Подагра

ПодаграПодаграта се появява в резултат от натрупване на пикочна киселина в тялото. Това води до образуване на малки уратни кристали, които се депозират в различни органи и тъкани. Най-често кристалите се натрупват в ставите и водят до образуване на артрит. Този вид артрит е изключително болезнен и е свързан със зачервяване и подуване. Трябва да се лекува, защото хроничната проява на подаграта може да доведе до разрушаване на ставите, понижено функциониране на бъбреците и поява на камъни в тях.

Пикочната киселина е продукт от разграждането на пурините, които се съдържат в много храни. При мъжете подаграта се среща девет пъти по-често, отколкото при жените. Рисковите фактори за развитие на подагра са свързани с наследствеността, наднормено тегло, прекомерна употреба на алкохол, високо кръвно налягане, проблеми с функционирането на бъбреците и др. Доказано е, че някои лекарства също могат да доведат до повишени нива на пикочната киселина в кръвта и до подагра, а оттам и до различни болести – левкемия, лимфоми, смущения в нивата на хемоглобина и др. При пациенти с повишен риск от развитие на болестта трябва да се избягва прекаляването с алкохолни напитки, дехидратацията и нараняванията на ставите.

Обикновено първият симптом, който се проявява при подагра, е артрит на ставата в основата на големия пръст на крака. Други засегнати стави са тези на коленете, глезените, китките, пръстите на ръцете и лактите. Острият пристъп на подагра е свързан със зачервяване, подуване и болки в ставите. Тези симптоми преминават за няколко часа до няколко дни. За разлика от другите артритни заболявания, подаграта обикновено засяга само една от изброените стави.

Най-достоверното изследване за доказване на подагра е артроцентезата. Това е манипулация, която се извършва под местна упойка. При нея се взема течност от ставата  и се изследва за наличие на пикочна киселина.

Лечението на подаграта е свързано със спиране на възпалителния процес и предотвратяване образуването на уратни кристали в бъдеще. Препоръчва се приемът на противовъзпалителни лекарства, увеличаване приема на течности, намаляване на теглото и спиране приема на алкохол.

Много важни са и промени в начина на хранене. Трябва да се намали до минимум приема на храни, които съдържат  пурини. Такива са морските храни, вътрешностите (черен дроб, бъбреци, мозък) и месото като цяло. Фруктозата от царевичния сироп, която се съдържа в газираните напитки, също увеличава риска от подагра.

Ревита Ви препоръчва:

Череша (екстракт от плод), 500 mg, срещу подагра

Целина 75 mg, при хипертония, подагра, и ревматизъм

Подагра, 6.0 out of 10 based on 3 ratings

Коментари

  1. Здравейте,
   Както знаете, при подагра лечебното хранене е особено важно.
   Животинските храни са богати на белтъчини, а пикочната киселина, която образува кристали в ставите на болните от подагра и причинява мъчителни болки, е техен метаболит. Ето защо – никакви животински храни по време на пристъп, а също бобови, спанак, цветно зеле, какао, шоколад, силно кафе и чай. Течности не по-малко от 2,5 литра, ако сърцето и бъбреците го позволяват. Храните да са варени, на пара и печени. Хранете се бавно, на малки порции по 4 пъти дневно, а течностите между храненията. http://www.blitz.bg/article/5134

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център

 1. Подаграта е много коварна болест. От нея страдат предимно мъже над средна възраст. В последно време има тенденция за нарастване броя на страдащите жени и по-млади хора.
  Повечето от тях не подозират, че имат този проблем. Научават за него едва, когато започнат оплакванията. Най-често, това са силни болки в палеца на крака. Те могат да се появят на всевъзможни места, в лакътя, китката, глезена и дори в плешката.
  Когато научат горчивата истина, единствената им утеха е, че имат царска болест. Тогава започва голямото четене, а то води до още по-голямото объркване. Излиза, че всичко, освен дестилираната вода, е вредно за консумация.
  Причините за появата на подагра могат да бъдат различни. Би могло да се дължи на наследствена обремененост, на неправилно хранене, на проблем в обмяната на веществата или в работата на бъбреците.
  Лекар специалист трябва да назначи нужните изследвания и да определи причината, за конкретения случай.
  Като цяло, подаграта е повишена пикочна киселина в кръвта.
  Това е продукт при обмяната на белтъчините. Особено вредни за хора с този проблем са храните, богати на пурини. Най-голяма концентрация от тях има в ядрата на младите клетки.
  Съдържат се в изобилие в карантията, в червените меса, спанак, боб, леща, гъби и т.н. Списъкът е дълъг.
  Подаграта е много индивидуална болест. Всеки пациент има различна чувствителност. От там е дошъл и раздутия списък от забранените храни и впечатлението, че едва ли не, всяка храна е вредна. Списъкът е доста объркващ и дори противоречащ. Истината е, че всеки трябва да намери своята персонална диета, да избере режим на хранене, без излишни лишения.

  Поддържането на пикочната киселина в норма предотвратява възможността от трайни увреждания на организма. Не е нужно да чакаме болезнена криза, която да ни предупреди, че сме в риск. Това не е надеждна аларма за опастност. Възможно да имаме високи стойности с години без да получаваме криза. През това време тихо и неусетно здравето ни се уврежда.

  В природата, човешкият организъм свежда цялата храна, която възприема до три основни дяла: въглехидрати, мазнини и белтъчини.

  Хората, които имат проблеми с обмяната на веществата, трябва да контролират тревожните параметри и да ги държат в норма,
  за да живеят по-дълго, пълноценно и щастливо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
диета
Ето кои полезни въглехидрати да включвате по-често в диетата си!
    Въглехидратите са в основата на доброто хранене. Повечето хора вероятно асоциират въглехидратите с нещо вредно, което кара тялото да се разболява и...
Когнитивни функции
Когнитивното здраве: новото предизвикателство пред съвременния човек
    Поддържането на добро когнитивно здраве се влияе от много условия. Сред тях са правилното хранене, движението, поддържането на мозъка във форма посредством...
Младост
Екстракт от нар за младост и крепко здраве!
    Нарът е изключително богат на ценни хранителни вещества. Този уникален плод притежава мощни антиоксидантни, противотуморни и антивирусни свойства, богат е на витамини...