Имунитетът- нашият пазител, и как да го подсилим

Имунитетът – невероятна система, благодарение на която оцеляваме

Имунната система е сложна реакция на организма, благодарение на която се запазва нормалното функциониране на организма. Имунитетът гарантира продължителността на живота, определя темповете на стареене и устойчивостта на организма на заболявания.
Имунната система реагира и отстранява чужди на тялото организми – вируси, бактерии, гъбички; от причинители на заболявания от вирусно-респираторен характер, инфекциозни до дори фатални като ХИВ.
Имунната система се справя и с вредните за организма вещества. От една страна предпазва от неблагоприятното въздействие на токсини, погълнати с храната, водата или въздуха, защитава от радиационни и химически влияния на промишлени и урбанизационни процеси. От друга се справя със собствените отпадъчните продукти, мъртви и ракови клетки и вредни вещества, образували се при метаболитните процеси в организма.

Ето защо е необходимо да осигурим правилното функциониране на имунната система и силата на защитните реакции на организма. От особено значение е начинът на живот.

Стресът, физическото изтощение, неправилното балансиране на режим на работа и почивка потискат способността на организма за правилна защитна реакция.

Факторите, имащи неблагоприятен ефект върху имунната защита на човека обикновено са :

 

 • използване на пестициди,
 • канцерогенни химикали,
 • замърсена околната среда (транспортни артерии, улици, промишлени зони),
 • отравяния,радиация
 • дим (тютюнев и друг),
 • инфекции: бактериални, вирусни, гъбични и пр.
 • лекарства: прилагането им изисква лекарско наблюдение, свързано с механизмите на обезвреждане и елиминиране на нежеланите странични ефекти,
 • небалансирано хранене: прекомерна употреба на определен тип храни – много сладко, солено, мазно; преяждане и гладуване; лош баланс на минерали и пр;
 • използване на хранителни подобрители, особено аромати и оцветители,
 • стрес, отрицателни емоции, негативизъм, негативно отношение към живота,
 • неадекватно физическо натоварване – вредни са и двете крайности, обездвижването и прекомерното физическо изтощаване,
 • генетични дефекти, наследствена информация и др.

 

Както се вижда, много и повсеместно разпространени са факторите, които биха могли да предизвикат „авария“ в сложната система изграждаща нашия имунитет. Основните симптоми за такава „авария“ са :

 • бледност;
  * депресивни настроения;
  * постоянна умора;
  * разсеяност;
  * постоянни главоболия или болки в мускулите или ставите;
  * херпеси;
  * поява на гъбички.
  Все пак,не бива да се отчайваме.Имунната система на човека еволюирала хиляди години разполага с достатъчно резерв,за да поеме изпитанията на съвременния начин на живот.За да се поддържа,естествено нужно е и известно усилие от наша страна,сега е моментът да се погрижите организмът ви да има достатъчно сили, за да се справи с всички проблеми на есенно-зимния сезон – от настинки, до депресии.

 

Ето няколко идеи :

 1. СънятСънят е важен както за красотата, така и за здравето ви. Например човек, който страда от недоспиване, не може да свали излишните си килограми и е по-податлив от други хора на настинки и простудни заболявания. В състояние на постоянно недоспиване на тялото не му остава време да се възстанови и “ремонтира” напълно. Напомняме ви, че фазата на регенерация, когато организмът хвърля всичките си ресурси във възстановяването, започва приблизително в 21:00 ч.. “Пикът” на работоспособността на иунната система е в 01:00 ч. през нощта, така че трябва да си легнете преди този час.
 2. ДвижениетоДоказано е, че физическата активност за 20-30 мин. значително повишава броя на защитните “клетки-убийци”, включително и на В-лимфоцитите, които отговарят за образуването на антитела. Оптималният режим е 3 тренировки седмично на чист въздух. Упражненията могат да са всякакви – ходене със ски, тичане в тръс или пък просто разходка с енергична крачка. Важно е да не се претоварвате, тъй като преумората ще има точно обратен ефект върху имунитета ви!
 3. Сауна и контрастен душРязката смяна на температурите при водните процедури влияе положително на имунитета. Можете да пробвате един от тези варианти:

  * Контрастен душ (най-малко 5 пъти седмично) – винаги започвайте с гореща вода! След 10-15 секунди превключете към студена вода, след още 10-15 сек. – пак към гореща. Повторете същия цикъл три пъти.

  * Сауна (1-2 пъти седмично) – със задължително поливане с хладка или студена вода накрая. Добавете към тези процедури и самомасаж с твърда четка или хавлиена кърпа (движенията трябва да са само отгоре надолу). Но помнете, че този метод ще работи само ако го прилагате в продължение на над 3 месеца.

 4. Разнообразно храненеМенюто ви в никакъв случай не бива да бъде еднообразно. Включвайте в него плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, кисело мляко. Ако нямате проблеми с храносмилателната система, време е да обърнете внимание на една пикантна и ароматна подправка с антибактериални свойства… не, не чесън, а джинджифил.
 5. ВодатаПри недостиг на течности в организма кръвта става гъста и тече по-бавно от нормалното. Заради това в този “забавен” трафик закъсняват не само хормоните и хранителните вещества, но и защитните клетки. Необходимият минимум е 1.5-2 литра чиста негазирана вода дневно, стига да няма противопоказания (при заболявания на бъбреците, повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания и др. се консултирайте с лекар).

 

Понякога воденето на здравословен начин на живот( до колкото това е възможно в наши дни) не е достатъчно.В тези случаи на помощ идват хранителните добавки и витамините. Ще се спрем на по-разпространените и доказали своята ефективност.

 1. Пчелното млечице

Съдържа от 9 до 19 % белтъчини, които по химична структура са близки до кръвната плазма, от 2 до 9 % липиди;от 8 до 19 % пости захари (глюкоза, фруктоза, захароза), 1 % минерали, витамини А, Е, Д, С и от В групата, ненаситени мастни киселини, органични киселини, тестостерон, естроген, прогестерон, невромедиатора ацетилхолин, антибиотичното вещество грамицидин и други биологично активни вещества.

Благодарение на богатия си биологичен състав, то има и изключително полезни ефекти занашия организъм:

въздейства на физическата активност,

-тонизира и успокоява едновременно централната нервна система, подобрява паметта,

-стимулира обменните процеси и функциите на жлезите с вътрешна секреция, например отделянето на инсулин,

-спомага извеждането на токсините от организма,

-стимулира хемопоетичните процеси, както и образуването на имунни клетки и червени кръвни клетки, с което укрепва имунитета и помага -при анемия,

-има антибактериален ефект, включително и срещу туберкулозис, противовирусни и антиракови свойства,

-подобрява дейността на сърдечно-съдовата система, като води до нормализиране на артериалното налягане и предпазва от -атеросклероза,

-възстановява дейността на стомашно-чревния тракт, особено при дисбактериоза, убива условно-патогенните организми в червата и -нормализира микрофлората им,

-намалява спазмите на гладката мускулатура на стомаха и червата, т.е. има спазмолитично и обезболяващо действие,

-спомага възстановяването на тъканите при рани, въздейства на физическата активност

-подхранва костната тъкан,

-стимулира отделянето на кърма,

-ограничава процеса на стареене.

 

 1. Коластра

Употребата на коластрата за лечение на различни болести и за поддържане на добро здраве датира от хилядолетия. В Индия коластрата се ползва с медицински цели откакто са опитомили кравите.
В средата на века беше забелязано, че нивата на антитела, които се съдържат в първото мляко след раждането (коластрата), са много по-високи отколкото в следващото. По това време вече е било известно, че тези антитела са имали определени качества, които предизвикват защита. Сполверини (1920) подкрепял тезата, че коластрата от крави може да се използва като храна за новородени и да ги защити едновременно от човешки и говежди заболявания.

Преди употребата на сулфамидите и антибиотиците, коластрата е била използвана заради своите антибиотични свойства. Всъщност, Албърт Самин, докторът, който си спечелил добро име с развитието на първата полиомиелитна ваксина, защитил теорията за употребата на коластра и всъщност той пръв изолирал полиомиелитни антитела от говеждата коластра. Кампбел и Питърсън (1963) първи развили програма, в която преди раждането на теле кравите били имунизирани със смес от патогени с понижена жизнена функция. Коластрата от тези животни нарекли имунна или хипер-имунизирана коластра.

Къмър (1992) първи показал, че коластрата от неимунизирани крави може да предпази новородените от стомашно-чревни заболявания. МакКонел (1998) и нейни колеги от Университета в Отаго, Нова Зенландия, успешно показаха, че е възможно да се произведе коластра от пасбищни не хипер-имунизирани крави, които показали по-голяма концентрация на антитела от еквивалента на хипер-имунизираните.

Коластрата е много сложна смес, съдържаща много съставки, които все още трябва да бъдат напълно оценени. Между тези съставки са група пептиди с ниско молекулно тегло, събирателно наречени „фактори на растежа“. Факторите на растежа са хормоно-подобни пептиди, които действат самостоятелно или съединявайки се с други съставки, за да въздействат на растежа (пролиферация) и на развитието и узряването на различни видове клетки. Например някои фактори на растежа помагат на епидермалните клетки (кожа и храносмилателен тракт) да растат по-бързо, докато други фактори на растежа стимулират пролиферацията и развитието на мускулните и костните клетки. Много е интересен фактът, че говеждите фактори на растежа, открити в коластрата, са почти идентични с човешките, както като структура, така и като функция. В допълнение на факторите на растежа в коластрата има и цитокини. Два от тях, интерферон и интерлевкин, също са били включени поради техните способности да стимулират растежа.

Инсулин-подобният фактор на растежа 1 (IGF-1) се съдържа в сравнително висока концентрация в коластрата и е от особено значение за физическата издържливост. По-точно този фактор на растежа е косвената връзка между растежа и метаболитните ефекти от хормона на растеж. На молекулярно ниво IGF-1 действа като стимулира развитието, узряването и растежа на мускулните и костните клетки – спомага за изграждането на мускули и здрави кости. В неотдавнашно изследване беше открито, че с приемането на коластра от крави, се ускоряват възстановителните процеси след физически натоварвания или упражнения. По този начин се позволява физическите натоварвания да са по-големи, а възстановяването по-бързо. В лабораторни изследвания е демонстрирано, че IGF-1 може да спомогне за повишаване на мускулната маса до 15% и да увеличи силата с 14%.

Трансформиращият фактор на растежа (TGF) и фактора на растеж на епителната тъкан (EGF) също се съдържат в сравнително големи количества в коластрата. Тези два фактора стимулират възстановяването на тъканите и зарастването на наранени места. Физическите упражнения и тренировки причиняват мускулни и тъканни щети. Степента на щетата и времето за възстановяване зависят от различни фактори, включително: физическо състояние, ниво на стреса и вида и качеството на консумираната храна. Коластрата от крави е показала, че спомага този възстановителен процес.

Възпалението е свързано с физическото изтощение и усърдните физически упражнения. Въпреки, че обикновено възпалението е съсредоточено във връзките, то също се наблюдава и в храносмилателния тракт и в мускулната тъкан. Съществуват различни противовъзпалителни агенти, които да се справят с възпаленията. За съжаление обаче, в същото време има потенциални странични ефекти и обратни реакции, свързани с тези съставки. Всъщност страничните обратни реакции свързани с някои противовъзпалителни агенти ограничават тяхната употреба. Най-често употребяваните съставки, използвани за лечение на възпаления са противовъзпалителни лекарства не съдържащи стероиди (non-steroidal anti-inflammatory drugs NSAID) като аспирин или салицилати. Най-често наблюдаваните странични ефекти, свързани с тези съставки включват стомашни разстройства и стомашно кървене. Наблюденията показват, че употребата на коластра от крави се е доказала като ефективна при лечението на стомашно-чревни разстройства, причинени от аспирин и други противовъзпалителни лекарства не съдържащи стероиди (NSAID).

 1. Ехинацея

Ехинацея е многогодишно растение от семейство сложноцветни. В рода Ехинацея влизат девет вида растения, най-популярен от които е Echinacea Purpurea. Растението е родом от Северна Америка и е донесено в Европа след колонизацията. В американските степи то е било едно от най-популярните лечебни растения в традиционната индианска медицина. Днес Ехинацея се радва на широка популярност както сред населението в САЩ, така и сред жителите на ЕС.

Традиционният прием на отвари от екстракт на Ехинацея (видовете в рода), са свързани с превенция и облекчаване на инфекции и възпаления на горните дихателни пътища и по-специално билката се употребява при лечение на настинка и грип.

 

Доказани ползи от приема на Ехинацея:

 • Имуностимулатор: Като цяло екстрактите от растенията в рода Ехинацея (това ще рече едни видове по-силно, а други по-слабо) имат активизиращ имунната система ефект. Те въздействат върху активността на продукцията на имунни Т-клетки, усилват склонността на лимфоцитите да фагоцитират („изяждат“) бактерии;
 • Противовирусен и антибиотичен ефект: Изследванията са много и конфликтни. Едни потвърждават ефекта, други го смятат за незначителен, а трети отричат такъв. Причината да поставя твърдението в доказани е, че има налични доказателства за ползите на растението. Смята се, че проблемът с повтаряне на ефекта идва от технологията на преработка на екстрактите, съдържанието им, както и това от кой вид Ехинацея са добити. За пример: съдържанието на ехинацен във вида E. angustifolia е 10 пъти по-голямо от същото в E. pallida. Моят извод е: „Да, Ехинацея действа, но не знам коя от всичките.“ Вярва се, причина за антибиотичния ефект на растението е ехинакозидът, чиято сила сравняват с тази на пеницилина. Ехинацеинът от своя страна изглежда се противопоставя на действието на ензима хиалорунидаза, с чиято помощ бактериите проникват в тъканите.

Източник: http://aptekadara.com/

Коментари

 1. тинктурата с прополис също е много ефикасна особенно за децата 5-6капки на ден в малко мляко или сок .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
диета
Ето кои полезни въглехидрати да включвате по-често в диетата си!
    Въглехидратите са в основата на доброто хранене. Повечето хора вероятно асоциират въглехидратите с нещо вредно, което кара тялото да се разболява и...
Когнитивни функции
Когнитивното здраве: новото предизвикателство пред съвременния човек
    Поддържането на добро когнитивно здраве се влияе от много условия. Сред тях са правилното хранене, движението, поддържането на мозъка във форма посредством...
Младост
Екстракт от нар за младост и крепко здраве!
    Нарът е изключително богат на ценни хранителни вещества. Този уникален плод притежава мощни антиоксидантни, противотуморни и антивирусни свойства, богат е на витамини...