Витамин А

Наричан още: А Витамин, Ретинол (Витамин А)

Витамин А е мастноразтворим витамин с четири основни функции в тялото:

1) подпомага нормалното клетъчно възпроизвеждане – процесът се нарича диференциация (много е вероятно клетките, които не се диференцират правилно, да претърпяват преканцерозни изменения).

2) Необходим е за зрението. Витамин А поддържа здрави клетките в различните структури на окото и е нужен за преобразуването на светлината в нервни сигнали в ретината.

3) Необходим е за нормалния растеж и развитие на ембриона и на зародиша, повлиявайки на гените, които определят последващото развитие на органите в ембрионалния стадий.

4) Необходим за нормалната репродуктивна функция, влияе върху функцията и развитието на спермата, яйчниците, плацентата.

 

Анемия и дефицит на витамин А:

Дефицитът на витамин А може да доведе до анемия, допълнителното приемане на витамина може да възстанови нормалните нива и да смекчи симптомите.

 

Детски болести

Високи дози на витамин А могат да бъдат използвани за третиране на морбили (дребна шарка) или варицела (лещенка), но само под лекарски контрол. Витамин А има важна роля  за правилната функция на имунната система, той успено се използва за профилактика и третиране на морбили (дребна шарка) и варицела (лещенка).

Муковисцидоза (Кистична фиброза)

Малабсорбцията на мазнините, асоцираща се с кистична фиброза, често води до дефицит на мастноразтворимите витамини като витамин А. Допълнителното приемане на витамина може да неутрализира дефицита.

 

Инфекция

Посетете лекар за преценяване на възможен дефицит. Витамин А има важна роля за правилната функция на имунната система и благоприятства мукозните мембрани, включително и в белите дробове, като предотвратява навлизането на микроорганизми.

Левкоплакия

Витамин А се сочи като ефективен в борбата с левкоплакията.

Морбили (дребна шарка) и дефицит на витамин А

В развиващите се страни, в които дефицитът на витамин А е често срещан, профилактика с допълнителен прием на витамин А намалява риска от смърт при деца с дребна шарка.

Хемералопия (Кокоша слепота)

Кокошата слепота може да бъде ранен сигнал за дефицит на витамин А. Лекарите често препоръчват допълнителен прием на витамин А на ден, за да отстранят дефицита.

Глутенова ентеропатия (цьолиакия) и дефицит на витамин А

Дефицитът на витамин А може да е в резултат на глутенова ентеропатия (цьолиакия), като в такъв случай от полза е допълнително приемане на витамин А или инжектирането му.

 

Сърдечен удар

Приемането на витамин А може да намали риска от сърдечен удар и да намали последствията при хора, претърпели сърдечен удар.

 

Функция на имунната система

Витамин А има важна роля за функцията на имунната система и благоприятства мукозните мембрани, включително и в белите дробове, като предотвратява навлизането на микроорганизми.

Хиперменореа

Според изследване, жени с хиперменореа, които приемат витамин А, имали значително подобрение или пълно нормализиране на обема на кръвозагубата.

Пептична язва

Витамин А е необходим за лечение на обвивката на стомаха и червата. Според проучване, допълнителният прием на витамин С благоприятства излекуването на малка група хора със стомашна язва.

 

Остра дребна шарка (морбили)

Две изследвания върху деца с остра дребна шарка показват, че допълнителният прием на високи дози витамин А ускорява лечението, намалява усложненията и смърността, в следствие от пневмония.

Заздравяване на рани

Витамин А има важна роля за заздравяването на рани и е от полза както за вътрешен прием, така и за външно нанасяне.

 

Резултат от цитонамазка извън нормите

Жените, които не приемат достатъчно витамин А, са с повишен риск от цервикалната дисплазия, въпреки че има малко изследвания върху лечението с витамин А.

Акне вулгарис

Под лекарско наблюдение, големи количества витамин А могат да бъдат използвани успешно за лечение на тежко акне. Обикновено обаче, акнето се появява отново при прекъсване на третирането.

Отказване от алкохола

Заради потенциалните вреди върху черния дроб, справянето с дефицита на витамин А, често срещано при алкохолиците, изисква лекарско наблюдение на функцията на черния дроб.

Конюнктивит и блефарит

Дефицит на витамин се наблюдава при хора с хроничен конюктивит, но не е доказано, че допълният прием на витамин А ще подобри състоянието.

Болест на Крон

Витамин А е необходим за растежа и възтановяването на клетките на тънкото и дебелото черво и може да подобри симптомите при хора с болестта на Крон.

Диария

Само при случай на маласорбция, витамин А трябва да бъде използван за лечение на диария, защото няма ефект или повишава риска от диария при добре хранени деца.

Гастрит

Витамин А намалява размера на язвата и болката при хора с язва и може да благоприятсва лечението на гастрит.

 

Гуша

Нивата на витамин А са по-ниски при страдащи от гуша. Комбинация от витамин С, витамин Е и бета каротин предпазва от образуване на гуша при наличие на йоден дефицит при някои изследвания.

В помощ при ХИВ и СПИН

Дефицитът на витамин А е често срещан при инфектирани с ХИВ, а ниски нива на витамина се асоцират с по-голяма сериозност на болестта. Посъветвайте се с лекар дали витамин А е подходящ за Вас.

Хипотиреоидизъм

На страдащите от хипотиреоидизъм може да им е увредена сбособността на превръщат бета-каротина във витамин А. Поради тази причина лекарите препоръчват допълнително приемане на витамин А.

 

Преди и след хирургическа намеса

Нанасян външно, витамин А може да ускори заздравяването на рани и да смекчи формирането на белези при пациенти, употребяващи кортикостероиди, които обикновено забавят лечението на раните.

Предменструален синдром

Много високи количества витамин А намаляват предменструалните симптоми според някои изследвания.

Сърповидно-клетъчна анемия

Пациенти със сърповидноклетъчна анемия имат тендеция към ниски нива на антиоксиданти, които предпазват клетките от свободните радикали. Допълнителен прием на витамин А може да отстрани дефицита.

 

Диабет тип I

(Селен, витамин С, витамин Е)

Комбинацията от антиоксидантите – селен, витамин А, витамин С и витамин Е, се посочва като благопритно влияеща върху диабетната ретинопатия.

 

Диабет тип I и диабетна ретинопатия

(Селен, витамин С, витамин Е)

Антиоксидантни вещества, включващи селен, витамин А, витамин С и витамин Е, се борят срещу свободните радикали, асоциращи се с диабетната ретинопатия.

 

Диабет тип I и диабетна невропатия

(Селен, витамин С, витамин Е)

Комбинацията от антиоксидантите – селен, витамин А, витамин С и витамин Е, се посочва като благопритно влияеща върху диабетната ретинопатия.

 

Инфекция на пикочните пътища

Дефицитът на витамин А увеличава риска от много инфекции, допълнителният му прием може да възтанови нивата му и да благоприятства имунната система.

Вагинит

Някои лекари препоръчват вагинално поставяне на витамин А за подобряване на чистотата на вагиналните клетки и за подобряване на функцията на локалните имунни клетки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Артрит
Полезни съвети за здрави стави
    Можете ли да скачате от радост, да танцувате щуро или да се наведете да помиришете ухаеща роза? Вероятно да, но за някои...
памет и концентрация
Фосфатидилсерин – № 1 продукт за здравето на мозъка!
    Допълнителният прием на фосфатидилсерин дава мощен тласък на мозъка, повишава вниманието, паметта и концетрацията, и насърчава усещането за релакс и спокойствие, сочат...
Проблеми със сърцето
Рутин – най-доброто за сърцето и кръвоносните съдове!
    Чували ли сте за магичното действие на биофлавоноидите – растителни пигменти и антиоксиданти от групата на полифенолите? Те присъстват в багрите на...