Витекс (плод), 400 mg

женско здраве, ПМС
VN:F [1.9.22_1171]
Рейтинг: 7.7/10 (от 3 гласа)
Цена:
  • 16.00
лв

Действие

  • Витекс, или както го наричат още – Аврамово дърво, е източник на летливо масло, алкалоиди, флавоноиди, иридоиди. Билката има хормонално действие и се използва предимно при менструални проблеми. Самата билка, обаче, не съдържа хормони. Активните й съставки включват предимно ангузид. Витекс действа протестерогенно и повлиява благоприятно хормоналните процеси у жената. Допринася за нормалното състояние на жената по време на менструалния цикъл.

Приложение

  • Допринася за поддържане на нормалното състояние на организма на жените и на нормалния менструалния цикъл.

Забележки

  • Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава дневната препоръчителна доза.

Странични ефекти

  • Няма наблюдавани

Дозировка

  • По 1 капсула от 2 до 3 пъти на ден, в продължение на 8-12 седмици. След този период – по 1 капсула дневно. За най-добри резултати, използвайте продължително време.

Съдържание

Производител

  • Nature’s Way products, Inc, USA

  • Vitex (fruit) 400 mg

Разфасовка

  • 100 капсули

Коментари

  1. Здравейте.
    Миналият месец бях на хормонални изследвания и ми беше открит повишен пролактин. Беше ми изписан Достинекс за 1 месец. , сега ми предстоят щонтролни изследвания. Мога ли докато не съм на лечение да приемам Витекс? Или ако имам подобрение да приемам само него ?
    Благодаря

    1. Здравейте,
      Надявам се, че са направени изследвания за установяване причината на хиперпролактинемията. Понякога с достинекс пролактинът се нормализира за 1 мес. Но ако има сериозни отклонения от нормата, стерилитет или други сериозни усложнения от повишения пролактин, е добре да следвате предписанията на лекаря. Когато отпадне необходимостта от медикаментозно лечение, витекс ще помогне да се профилактират следващи подобни състояния. Витекс има бавно настъпващ ефект, пие се продължително време/6 и повече месеци/ и ако се търсят бързи резултати, не е подходящ.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Здравейте,
    дъщеря ми е на 16г. Имаше болезнена киста на яйчника и чрез лапароскопия я отстраниха. Преди операцията предположиха СПКЯ.
    След лапароскопията не се появи цикъл, а дойде след прием на дуфастон. Следващият месец дойде навреме. Сега отново няма. При СПКЯ подходящ ли е витекс и див ям?, т.е. възможно ли е сред дълъг прием да се повлияят хормоните. Спродед мен лечение с противозачатъчни е само отстраняване на причината.

    1. Здравейте! По принцип съвременните подходи в лечението на СПКЯ се основават на намаляване на телесното тегло, нормализиране на въглехидратния баланс и инсулиновата резистентност. Често пъти тези мерки водят и до възстановяване на нормалния менструален цикъл. Прилагат и се хормонални препарати, който осигуряват редовен цикъл, но не винаги решават проблема трайно. Обичайно при СПКЯ кистичките, които се образуват в яйчника са израз на ановулаторните цикли( тоест цикъл, при който не става овулация). Тези кистички са малки,множество на брой, увеличават цялостно обема на яйника, но рядко се касае за единични големи кисти, които да водят до болка и да налагат оперативно лечение. Може да ползвате Витекс, но имайте предвид, че за да подействат фитопрепаратите е необходим известен период за насищане на организма, около 3 месеца. Съветвам Ви да обърнете и внимание на теглото ( при СПКЯ често има и наднормено тегло), намаляването му дори само с 5% може да подобри състоянието.

      д-р Маргарита Маламова

  3. От една година съм на лечение с Л-тироксин. Имах проблеми с цикъла, после се оправи, и сега отново имам проблем – вече 2 месеца съм без менструация. Мога ли да използвам препарата заедно с лекарството ми за синдром на Хашимото?

    1. Здравейте,
      Употребата на Л-тироксин не е противопоказание за приема на Витекс.Но би трябвало да направите изследване на половите хормони, за да се установи същината на проблема. При по-сериозни отклонения, само хранителни добавки не са достатъчни за решението му.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  4. здравейте опериран съм от аденом на хипофизната железа който не беше източен до край по обясними причини след операцията и 10 дневни консултации с ендокринолог ми бе исписан бромокриптин да пия по 5 пъти на ден тъй като пролактина ми е около 30000 единици цифрата е вярна мога ли да вземам този витекс защото бромокриптина ми действа много-много зле и ми действат почти всички противопоказания а искам нещо на билкова основа мерси предварително

    1. Здравейте,
      При толкова сериозно отклонение от нормалната функция на жлезата, не може да се разчита на ефект от хранителна добавка, необходимо е лечение с медикаменти. Може да обсъдите с лекуващия лекар намаляване на дозата или друг медикамент, напр. достинекс.

  5. Dashteria mi e na 16godini i lipsata na cikala e vece 6 meseca.Redovnata upotreba Viteks sht
    e predizvikali idvaneto na cikala ?shte go regulirali v badeshte?

    1. Здравейте!

      Нормално е цикълът да е нередовен в първите няколко години. Важно е досега бил ли е редовен, преди колко време е дошъл за първи път цикъла, промяната сега свързана ли е с някакви промени в начина на живот, имало ли е драстично отславбане в теглото. Преди да се прилага лечение е важно да се изключат някои състояния които са свързани с нередовен менструален цикъл, като например СПКЯ ( синдром на поликистозните яйчници). По принцип за предизвикване на цикъла вероятно ще се наложи хормонално лечение, малко вероятно е да стане само с фитопрепарати. Бихте могли да използвате фитотерапия след възстановяване на цикъла, за да избегнете такива проблеми в бъдеще. Подходящ е както Витекс, така и Див ям или комбинация от двата препарата.

      д-р Маламова

  6. Здравейте,
    може ли да приемам Витекс при ендометриоза, в момента не приемам никакви медикаменти, беше ми правена лапароскопия преди 1 година и за сега всичко е наред, но се интересувам дали това няма да повлия също благоприятно на състоянието ми?
    Благодаря предварително за отговора
    Хубав и успешен ден!

    1. Здравейте,

      Фармакологични изследвания показват, че действието на Витекс е върху хипоталамуса и хипофизната жлеза, отговорни за хормоналната регулация. Той не е хормонален препарат и нормализира нивата на половите хормони индиректно. Не е противопоказан при ендометриоза , но е добре да се посъветвате с гинеколог-ендокринолог.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  7. Здравейте!
    Аз приемах Vitex за облекчаване симптомите на менопауза (сърцебиене, горещи вълни, колебания в кръвното налягане) Много съм доволна в момента правя почивка.
    Искам да попитам може ли да го взема дъщеря ми ,която е на 21г и по време на сесия или друг период на нервно напрежение цикъла и прескача. Подходящ ли е за регулиране на месечния цикъл?

    1. Здравейте,

      Едно от показанията за приемане на Витекс е нередовен месечен цикъл.Хормонът пролактинът, се повишава при стресови ситуации и разстройва нормалния цикъл. Витекс нормализира хормоналните нива чрез директно действие върху рецепторите на хипофизната жлеза.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  8. Здравейте!
    Витекс може ли да се приема едновременно с противозачатъчни за облекчаване на предменструални симптоми (предимно главоболие)? С хормонален дисбаланс съм и противозачатъчните пия за нормализиране.

    1. Здравейте,

      Не е препоръчително продукти с хормоноподобно действие да се приемат заедно с хормонални препарати. Ако състоянието ви го позволява, може да преминете само на Витекс. ПМС успешно се повлиява с Витекс или Див ям. Допитайте се до гинеколога – някои от тях изписват хранителни добавки при подобна симптоматика.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

    1. Здравейте,

      Витекс се приема без прекъсване 2-3 месеца по 1 капс. 2-3 пъти дневно, в зависимост от тежестта на заболяването и метаболизма, след което 3 и повече месеци по 1 капсула дневно.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  9. Изкам да знам последно Витекс повишава или понижава нивата на пролактина?Защото четох противоречиви твърдения?

  10. Здравейте, моя пролактин е : 45.17 ng/ml Ж (3.0 – 23.50), прогестерон 10.61 ng/ml Ж(фолик.-0.2-1.5, лутеална-1.7-27, менопауза-0.1-0.8), искам да попитам дали за мен ще е добре да пия витекс? и по време на хранене или на гладно се приема? благодаря ви

    1. Здравейте,

      При вас прогестеронът е в норма /предполагам, че е изследван в лутеалната фаза 20-21 ден/, пролактинът е леко завишен, предполагам на стресова основа. Той е стресов хормон/стойностите му се повишават при стрес/ и изследването трябва да се прави сутрин след около 30 мин.почивка/отпускане. Някъде се прави 2 пъти през 15-30 мин. Витекс регулира хормоните и може да го приемате след хранене 3 по 1 за около месец, след което по 1 дневно.

      д-р Аелита Петрова
      лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  11. Нали няма проблем да се приемат заедно с витамини за имунитет? Благодаря :)

    1. Здравейте, Никол,

      Витекс може да се приема едновременно с поливитамини.

      д-р Аелита Петрова
      лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  12. Здравейте, тези таблетки регулират ли повишени нива на тестостерона при жени както и прекомерно окосмяване?

    1. Здравейте,

      Хранителните добавки регулират апетита, но реакцията към определена добавка е индивидуална.

      Хубав ден,

      Соня Атанасова
      http://www.revita.bg

    2. Напротив, отслабва се, при добър баланс, разбира се. Някои жени обаче се чувстват нервни, но се свиква, организма се балансира сам. Аз го вземам в големи дози.

  13. Здравейте искам да попитам с ниски нива на прогестоген и естроген съм,поради което нямам редовна менструация.Ще имам ли ефект от Витекс.

    1. Здравейте,

      Витекс и див ям често се изписват при нередовна менструация. Ако хормоналният дисбаланс не е много силно изразен, ще има ефект. Необходимо е време, понякога месеци. Ако яйчниците са силно изтощени, една хранителна добавка не може да коригира хормоналния дефицит.

      д-р Аелита Петрова
      лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  14. Бихте ли ми обяснили, моля, тия милиграми , че нещо не ми е ясно. Тук има 400 мг., а в друг един продукт намирам същото вещество 8 мг. един мг. е една хилядна от килограма, т.е. 0,001. Значи ли, че 400мг. са 0,4 и 8 мг. са 0,008 или не разсъждавам правилно?

    1. Здравейте,
      1 милиграм е 1 хилядна от грама, а грама е 1 хилядна от килограма. 1 милиграм е 1 милионна от килограма, т.е. след 0,4 или след 0,008 трябва да пише мг, гр, или кг.
      Ако искате, дайте линк да видя за какво говорите.

      д-р Аелита Петрова
      лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

    2. Vitafocus Menovital Меновитал съдържа:Агнус кастус 8мг. Тук Витекс плод съдържа 400мг. Говорим за едно и също вещество , разбира се – Vitex agnus-castus Кое количество е по-голямо?

    3. Здравейте,

      400 мг е 50 пъти повече от 8 мг.
      Когато се търси ефект само от витекс/ в зависимост от заболяването/, той се приема в пълна доза и това е 400 мг. При Меновитал ефектът се дължи предимно на соевите изофлавоноиди/40 процента/, а витамините, аминокиселините и другите билки /вкл. Витекс/ взаимно усилват действието си и като цяло препаратът има по-разнообразен и балансиращ тялото ефект.

      д-р Аелита Петрова
      лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  15. Здравейте!
    Аз съм на 37г., имам 6 годишен син. От 5 години нямам никакъв цикъл. Проблемите ми с цикъла са от тинейджърските ми години (от първия път на самата му поява), но в момента го няма никакъв. Подувам се, имам страхотен апетит и съм много чувствителна и лесно раздразнителна.. От последните изследвания се установи, че нямам никакъв ендометриум, яйчниците ми са малки и в организма ми не се произвежда прогестерон. Хормони не желая да пия, защото ставам още по-зле и след известен период на приемането им същите спират да ми действат изобщо. Единствения ефект, който имах, беше следствие на проведено 8 годишно хомеопатично лечение, което преустанових, заради ограниченията, които се изискват и от тогава нямам нито капка. Има някакъв натурален продукт, който може да ми помогне?
    Благодаря Ви предварително!!!

    1. Здравейте, Веселина,

      Витекс (плод), 400 mg е подходящ при аменорея поради ниски нива на прогестерона. За да има ефект се пие дълго време – 6 и повече месеца. Изчетете информацията за него.

      д-р Аелита Петрова
      лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

    2. SUTRIN NA GLADNO TRYABVA DA PIESH 1 CHASHA VODA ,V KOYATO E PRESTOYALO SEME OT MAGDANOZ.OSTAVYASH 1 K.CHASA S VODA Y LAJIZA MAGDANOZ V NEYA DA PRESTOIAT ZYALA NOST Y NA SUTRINTA NA GLADNO SE IZPIVA,Y TAKA NYAKOLKO DNI ,ZASTOTO VEDNAGA TI IDVA SLED TOVA.AZ VINAGI IMAM PROBLEMI Y SAMO TAKA SE OPRAVYAM.TOVA MI GO KAZA EDNA JENA ,NA KOYATO Y SE E YAVILA SVETA DEVA MARIA Y GO E KAZALA.BLAGODARNA SAM CHE GO ZNAM,ZASHTOTO ZYAL JIVOT SAMO TOVA MI POMEGA,NAPRAVI GO

  16. Здравйте!

    Днес взех резултатите си от изследжане на пролактина. При референтни стойности 87 – 498 mIU/L, моят е 771.0 mIU/L. Не съм раждала, нито някога съм забременявала. Причината да го изследвам беше двустранна галакторея само при натиск. Цикълът ми е редовен, не приемам абсолютно никакви медикаменти, дори и при главоболие (страдам от мигрена, знам, че това има общо). Предписаха ми Бромокриптин, който не смятам да приемам и търся алтернативен метод на лечение. Витекс подходящ ли е за мен и в какви количества? Ако не, каква друга билка бих могла да приемам?

    Благодаря Ви предварително!

    1. Здравейте, Гергана,
      Причина за повишен пролактин/пролктинемия/ може да бъде аденом на хипофизата, поликистозни яйчници, противозачатъчни и др. лекарства, проблем със щитовидната жлеза и др. Преди да се изясни причината, най-разумно е да следвате съветите на ендокринолога.

      д-р Аелита Петрова
      лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  17. Здравейте , искам да попитам билката подходяща ли е да се приема при силни менструални болки и подуване по време на цикъл и дали ще облекчи тези симптоми?

  18. ЗДРАВЕЙТЕ,ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ДАЛИ МОГА ДА ПРИЕМАМ ДИВ ЯМС И ВИТЕКС ЕДНОВРЕМЕННО ЗА ВТОРИЧНА АМЕНОРЕЯ! БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО…

    1. Здравейте,
      Двете билки не се препоръчват за едновременен прием. Каква е причината за аменорета? Надявам се, направила сте необходимите изследвания. При сериозни отклонения от нормата, билките са подкрепяща към основната терапия.

      Д-р Аелита Петрова
      Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
      Учител по рейки

    1. Здравейте, Юлиана,
      Възможно е, но преди това направете хормонални изследвания – ЛХ, ФСХ, пролактин, естрадиол, прогестерон, тестостерон.

      Д-р Аелита Петрова
      Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
      Учител по рейки

    2. Здравейте, Велислава,
      И двата продукта имат нормализиращо хормоналния баланс действие, но са с различен механизъм на действие и от тази гледна точка биха могли да се комбинират, но имат и противопоказания, поради което комбинацията е още по – неблагоприятна в това отношение. Например див ям е противопоказан при хормонални заболявания като ендометриоза, маточни фиброиди или рак на гърдите, яйчниците, матката – заболявания, които в началото са без оплаквания. А витекс прави менструацията по-обилна, ако все още има такава. Препоръчително е да направите консулт с гинеколог, който би могъл да препоръча повишена доза от единия препарат, например, ако състоянието Ви го позволява.

      Д-р Аелита Петрова
      Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
      Учител по рейки

  19. Здравейте, аз имам заболяването лупус еритематодес и съм на постоянна поддържаща терапия с кортикостероиди, които обаче разбрах, че са причина за объркване на месечния ми цикъл и хормонален дисбаланс. Понеже при болни от лупус не е желателно да се пият хормони, затова бих искала да попитам дали мога да приемам ВИТЕКС?

    1. Здравейте, Мира,
      Тъй като плодовете витекс влияят върху женските хормони, не бива да се приемат заедно с други ендокринни или хормонални терапии (например, естроген, прогестерон).
      Не трябва да се използва по време на бременност или кърмене.
      Противопоказно е за жените, които приемат допамин-рецепторни антагонисти/това са невролептиците/, тъй като билката може да попречи на действието им.
      Нежеланите реакции могат да бъдат леко стомашно разстройство и лек кожен обрив със сърбеж.
      Няма противопоказания за лупус.
      Все пак, преди да започнете лечение с нещо, което повлиява нивата на хормоните, добре е да си направите хормонални изслидвания .

      Д-р Аелита Петрова
      Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
      Учител по рейки

  20. Здравейте. Въпроса ми е може ли хапчетата да се взимат едновременно с продукта… Благодаря!

    1. Здравейте,

      Най-добре се обърнете към вносителя на посочения продукт.

      Хубав ден,

      Соня Атанасова
      http://www.revita.bg

  21. Моля, кажете имате ли го в наличност ? Дозата на една капсула е 400мг., това равно ли е на 40мг?До сега приемах словашкия Prefemin, но той изчезна от пазара, вероятно за дълго. Бих искала да си купувам Вашия продукт, но не съм наясно как да си го дозирам. Както казах, свикнала съм на “40 мг.сух екстракт от плодове, т.е. 3:6:1.” Благодаря!

    1. Здравейте, Татяна,
      Аврамово дърво (витекс)-плод 400 мг, по 1 капсула от 2 до 3 пъти на ден, в продължение на 8-12 седмици. След този период – по 1 капсула дневно. За най-добри резултати, използвайте продължително време. В една капсула се съдържа 400 мг изсушени, стрити на прах плодове на дървото Витекс Трифолиа – Аврамово дърво, докато в 1 табл. Префемин има 40 мг сух екстрат /извлек на активното вещество/ от плодовете. Във втория случай концентрацията на активното вещество е 10 пъти по-голяма, съответно дозировката е много по-малка. Консултирайте се с фармацевт относно реалната стойност на 3-6:1 екстракцията.
      Продуктът е наличен. Може да го закупите онлайн оттук или от аптека и дрогерия.

      Д-р Аелита Петрова
      Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
      Учител по рейки

  22. Здравейте!
    Може ли да се приема Ветекс при леко повишени нива на Пролактин?
    Благодаря!

    1. Здравейте, Анонимна,
      Колко точно е пролактина и по какъв повод е изследван?

      Д-р Аелита Петрова
      Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
      Учител по рейки

    2. Здравейте!
      Скоро не съм правила изследване на пролактина , последният път беше през 2009-23,7 при референтни стойности 1,2-22. Повода беше кървене между два цикъла , което гинеколога ми лекува с Дуфастон.

    3. Здравейте, Анонимна,
      Доколкото разбирам, не знаете какви са стойностите на пролактина сега. Направете изследване, възможна е промяна. А витекс не се прилага при повишени нива на пролактин, тъй като стимулира секрецията му.

      Д-р Аелита Петрова
      Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
      Учител по рейки

    1. Здравейте, Силви,
      Може да приемате Витекс с храната и течност по избор.

      Д-р Аелита Петрова
      Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
      Учител по рейки

  23. Ще има ли проблем, ако 15 годишна приема Vitex с цел уголемяване на гърдите?
    Благодаря предварително!

    1. Здравейте, Мария,
      Може да приемате Витекс и тя ще регулира нивото на Вашите хормони, но дали това ще е достатъчно за уголемяване на бюста е друг въпрос. Ако малките гърди са резултат от хормонален дисбаланс, тогава да, би могло да има ефект, но ако са резултат от генетичния Ви код, едва ли. Разбира се, може да опитате, но при всички случаи, за да се получи ефект, са необходими доста допълнителни усилия – здравословно хранене, фитнес, йога, спорт – плуване, например, масажи и/или всичко друго, което може да стимулира обмяната на веществата, кръвообръщението и жизнените процеси.

      Тъй като влияят върху женските хормони, не бива да се приемат заедно с други ендокринни или хормонални терапии (например, естроген, прогестерон), каквито са противозачатъчните таблетки.

      Д-р Аелита Петрова
      Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
      Учител по рейки

    1. Надя,

      най-добре се консултирайте със специалист. По принцип при хранителните добавки на Nature’s Way не са наблюдавани странични реакции. Ето тук може да прочете повече за витекса

      Поздрави,

      Соня Атанасова
      http://www.revita.bg

    1. По принцип не би трябвало да има странични ефекти и несъвместимости с никакви други препарати, но не мога да гарантирам. Най-добре е да се посъветвате с лекаря, който е препоръчал Еутирокс.

      Поздрави и хубава седмица!

      Мария Радоева
      Ревита ООД
      http://www.revita.bg

  24. Здравейте!Искам да попитам имат ли съвместимост тези хапчета с медикаментите за хипертония? Могат ли да се приеамат заедно с тях?

    1. Здравейте Татяна,

      Има проучвания, които показват, че билки като Витекс-а помагат при заболявания на сърцето, нерегулирано кръвно налягане и хипертония. Не би трябвало да има проблем. Но за всеки случай ще ви препоръчам консултация с лекар – той може да има други съображения за вашето състояние.

      Благодаря за интереса и лек ден!

      Мария Радоева
      Ревита ООД
      http://www.revita.bg

  25. otkude mogat da se zakupqt bilkite?imam predvid prez internet?mnogo iskam da si gi vzema i 3-te no ne moga da otkria cenite.
    blagodarq predvaritelno!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>