Важният витамин А

 

Витамин А

 

Не един експерт по храненето е на мнение, че човек няма нужда да приема витамин А, тъй като организма сам го произвежда. Други смятат, че единственият начин да се достави витамин А е чрез рибеното масло. Къде е истината обаче?

В продължение на години учените не могат да измерят концентрацията на витамин А в кръвта на човека. Причината за това е фактът, че когато приемаме храни или хранителни добавки, съдържащи витамин А, нивата му в кръвта не се променят. Ето защо експертите по хранене не могат да определят от колко витамин А се нуждае човешкия организъм. Затова повечето от тях препоръчват да не приемаме изобщо от него, понеже приемът на бета-каротин е напълно достатъчен, за  да се задоволят нуждите на организма.

Най-новите изследвания в областта на храненето показват, че бета-каротинът, подобно на витамин А, не отива в кръвта, а прониква направо в мастните клетки. Колкото повече мастни клетки има в тялото, толкова по-голямо количество бета-каротин се поглъща от тях и съответно толкова по-малко достига до останалите тъкани. Противно на остарелите схващания, тялото ви може да произведе само 20% от необходимия на тъканите витамин А. Ако имате заболявания на бъбреците, белия или черния дроб, това количество е още по-малко.

В природата витамин А съществува в две основни форми. Първият е известен като каротин (про-витамин А) и може да се намери в оранжевите, червените и зелените зеленчуци и плодове. В тялото той се превръща във витамин А. Другата му форма се нарича ретинол и може да се открие в продукти от животински произход. Най-големи количества от него се намира в говеждия черен дроб. Морковите са изключително богат източник на каротин. Само един морков е достатъчен да набави необходимото за деня количество витамин А. Спанакът, червените чушки, кайсиите, тиквата и папаята също са богати на витамина. Съдържа се също в яйцата и млечните продукти.

Витамин А е изключително важен за зрението, за растежа на костите, за клетъчните процеси и за имунната система. Той предпазва от макулна дегенерация и неутрализира свободните радикали. Витамин А предпазва от различни замърсявания и от UV радиация. Ако имате недостиг на витамин А в организма си, нормално е да се появят проблеми с кожата, косата и ноктите. Той помага на тялото успешно да се справи с бактериите и вирусите.

Витамин А се произвежда и в червата. Поради постоянното движение в тях обаче съществува реален риск по-голямата част от него да се превърне в отпадъчен материал и да се загуби.

Витамин А е мастноразтворим витамин, който лесно се разрушава от светлината и кислорода. При готвене неговите качества обикновено не се губят, но трябва да се избягва ползването на медни съдове, които го разрушават.

За да действа достатъчно ефективно, витамин А трябва да се приема в комбинация с  витамините D, F, Е, С и тези от групата В, селен, калций, цинк и фосфор. Ако сте на диета с високо съдържание на протеини, пушач сте или приемате големи дози аспирин, нуждата от витамин А в организма ви нараства многократно.

Ревита Ви препоръчва:

Алайв мултивитамини, 1 g

Коса и кожа, 600 mg

Вижън, 448 mg

Копър (семена), 480 mg


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Артрит
Полезни съвети за здрави стави
    Можете ли да скачате от радост, да танцувате щуро или да се наведете да помиришете ухаеща роза? Вероятно да, но за някои...
памет и концентрация
Фосфатидилсерин – № 1 продукт за здравето на мозъка!
    Допълнителният прием на фосфатидилсерин дава мощен тласък на мозъка, повишава вниманието, паметта и концетрацията, и насърчава усещането за релакс и спокойствие, сочат...
Проблеми със сърцето
Рутин – най-доброто за сърцето и кръвоносните съдове!
    Чували ли сте за магичното действие на биофлавоноидите – растителни пигменти и антиоксиданти от групата на полифенолите? Те присъстват в багрите на...