Средиземноморска диета


В продължение на векове традиционната средиземноморска кухня е предпазвала жителите на слънчевото крайбрежие на Средиземно море от различни видове заболявания. След множество изследвания на този феномен се появи така наречената „Средиземноморска пирамида“, в основата на която стоят зърнените храни, плодовете и зеленчуците. Средиземноморската кухня е известна с това, че предлага различни рецепти за балансирано и здравословно хранене, бедни на мазнини и богати на различни питателни вещества.

СРЕДИЗЕМНОМОРСКА ДИЕТА. КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ КОНСУМИРА?

Яжте повече зърнени (и макаронени!) изделия.

Макароните и оризът са основата на средиземноморската кухня. Те са богати на сложни въглехидрати и почти не съдържат мазнини. Зърнените храни имат още една много важна полезна съставка – това са растителните влакна.

Яжте плодове и зеленчуци.

Средиземноморската кухня предполага консумацията на много плодове и зеленчуци, осигуряващи на организма необходимите витамини и микроелементи.

Консумирайте зехтин.

Жителите на средиземноморските страни консумират огромни количества от полезното растително масло. Използват го за готвене, като подправка за салати и дори го мажат върху хляб, вместо обикновено масло или маргарин. Зехтинът е полезен, защото съдържа мононаситени мазнини, които понижават количеството на холестерол в кръвта и увеличават защитните сили на организма. Не трябва все пак да се пренебрегва фактът, че всички видове мазнини съдържат много калории, а излишното тегло означава повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

Яжте повече риба.

Червеното месо в средиземноморските страни се консумира рядко. Вместо него няколко пъти седмично се консумира риба, която съдържа много малко наситени мазнини и е богата на омега-3 мастни киселини.

Омега-3 мастните киселини в рибата защитават организма от сърдечносъдови заболявания и играят важна роля в укрепването на мозъчните тъкани. Модерните изследвания сочат, че омега-3 оказват положително въздействие върху хроничните възпалителни заболявания, а също така помагат при захарен диабет и при някои видове рак.

Яжте повече бобови култури.

Основната съставка на средиземноморските салати и супи са бобовите култури. Те са полезни с това, че имат ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на белтъчини и хранителни влакна.

Пийте вино.

Традиционно на средиземноморската маса се сервира вино. Изследванията доказват, че 1 чаша вино на ден, нормализира нивото на холестерол в кръвта и укрепва артериите, което понижава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Виното също така предпазва от болестта на Алцхаймер, нормализира кръвното налягане и се бори с вирусните инфекции.

Яжте плодове за десерт.

Въпреки, че в средиземноморската кухня има голямо разнообразие от сладки десерти, най-често храненето завършва със свежи плодове, които за разлика от тестените не преливат от мазнини и въглехидрати.

ОСНОВНИ ПРОДУКТИ В СРЕДИЗЕМНОМОРСКАТА КУХНЯ

Домати

Доматите съдържат големи количества ликопен – вещество от групата на каротиноидите. Редовната консумация на домати може да редуцира нивото на лошия холестерол в кръвта и да понижи риска от сърдечносъдови заболявания.

Рукола

Руколата, както и другите зелени листни зеленчуци, като спанака и водния кресон са богати на антиоксидантните витамини С, Е и бета-каротин. Витамин С се съхранява най-добре в суровите и пресните зеленчуци, ето защо е препоръчително зеленчуците да се консумират възможно най-свежи.

Паста

Качествената прясна паста от твърди сортове пшеница е отличен източник на сложни въглехидрати, целулоза, витамини от група В и магнезий.

Лимон

Лимонът, лаймът и другите цитрусови плодове са богат източник на витамин С и лимоноиди (фитонутриенти, които понижават нивото на холестерол в кръвта).

Чесън

Чесънът съдържа вещества, които помагат при сърдечносъдови заболявания и някои видове рак. Той притежава мощни антибактериални и антивирусни свойства.

Мащерка

Всички знаменити средиземноморски треви, включително магданозът и ореганото, съдържат антиоксиданти, но мащерката е най-полезната сред тях. Тя притежава антибактериални и антисептични свойства и помага в борбата с инфекциите.

Жителите на Средиземноморските страни живеят по дълго и по-рядко страдат от рак, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване. Една от основните причини за това е тяхната здравословна диета.

Вашият коментар

Close Menu