Пробиотици - Revita.bg

Пробиотици

Съвремието ни е обсебено от мисълта за хигиената и страха от микробите и вредните бактерии, в борбата с които се прилагат всевъзможни антибиотици и антибактериални сапуни. Често пъти в тази борба биват унищожавани и множество полезни микроорганизми, без които е невъзможно здравето на човешкия организъм. Ето защо в последните години специалистите все по-често обръщат внимание на важността на т.нар. пробиотици – хранителни продукти и добавки, които доставят на организма и подпомагат развитието на полезната микрофлора (т.нар. „добри” бактерии) в стомашно-чревния тракт. По-голямата част от тези бактерии са намират в дебелото черво и по-ниските части на тънките черва. Сравнително по-малка е концентрацията им в горната част на тънките черва и стомаха, където стомашните сокове и жлъчните соли създават негостоприемна среда за повечето видове бактерии.

Съществуват около 500 различни вида добри бактерии – ние се нуждаем от това разнообразие, тъй като отделните видове и щамове подпомагат здравето ни по различни начини. Двете най-често срещаните групи пробиотични бактерии са Lactobacillus (с разновидности acidophilus, Bulgaricus, casei, helveticus, plantarum, reuteri, rhamnosus и salivarius) и Bifidobacterium (например, breve, Infantis и longum). Lactobacillus бактериите са склонни да се концентрира в долните участъци на тънките черва, докато Bifidobacterium най-често се намират в дебелото черво. Други видове пробиотични бактерии са Lactococcus lactis и Streptococcus thermophilus.

Добрите бактерии способстват за правилното храносмилане като отделят ензими, необходими за разграждането на храната, подпомагат смилането на вещества като някои фибри, белтъчини и лактоза, които организмът не може да обработва самостоятелно, и в същото време премахват токсините от червата. Някои бактерии имат способността да синтезират основни хранителни вещества като витамини (особено тези от В-групата), и активно усилват работата на имунната система като стимулират имунния отговор и производството на антитела. Те самите често пъти действат като паралелна имунна система, тъй като много добри бактерии произвеждат органични съединения (като млечна и оцетна киселини), които създават неблагоприятна среда за развитието на болестотворни микроби.

Редица изследвания доказват благотворното действие на добрите бактерии за поддържане на нивата на холестерола и облекчаване на алергичните реакции. Освен че подпомагат правилното храносмилане, те играят важна роля в предотвратяването на интоксикация на организма с отровни вещества от околната среда или от токсини, получени при работата на храносмилателната система и черния дроб. Пробиотиците играят важна роля в забавянето и облекчаването на възпалителни процеси, а някои изследвания ги свързват с превенцията на рака на дебелото черво.

Основен източник на пробиотични бактерии са млечнокиселите продукти, както и млечните закваски. За съжаление обаче, съвременните методи на обработка и консервиране на храните рядко позволяват на тези бактерии да достигнат живи в организма.

Пробиотици, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...