Продуктът на Nature’s Way съдържа два първокласни екстракта, получени от плодовете на черна боровинка и черен бъз, които осигуряват мощна антиоксидантна подкрепа за зрението. Базовият компонент в продукта, осигуряващ най-големи ползи за здравето на очите, е извлекът от плодчетата на черната боровинка, стандартизиран до 25% антоцианини – група съединения с доказани ползи за макулата и ретината, които подобряват нощното виждане и намаляват съдовата пропускливост и чупливостта на капилярите.
Черната боровинка (Vaccinium myrtillus) е храстовидно растение, принадлежащо към сем. Ericaceae (Пиренови). Плодчетата на Vaccinium myrtillus са суперхрана и природно лекарство, а употребата им в народната медицина датира от 1000 години насам. Те са богати на антоцианини – група съединения, които придават на боровинката наситения синьовиолетов цвят и проявяват изключително мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
В плодчетата на черната боровинка има и:
- други фенолни съединения – хлорогенова, кафеена и ферулова киселина, гало- и елагитанини;
- високи концентрации на витамините B1, B2, C, E и K;
- мед, хром, манган, цинк, желязо;
- катехол, танини, хидрохинон и др.
Някои от най-активните антоцианини на черната боровинка са цианидин-3-глюкозид, цианидин-3-галактозид, делфинидин, петунидин и др.
Черната боровинка съдържа 15 различни форми на антоцианини, извлечени от антоциана – пигментът, определящ червения, синия и виолетовия цвят на цветята и плодовете. Концентрацията на антоцианини в пресните плодчета варира от 0.1 до 0.25%. Концентрираният екстракт от черна боровинка осигурява 25% антоцианини.1, 10
Концентрираните екстракти от плодове на черна боровинка се използват основно срещу следните състояния: нарушения в кръвообращението, влошаване функцията на ретината, глаукома, катаракта, макулна дегенерация, прекомерна чувствителност към светлина, затруднено нощно виждане и др.
Много проучвания показват положителните ефекти на екстрактите от черна боровинка върху очното здраве, особено по отношение аномалиите на ретината. Екстрактите от черна боровинка, стандартизирани до над 20% антоцианини повишават устойчивостта на капилярите, забавят прогресията при помътняване на лещата и миопия (късогледство) и подобряват адаптацията на окото към тъмнина.
Интересен факт е, че през Втората световна война, пилотите на военновъздушните сили на Обединеното кралство са използвали плодовете от черна боровинка с цел подобряване на нощното виждане. Клиничните проучвания след Втората световна война подкрепят тези твърдения.2, 15.
Основни ползи от антоцианините:
- отличават се с мощна антиоксидантна активност – предотвратяват процеса на окисляване, отговорен за производството на свободни радикали, които могат да доведат до увреждане на клетките11;
- намаляват хроничното възпаление;
- стимулират биосинтеза на колаген9;
- потискат тромбоцитната агрегация (образуването на кръвни съсиреци)9;
- подпомагат съдовия тонус, притока на кръв и васкулопротективната активност - подобряват циркулацията в кръвоносните съдове и притока на кислород и богата на хранителни вещества кръв до клетките3;
- подобряват зрителната функция12;
- намаляват зрителната умора13, 6 ;
- проявяват защитни ефекти срещу индуцираното от светлина увреждане на ретината11,7.
Защитни ефекти на антоцианините върху ретината и макулата
Ретината е силно податлива на фотохимични увреждания, предизвикани от продължително излагане на светлина и кислород. С течение на времето макулата (най-задната част на ретината, отговорна за централното зрение) може да бъде увредена от оксидативния стрес или ултравиолетовата светлина.
Излагането на ултравиолетова светлина е сред основните фактори, отговорни за развитието на очни заболявания като възрастово обусловена макулна дегенерация и катаракта. Доказано е, че антоцианините в растенията предпазват клетките от фотоувреждане чрез абсорбиране на синьо-зелената светлина и осигуряват защита срещу силния светлинен стрес.
Антоцианините в черната боровинка са мощни антиоксиданти, които осигуряват защита срещу свободните радикали, образувани в резултат от излагането на ултравиолетова светлина. Антоцианините потискат химичните реакции, предизвикващи възпаление и увреждане на клетките на ретината, и предпазват очните тъкани от разрушаване14.
Антоцианините в черната боровинка проявяват защитен ефект върху фоторецепторите – специализирани клетки в ретината, които преобразуват светлината в електрически сигнали, изпращани през зрителния нерв към мозъка.
Изследвания показват, че терапията с екстракт от черна боровинка поддържа функцията на фоторецепторните клетки като намалява производството на специфични протеини и потиска механизмите в клетките, предизвикващи възпаление и увреждане на ретината8.
Антоцианините предпазват и двата вида фоторецепторни клетки – както пръчковидните клетки, отговорни за нощното зрение, така и конусовидните, които отговарят за зрението през деня и цветното зрение.
Антоцианините в подкрепа на кръвообращението и съдовата функция
Редица проучвания показват, че терапията с екстракт от черна боровинка помага при различни видове проблеми с кръвообращението, като този благоприятен ефект върху циркулацията (кръвотока) включва и съдовете на ретината, и има важно значение за превенцията на диабетната ретинопатия5 – заболяване на зрението, дължащо се на хронично високи нива на кръвната захар, при което са засегнати най-малките кръвоносни съдове в очната ретина.
Антоцианините в черната боровинка поддържат здравето на клетките, изграждащи ретината и могат да изиграят съществена роля за забавяне прогресията и на други заболявания, засягащи ретината като пигментен ретинит и макулна дегенерация.
Свързаната с възрастта загуба на зрението, главно поради сенилна катаракта и макулна дегенерация, засяга качеството на живот на милиони възрастни хора. Диабетната ретинопатия също е силно разпространена сред пациентите с диабет и е водеща причина за слепота в развитите страни. Високо концентрираните екстракти от черна боровинка, осигуряващи оптимални нива на антоцианини имат огромен потенциал като средства за защита срещу загубата на зрение, свързана с възрастта или с наличие на дългогодишен диабет.
Профилактичното приложение на екстрактите от черна боровинка в млада възраст е изключително ефективен подход и по отношение превенцията на очните заболявания. Това се отнася особено за хора с фамилна обремененост и повишен риск от развитие на макулна дегенерация и диабет, ежедневно работещите на компютър, пушачи и други рискови групи.
Какви други ефекти проявяват антоцианините:
- хипогликемични – подобряват инсулиновата чувствителност и контрола върху кръвната захар, и противодействат на затлъстяването като намаляват усвояването на мазнините;
- неврозащитни – проявяват съдоразширяващи и противовъзпалителни свойства, намаляват риска от хеморагични и тромботични инсулти, поддържат когнитивните и невромоторните функции;
- кардиопротективни – понижават нивата на холестерола и кръвното налягане, и подобряват ендотелната функция;
- антимикробни – потискат растежа на патогени като Salmonella, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Escherichia coli.
Изследвания установяват и потвърждават безопасността от приема на черна боровинка4. В Монографията на Германската комисия E не се посочват противопоказания, взаимодействия с други лекарства или странични ефекти. Екстрактите от плодове на черна боровинка имат над 50 години история на употреба като диетични добавки, без значими и сериозни странични ефекти.
[1] Baj A, Bombardelli E, Gabetta B, Martinelli EM. Qualitative and quantitative evaluation of vaccinium myrtillus anthocyanins by high-resolution gas chromatography and high-performance liquid chromatography. J Chromatogr A. 1983;279:365–72.
[2] Cluzel C, Bastide P, Wegman R, et al. Enzymatic activities of retina and anthocyanoside extracts of vaccinium myrtillus (lactate dehydrogenase, alpha-hydroxybutyrate dehydrogenase, 6-phosphogluconate dehydrogenase, glucose-6-phosphate dehydrogenase, alpha-glycerophosphate dehydrogenase, 5-nucleotidase, phosphoglucose isomerase). Biochem Pharmacol 1970;19(7):2295-302. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4329039
[3] Colantunoni A, Bertuglia S, Magistretti MJ, Donato L. Effects of Vaccinium myrtillus anthocyanosides on arterial vasomotion. Arzneimittelforschung. 19 91;41:905–9.
[4] Eandi M. Post Marketing Investigation on Tegens? Preparation with Respect to Side Effects. Unpublished Results. Cited by: Morazzoni P, Bombardelli E. Vaccinium Myrtillus. Fitoterapia. 1996;67:3–29.
[5] Kim J, Kim CS, Lee YM, Sohn E, Jo K, Kim JS. Vaccinium myrtillus extract prevents or delays the onset of diabetes--induced blood-retinal barrier breakdown. Int J Food Sci Nutr. 2015 Mar;66(2):236-42. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25582181
[6] Kono K, Shimizu Y et al. Effect of Multiple Dietary Supplement Containing Lutein, Astaxanthin, Cyanidin-3-Glucoside, and DHA on Accommodative Ability. Curr Med Chem. 2014 Aug; 14(2): 114–125. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997915/
[7] Matsunaga N, Tsuruma K, Shimazawa M, Yokota S, Hara H. Inhibitory actions of bilberry anthocyanidins on angiogenesis. Phytother Res. 2010;24(Suppl 1):S42–7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19496063
[8] Miyake S, Takahashi N, Sasaki M, Kobayashi S, Tsubota K, Ozawa Y. Vision preservation during retinal inflammation by anthocyanin-rich bilberry extract: cellular and molecular mechanism. Lab Invest. 2012;92:102–9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21894150
[9] Morazzoni P, Megistretti MJ. Activity of myrtocyanR, an anthocyanoside complex from Vaccinium myrtillus (VMA), on platelet aggregation and adhesiveness. Fitoterapia. 1990;61:13–21. https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/19900360312
[10] Nakajima J, Tanaka I, Seo S, Yamazaki M, Saito K. LC/PDA/ESI-MS Profiling and Radical Scavenging Activity of Anthocyanins in Various Berries. J Biomed Biotechnol. 2004;2004:241–7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15577184
[11] Ogawa K, Tsuruma K, Tanaka J, Kakino M, Kobayashi S, Shimazawa M, Hara H. The protective effects of bilberry and lingonberry extracts against UV light-induced retinal photoreceptor cell damage in vitro. J Agric Food Chem. 2013;61:10345–53. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24083563
[12] Osada H, Okamoto T, Kawashima H, Toda E, Miyake S, Nagai N, Kobayashi S, Tsubota K, Ozawa Y. Neuroprotective effect of bilberry extract in a murine model of photo-stressed retina. PLoS One. 2017;12:e0178627. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28570634
[13] Ozawa Y, Kawashima M, Inoue S, Inagaki E, Suzuki A, Ooe E, Kobayashi S, Tsubota K. Bilberry extract supplementation for preventing eye fatigue in video display terminal workers. J Nutr Health Aging. 2015;19:548–54. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25923485
[14] Wang Y, Zhao L, Lu F, Yang X, Deng Q, Ji B, Huang F. Retinoprotective Effects of Bilberry Anthocyanins via Antioxidant, Anti-Inflammatory, and Anti-Apoptotic Mechanisms in a Visible Light-Induced Retinal Degeneration Model in Pigmented Rabbits. Molecules. 2015 Dec 14;20(12):22395-410. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26694327
[15] Wegmann R, Maeda K, Tronche P, et al. Effects of anthocyanosides on photoreceptors. cytoenzymatic aspects. Ann Histochim 1969;14(3):237-56.
Отзиви (0)