Чернодробни заболявания, свързани с употребата на алкохол - Revita.bg

Чернодробни заболявания, свързани с употребата на алкохол


Злоупотребата с алкохол може да доведе до гастрит (възпаление на стомаха), панкреатит (възпаление на задстомашната жлеза), проблеми при усвояване на хранителните вещества, нервни разстройства, болести на сърцето и черния дроб.

Най-засегнатият от алкохола орган от човешкото тяло е черният дроб. Той отговаря за детоксикацията на алкохола и други вредни вещества. Прекомерната употреба на алкохол изтощава черния дроб, намалява способността му да елиминира токсините и води до разрушаване на чернодробните клетки.

Алкохолът разрушава мембраните, заграждащи чернодробните клетки, което води до възпаление на черния дроб – хепатит. В резултат на това заболяване се натрупват мазнини в черния дроб. Финалният стадий на разрушаване на черния дроб е познат като цироза. Ако се достигне до този етап, разрушаването на черния дроб става необратимо.

Лечението на чернодробните болести свързани със злоупотребата с алкохол, трябва да започне с пълно въздържание от алкохол. Необходимо е дългосрочно лечение, защото алкохолът води до пристрастяване. След това трябва да се възстанови нормалното функциониране на черния дроб.

Следните билки и билкови екстракти са изключително полезни за пречистване на черния дроб:

  • екстракт от бял трън – възстановява повредените клетки и им помага да възвърнат нормалното си функциониране. Подсилва антиоксидантната функция на чернодробните клетки, която е отслабена от алкохола;
  • сибирски женшен – препоръчва се при програми за въздържание от алкохол;
  • шизандра (китайски лимонник).

Алкохолизмът може да доведе до дефицит на много хранителни вещества. Трябва задължително да се консултирате с лекар. Добре е да използвате следните хранителни добавки:

  • мултивитамини, съдържащи голям брой минерали;
  • витамин Е;
  • селен;
  • хром.

Чернодробните болести пречат на усвояването на мазнини. Затова е препоръчително намаляването на мазнините в храната и увеличаване на сложните въглехидрати (от плодове и зеленчуци).

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...