Цикория (Синя жлъчка) - Revita.bg

Цикория (Синя жлъчка)

Цикорията е многогодишно тревисто растение със сини, виолетови или бели цветове. То произхожда от Европа, а по-късно е пренесено в Северна Америка и Австралия.

Използват се корените и надземната част на растението. Младите корени са били използвани като храна още от древните египетски и римски воини. Днес корените служат за приготвянето на безкофеинов заместител на кафето. Листата се използват за приготвяне на салати и имат горчив вкус.

Цикорията съдържа инулин, горчиви вещества, цикорин, танини, захари, пектин, тараксастерол. То има диуретично, слабително действие, изключително полезно за черния дроб.

Цикорията намира приложение при лечението на следните болести и състояния:

  • липса на апетит;
  • стимулира дейността на храносмилателните органи;
  • възстановява силите и „очиства“ кръвта;
  • подагра;
  • ревматизъм;
  • жълтеница;
  • сърдечен тоник;
  • контролира холестерола;
  • стомашен тоник;
  • камъни в жлъчката;
  • пясък в бъбреците;
  • укрепва имунната система.

При хора с камъни в жлъчката трябва да се избягва прекомерната употреба на цикорията. Предполага се, че продължителния прием на кафето от цикория може да разруши тъканта на ретината и да увреди зрението, но това все още не е научно доказано.

Ревита Ви препоръчва:

Метаболик ресет шейк, 31.5 g

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
UV лъчи слънцезащита
Внимание: слънцезащитната козметика не е достатъчна, нужен е колаген!
    Стане ли дума за защита от UV радиацията, всички се сещаме първо за конвенционалната слънцезащитна козметика, която се нанася локално върху кожата....
Пребиотици
Пробиотиците – оптимален източник на здраве и красота!
    Пробиотиците се използват отдавна от хората, а млечните продукти, които ги съдържат, са традиционна храна в някои райони по света. Съществуват около...
Диети
Кратко въведение в суровоядството – само за начинаещи!
    Защо сурова храна? Храненето със сурови храни се основава на схващането, че най-здравословната храна е непреминалата през топлинна обработка. Огромната част от...