Органично, натурално, „зелено“ – чудесно, но какво означава?

Бизнесът не е това, което беше. В годините, когато плодовете, зеленчуците, животните и т.н. се отглеждаха по един конвенционален начин, производството на органична продукция беше немислима или най-малкото се възприемаше като твърде радикална. В наши дни, органичното производство изглежда е навсякъде. Не само в магазините за здравословна храна, но и в масовите супермаркети. Често можем да видим етикет с надпис органично или био – от плодовете и зеленчуците, до козметиката. Всичко това е чудесно, но какво означават тези думички? Термини като органично, натурално и т.н. се използват масово, но, трябва да знаете, че те не означават непременно едно и също.

Нека да разгледаме някои от най-често срещаните термини.
Органично (Organic) има много стриктна дефиниция. Органичните ферми не ползват химически и изкуствено създадени пестициди, хербициди, синтетични торове, отходни води, генно изменени организми, антибиотици или изкуствени лъчения при производството на растения и отглеждането на животни. Всяка страна генерално разработва своите органични стандарти и сертификационните си процедури, но има също и международни стандарти, установени в Европейския съюз и на ниво Кодекс Алиментариус (кодекс на храните).
В Америка издаването на сертификат Органично (Organic) има строг регламент и определени критерии, определени от Национална органична програма (USDA’s National Organic Program (NOP). Програмата много точно описва какво означава органично, и въвежда кодифициране на термина и кой точно може да го използва.
Ако видите на етикет 100% органично (100%Organic), това означава че продуктът е произведен от напълно органични съставки.

Надпис Органично (Organic) означава, че продуктът е произведен от поне 95% органични съставки. Храните или добавките с надпис „органично“ на етикета, задължително трябва да имат печат за органичност USDA на опаковката.

Възможно е на етикета да пише „произведено от органични съставки“. Това означава, че продуктът задължително е произведен от поне 70% органични съставки. Пример: може да видите надпис на опаковка на суха супа: „съдържа органични картофи, домати и чушки“ или „произведено от органични зеленчуци“.

Натурално. Натуралните продукти не подлежат на спецификация или законови разпоредби, но се използват по принцип за храни и продукти, за които се предполага, че са съставени от натурални, природни съставки.

„Зелен“ продукт. Обявяването за един продукт или производство „за зелен“ е повече маркетингов трик. Все пак се използват и някои екологични практики. Всъщност, този термин не е лигитимиран законово и няма „зелени“ инспектори, които да работят за министреството на екологията, например, и да следят дали даден продукт е наистина екологичен. Това не означава, че продуктът е лош, а че просто надписът „екологичен“, „природосъобразен“ или „зелен“ не е гаранция за качество и екологичност.

Всички продукти на Nature’s way са натурални, а някои от тях са сертифицирани и като органични (100% ORGANIC и ORGANIC) . Ревита ООД е официален вносител на Nature’s way за България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Медицински гъби
3 ефективни добавки за профилактика на рака на гърдата
    Известно е, че хранителните добавки не лекуват болести. Става ли дума за профилактика  обаче, нещата стоят по друг начин. Редица изследвания показват,...
Крил масло
Няколко добри причини да включите масло от крил в менюто си!
Маслото от крил е естествен продукт, подпомагащ дейността на нервната  и сърдечносъдовата системи. Крил е общото наименование на огромен брой морски ракообразни. Срещат се...
Най-ефикасните природни средства срещу умора
Най-ефикасните природни средства срещу умора!
  Лошо хранене и недостиг на основни вещества, отслабен имунитет, липса на сън и почивка, натоварен график и много стрес, уседнал начин на живот...