Камъни в бъбреците - Revita.bg

Камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците са образувани от минерални соли. Те се образуват при сгъстяването и кристализирането на урината. Предвижването на камъните в бъбреците може да бъде болезнено. Болката обикновено започва от гърба, точно под ребрата, и се премества към долната част на корема и задните части. Обикновено камъните в бъбреците не водят до други усложнения. Когато камъкът достигне до пикочопровода могат да се появят болки при уриниране, розова, червена или кафява урина, постоянна нужда от уриниране, гадене и повръщане, висока температура.

Съществуват различни причини за появата на камъни в бъбреците, като има и различни видове камъни в зависимост от техния състав. Те могат да бъдат калциеви камъни, камъни от натрупването на струвит, цистин или пикочна киселина. Определени фактори увеличават риска от появата на камъните в бъбреците като история на заболяването в семейството, пол (по-често засегнати са мъжете), дехидратация, определени диети (с високо съдържание на протеини, сол или захар), наднормено тегло, болести на храносмилателната система.

Диагностицирането на това състояние е свързано с изследване на кръвта и урината и компютърна томография. Лечението на камъните в бъбреците варира в зависимост от типа на камъните и причината за появата им. При малки камъни  с минимални симптоми не е необходимо лечение. Достатъчен е приемът на голямо количество вода (2-3 литра дневно) и на болкоуспокояващи лекарства. По-големите камъни изискват сериозна лекарска намеса – използване на ултразвук за разбиване на камъните и дори хирургическа намеса за изваждането им.

Превенцията на камъните в бъбреците е свързана с приема на билкови чаеве, лимонов и портокалов сок, приемът на вода през целия ден, диета с ниско съдържание на сол и протеини от животински произход.

Коментари

  1. Здравейте, julia,

   Ролята на хранителните добавки по отношение на камъните в бъбреците е по – скоро профилактична – те не рушат камъните, но предпазват от уголемяването им. Предпазват от възпалителен процес, който се получава при постоянното дразнене на лигавицата на бъбречните легенчета и пикочните пътища, облекчават възпалителния процес и болката при възпаление, ако има такова. С диуретичния си ефект улесняват отделянето на урината, така тя не се задържа в бъбрека, а задържането и е основна причина за образуване на отлагания-камъни, подпомагат изхвърлянето на песачинки и дезинфектират пикочните пътища/ чашки, легенчета, уретери, пикочния мехур и уретра/.
   Билката Мечо грозде е най-добра в това отношение.

   При колит най добри са пробиотиците и евентуално Живовляк.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
   Учител по рейки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Ашваганда
Ашваганда – древна билка с фантастично релаксиращо действие!
    Ашваганда е древно аюрведично средство, което се използва от хилядолетия като тонизиращо и подмладяващо средство. Най-новите изследвания потвърждават изключителните й ефекти при...
киселини
Ето как да се отървете от стомашните киселини – бързо и без опасност от странични ефекти!
    Повече от една трета от населението на света страда от често повтарящи се, мъчителни стомашно-чревни разстройства или заболявания. Те включват хемороиди, синдром...
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...