Солените сладкиши

Малките сладкиши (т.нар. мъфини), които се продават в много сладкарници и заведения за бързо хранене съдържат много повече сол, отколкото ядките или дори чипсът. Това показва наскоро проведено проучване на американски учени в над 160 подобни заведения. Резултатите били повече от шокиращи. Въпреки сладкия вкус на малките топли шоколадови изкушения, повечето от тях съдържали огромни количества сол. Само в някои от сладкишите учените не открили повишено ниво на солените кристали. Резултатите сочели, че някои от сладките, съдържали количество, което надвишава до 3 пъти дневната норма от сол за човек.
За съжаление повечето хора не осъзнават, че почти всички сладкиши съдържат сол.
Прекомерната употреба на сол води до повишено кръвно налягане и сериозни затруднява работата на бъбреците. По данни на Световната здравна организация намаляването на приема на сол с 6 г дневно може да снижи с около една четвърт смъртността от мозъчен удар и с около една пета – от сърдечен инфаркт.

Вашият коментар

Close Menu