Витамин B2 (Рибофлавин)


Витамин В2, известен и като рибофлавин, е от групата на В-витамините, които са особено важни за правилното функциониране на организма ни. Понеже е водно разтворим (излишните количества от тялото се изхвърлят с водата), трябва да си го набавяме ежедневно.

Този витамин е много чувствителен към видима и ултравиолетова светлина. Така излагането на слънце или изсушаването на открито на храните унищожава по-голямата част от тяхното съдържание на рибофлавин. Обикновеното готвене не засяга витамин В2, но готвене в големи количества вода причинява загубата на част от съдържанието му.

Витамин В2 участва в производството на червените кръвни телца и по този начин съдейства за движението на кислородните молекули в кръвта, засилва функциите на имунната система и помага на организма в борбата с различни болести и вируси. Заедно с други вещества подпомага усвояването на белтъчините и на енергията, отделяна при разграждането на въглехидратите. Улеснява и работата на отделителната система, с което е от полза за дебелото черво. Витамин В2 има значение и за растежа и развитието на организма, както и за възпроизводствените му функции. Не на последно място поддържа кожата и косата здрава, а ноктите – твърди.

Дефицитът на витамин В2 може да възникне при поддържане на нерационални диети, които изключват както протеините от животински произход, така и пресните зеленчуци. Недостигът на витамин B2 може да бъде много лесно разпознат. Симптоми на липсата на рибофлавин са умората без видима причина, болките и кръвоизливите в очите. Кожата губи мекотата си и става суха на допир. Арибофлавинозата може да доведе и до преждевременна поява на признаци на стареене. По-серозни признаци за недостатъчен прием на витамин В2 са неправилното функциониране на надбъбречните жлези, както и развитието на заболявания като анемия, вагинален сърбеж и катаракта.

Ползите от витамин B2 са много. Рибофлавинът намалява главоболието и увеличава нивото на усвояемост на желязото в организма като с това си свойство е много полезен при хора, страдащи от желязонедоимъчна анемия. Той функционира като част от група ензими, които участват в метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините. Витамин В2 спомага храносмилането и подобрява функционирането на нервната система. Този витамин е особено полезен и за противодействие на тенденцията към глаукома.

Витамин B2, макар и широко разпространен в зеленчуците и животинските храни, е наличен само в малки количества в повечето от тях. Храните, богати на рибофлавин, са зелените зеленчуци, като ряпа, цвекло, листа от репички, дива роза и листа от моркови; плодове като папая, стафиди, кайсии, ябълки и тропически плодове; храни от животински произход като овчи черен дроб и яйца. Други добре известни източници на този витамин са бадемите, орехите, фъстъците и горчицата. Най-добрите източници на витамин В2 обаче са бирата, бирената мая, черният дроб, млякото и млечните продукти.

Витамин B2 (Рибофлавин), 9.5 out of 10 based on 2 ratings

Коментари

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>