ЕзофаритЕзофагитът представлява възпаление на лигавицата на хранопровода – тръбата, през която преминава храната от гърлото до стомаха. Ако не се лекува, това състояние може да доведе до проблеми с преглъщането и язви на хранопровода. В редки случай е възможно да се развие състояние познато като „хранопровод на Барет”, което е рисков фактор за появата на рак на хранопровода.

Причина за езофагита е инфектиране или възпаление на хранопровода. Инфекцията може да бъде причинена от бактерии, вируси, гъбички или заболявания, които отслабват имунната система. Много често причинител на заболяването е кандидозната инфекция, особено при хора с отслабена имунна система (при диабет и СПИН например). Друг често срещан причинител е херпесът.

Възпалението на хранопровода може да бъде резултат от различни фактори:

 • наличие на гастроезофагиален рефлукс
 • повръщане
 • хирургическа интервенция
 • прием на лекарства – особено аспирин или други противовъзпалителни лекарства
 • поглъщане на токсични вещества
 • хернии
 • лъчева терапия при ракови заболявания

Симптомите на езофагита са свързани със затруднено или болезнено преглъщане, киселини, рани в устата, усещането за нещо заседнало в гърлото, гадене, повръщане. Ако усещате някои от тези симптоми е добре да се свържете с лекар. Диагностицирането на заболяването е свързано с  подробен преглед, ендоскопия (дълга тръба, с помощта на която се оглежда хранопровода), биопсия.

Лечението на заболяването зависи от първопричината за появата му. Инфекциите се лекуват с приема на антибиотици, антигъбични или антивирусни средства. Понякога се налага приема на кортикостероиди за намаляване на възпалението. При силни болки при преглъщане се налага интравенозно хранене, за да се избегне дехидратацията и недохранването.

Със сигурност може да си помогнете при езофагит, ако спазвате следните препоръки:

 • избягвайте пикантната храна;
 • избягвайте твърда храна – ядки, крекери, сурови зеленчуци;
 • избягвайте киселинообразуващи храни като домати, портокали, грейпфрути и техните соковe
 • приемайте храната на малки хапки и я дъвчете добре;
 • пийте течностите със сламка, за да улесните преглъщането;
 • избягвайте алкохола и цигарите.

Тази публикация има 2 коментари

 1. imax problemi s stomaxa i mi otkrixa ezofagi baret izpisaxa mi xap4eta iskam da znam pove4e za dietite koito triabva da spazvam zada niama po golemi posledstvia blagodaria

  1. Здравейте,

   Както знаете, Баретовия езофагит е преканцероза и за да намалите риска ще трябва изцяло да промените начина си на живот, като започнете да се храните здравословно /изписано е много в интернет, но основното за вас е: често по-малко, за да не се образуват много киселини, които да дразнят хранопровода. Със същата цел храната да е лесно смилаема, без консерванти, доколкото е възможно, да се сдъвква добре, да е богата на растителни фибри. От съществено значение е подходящата кулинарна обработка на храните. Препоръчват се варените, печените и задушените храни, като се избягват пържените и панираните храни. Препоръчителни храни са: мляко и млечни продукти, месни продукти и яйца, нетлъсти меса, прясна риба, рохки сварени яйца. Зеленчуци – картофи/ варени и пюре/, настъргани моркови, пресни зрели домати, тиквички, пасирани зеленчукови супи. Мазнини – растителни масла (зехтин, олио). Напитки – алкални минерални води, какао с мляко, отвара от шипки. Трябва да се избягват храни и напитки, които водят до появата на парене и киселини: люти, подправени храни, пържени и мазни храни, лук, чесън, чушки, оцет, газирани напитки, алкохол, кафе. Трябва да се избягват солени меса и рибни консерви, пастърма, тлъсти меса. Препоръчва се да се повдигне главата с възглавница или да се повдигне леглото откъм главата докато лежите. След хранене изчаквайте 2-3 часа преди да си легнете. Необходимо е и да правите общоукрепваща гимнастика за подобряване на имунитета и метаболизма. Упражнения за релаксация, рейки, йога и др. ще ви помогнат да решите емоционалния проблем на заболяването.

   Д-р Аелита Петрова

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом

   Рейки мастер

   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Close Menu
×

Cart