Профилактика и лечение на черния дроб

Профилактика и лечение на черен дробЧерният дроб е най-големият вътрешен орган, заемащ значителна част от коремната област и тежи около 1200 – 1500гр. при възрастен човек. Милиардите клетки в него постоянно изпълняват функции, които поддържат чистотата и хармонията в организма. Това е нашият филтър, който не допуска токсини и опасни вещества в кръвоносната система и приема целия поток вещества от червата. Нито едно вещество не може да отиде в кръвоносната система без да е филтрирано от черния дроб.

Как черния дроб ни защитава от токсините?

Всеки ден черният дроб води борба с огромен брой отровни вещества – алкохол, лекарства, оцветители, консерванти, пестициди, вируси, тежки метали и др. За да ни защити от опасните вещества, толкова важният ни орган превръща лошите елементи в други вещества с други свойства. Само в рамките на едно денонощие кръвта ни се филтрира най-малко 400 пъти.

Как става пречистването на кръвта?

Преминавайки през мембраните, всички шлаки и токсини попадат в чернодробните клетки, които се наричат хепатоцити. Те са уникални химически лаборатории, в които за 1 минута се извършват 20 млн. химически реакции. Тези клетки са биологично активни и абсорбират шлаките и токсините в себе си. Те преработват вредните вещества в безвредни водоразтворими форми.

Съществуват множество заболявания, свързани с нарушената функция на черния дроб. От него зависи дейността на имунната система. Ето защо хора с проблеми с черния дроб често боледуват от простудни заболявания. Опитвайки се да се излекувате, вие пиете антибиотици, след което отново се разболявате, понеже антибиотиците увреждат функциите на черния дроб.

Красотата и външният вид също са свързани с работата на черния дроб. При хората с увреден черен дроб кожата изсъхва, ноктите се чупят, косата започва да пада. Такива хора напълняват лесно, а жените получават гинекологични проблеми. От добрата работа на черния дроб зависи ендокринната, нервната и сърдечно-съдовата системи. Повечето хора с увреден черен дроб попадат в рисковата група на диабетици от втори тип. В допълнение техният сън е нарушен и страдат от повишена раздразнителност и умора. Днес при 80% от хората на 35 години  половината от клетките на черния дроб са задръстени с вредни вещества. Точно тези клетки са предразположени към ракови деформации.

Как да разберем как е черният ни дроб?

 

Много от хората казват, че не усещат болка в черния дроб. Това е така, защото той наистина не боли. Причина за това е фактът, че в него няма нервни окончания. Може да почувствате само тежест и дискомфорт. Болките отдясно обикновенно са свързани с проблеми с жлъчката. Наша е отговорността да поддържаме неговото здраве, дори  и да не чувстваме, че има проблем. Препоръчително е периодично да правим кръвни изследвания, за да сме сигурни в неговото състояние. Днес медицината е изключително напреднала и съществуват много средства за пречистване, възстановяване и поддържане на здравето на черния дроб.

 

Профилактика и лечение на черния дроб, 7.8 out of 10 based on 4 ratings

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
диета
Ето кои полезни въглехидрати да включвате по-често в диетата си!
    Въглехидратите са в основата на доброто хранене. Повечето хора вероятно асоциират въглехидратите с нещо вредно, което кара тялото да се разболява и...
Когнитивни функции
Когнитивното здраве: новото предизвикателство пред съвременния човек
    Поддържането на добро когнитивно здраве се влияе от много условия. Сред тях са правилното хранене, движението, поддържането на мозъка във форма посредством...
Младост
Екстракт от нар за младост и крепко здраве!
    Нарът е изключително богат на ценни хранителни вещества. Този уникален плод притежава мощни антиоксидантни, противотуморни и антивирусни свойства, богат е на витамини...