Вреден или полезен е холестеролът? - Revita.bg

Вреден или полезен е холестеролът?

Вреден или полезен е холестеролът?Холестеролът, който циркулира в кръвоносните ни съдове, не е онова страшно органично съединение, причина за инфаркт или инсулт. Всъщност, за да функционира нормално човешкият организъм се нуждае изключително много от  това вещество. То е много важен компонент от мембраните, която формира стените на клетките.  Благодарение на него се създават естествените стероидни хормони и витамин Д, който пък е отговорен за калциевия метаболизъм в тялото.

Около 80% от холестерола в тялото се произвежда от черния дроб, след което се пренася чрез кръвния поток до останалите тъкани. Високите нива на холестерола са причина за образуването на мастни отлагания, наречени плака. Желателно е горната граница на общия холестерол да не надвишава 4mmol/l. Обикновено липсват признаци и симптоми, подсказващи наличие на висок холестерол в кръвта, но това може да се открие лесно с кръвен тест.

Повишеният холестерол увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Ако са налице и допълнителни фактори като високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване, този риск нараства неколкократно. Човек с общ холестерол 6 mmol/l и е здрав, няма сърдечно болни в семейството си, няма излишни килограми, диабет и не е пушач не се нуждае от медикаменти за понижаване  на холестерола. Ако обаче  човек със същата стойност на холестерола е пушач и има високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване, той трябва да редуцира нивото на холестерола си, за да се предпази от сърдечно-съдови проблеми.

Не по-малко важно обстоятелство за превенцията на атеросклерозата, инфаркта, инсулта и стенокардията е съотношението HDL (липопротеини с висока плътност) / LDL (липопротеини с ниска плътност), наречени „добър холестерол” и  „лош холестерол”. И двата са еднакво важни за нашето тяло. „Добрият холестерол” – HDL е необходим за продукцията на различни хормони и жлъчни соли. Той подпомага пренасянето на жизненоважните мастноразтворими витамини A, D, E, K посредством кръвния ток. Точно той обаче, циркулирайки в кръвта, може постепенно да се натрупа по вътрешните стени на артериите,  снабдяващи с кръв сърцето и мозъка. Заедно с други вещества се формира плътна плака, която стеснява артериите, намалява тяхната еластичност и ограничава или напълно блокира кръвотока към сърцето и мозъка. Ето защо е наричан още тихият убиец. Основната функция на HDL холестерола е да „обира” излишния „лош холестерол” и да го връща в черния дроб, за да бъде разграден и изхвърлен вън от тялото. По този начин той предпазва артериите от отлагането на мастни депозити в тях. С увеличаването на неговото съдържание в кръвта рискът от сърдечно заболяване намалява.

Всеки човек трябва да си направи кръвен тест за холестерол поне веднъж в младежка възраст, особено ако в семейството ви има хора с висок холестерол.  Нивата на холестерола не се променят бързо и ако кръвният тест покаже, че нивата на холестерол са в норма, не се налага повторно тестуване в продължение на дълъг период от  време. Ако обаче е повишен, трябва да се проверява редовно и  да се проследява ефекта от предписаното лечение.

Какво трябва да правите, за да поддържате здравословното ниво на LDL холестерола?

●  Контролирайте внимателно каква храна приемате. Избягвайте тлъсти меса, животински вътрешности, яйчен жълтък и мазни млечни продукти. Консумирайте риби, съдържащи Омега-3 мастни киселини.

●  Като алтернатива на пърженето въведете нови техники за обработка на храната.

●  Намалете консумацията на месни продукти в полза на зеленчуците.

●  Приемайте храна с високо съдържание на разтворими фибри.

●  Ограничете до минимум консумацията на чипс, бисквити, донати, кифли, кроасани и торти.

●  Следете теглото си и своевременно се освобождавайте от излишните килограми.

Какво трябва да правите, за да повишите нивото на добрия холестерол?

●  Отделяйте повече време за движение и физически упражнения.

●  Използвайте растителни масла, богати на мононенаситени мазнини като рапично олио и зехтин.

●  Заместете животинските източници на протеини с хранителни продукти от соя.

●  Консумирайте само крехки меса.

 

Вреден или полезен е холестеролът?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Коментари

  1. Мисля, че сте допуснали грешка в 4-тия абзац, където сте описали като добър холестерол LDL-a. Ето цитата:
    „„Добрият холестерол” – LDL е необходим за продукцията на различни хормони и жлъчни соли.“

    Надявам се да съм помогнал, иначе чудесна и полезна статия, каквито е добре да съществуват в контекста на факта, че все по-често се сблъскваме с подобни проблеми в контекста на нашия начин на живот и наднорменото тегло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...