Тромбофлебит - Revita.bg

Тромбофлебит

ТромбофлебитФлебитът представлява възпаление на вените, докато тромбофлебитът е свързан с кръвен съсирек, който причинява това възпаление. Тромбофлебитът може да бъде повърхностен (в кожата) или дълбок (в подкожните тъкани).

В повечето случаи повърхностният тромбофлебит на крайниците е с благоприятен изход за разлика от дълбокия, който може да доведе до предвижване на съсирека до белите дробове и до белодробна емболия.

Съществуват множество причини за появата на флебит:

·        локална травма на вената;

·        продължително стоене на едно място при дълго шофиране или пътуване със самолет;

·        вкарване на интравенозни катетри в болницата;

·        следоперативен период, особено след ортопедични процедури;

·        продължително обездвижване при лежащо болни хора;

·        варикозни (разширени) вени;

·        проблеми с кръвосъсирването;

·        пациенти с изгаряния.

Рисковите фактори за развитие на флебит са свързани най-вече с появата на травми, продължително обездвижване, хормонална терапия, противозачатъчни хапчета, бременност, тютюнопушене, наднормено тегло.

При леките форми на флебита е възможно да липсват симптоми. Често се наблюдават болка, зачервяване, подуване на вената. Повърхностният и дълбокият флебит може да са придружени от слабо повишена температура. Високата температура и отделянето на гной от мястото на тромбофлебита са признак за инфекция на съответното място. Осезаемите уплътнения по продължение на вената може да бъдат признак за повърхностен съсирек. Дълбоката венозна тромбоза може да бъде свързана със зачервяване, болки и отичане на засегнатия крайник. Ако е засегнат крак, това може да доведе до трудности при вървенето.

Диагностицирането се извършва чрез подробен преглед от специалист. Много полезно в този случай е ултразвуковото изследване. Лечението на тромбофлебита зависи от мястото, степента на сериозност, симптомите и стоящото в основата му заболяване. Повърхностният флебит може да се лекува чрез поставяне на топли компреси, вдигане на крайника на високо, ходене пеша, прием на противовъзпалителни лекарства. Ако флебитът е инфектиран, се налага приема на антибиотици. При тежки случаи на възпаление на тромбофлебита се налага хирургическа намеса. Възстановяването от повърхностен флебит може да продължи около седмица. Тромбофлебитът е по-упорит и за лечението му са необходими седмици и дори месеци.

При пациенти, при които наскоро е претърпяна ортопедична хирургическа намеса или са лежащо болни може да се дават малки дози вещества, разреждащи кръвта като хепарин и еноксапарин.

Ревита Ви препоръчва:

Готу кола (билка), 475 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...