Хидролизиран колаген - Revita.bg

Хидролизиран колаген

Колагенът е един от многото видове протеини, които се срещат в кожата, костите, ставите, мускулите и вътрешните органи. Той е необходим за правилното функциониране на съединителната тъкан.

Хората с хранителен дисбаланс или тези, които спазват строги диети може да решат да приемат добавки. Спортистите, които бягат на дълги разстояния, правят силови упражнения или хората, които се катерят в планината също могат да се възползват от добавката, тъй като колагенът подпомага ставите.

Естествената способност на тялото да произвежда колаген и да поддържа хидратацията на клетките значително намалява след 25-годишна възраст.

Хидролизираният колаген осигурява допълнителни количества аминокиселини като глицин, лизин и пролин, които имат специфично приложение в тялото, свързано с поддържане структурата на съединителната тъкан и поддържане правилното функциониране на клетките.

Съдържанието на аминокиселини в хидролизирания колаген е същото като при колагена: 20 аминокиселини, включващи 8 от 9-те есенциални аминокиселини (с изключение на триптофана). Характеризира се с превес на глицин, пролин и хидроксипролин, което прави общо около половината от общото количество аминокиселини. Концентрацията на глицин и пролин е 10 до 20 пъти по-висока отколкото в други протеини.

Хидролизираният колаген е съставен от колаген тип I (най-изобилния в човешкото тяло) в резултат от ензимен процес на хидролиза.

Хидролизираният колаген е крайният продукт от процеса на разграждане на костите и хрущяла на малки градивни единици, които носят общото название желатин. Основно се извлича от говеда, пилета или риба.

Калцият се отделя и естествените връзки на колагена се разпадат чрез накисване в хидрохлорна киселина и натриев хидроксид. Веднага щом процесът завърши, остатъкът от прахчето отново се превръща в желатин (същото вещество, което се използва за производство на капсули в медицината).

Защо се нуждаем от хидролизиран колаген?

В резултат от непълноценно хранене много хора страдат от недостиг на аминокиселини, които са необходими за изграждане на колагена. Хидролизираният колаген осигурява биодостъпна форма на колаген, която се усвоява лесно от тялото.

Близо 30% от цялото количество протеин в тялото е колаген, включително до 70% от протеина на съединителната тъкан. Колагенът се синтезира от специални клетки в кожата, лигавиците, костите и хрущялите. Хидролизираният колаген подсигурява допълнителни количества от аминокиселините глицин и глутамин. Глицинът подпомага детоксикацията, а глутаминът подпомага клетките да увеличат нивата на кретин – молекулата, която съхранява енергията.

Предимства на хидролизирания колаген

Фиброзният протеин в хидролизирания колаген се разгражда до къси вериги аминокиселини (наречени пептиди). Когато се приемат вътрешно, пептидите допълнително се разграждат до свободни аминокиселини, строителните блокчета за протеините.

Хидролизираният колаген се използва в хранителните добавки за подпомагане на здравата кожа и мускули. Въпреки че се приема като протеинова добавка, той не трябва да замества набавянето на протеин от храни като риба, говеждо, птиче месо и суроватка, тъй като той съдържат недостатъчни количества цистеин и метионин. В съчетание с балансирано хранене и физически упражнения, той може значително да подобри развитието на мускулите, здравата кожа и подвижността на ставите.

Приеман като хранителна добавка, хидролизираният колаген осигурява правилното съотношение на аминокиселини за производството на колаген.
Хидролизираният колаген съдържа естествени глюкозамини и хиалуронова киселина, които подпомагат възобновяването на съединителната тъкан и увеличават хидратиращите им качества и техния обем – резултат от естествената способност на съединителната тъкан да задържа вода.

Хидролизиран колаген, 9.0 out of 10 based on 2 ratings

Коментари

 1. Колко дълго може да се взема тази добавка. Трябва ли да се правят почивки? Някой може ли да ми отговори?

  1. Здравейте,

   По принцип, хранителните добавки де приемат поне три месеца, след което може да се направи почивка от месец-два, преди повторен прием.

   Хубав ден,
   Соня Атанасова
   http://www.revita.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност – има ли изход?
Затруднен фокус, често повтарящи се състояния на превъзбуда, неспособност за стоене на едно място – това са едни от най-честите симптоми при синдром на...
Подагра
Този път досадната подагра няма да провали празниците ви!
  Хиперурикемия и подагра са често срещани здравословни проблеми, особено сред нас – българите. При хиперурикемия се наблюдава наднормено висока концентрация на пикочна киселина...
Ашваганда
Ашваганда – древна билка с фантастично релаксиращо действие!
    Ашваганда е древно аюрведично средство, което се използва от хилядолетия като тонизиращо и подмладяващо средство. Най-новите изследвания потвърждават изключителните й ефекти при...