Свойствата на млякото - Revita.bg

Свойствата на млякото

Свойствата на млякото

Млякото е сред най-ценните хранителни продукти. То съдържа практически всички вещества, необходими за нормалното функциониране на организма – пълноценни белтъчини, липиди, въглехидрати, витамини и неорганични соли.

Млякото е богат източник на калций и витамин D – необходими за изграждането и здравината на скелета; фосфор и витамин A – подпомагащи умствената дейност и зрението; магнезий, калий, натрий и витамини от група B – незаменими за функционирането на сърдечно-съдовата и нервната система; витамини C и E – поддържащи хормоналната и имунната система и репродуктивната функция на организма.

Изначалното предназначение на млякото се състои в осигуряване на растежа и развитието на новородения организъм, неприспособен да възприема други хранителни продукти. Естествено е, че то съдържа всичко! Но освен, че изпълнява питателна функция, млякото притежава способността да обезврежда произведените в процеса на обмяна на веществата или попадналите отвън токсични вещества в организма.

Какви видове мляко могат да се консумират?

Прясно издоено мляко – този вид мляко е особено полезно, но във века на урбанизацията, далеч не всеки има възможност да го опита. Освен питателни вещества, прясно издоеното мляко съдържа имунни тела, способни да унищожават различни видове бактерии. Все пак необработеното мляко не е подходящо за всички. При някои хора то може да предизвика разстройство и подуване на корема (метеоризъм).

Прясно (сурово) мляко – притежава практически всички свойства на прясно издоеното, но без имунните тела, първоначалният вкус и приятната топлота.

Преварено мляко – форма по-лесна за усвояване от човешкия организъм от първите две.  От една страна варенето обезврежда болестотворните микроорганизми в млякото, а от друга унищожава млечнокиселите бактерии. Ползата от този вид мляко за организма е по-малка, но срокът за съхранение е значително по-голям.

Пастьоризирано мляко – при пастьоризация се запазват повечето полезни свойства на млякото и то е годно за консумация без варене. Пастьоризацията унищожава микроорганизмите в млякото, но е възможно да останат някои устойчиви на топлина спори на бактерии.

Млякото се използва за приготвяне на редица продукти, сред които сирене, кашкавал, сметана, масло, кондензирано мляко, йогурт и извара. Специално внимание заслужават киселомлечните продукти, които са подходящи за всички възрастови групи.

Млечните и млечно-растителните диети са препоръчителни при някои заболявания: сърдечносъдови, на кръвта и щитовидната жлеза, при дефицит на калций в организма, при заболявания на стомашно-чревния тракт, белите дробове и бронхите, а също така при някои видове алергии.

Освен, че е полезно за здравето, млякото е отлично средство за запазване на младостта и красотата. Любителите на мляко се радват на гладка и стегната кожа, стройна фигура и красиви зъби. Нервната им система е уравновесена, а сънят им по-качествен.

Освен това млечните и киселомлечните диети предпазват от образуване на бръчки и увисване на кожата при загуба на тегло. Тези негативни процеси се възпрепятстват от съдържащите се в млякото мед и калций.

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Ашваганда
Ашваганда – древна билка с фантастично релаксиращо действие!
    Ашваганда е древно аюрведично средство, което се използва от хилядолетия като тонизиращо и подмладяващо средство. Най-новите изследвания потвърждават изключителните й ефекти при...
киселини
Ето как да се отървете от стомашните киселини – бързо и без опасност от странични ефекти!
    Повече от една трета от населението на света страда от често повтарящи се, мъчителни стомашно-чревни разстройства или заболявания. Те включват хемороиди, синдром...
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...