Ензими и пробиотици – ключ към доброто храносмилане - Revita.bg

Ензими и пробиотици – ключ към доброто храносмилане

 

 

Д-р Гетано Морело е лекар натуропат, който работи в Западен Ванкувър, Канада. Завършил е бакалавърска степен в Университета на Британска Колумбия и степента доктор по натуропатична медицина в Университета за естествени здравни науки „Бастир” в Сиатъл, Вашингтон.

През последните петнайсет години д-р Морело обучава лекари, фармацевти и здравни експерти за научното приложение на природната медицина в областта на кардиологията, имунологията, гастроентереологията, борбата със стареенето и детоксикацията. Сътрудник е на авторитетната книга за алтернативна медицина „Учебник по природна медицина”. Той е и автор на книгата „Чудото на фибрите”. Лектор и постоянен сътрудник към много списания, журнали и публикации, д-р Морело е бил домакин и участник в множество телевизионни и радио дискусии за силата на природната медицина. За нас е чест, че д-р Морело отдели време, за да отговори на нашите въпроси.

 

Ензими и пробиотици - ключ към доброто храносмилане

Храносмилателната система представлява сложна мрежа от органи и жлези, които помагат за разграждането и абсорбирането на хранителните вещества. Храната, която консумираме, се преработва в храносмилателната система в шест етапа:

1. Психическа подготовка: подготвя стомаха за храната, която ще бъде консумирана.

2. Прием: самата консумация на храната (хранене).

3. Перисталтика: предвижването на храната през храносмилателния тракт.

4. Храносмилане: раздробяването на храната по механичен и химичен път.

5. Абсорбция: преминаването на раздробената храна от храносмилателния тракт към кръвоносната и лимфната системи за разпределение към клетките.

6. Дефекация: отделяне на несмилаемите вещества и отпадните продукти от тялото.

Самото храносмилане се разделя на две вида: механично и химично.

Механичното разграждане е свързано с физическите движения, които подпомагат химичното разграждане. След първоначалното раздробяване при дъвченето, храната се разбърква от мускулите на стомаха и тънките черва. В този етап се отделят и ензими и започва химично разграждане.

Химичното разграждане представлява серия от сложни химически реакции, които разграждат големите въглехидратни, липидни и протеинови молекули на малки молекули, които могат да преминат в кръвоносните съдове. Химичното храносмилане е свързано с дейността на няколко различни ензима като амилаза, протеаза и липаза.

За да се осъществи оптимално храносмилане, всички тези процеси трябва да протекат синхронизирано. Ако някоя част от тази сложна система е извън равновесие, се появяват физиологични проблеми, които по-късно могат да доведат до множество хронични заболявания.

В.: Какво е значението на ензимите за храносмилането?

Не може да съществува храносмилане и добра абсорбция без ензими. Ензимите са сложни протеини, произведени от живи клетки, които стартират химичната реакция в тялото. Ензимите се намират в храносмилателните сокове. Панкреасът секретира почти 1.5 литра панкреатичен сок дневно и именно в този сок се намират ензимите, които действат на храната, като я разграждат на по-прости компоненти, след което тялото използва за енергия.

В.: Какво се случва, ако храносмилателните ензими не работят нормално?

Недоброто храносмилане се счита за основен причинител на хранителни алергии. Когато не е напълно раздробена, храната може да предизвика алергична реакция в тялото, което причинява възпаление и повишена чувствителност на имунната система. Това може да доведе до хронични възпалителни процеси и автоимунни заболявания като ревматоиден артрит.

В.: Кои ензими участват в процеса на храносмилане?

Въпреки че много ензими участват в храносмилателния процес, трите основни са амилаза, протеаза и липаза. Други ензими като сукраза, лактаза и малтаза имат важна второстепенна функция при храносмилането.

Амилазата разгражда въглехидратите. Слюнката съдържа амилаза, която инициира разграждането на скорбялата от храните. Панкреатичните сокове също съдържат амилаза, която разгражда скорбялата на няколко дизахарида (по-малки молекули). Тези дизахариди, които включват лактоза, малтоза и сукроза, след това се разграждат на по-прости захари от съответните ензими лактаза, малтаза и сукраза. Тези прости захари се абсорбират от тънките черва и помагат за производството на енергия.

Протеазата разгражда протеина. Разграждането му започва в стомаха благодарение на протеазата пепсин. Киселата среда в стомаха активира този ензим. Пепсинът се деактивира в алкалната среда на червата. Някои протеази на растителна основа обаче остават активни и в по-алкални среди.

По-нататък протеините се разграждат от панкреатични ензими в алкалната среда на червата. В крайна сметка повечето протеини се разграждат до аминокиселини – градивните единици на живота.

Липазата разгражда мазнините. Разграждането на мазнините се ускорява във втората част на тънките черва под въздействието на панкреатичната липаза. Този ензим разгражда мазнините до мастни киселини. Липазните ензими, както и соковете на жлъчката, са отговорни за абсорбцията на мастноразтворимите витамини: A, D, E и K.

В.: Каква е разликата между растителни и животински ензими?

Животинските ензими, по-специално ензимите, извлечени от прасета, са много сходни с човешките храносмилателни ензими. По тази причина много експерти вярват, че животинските ензими имат добро приложение. По принцип животинските ензими са по-чувствителни към промени в pH. За да компенсират тази pH чувствителност, много от формулите с животински ензими, които се продават като диетични добавки, съдържат бикарбонати, които да защитят ензимите от стомашни киселини.

Растителните ензими се извличат от гъби или растения. Тези ензими могат да устоят на по-големи разлики в pH и изпълняват много повече функции в храносмилателния тракт на човека. Освен това растителните ензими се предпочитат от хора, които искат да избегнат продукти с животински произход.

В.: Какви други диетични добавки или ензими могат да помогнат на здравето на храносмилателната система?

Има много хранителни добавки, които ефективно подпомагат доброто здраве на храносмилателната система. Пробиотичните добавки например  носят безброй ползи за здравето.

В.: Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците са полезни, нетоксични живи бактерии, които живеят в организма и не причиняват болести (не са патогенни). Добре изследваните пробиотични бактерии са лактобацилите и бифидобактериите. Поради тяхната способност да разграждат лактоза, пробиотичните бактерии са познати още като млечно-кисели бактерии. И двете групи пробиотични бактерии са добре проучени и са включени в различни храни и диетични добавки.

В.: Защо пробиотичните бактерии са важни за здравето на храносмилателната система?

Колониите от пробиотични бактерии в червата се наричат „микрофлора”. За разлика от нормалната микрофлора, която е свързана с доброто здраве, промените в здравето на червата са свързани с отслабената имунна система. Дисбалансът на естествената микрофлора често се свързва с различни болестни състояния като гъбични инфекции и рак на дебелото черво.

Оралният прием на пробиотични бактерии помага за подсилване и променяне на състава и на метаболитната активност на микрофлората на дебелото черво. Тази микрофлора подпомага храносмилането чрез ферментация (понижаване на pH на червата, което ги прави по-киселинни и по-негостоприемни за нежелани видове); предпазва от бактериите, причиняващи заболявания и стимулира развитието на определени компоненти на имунната система. Млечно-киселите бактерии заемат централно място в чревната флора, което им позволява да й повлияят в положителна за здравето насока.

Също така е доказано, че пробиотичните бактерии имат антиракови свойства. Изследване показва, че при даване на ферментирало мляко с Лактобацилус ацидофилус на пациенти с рак на дебелото черво, се  увеличава броят на чревните лактобацили и се намаляват рисковите фактори, свързани с рака на дебелото черво.

Лактозата е важна захар, която се превръща в млечна киселина благодарение на млечните бактерии. Лактозната непоносимост идва като следствие от неспособността на организма да преработи лактозата, защото клетките в лигавицата не произвеждат лактаза (ензимът, необходим за преработка на лактозата). Това обикновено е резултат от наследствени фактори, заболявания на храносмилателната система, намалено количество на лактазата, свързано с напредване на възрастта. При хората с лактозна непоносимост неабсорбираната лактоза се натрупва в храносмилателния тракт, което изтегля водата и ускорява времето им на преминаване, което води до подуване, спазми, диария и неправилно усвояване на хранителните вещества. Млечните бактерии подпомагат разграждането на лактозата, най-вече чрез повишаване активността на лактазата (бета-галактозидаза).

В.: Колко често трябва да се приемат пробиотици, за да се постигне оптимално подсилване на храносмилателната система?

Въпреки че пробиотичните бактерии могат да оцелеят при преминаване през стомаха, те не образуват перманентни колонии в организма и трябва да се обновяват. Следователно трябва да се приема редовно, за да се запази полезното за здравето действие.

Всяка градивна частица, всяка костна клетка, дори блясъкът в косата е резултат от това, с което се храним. Какъв е смисълът от това да избирате висококачествена храна, ако хранителните й съставки не могат да бъдат напълно абсорбирани обаче?

Ензимите, които подсигуряват по-добро разграждане и абсорбция на храната, както и пробиотичните бактерии, които контролират чревната микрофлора, стоят в основата на вашето добро здравословното състояние. Приемайте широкоспектърен, растителен, чист ензимен продукт от качествен производител по време на хранене в продължение на една седмица. Ако търсите ензими, по-близки до тези в човешкия организъм, вземете панкреатични ензими, които разграждат храната десет пъти по-ефективно, отколкото е минимума определен във Фармакопеята на САЩ. Веднага ще усетите разликата.

Комбинирайте ензимите с качествен пробиотик, който съдържа лактобацили и бифидобактерии. Откъде да сте сигурни, че бактериите са все още живи? Погледнете бутилката. Ако няма дата на производство, оставете я. Ако е написано, че компанията гарантира, че има определен брой живи бактерии при производството, оставете я. Това означава, че компанията не е готова да потвърди, че бактериите са живи, когато продуктът стигне до вас. Ако продуктът трябва постоянно да се захранява в замразено състояние също не му се доверявайте.

Потърсете пробиотик, за който е гарантирано, че бактериите ще останат живи в посочения на етикета брой до датата, изписана на опаковката. Освен това бактериите трябва да са в защитена капсула, която да ги предпазва от стомашните киселини, за да достигнат до вашите черва живи и готови да си свършат работата. Щом краткосрочните резултати са добри, представете си колко по-добри са дългосрочните.

 

Ензими и пробиотици – ключ към доброто храносмилане, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Коментари

  1. Аз също имам нужда да ми препоръчате ензими и пробиотик.
    Имам много бавен метаболизъм, в следствие на което – констипация и качвам килограми.

    1. Здравейте,

      Подходящи са Мулти ензим full spectrum, Пробиотик Pearls Ацидофилус и лечебно хранене, което включва достатъчно течности и растителни фибри.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Здравейте,
    Прочетох внимателно в сайта ви за храносмилателните ензими и пробиотиците.
    На базата на написаното кои точно марки ензими и пробиотици ще ми препоръчате от сайта ви.
    Благодаря ви предварително!
    Поздрави
    Надя

    1. Здравейте,

      Моля да ни дадете малко повече информация: С каква цел желаете да приемате пробиотици, какъв е здравословният Ви статус, приемате ли някакви лекарства и пр.

      Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

      Поздрави,

      Соня Атанасова
      http://www.revita.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Ашваганда
Ашваганда – древна билка с фантастично релаксиращо действие!
    Ашваганда е древно аюрведично средство, което се използва от хилядолетия като тонизиращо и подмладяващо средство. Най-новите изследвания потвърждават изключителните й ефекти при...
киселини
Ето как да се отървете от стомашните киселини – бързо и без опасност от странични ефекти!
    Повече от една трета от населението на света страда от често повтарящи се, мъчителни стомашно-чревни разстройства или заболявания. Те включват хемороиди, синдром...
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...