Риган - Revita.bg

Риган

РиганРиганът се характеризира със силно антиоксидантно действие, благодарение на високото си съдържание на фенолни киселини и флавоноиди. Освен това се отличава с антимикробна активност срещу патогените, пренасяни с храната.

Антиоксидантните свойства на ригана помагат в борбата със свободните радикали в организма, които предизвикват клетъчни повреди и стареене. Тъй като свободните радикали се свързват с много дегеративни заболявания като остеоартрит, атеросклероза и сърдечно-съдови проблеми, риганът се явява перфектен естествен щит срещу изброените болести.

Листата и цвета на тази билка действат силно антисептично, спазмолитично, отхрачващо, освобождават излишните газове и тонизират. Екстрактът от риган се използва в медицината за лечение на настинки, грип, лека треска, гъбични инфекции, нарушено храносмилане, стомашни разстройства, борба с чревни паразити и болезнена менструация.

Неговите антибактериални свойства са доказани от последните проучвания за лечение на инфекции на репродуктивните пътища. Това прави ригана идеален  за използване от жени, които току-що са родили.

Изсушените стъбла от риган са добър заместител на чая. Употребяват се при кашлица и лекуване на белодробни заболявания. Риганът съдържа етерично масло, витамини А и С, танини, минерални соли.

Това лечебно растение има силно успокояващо действие и когато се приема в препоръчителни количества, гарантира спокоен сън. При локално приложение риганът е един от най-силните антисептици, заради високото съдържание на тимол.

Още Хипократ го е използвал като антисептик, както и лек за стомашни и респираторни заболявания като астма и хронична кашлица. В Крит той още се приема за успокоение на болки в гърлото.

Тази билка се използва и в  борбата с ревматизма. Листата от риган облекчават болезнени отоци, циреи и навяхвания, когато се прилагат локално.

Наскоро бе установено, че риганът действа изключително ефективно срещу метицилинрезистентните златисти стафилококи, показвайки по-голяма ефективност от 18 други лекарства, които се използват със същата цел.

Установено е , че маслото от риган помага при ушни инфекции.

Ревита Ви препоръчва:

Риган масло, 75 mg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...