Хранително отравяне

Хранителното отравяне (хранителна интоксикация) представлява остро състояние, възникващо след консумация на продукти, съдържащи токсини от биологичен или небиологичен произход.

Най-разпространените видове хранителни интоксикации са:

1. Микробни интоксикации (хранителни токсикоинфекции)

2. Отравяния, свързани с консумацията на отровни растения

3. Интоксикации с химически вещества от различни категории

Микробните интоксикации са най-разпространената група хранителни отравяния. Този тип отравяния е свързан с употребата на продукти, заразени с патогенни микроорганизми и техните токсини.

Възбудители на хранителните токсикоинфекции могат да бъдат бактериите: протеус, клебсиела, стафилокок, цитробактер, клостридиум, ентеротоксигенни токсини на E.coli и др. Източници могат да бъдат хора (болни и здрави носители на инфекцията) или животни.

Заразяването се осъществява посредством микробите и техните токсини. Те попадат в организма посредством храната, в която се осъществява предварително размножаване на бактериите и образуване на токсични вещества. Основното условие, благоприятстващо заразяването на храната е нарушението на санитарно-хигиенните норми при приготвянето, съхранението и сервирането на храната (например продължителен престой на храната на открито или в топло помещение). Токсините на някои микроби (стафилокок) са устойчиви при кипене. Това означава, че рискът от развитие на хранително отравяне е висок, дори след термична обработка на продуктите.

Най-честите причинители на хранителни отравяния са неизмитите плодове, гъбите и развалените храни от крайпътни заведения. В повечето случаи заразената храна изглежда развалена (неприятна миризма, вкус, промяна в консистенцията и цвета). Един от явните признаци за непригодност на храната (особено течната) е появата на балончета газ. Лошият вид на продуктите все пак не е задължително условие. Възможно е развитие на хранително отравяне дори след консумация на храни с нормални органолептични качества.

Характерните особености и симптоми на хранителните токсикоинфекции са следните:

  • Развитие на отравянето от 2 до 24 часа след консумация на разваления хранителен продукт.
  • Начални симптоми на остър гастроентерит: повтарящо се повръщане, гадене, стомашно разстройство, висока температура, болки в стомаха, обща слабост.
  • Усещане за тежест, неприятен вкус в устата, главоболие, втрисане, в редки случаи кожни раздразнения.
  • Болестта продължава от 1 до 3 дни; симптомите постепенно регресират. Известно време след отравянето са възможни коремни болки, слабост и метеоризъм (газове в червата).

Лечението на хранителните токсикоинфекции включва:

  • Незабавно промиване на стомаха след появата на симптомите. При промивката се използва 2% разтвор сода бикарбонат или топла вода.
  • Обилно пиене на вода. Препоръчва се добавянето във водата на малко количество готварска сол – 1 ч.л. на 1 литър вода, сода бикарбонат – 1 ч.л. на литър вода и захар 2 с.л. на литър вода или разтворими прахчета за възстановяване на хидратацията. Общото количество консумирана течност трябва да бъде минимум 2-3 литра на ден.
  • Изключване от менюто на дразнещи стомаха и трудно смилаеми продукти.
  • Противомикробни средства се приемат само в случай на тежка токсикоинфекция, задължително под лекарски контрол.
  • При наличие на диария се приема Лоперамид.
  • При възникване на хранителна токсикоинфекция при деца или бременни жени е необходима незабавна хоспитализация.
  • След преболедуване е възможно развитие на дисбактериоза на червата, изискваща допълнително лечение.

Внимание! Лекарска намеса е необходима при:

  • Внезапно нарушение на дишането и мускулна слабост.
  • Кървава диария, висока температура и изразени признаци на интоксикация на организма.
  • Влошаване на зрението, разширяване на зениците, спазми на мускулите на езика.
  • Обезводняване на организма вследствие на силна диария.
  • При интоксикация на деца и бременни жени.
Хранително отравяне, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
диета
Ето кои полезни въглехидрати да включвате по-често в диетата си!
    Въглехидратите са в основата на доброто хранене. Повечето хора вероятно асоциират въглехидратите с нещо вредно, което кара тялото да се разболява и...
Когнитивни функции
Когнитивното здраве: новото предизвикателство пред съвременния човек
    Поддържането на добро когнитивно здраве се влияе от много условия. Сред тях са правилното хранене, движението, поддържането на мозъка във форма посредством...
Младост
Екстракт от нар за младост и крепко здраве!
    Нарът е изключително богат на ценни хранителни вещества. Този уникален плод притежава мощни антиоксидантни, противотуморни и антивирусни свойства, богат е на витамини...