Холестерол - Revita.bg

Холестерол

Холестеролът е мазна тъкан, която се произвежда в черния дроб. Холестерол има и в  животински храни – млечни продукти, яйца, месо. Тялото има нужда от холестерол, за да функционира правилно. Но тялото има нужда от малко количество холестерол. Когато в тялото има твърде много холестерол, тогава започват и проблемите.

Какви може да са видовете холестерол?

LDL – лош холестерол (липопротеин с ниска плътност), може да причини образуване на натръпвания по стените на артериите, което води до стесняване на артериите. Колкото повече лош холестерол имате в кръвта, толкова е по-висок риска за болести на сърцето.

HDL – добър холестерол, който се грижи да прочиства тялото от лошия холестерол. Колкото по-високи нива на добрия холестерол имате, толкова по-добре.

Високият холестерол може да доведе до формирането на натрупвания по стените на артериите, като така се намалява притока на кръв до сърцето. С течение на времето тези наслоявания могат да причинят втърдяване на артериите, което може до доведе до сърдечни заболявания.

Основните причини за лошия холестерол са лошото хранене и обездвижване. Затова ако не искате да имате проблем с холестерола внимавайте с какво се храните и се движете повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...