Кориандър - Revita.bg

Кориандър

Кориандърът e едногодишно тревисто растение, което се използва широко като подправка в средиземноморската, индийската, латиноамериканската и източната кухня. Смята се, че кориандърът произхожда от областта на Средиземноморието и Югозападна Европа. Има доказателства за използването му от древните египтяни.

Цветовете са бели или розови. Най-често се използват пресните листа и сушените семена. Натрошените семена имат лимонов вкус. Обикновено се сушат, но могат да се ядат и зелени. Смлените семена от кориандър са важна съставка на кърито. Кориандърът е важна съставка и на някои колбаси в Германия, Холандия и Южна Африка.

В Аюрведа кориандърът се използва от хилядолетия поради противовъзпалителните си свойства. С лечебна цел се използват плодовете и полученото от тях етерично масло, което съдържа главно кориандрол. Освен етерично масло кориандърът съдържа тлъсто масло, белтъчини, алкалоиди, флавоноиди, кумарини.

Растението има противовъзпалително, обезболяващо, спазмолитично, газогонно, отхрачващо действие. То се прилага при следните болести и болестни състояния:

  • стимулира секрецията и моториката на храносмилателната система;
  • лениви черва;
  • липса на апетит;
  • запек;
  • бронхит и други белодробни възпалителни заболявания;
  • понижава нивото на холестерола;
  • подсилва имунната система;
  • антидот при натравяне с живак и алуминий.

Плодовете не са отровни, но пресният сок от растението потиска централната нервна система и може да предизвика смърт поради спиране на дишането.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...