Фотостареене на кожата - Revita.bg

Фотостареене на кожата


Фотостареенето или стареенето на кожата в следствие на прекомерно излагане на ултравиолетово лъчение е проблем, с който се занимава дерматологията. Причинители на фотостареене са ултравиолетовите А лъчи, които проникват в дълбоките слоеве на кожата. Въпреки, че UVA лъчите не предизвикват слънчеви изгаряния, те могат да доведат до развитие на фотодерматоза и да разрушат структурата на колагена и еластина в кожата. Най-застрашени от фотостареене са любителите на слънчевия тен и постоянните клиенти на солариумите.

Фотостареенето предизвиква ранна поява на дълбоки бръчки, понижава защитните свойства на кожата и често води до промяна в овала на лицето. То може да се прояви и във вид на мрежа от малки бръчици, пигментации и хиперкератоза и да доведе до прекалена сухост на кожата дори в относително млада възраст. Признаците на фотостареенето най-често се проявяват в зоните, върху които най-често въздействат слънчевите UV лъчи: откритите участъци на шията, лицето, деколтето, ръцете и раменете.

Фотостареенето води не само до външни изменения в кожата, но и до повишаване на риска от развитие на онкологични заболявания. Причината за това е понижаването на защитните функции на кожата, която вече не е в състояние да се пребори със свободните радикали. Освен, че уврежда кожните клетки, ултравиолетовото лъчение понижава показателите на дермалната микроциркулация на кръвта и предизвиква разширяване на капилярите и поява на телеангиектазии и капилярни звезди. Най-сериозните възможни усложнения на фотостареенето са онкологични заболявания като меланома и базалноклетъчен карцином.

За определяне на степента на фотостареене се осъществява сравнение на клиничните проявления в откритите участъци от тялото и на проявленията в областите, които обикновено са защитени от въздействието на слънчевите лъчи. Фотостареенето се отличава от естествените процеси на стареене и от процесите, които протичат в периода на менопауза. Обикновено то се проявява преди тях и е съпроводено от загуба на еластичност и промени в тургора на кожата, удебеляване на роговия слой, развитие на клетъчна атипия и изменения в микроциркулацията на дермата. След определяне на степента на фотостареене се назначават специални процедури за намаляване на пагубното въздействие на ултравиолетовото лъчение и за възстановяване на защитните функции на кожата.

Сред козметичните процедури най-често се прилагат микродермабразио, пилинг, лазерно шлифоване на лицето и фотоподмладяване. Най-ефективен е комплексният подход, който предполага използване ендо- и екзогенни фотопротектори. Ендогенните фотопротектори представляват лекарствени препарати, в чийто състав влизат флавоноиди, каротиноиди, витамини и микроелементи, антихистаминови препарати, а също така други съставки, които осигуряват антиоксидантен и противовъзпалителен ефект, позволяващ на организма да се пребори с вредите нанесени от свободните радикали. Екзогенните фотопротектори включват слънцезащитни средства, за подобряване на текстурата на кожата и защита от негативното влияние на ултравиолетовото лъчение.

Ревита препоръчва преди излагане на слънце да се намажете с Кокосово масло, 474 ml.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...