

Витекс се приема при хормонален дисбаланс, ПМС, менопауза и др. Ако се понася добре, приемът може да бъде продължителен, според показанията – година и повече.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, имам възел на щитовидната жлеза. Открих рецепта с 8 билки:седефче, жълта комунига,глог, дяволска уста, вместо ламинария - келп,туя,невен и рогачица.От всяка се слага по 3с.л. и се смесват и се смилат. След това 1с.л. се кипва в 200 мл. вода и се пие по 1/4 на гладно на ден.Искам да чуя Вашето мнение ?Също пия редовно и кордицепс, ако има други билки или комбинации за лечение на възли, моля да ми пишете.Поздрави, Деси :)

Здравейте,

Рецептата е подходяща при възпаление на щитовидната жлеза. Когато има възли, е много важно да се знае какви точно. Може би тези билки не са подходящи за Вас. Първо трябва да се знае точната диагноза. Понякога самолечението може да влоши заболяването.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

ЗдравейтеПредстои ми преглед на щитовидната жлеза , но след като прочетох разбрах , че имам тези симптоми . Независимо от резултата мога ли да вземам тристепенната формула за пречистване на организма от токсини ? Кръвното ми от много високо до ниско играе през целия ден . Вземам Оланзапин Актавис 5 mg. Това ще пречи ли на , ако взема Тисилин Клийнс Минерална програма .Благодаря предварително

Здравейте

Тисилин клийнс не е противопоказан при употреба на Оланзапин.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, диагностицирана съм с Тиреодит на Хашимото. Имам намалена функция на щитовидната жлеза и приемам Л- тироксин. Може ли да ми предложите, някои от Вашите продукти, пидходящи за мен?

Здравейте,

Подходящ е Thyro Vantage HT™ Тироидна подкрепа 436 mg.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

D-r Petrova moje li da go priemam pri polojenie,che imam namalena funkciq na jlezata i pri visoki Tat i Mat?Imam avtoimunno zabolqvane..Blagodarq predvaritelno!

Здравейте,

Моля да уточните за кой продукт се отнася въпросът Ви.

Благодаря!

Хубав ден,

Соня Атанасова

www.revita.bg

Здравейте, имам студен възел на щитовидната жлеза с размери 17/6 мм.Хормони и антитела са в норма. Бихте ли ми препоръчали лечение с комбинация от витални гъби.Преди време имах хроничен бронхит, благодарение на вашия съвет за прием на кордицепс, вече не страдам от бронхит :) Поздрави, Василева :)

Здравейте,

Надявам се, че диагнозата е уточнена /биопсия и др. изследвания/. Подходящи за щитовидната жлеза са рейши, агарикус и кордицепс.

Супер Агарикус 245 mg по 2 т. 2 пъти дн.; Кордицепс 500 mg по 2 капс. 2 пъти дн.; Рейши 190 mg по 2 капс. 2 пъти дневно.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdraveite d-r Petrova ! Ot 6 meseca sam s hipofunkciq na shtitovidnata jleza i vuzel - 7mm , priemam Euthyrox 50 mg. Moga li dopalnitelno da priemam THYRO VANTAGE HT- tiroidna podkrepa ili drugi hranitelni dobavki koito vie mi preporuchate ? Pozdravi !!!

Здравейте,

Thyro Vantage HT™ Тироидна подкрепа е подходящ.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, миналата година ми откриха Хашимото ( МАТ-178, а TSH- в момента 2,52), пия L - tyrosine 50 и Селен, въпросът ми е мога ли да използвам и тази добавка?

Здравейте,

Ако въпросът Ви е насочен към Тировантаж- Тироидна подкрепа - да, подходящ е.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

На 34 години съм не съм имала нито един естествен менструален цикъл имам само предизвикани с хормонални хапчета имам ниски стойности на естроген и прогестерон предлагате ли продукт който може да замести хормоналните хапчета фемостон диагноза хипогонадропен хипогонадизъм

Здравейте,

Хранителните добавки имат ефект при профилактика на заболяванията, лечение на гранични състояния с леко изразени симптоми и като допълнение към лечението на по-сериозните заболявания.Много е вероятно Вие да не получите желания ефект от  хранителните добавки, но може да опитате с  Витекс. Има наблюдения, които показват, че 10 от 15 жени с аменорея получават цикъл след не по-малко от 6 месеца прием на Витекс, като същевременно водят здравословен начин на живот – диета, упражнения, релаксация, психотерапия и т.н. Ако имате анамнеза или фамилна анамнеза за хормонозависим рак, включително рак на гърдата, маточната шийка, матката и яйчника, този вид добавки не са подходящи за вас. Най-добре е да се обърнете към опитен фитотерапевт, който ще изработи специално за вас билкова програма и ще наблюдава лечението.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,На 47 години съм. От около половин година вече взимам Vitex поради хормонален дисбаланс и се чувствам много добре като цяло, но понякога усещам болки в гърдите си поради нивата на прогестерон. Може ли да приемам Див ям заедно с Витекс?

Здравейте,

Може да се приемат заедно, но е препоръчително да сте под наблюдение от специалист.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,Искам да попитам следното : Имам заболяване на щитовидната жлеза-Хашимото.Трябва ли да пия В12 , преди да се изследвам ? Къде мога да го направя и знаетели, колко струва? Благодаря ви за отделеното време !Хубава вечерВаня

Здравейте,

Може да приемате Витамин В12 (Метилкобаламин) 1000 мкг Спрей, цена около 23 лв или ВИТАМИН В12 1000 mcg (метилкобаламин), цена около 25 лв.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Здравейте,ако пия хормонални хапчета заради проблеми с цикъла и взимам някакви хранителни добавки от вида на л-карнитин ,това ще взаимодейства ли по някакъв начин едното с другото или няма да има проблем?

Здравейте,

За да се провери лекарственото взаимодействие, е необходимо да се знаят точно медикаментите и хранителните добавки, които искате да приемате заедно.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Аз съм с отстранена щитовидна жлеза .вземам 4Х100мг и 3х 75мг Lтироксин седмично .Подходящо ли е да вземам и натурал фактор тироидна подкрепа

Здравейте,

Продуктът е подходящ при леки форми на хипотиреоидизъм и Хашимото без промяна във функцията на жлезата.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Здравейте, на 57 г. съм, а през последните 4-5 г. качих 30 кг и в момента тежа 87 кг и съм висока 1,60. Подлагах се на много режими, но резултатите никак не са задоволителни. Преди 1,5 г. си направих изследвания, нямах проблеми с хормоните, но явно съществуваше някакъв хормонален дисбаланс и ми бе препоръчано от ендокринолог да пия глюкофаж 3 х 1 табл. Тази година си направих отново изследвания и се оказах с висок TSH - 6 (при реф. 0,27-4,20); TAT - 444,7 (при реф. до 115); МАТ - 216,6 (при реф. до 34). Предписаха ми да пия селен един месец (CEFASEL) и отново да си направя изследванията. Започнах да взимам също и по 1 ч.л. пчелен прашец сутрин също по препоръка на моя близка, занимаваща се с хомеопатия.Въпросът ми е, това означава ли че имам ХАШИМОТО. Все още не съм се консултирала с ендокринолог.

Здравейте,

Може да се предположи Тиреоидит на Хашимото, но е необходима консултация с ендокринолог и УЗ изследване за потвърждение на диагнозата.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
UV лъчи слънцезащита
Внимание: слънцезащитната козметика не е достатъчна, нужен е колаген!
    Стане ли дума за защита от UV радиацията, всички се сещаме първо за конвенционалната слънцезащитна козметика, която се нанася локално върху кожата....
Пребиотици
Пробиотиците – оптимален източник на здраве и красота!
    Пробиотиците се използват отдавна от хората, а млечните продукти, които ги съдържат, са традиционна храна в някои райони по света. Съществуват около...
Диети
Кратко въведение в суровоядството – само за начинаещи!
    Защо сурова храна? Храненето със сурови храни се основава на схващането, че най-здравословната храна е непреминалата през топлинна обработка. Огромната част от...