Хром


Хромът (Cr) е микроминерал, който е от голямо значение за нормалната обмяна на глюкозата, инсулина и мастните киселини, както и за растежа на мускулите. Заедно с витамин В3 и триаминокиселините той участва във взаимодействието между хормона инсулин и неговите рецептори в клетъчните стени. Той се свързва с инсулина, за да подпомогне транспортирането на кръвната захар до вътрешността на клетките, където тя може да бъде изгорена и превърната в енергия. Хромът регулира метаболизма на холестерола и поддържа нормалните му нива в кръвта.

Хора, които не получават достатъчно хром, могат да развият нетърпимост към глюкозата, при която нивото на кръвната захар на диабетиците не спада след прием на инсулин.

Именно хората, страдащи от диабет тип 2, са най-облагодетелствани от приема на допълнителни количества хром под формата на храни и хранителни добавки, като последните трябва да се взимат под строг лекарски надзор. Хромът играе роля и в профилактиката на редица други заболявания, сред които глаукома, високи нива на холестерол, високи нива на триглицеридите, хипогликемия, затлъстяване и псориазис.

Храните, които са добри естествени източници на хром, са птиче месо, черен дроб, стриди, сушени гъби, бобови култури, лук, зърнени култури. Бирата и виното, могат да акумулират хром по време на ферментация и се считат за хранителни източници на минерала.

Хром, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>