Причини за косопада - Revita.bg

Причини за косопада


Причините за косопада могат да бъдат различни, в това число и комбинирани. Тези са най-разпространените от тях:

*Хормонален дисбаланс. Небалансираната диета може да предизвика временна загуба на коса, която може да се прекрати с помощта на правилно хранене и прием на витамини.

*Пърхот. Пърхотът е един от основните врагове на красивата коса и е най-разпространената причина за косопад. Той отслабва корените на косата и пречи на кислорода да достига свободно до кожата на главата.

*Честото миене на косата и злоупотребата със сешоар също могат да провокират падане на косата.

*Емоционалният или физическият стрес предизвикват засилена пигментация, която често става причина за косопад.

*Автоимунни заболявания. Нарушенията на имунната система често са придружени от опадане на косата в определени участъци (най-често на главата, брадичката и веждите).

*Медикаменти. Противораковите лекарства, а също така лекарствата за понижаване на кръвното налягане и оралните контрацептиви често предизвикат загуба на коса.

*Травмите, особено тези на главата също могат да усилят падането на косата.

*Заболяванията на щитовидната жлеза променят интензивността на кръвотока, а това се отразява негативно върху здравето на косата.

*Инфекциозни заболявания. Инфекциозните заболявания отслабват имунната система, което често предизвиква усилен косопад.

*Химиотерапия. Загуба на коса в следствие на химиотерапия може да се наблюдава не само на главата, но и по цялото тяло. Обикновено този процес започва няколко седмици след началото на курса, а неговият пик е около втория месец на лечението. Интензивността на косопада зависи изцяло от начина на лечение и дозата на приеманите препарати. Възстановяването на загубената по време на химиотерапия коса започва приблизително 3 месеца след началото на поддържащата терапия или 3 месеца след края на интензивното лечение.

*Лъчетерапия. Загубата на коса по време на курс лъчетерапия може да не бъде интензивна. Вместо това може да се наблюдава изтъняване на косата в някои участъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...