Омега-3 мастни киселини намаляват болките във венците - Revita.bg

Омега-3 мастни киселини намаляват болките във венците

Приемът на Омега-3 мастни киселини се бори с неприятният парадонтит“ – сочи проучване, публикувано в списанието на Американската диетична асоциация.

Новото изследване показва, че умереният прием на омега-3 полиненаситени мастни киселини DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина) спомага за намаляване разпространението на пародонтит в близо 20 на 100 от случаите.

„Днес за лекуване на пародонтозата се прилага механично почистване или антибиотик. Лечението с Омега-3 като хранителна терапия може да се окаже много по-ефективен и по-евтин начин за профилактика и лечение на парадонтит” твърдят учените от Harvard Medical School.

Парадонтитът е често срещано възпалително заболяване, което се характеризира с отделяне на тъкан от зъба. Така се формират „пародонтални джобове”, които могат да доведат до загуба на кости и зъби.

Изследователи от университета в Кентъки съобщи, че EPA, DHA и ALA (алфа-линоленова киселина) могат да възпрепятстват растежа на устните патогени. Проучването доказва, че са първите, които демонстрират антибактериално действие на омега-3 мастни киселини и техните естери с устни патогени.

Д-р Елизабет Кей от Университета в Бостън заяви, че скромният прием на DHA  и EPA значително намалява шансовете на поява на пародонтоза.

„Тези резултати са обнадеждаващи, понеже това е една възможност да се постигнат значими ползи за пародонтозата при скромни нива на омега-3 мастни киселини в организма“, добави д-р Кей.

Омега-3 мастни киселини намаляват болките във венците, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...