×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Детоксикация на домаДетоксикация на домаБез значение дали сме решили да направим основно почистване или ежедневна грижа за чистотата на дома ни, неусетно посягаме към почистващ, ароматизиращ или дезинфекциращ препарат. Но какво остава, след като почистим? Въпреки че не приемаме битовата химия като заплаха, дали обаче няма основания за това? Освен редица рискове за здравето ни, остатъкът от препаратите отиват в канализацията и попадат в околната среда, откъдето влияят на почвата, водата, растенията ...

Опасни вещества

Белината е най-разпространеният и евтин домакински препарат. Нейните изпарения могат да раздразнят белите дробове и да предизвикат симптоми, близки до тези на астмата. Директният контакт с кожата трябва да се избягва. Особено опасни са силните препарати, получени при смесване на различни химикали (белина с амоняк например). Отделящите се при реакцията газове могат да предизвикат болки в гръдния кош, дихателни проблеми, дори пневмония.

Амонякът често влиза в състава на препаратите за почистване на стъкло. Той може да доведе до очни раздразнения, кожни и дихателни реакции, главоболие и др.

Фосфатите, които са забранени в много страни, се използват най-вече в омекотителите за тъкани и в някои перилни препарати. Освен върху човешкото здраве, те имат негативно влияние върху околната среда, тъй като предизвикват неестествено обилно развитие на водорасли, лишаващи обитателите на водните басейни от кислород.

Формалдехидът, който се използва като консервант в много продукти, се счита за канцероген.

Това е само малка част от огромния брой опасни химикали, които присъстват в бита ни.

Но има и алтернативи

На пазара вече се предлагат и продукти, които спокойно можем да ползваме, без да се страхуваме, че ще има последствия върху здравето ни или върху състоянието на околната среда. Как да се ориентираме и какво да предпочетем?

-          Биоразградими и нетоксични препарати.

-          Рециклирани, рециклируеми или подходящи за повторна употреба опаковки на съответния препарат.

-          Концентрация на летливите органични съставки по-ниска от 10% в разредена форма.

-          Препарати, подходящи за разтваряне в студена вода.

-          Препарати без съдържание на белина или натриев хипохлорид.

-          Препарати с ниско или нулево съдържание на фосфати.

 

При липсата на подходящ избор, можем сами да си произведем безвредни домашни заместители.

Препарат за универсална употреба – 4 ч. л. сода се разтварят в хладка вода. Полученият разтвор се нанася с гъбичка върху замърсена повърхност и се изплаква с вода. За силно замърсени повърхности содата може да се нанесе директно, без да се разтваря.

Домашен абразив от сол, вода и оцет. За почистване на тоалетната чиния отново сода и оцет.

Полирането на мебели става със смес от зехтин и оцет, а стъклата се почистват със смес от вода и оцет.

За да ароматизираме домашните препарати и да им придадем дезинфектантни свойства, можем да прибавим в състава им етерични масла. Лавандулата и чаеното дърво са отлични дезинфектанти, а маслото от грейпфрут е естествено противомикробно средство. Така освен безопасно, почистването на дома ще се превърне и в много по-приятно занимание.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.