Къпина - Revita.bg

Къпина

 

 

КъпинаКогато света откри невероятните антиоксидантни свойства на плодовете, една от челните позиции в това отношение беше заета от къпината. Този малък плод има уникална структура, която всъщност кореспондира с хранителните му качества. Тя осигурява по-голямо количество семена и пектин, превръщайки плода в едно от най-богатите на фибри растения, които познаваме.

Къпините са лесна и здравословна добавка към хранителния режим на всеки. Този плод съдържа високи нива на витимани, антиоксиданти и минерали. Добър източник е на витамин А, калий и калций.

Можи би най-големият плюс за човешкото здраве от консумацията на къпини е значителното количество фенолни киселини в тях., които представляват антиоксиданти съединения, известни с качеството си на силни антикарцерогенни агенти, както и с много други полезни за здравето качества.

Фенолите в къпините включват антоцианини, елагова киселина, рутин (витамин P), канелена киселина, както и солидни количества от антиоксидантните витамини A и C.

Хранителните къпини са прекрасно допълнение към различни вкусни кулинарни изделия, а също така са и изключително подходящи за директна консумация в чист вид. Не е необходимо да са пресни, за да са насителни с полезни вещества.

В Европа  къпината е позната от хилядолетия. Нейният сок бил използван за третиране на инфекции на устата и очите до 16 век. Чаят от листата на боровинката се счита за лек срещу гадене и повръшане. Корените на този плод са били използвани в случаи на дизентерия.

Къпината съдържа сравнително големи количества елагова киселина, танини и цианидинови гликозиди. Това са феноли с антиоксидантни свойства, които, според проучвания, са доста полезни за здравето в редица отношения.

Нека разгледаме основните здравословни преимущества на къпините:

 • Богати на антиоксиданти, те помагат на тялото да се пребори със свободните радикали и така да избегне различни видове рак, особено този на гърдата и шийката на матката.
 • Осигурява защита срещу хронични заболявания.
 • Високото съдържание на танини и произлизащите оттам антисептични и стягащи свойства, прави къпините подходящи за стягане на тъканите.
 • Приемът на къпини се счита за подходящ при хора, страдащи от диария и възпаление на червата.
 • Леки инфекции като раздразнение на гърлото, могат да се лекуват с помощта на къпините.
 • Облекчават хемороиди.
 • Имат антибактериални свойства и се счита, че пречистват кръвта.
 • Редовната консумация на къпини забавя стареенето.
 • Къпините съдържат салицилат – аналгетик, който успокоява болката и може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.
 • Редовната консумация на къпини може да помогне за укрепване на кръвоносните съдове в тялото.
 • Те са прекрасен източник на елагова киселина, която има антивирусни свойства.
 • Високото съдържание на фибри в къпината помага за поддържането на здравето на храносмилателната система, контролира на кръвната захар, помага при свалянето на излишните килограми и понижаването на нивата на холестерола.

Ревита Ви препоръчва:

Алайв мултивитамин, 1g

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...