Варицела - Revita.bg

Варицела

В миналото варицелата е била доста често срещано заболяване, но благодарение на ваксините днес броят на засегнатите значително е намалял. Повечето хора смятат, че варицелата не е опасна болест, но тя може да бъде много сериозно и тежко заболяване.

Най-често срещаните симптоми на варицелата са появата на червеникав, сърбящ обрив, който първоначално изглежда като ухапване от насекоми и наличието на малки, пълни с течност пришки, които се пукат и след това образуват корички. Съществуват три стадия на болестта. В първия се появяват червеникавите подутини, които през втория се изпълват с течност. Те се пукат по време на третия стадий на болестта. Възможно е тези три стадия да настъпят едновременно. Обривът може да бъде предшестван или придружен от висока температура, болки в стомаха или загуба на апетит, слабо главоболие, раздразнителност, общо неразположение, суха кашлица. Най-често са засегнати лицето, скалпа, гърдите и гърба, но е възможно и цялото тяло да бъде засегнато.

Предаването на вируса на варицелата става при пряк контакт или по въздушно-капков път. Възможно е човек да предаде вируса до 48 часа преди да се проявят симптомите на заболяването. Хората, които са прекарали болестта обикновено имат изграден имунитет срещу нея.

Възможните усложнения са свързани с обрив на очите, вторична бактериална инфекция (ако кожата стане червена и топла), замайване, сърцебиене, тремор, повръщане, температура над 39.4ºC. Особено внимателни трябва да бъдат следните рискови групи: новородени и малки деца, които не са имунизирани срещу заболяването, бременни жени, хора с отслабена от лекарства имунна система, хора приемащи кортикостероиди, хора с екзема. В редки случай варицелата може да доведе до пневмония или енцефалит (възпаление на мозъка). Всеки човек, прекарал варицела, е изложен на риск от вторичната поява на болестта под формата на херпес зостер.

При деца с нормално функционираща имунна система обикновено не се налага приема на лекарства. Ако, обаче, вие или вашето дете сте в рискова група, се приемат антивирусни лекарства, които да намалят риска от усложнения на болестта.

Това, което може да направите в домашни условия за облекчаване на симптомите, е свързано с бани с хладка вода, повече лежане в леглото, прием на леки храни. Важно е да не се чешете, за да не се разраняват допълнително обривите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...