Пробиотици за деца - естествен начин да излекувате нежното детско стомахче - Revita.bg

Пробиотици за деца – естествен начин да излекувате нежното детско стомахче

Да се изправим срещу истината: децата се разболяват. Постоянно.  Няма значение колко пъти им миете ръцете и колко дезинфектант използвате, рано или късно Вашето дете ще „пипне“ някой вирус или бактерия – може би ушна инфекция, болно гърло или стомашно-чревен проблем, която изисква лечение с антибиотик. Антибиотиците са чудесно средство за унищожаване на бактериалните инфекции, но широкоспектърните антибиотици могат да доведат до много неудобна и неприятна ситуация: диария.

Един от начините за контролиране на диарията, предизвикана от антибиотици, са пробиотиците за деца, които представляват живи, активни, „добри” бактерии. Изследване показва, че пробиотиците за деца могат да намалят с 75% диарията, предизвикана от антибиотици. Поради тази причина, педиатрите често препоръчват децата да приемат пробиотици, когато са на антибиотици.

Какво представляват пробиотиците?

Съществуват милиони бактерии (познати като полезни или „добри” бактерии), които живеят  в нашите черва и ни поддържат здрави. Пробиотиците, повечето от които идват от една от двете групи бактерии Lactobacillus или  Bifidobacterium, са живи организми, полезните бактерии, които са естествена част от организма ни.

Децата, които са били кърмени и тези, които са родени по естествен път, имат повече от двете групи полезни бактерии в чревната си флора, в сравнение с децата, които са били хранени с изкуствени формули и са родени със секцио (кърменето благоприятства развитието на „добри” бактерии, а бебетата, които са родени по естествен път, са били изложени на здравословна доза полезни бактерии при преминаването през родовия канал ). Извън телата ни, пробиотиците могат да се открият в хранителни добавки или в някои храни като киселото мляко.

Какво правят пробиотиците ?

Тъй като някои антибиотици убиват „добрите” бактерии заедно с „лошите”, може да мислите за пробиотиците като за резервен корпус – подкрепления, изпратени, за да подсилят броя на полезните  и да изтласкат болестотворните бактерии. Тези „добри” бактерии също така помагат за подсилване на чревната флора, така че „лошите” да не могат да преминат към кръвообращението, и дори променят чревната среда, като я правят по-киселинна и по-малко желана от „лошите” бактерии.

При какви здравословни състояния помагат пробиотиците за деца ?

Изследователи изучават пробиотиците и техния ефект върху здравословни проблеми като инфекции на червата, стомашна язва, алергии, екзема, инфекции на пикочо-половия тракт, настинка, грип, ушни инфекции, рак на пикочни мехур, загниване на зъбите и дори висок холестерол и високо кръвно налягане. Доказано е, че пробиотиците са подходящи за профилактика и лечение на диария, предизвикана от антибиотици и инфекциозна диария, която може да се хване в забавачката или при пътуване. В доклад на Американската академия на педиатрите се констатира, че пробиотиците могат да спомогнат за подобряване на храносмилането, имунната защита и метаболизма.

Lactobacillus

Lactobacillus е щам полезна бактерия, която нормално обитава храносмилателния тракт, пикочната и половата системи. Освен за лечение на пикочната система и за гъбички, лекарите използват различни щамове  Lactobacillus и за третиране на инфекциозна диария, причинена от болестотворни бактерии или вирус ротавирус и за диария, причинена от антибиотици.

Bifidobacterium

Bifidobacterium е бактерия, която се развива при липса на кислород, при естествени условия обитава червата. Здравословни състояния, при които има възпаление на червата, като чревни инфекции, могат да разрушат баланса на микроорганизми. Този дисбаланс може да позволи на вредни бактерии да вземат надмощие в чревната флора. Болестотворната бактерия може да допринесе за възпалението като влоши състоянието и симптомите, например при диария. При прием на пробиотик, който съдържа Bifidobacterium се възвръща баланса на микрооранизмите.

Пробиотици за деца - естествен начин да излекувате нежното детско стомахче, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност – има ли изход?
Затруднен фокус, често повтарящи се състояния на превъзбуда, неспособност за стоене на едно място – това са едни от най-честите симптоми при синдром на...
Подагра
Този път досадната подагра няма да провали празниците ви!
  Хиперурикемия и подагра са често срещани здравословни проблеми, особено сред нас – българите. При хиперурикемия се наблюдава наднормено висока концентрация на пикочна киселина...
Ашваганда
Ашваганда – древна билка с фантастично релаксиращо действие!
    Ашваганда е древно аюрведично средство, което се използва от хилядолетия като тонизиращо и подмладяващо средство. Най-новите изследвания потвърждават изключителните й ефекти при...