Скачайте и отслабвайте! - Revita.bg

Скачайте и отслабвайте!


Нашумялото в Съединените американски щати упражнение „skipping“ не е нищо друго, а познатото ни от детските години скачане на въже. Забравената детска игра е отличен метод за поддържане на добра физическа форма и популярно упражнение по целия свят.

Ако страдате от наднормено тегло или мечтаете за стегнати крака и хармонична фигура – това е идеалното упражнение за вас. Скачането на въже ще ви върне временно в детството и ще ви зареди с положителна енергия.

Какво трябва да знаете преди да започнете?

Когато избирате въже, на което да скачате, задължително измерете неговата дължина. Вземете двата края на въжето и ги задръжте на нивото на гърдите си, ако въжето се докосва до пода – това е оптималната дължина за вас.

Не се претоварвайте, особено в началото. Започнете с бавно темпо и постепенно го увеличавайте. По този начин вие ще стимулирате кръвообращението си и ще подобрите своята издръжливост.

Не се ограничавайте. Подскоците могат да бъдат различни видове – обикновени, на един крак, с въртене на въжето напред или назад, двойни (когато въжето се превърта 2 пъти, докато сте във въздуха) и подскоци с кръстосване…

Какви са ползите?

Скачането на въже спада към така наречените аеробни упражнения. То повишава издръжливостта, укрепва сърдечносъдовата и дихателната системи, стимулира отслабването, укрепва мускулите на краката и повишава кислородната консумация на организма.

Американският специалист по аеробика Кенет Купър твърди, че 10 минути скачане на въже в бързо темпо, по натоварване се равнява на половин час игра на тенис, 12 минути плуване или на километър и половина бягане в парка.

Световни рекорди

Японецът Кацуми Судзуки поставя световен рекорд по скачане на въже, скачайки 37 427 пъти подред, в продължение на 4 часа, 22 минути и 50 секунди (2,37 подскока в секунда!)

А последният световен рекорд за бързина е установен от 23-годишната фитнес инструкторка Олга Берберих, извършила 251 скока на въже за 1 минута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...