Куркумата произхожда от Индия и югоизточна Азия и е родственик на корена от джинджифил и кардамона. Има леко кисел вкус и влиза в състава на много рецепти с къри и ориз. Основното й активно вещество се нарича куркумин, което представлява смес от мощни фитонутриенти познати като куркуминоиди. На тези вещества се дължи типичния жълт цвят на куркумата. Тя съдържа три основни куркуминоида, които са мощни антиоксиданти – куркумин, десметоксикуркумин и бисдесметоксикуркумин – те подпомагат неутрализирането на свободните радикали в тялото, които могат да увредят клетъчните мембрани.
Предимства на куркумина
Куркуминът, с латинското наименование Curcuma longa, се приема от познавачите на билки и натуропатите като изключително важна за здравето хранителна добавка. Куркумата се използва от хилядолетия в индийската (аюрведичната) и китайската кухня.
Коментари (0)
Нов коментар