Гардиаза - Revita.bg

Гардиаза

ГардиазаГардиазата е инфекция на тънките черва, която е причинена от паразита Giardia intestinalis. Това е най-честият причинител на паразитни болести на храносмилателния тракт, като около 20% от хората в света страдат хронично от това заболяване.

Паразитът съществува в 2 форми – активна и пасивна. Активният паразит се залепя за лигавицата на тънкото черво, понеже не може да живее дълго извън човешкото тяло. Пасивната форма на паразита обаче може да издържи дълго време извън човешкия организъм. По този начин се предава и самата заразата – чрез отделените с изпражненията неактивни паразити. Тези паразити имат способността да оцеляват и във вода – в езера, вани, плувни басейни. Достатъчно е да се погълнат десетина неактивни паразита, за да настъпи заболяването.

Гардиазата е един от причинителите на диария по време на пътуване, която засяга често и децата в детските градини. Всички, които пият вода от съмнителни водоизточници, също са изложени на риск от заразяване.

Най-честите симптоми на болестта са свързани с диария, болки в корема, гадене, повръщане, физическо неразположение, умора. Високата температура не е типична за това заболяване. Симптомите се появяват не по-рано от седмия ден след заразяването, но това може да стане и 3-4 седмици след това. Обикновено болестта преминава за 2-4 седмици. Ако не бъде лекувана, тя може да продължи няколко месеца и дори години.

Диагностицирането е свързано с изследване на изпражненията за наличие на Giardia intestinalis. Най-често лечението е свързано с приема на лекарства в продължение на 5-10 дни. Превенцията на гардиазата е свързана с пиенето на вода от сигурни водоизточници с пречиствателна станция (ако имате съмнения за чистотата на водата, по-добре я преварете), мийте редовно ръцете си преди хранене, след смяна на памперси и след като сте играли с домашни животни.

Ревита Ви препоръчва:

Полски хвощ (трева), 440 mg

Лайка (цвят), 350 mg

Малина (лист), 480 mg

Бяла ружа (корен), 455 mg

Гардиаза, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...