Апендицит - Revita.bg

Апендицит

Апендицитът е заболяване, при което апендиксът се възпалява и се напълва с гной. Апендиксът е пръстовидният джоб, който излиза от дебелото черво в долната дясна част на корема. Не е ясно дали той изпълнява някаква конкретна функция в организма, но възпалението му определено е много опасно. То е свързано с болки, които обикновено започват от пъпа и пълзят към дясната част на корема.

Апендицитът може да засегне всеки човек, но най-често се проявява между 10 и 30-годишна възраст. Лечението на това състояние е свързано с оперативното отстраняване на апендикса.

Симптомите на апендицита включват:

  • болка, която започва от пъпа в посока към долната дясна част на корема
  • болка, която се увеличава за период от няколко часа
  • болезненост на корема при натиск
  • болка, която се влошава при кашляне, вървене или други резки движения
  • гадене
  • повръщане
  • загуба на апетит
  • леко повишена температура
  • запек или диария
  • подуване на корема

Ако изпитвате част от посочените симптоми, незабавно се свържете с лекар. Силната болка е знак, че трябва спешно да потърсите медицинска помощ.

Причините за апендицита не винаги са ясни. Той може да бъде резултат от запушване с хранителни остатъци или от инфекции на храносмилателния тракт. И при двата случая нахлуващите бактерии могат да причинят възпаление и напълване на апендикса с гной. Ако не се вземат бързи мерки е възможно апендиксът да се спука. Това е много опасно и може да доведе до усложнения като перитонит и дори да предизвика смърт.

Диагностицирането на апендицита е свързано с медицински преглед на корема, изследвания на кръвта и урината. Обикновено се налага апендектомия – отстраняване на възпаления апендикс. Прави се разрез с дължина 5-10 см или се използва лапароскопски метод (така наречената безкръвна операция). Подгответе се за няколко седмици на възстановяване след операцията. По време на възстановяването е добре да избягвате тежките физически натоварвания, да си почивате повече, да се храните здравословно.

Апендицит, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...