Глаукома - Revita.bg

Глаукома

Глаукомата е заболяване на главния зрителен нерв, наречен оптичен нерв. Той получава светлина от ретината и изпраща импулси към главния мозък, които ние възприемаме като картина. Глаукомата се характеризира с определен модел на прогресивно увреждане на оптичния нерв, което обикновено започва със слаба загуба на периферното зрение. Ако глаукомата не се диагностицира и лекува, тя може да се развие в загуба на централно зрение и ослепяване.

Обикновено, но не винаги, глаукомата е свързана с повишено очно налягане, което води до увреждане на зрителния нерв. Счита се, че формата на глаукома, при която не се наблюдава повишаване на налягането в окото, е резултат от слаба регулация на кръвообращението на оптичния нерв.

В глобален план глаукомата е водещата причина за слепота. В действителност около 6 милиона души в света са ослепели от тази болест. В повечето случаи вътреочно налягане може да се повиши и да се повреди зрението без да се наблюдават видими симптоми. Ето защо е много важно ранното диагностициране и лечение на глаукомата. Основните рискови фактори за появата на глаукома са:

•  възраст над 45 години

•  случаи на глаукома в семейството

•  диабет

•  късогледство

•  прилагането на кортизон (стероиди) в очите или систематичната му употреба (орално или чрез инжекции)

•  далекогледство

Съществуват много различни видове глаукома. Основно те се делят на откритоъгълни (хронични) и закритоъгълни (остри). Обикновено глаукомата засяга и двете очи, но болестта може да се развива по-бързо в едното око, отколкото в другото. Засягането само на едното око е свързано с фактори като предишно нараняване, възпаление или прилагането на стероиди в окото.

Глаукомата може да бъде открита от офталмолог преди да бъде увреден очния нерв. Използват се следните безболезнени тестове: тонометрия (определяне на налягането чрез измерване на тонуса и плътността на повърхността), пахиметрия (определя дебелината на роговицата), офталмоскопия. Съществуват и други, по-сложни тестове, които могат да се прилагат. Всички те трябва да се повтарят през определени интервали, за да се определи развитието на болестта и ефекта от лечението. Необходимо е всеки човек да се подлага на рутинно изследване за глаукома, тъй като началните етапи на болестта са безсимптомни, а увреждането на очния нерв е необратимо.

Лечението на глаукомата е свързано с приема на вещества, които поддържат в норма очното налягане и следователно предотвратяват по-нататъшното увреждане на нерва и загубата на зрението. Това включва приема на капки или хапчета, лазер или хирургическа намеса.

Глаукома, 6.5 out of 10 based on 2 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...