Ечемик - Revita.bg

Ечемик

Ечемик Ечемикът се счита за първата зърнена култура, отглеждана  от човека. Той е едногодишно растение.  Може да вирее  в разнообразни климатични условия. Ечемичените кълнове имат по-голяма хранителна стойност, когато се събират рано.

Неговата употреба с лечебни и хранителни цели датира от 7000 г. пр. Хр. Народите в древна Азия и Близкия Изток редовно включвали пшеница и ечемик в храненето си. Исторически това растение е било използвано за лечение на кожни проблеми, черен дроб, кръвоносна система, и стомашно-чревни разстройства. Гладиаторите консумирали ечемик за сила и издръжливост. Римският учен Плиний  използвал ечемика като част от ритуално приготвян лек за циреи.

През 1940 г. е обяснено как витамините, минералите и протеините в житните треви са от съществено значение за животните и хората. Сокът от ечемичени кълнове съдържа бета каротин, витамини В1, В2, В6, В12, пантотенова киселина, както и фолиева киселина. Богат е и на калий, калций, желязо, фосфор и магнезий. Други полезни съставки са: хлорофил, аминокиселини, протеини, фибри и ензими.

Ечемикът действа активно срещу свободните радикали в организма. Екстрактът от ечемичени кълнове предпазва клетките в човешките тъкани от карцерогени.

Механизмът на действие е неизвестен, но може да бъде обвързан с антиоксидантното действие на растението или съдържанието на хлорофил в него. Хлорофилът  има свойствата да подпомага развитието на тъканите и да стимулира червените кръвни телца в пренасянето на кислород. Освен това действа антибактериално и  изследвания сочат, че потиска разтежа на раковите клетки в лабораторни условия.

Приемът на ечемик води до понижаване на нивата на холестерол в организма, елиминира токсините и повишава жизнената енергия и имунитета.

Действа благотворно при различни състояния, включително артрит, астма, кожни проблеми, затлъстяване, анемия, запек, импотентност, хипертония, диабет, сърдечни заболявания и проблеми с бъбреците. Предпазва от рак на дебелото черво.

Ревита Ви препоръчва:

Ечемик (кълнове), 500 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...