Хранително отравяне

Хранителното отравяне (хранителна интоксикация) представлява остро състояние, възникващо след консумация на продукти, съдържащи токсини от биологичен или небиологичен произход.

Най-разпространените видове хранителни интоксикации са:

1. Микробни интоксикации (хранителни токсикоинфекции)

2. Отравяния, свързани с консумацията на отровни растения

3. Интоксикации с химически вещества от различни категории

Микробните интоксикации са най-разпространената група хранителни отравяния. Този тип отравяния е свързан с употребата на продукти, заразени с патогенни микроорганизми и техните токсини.

Възбудители на хранителните токсикоинфекции могат да бъдат бактериите: протеус, клебсиела, стафилокок, цитробактер, клостридиум, ентеротоксигенни токсини на E.coli и др. Източници могат да бъдат хора (болни и здрави носители на инфекцията) или животни.

Заразяването се осъществява посредством микробите и техните токсини. Те попадат в организма посредством храната, в която се осъществява предварително размножаване на бактериите и образуване на токсични вещества. Основното условие, благоприятстващо заразяването на храната е нарушението на санитарно-хигиенните норми при приготвянето, съхранението и сервирането на храната (например продължителен престой на храната на открито или в топло помещение). Токсините на някои микроби (стафилокок) са устойчиви при кипене. Това означава, че рискът от развитие на хранително отравяне е висок, дори след термична обработка на продуктите.

Най-честите причинители на хранителни отравяния са неизмитите плодове, гъбите и развалените храни от крайпътни заведения. В повечето случаи заразената храна изглежда развалена (неприятна миризма, вкус, промяна в консистенцията и цвета). Един от явните признаци за непригодност на храната (особено течната) е появата на балончета газ. Лошият вид на продуктите все пак не е задължително условие. Възможно е развитие на хранително отравяне дори след консумация на храни с нормални органолептични качества.

Характерните особености и симптоми на хранителните токсикоинфекции са следните:

  • Развитие на отравянето от 2 до 24 часа след консумация на разваления хранителен продукт.
  • Начални симптоми на остър гастроентерит: повтарящо се повръщане, гадене, стомашно разстройство, висока температура, болки в стомаха, обща слабост.
  • Усещане за тежест, неприятен вкус в устата, главоболие, втрисане, в редки случаи кожни раздразнения.
  • Болестта продължава от 1 до 3 дни; симптомите постепенно регресират. Известно време след отравянето са възможни коремни болки, слабост и метеоризъм (газове в червата).

Лечението на хранителните токсикоинфекции включва:

  • Незабавно промиване на стомаха след появата на симптомите. При промивката се използва 2% разтвор сода бикарбонат или топла вода.
  • Обилно пиене на вода. Препоръчва се добавянето във водата на малко количество готварска сол – 1 ч.л. на 1 литър вода, сода бикарбонат – 1 ч.л. на литър вода и захар 2 с.л. на литър вода или разтворими прахчета за възстановяване на хидратацията. Общото количество консумирана течност трябва да бъде минимум 2-3 литра на ден.
  • Изключване от менюто на дразнещи стомаха и трудно смилаеми продукти.
  • Противомикробни средства се приемат само в случай на тежка токсикоинфекция, задължително под лекарски контрол.
  • При наличие на диария се приема Лоперамид.
  • При възникване на хранителна токсикоинфекция при деца или бременни жени е необходима незабавна хоспитализация.
  • След преболедуване е възможно развитие на дисбактериоза на червата, изискваща допълнително лечение.

Внимание! Лекарска намеса е необходима при:

  • Внезапно нарушение на дишането и мускулна слабост.
  • Кървава диария, висока температура и изразени признаци на интоксикация на организма.
  • Влошаване на зрението, разширяване на зениците, спазми на мускулите на езика.
  • Обезводняване на организма вследствие на силна диария.
  • При интоксикация на деца и бременни жени.
Хранително отравяне, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Коментари

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>