Калциев аскорбат

Калциевият аскорбат е неутрализирана форма на витамин С (аскорбинова киселина). Той се използва като хранителна добавка с по-мека форма, подходящ за хората с чувствителен храносмилателен тракт.  За да се приготви този продукт, калцият реагира с аскорбиновата киселина като намалява значително киселинността на този витамин.

Ползи за здравето от калциевия аскорбат

 

Комбинирането на калций с аскорбинова киселина е полезно и за двете добавки. Калциевият аскорбат свързва аскорбиновата киселина (витамин С) с калциев карбонат. Подобно на калциевите соли на аскорбиновата киселина, калциевият аскорбат се хидролизира в стомаха, като се разпада до калций и аскорбинов йон. Стомашната киселина превръща аскорбиновия йон в аскорбинова киселина без да е необходимо увеличено производство на стомашен сок.

Аскорбиновата киселина подпомага абсорбцията на калция, като го прави по-биодостъпен за клетките.

Аскорбиновата киселина е важна за много други жизнени функции като абсорбцията на желязо, стимулирането на имунната система и като антиоксидант, който подсилва имунната система.

 

Витамин С е антиоксидант – той е един от многото антиоксиданти, които премахват вредното влияние на свободните радикали, остатъчни продукти при превръщането на храната в енергия в тялото. Витамин С неутрализира потенциално вредните реакции във воднистите части на тялото като кръвта и течностите, както в клетките, така и в междуклетъчното пространство.
Витамин С и съединителната тъкан – като участник в хидроксилацията на пролина, витамин С е необходим за производството на колаген, протеиново вещество, от което зависи целостта на фиброзната тъкан. Тези фибри се намират из цялото тяло, като изграждат здрави, но подвижни структури. Колагенът е „лепилото”, което подсилва много части на тялото като мускулите и кръвоносните съдове. Той е необходим за развитието и поддържането на здрави зъби, кости, венци, хрущяли, прешленни дискове, ставни повърхности, кожа и кръвоносни съдове. Чрез подпомагане производството на колаген, витамин С става жизненоважен за зарастването на рани и за възстановяването на увредените тъкани.

Витамин С и имунната система – витамин С може да се използва като имуностимулатор и имуномодулатор в определени случаи. Витамин С подсилва устойчивостта към инфекции чрез имунологичната активност на левкоцитите, производството на интерферон и поддържането на мукозните мембрани.

Хората произвеждат само три от четирите ензима, необходими за производство на аскорбинова киселина в тялото и трябва да си набавят този витамин чрез приема на храни, богати на витамин С и чрез хранителни добавки.

Ревита Ви препоръчва:

Витамин С и шипка, 500 mg

Витамин С и биофлавони, 500 mg

Витамин С – Алайв, 500 mg

Витамин С, 500 mg

Витамин С, 200 mg

Vit C Release, 500 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
диета
Ето кои полезни въглехидрати да включвате по-често в диетата си!
    Въглехидратите са в основата на доброто хранене. Повечето хора вероятно асоциират въглехидратите с нещо вредно, което кара тялото да се разболява и...
Когнитивни функции
Когнитивното здраве: новото предизвикателство пред съвременния човек
    Поддържането на добро когнитивно здраве се влияе от много условия. Сред тях са правилното хранене, движението, поддържането на мозъка във форма посредством...
Младост
Екстракт от нар за младост и крепко здраве!
    Нарът е изключително богат на ценни хранителни вещества. Този уникален плод притежава мощни антиоксидантни, противотуморни и антивирусни свойства, богат е на витамини...