Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Displaying 1 - 20 of 255123456

Здравейте!До преди месец синът ми имаше диагноза шонлайн хенох той е на 4г!Оправи се!Днес (13.02.2013г.)започна да вдига висока температура без да има други симптоми,бяхме при личния и ни предписа коризалия и ердомед,каза също ,че трябва да пие и панадол бебе за температурата!Много трудно му свалям температурата!Въпросът ми към вас е: С какви други лекарствени продукти мога да му свалям температурата освен панадол бебе?Благодаря ви предварително!

Много хладка водичка, нурофен /ако детето е по-голямо от 6 мес./, ефералган свещички /над 6 мес./. Не се комбинират помежду си. Само панадол или нещо друго плюс допълнителните мерки.

Високата температура може да се смъкне и като увиете детето в мокър чаршаф или го изкъпете в хладка вода.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! моля да ми кажете за предозиране с парацетамол на дете на 7г.(имаше кръвоизлив от носа) Отговор

Здравейте,

Ако не е направено, спешно трябва да се направи промивка на стомаха и венозни вливания за предпазване на бъбреците и черния дроб в болнична обстановка.
Разбира се зависи колко е предозирано, и от преценката на лекаря в спешна помощ.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова, пиша Ви силно притеснена майка на 6 год.момиченце. Седнала съм в този късен час и търся информация от нета,но толкова страшни неща изчетох… Дъщеря ми започна да кашля,преди Нова година.Вече два месеца ще стане,след различно лечение кашлицата не отшумява.Влажна и дълбока.Детето не е имало температура.Видът му е болен,напоследък намали храната и забелязах изхождане на 2-3 дни.Кръвните изследвания са в норма,АСАТ И АЛАТ също в норма.Урина-нищо обезпокоително.Сменихме двама лекари,утре сме на преглед при нефролог. Детето няколко пъти се оплака и в болки в ляво към кръста.Каза ми,че и друг път й се е случвало,когато дълго е карала колело например. От всичко най-притеснително ми е,че дланите й и ходилата добиха жълто оцветяване.Очите-не. Не знам към кого да се обърна вече и какво да предприема.Отчаяна съм. Ако можете да ми дадете съвет на какво да обърнем внимание или да ме напътите към кого да се обърна за помощ,ще съм благодарна. От провинцията съм,но където трябва ще я заведа. Благодаря Ви!

Здравейте,

Пожълтяването най-вероятно се дължи на хиперкаротинемия – проблем с метаболизма, при който този вид пигменти не се усвояват правилно. Понякога се появява при прекаляване с плодове и зеленчуци, които съдържат каротин – моркови и други жълто – зелени зеленчуци и цитрусови плодове – тиква, сладки картофи, спанак, пъпеш, кайсии. Свързва се и със заболяване на някои вътрешни органи.
Моят съвет е да постъпите в Клиниката по терапия на вътрешните болести, метаболитно-ендокринни заболявания и диететика към ИСУЛ, София.

http://www.isul.eu/Kliniki/k_tvb/za_pacienti.htm – това е сайт за информация.http://www.isul.eu/kontakti.htm – това са телефоните и пощата за информация.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова,синът ми на 2.5г. от известно време има чести и продължителни оригвания,куркане на червата понякога денонощно,болки и пребледняване по рядко,кашлица и неспокоен сън.Детето не се храни добре от около година когато пи за първи път АБ и оплакванията са от тогава с периоди на почивка.Личната му предписа Гастрокинд и Нексиум саше,от първото не се повлиява а второто не съм го давала защото смятам че е поредното силно лекарство което увреждз стомаха.Моля за съвет.Благодаря!

Здравейте, Десислава,

Личният лекар е избрал добра комбинация от хомеопатично средство и медикамент, който да повлияе стомашната секреция така, че оплакванията да се успокоят. Може да стане по-бавно. Имайте търпение, но ако до 1 седмица няма ефект, потърсете консултация с детски гастроентеролог, защото най-вероятно е нарушена/от антибиотика/ нормалната чревна микрофлора. Може би ще се изпише пробиотик или друго лечение.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdraveite,doktore.Dnes na 26.01 da6terya mi polu4i 1 bu4ka pod 4elusta no ne ya boli.v sryada 1 mle4no zab4e se razklati i to4no pod nego na veneca ima malka torbi4ka.Na tozi zab koito se klati ima plomba i zab4eto e dolno lyavo i kakto se kazva ku4e6ko

Здравейте,

За съжаление, не мога да преценя от разстояние, но ако детето е спокойно и се храни добре, проблемът не е сериозен. Нека го види стоматолог, за да прецени дали има нужда от лечение. Най-вероятно зъбчето е било болно, затова се е получила тази гнойна торбичка, а отговарящия за тази област лимфен възел е ограничил инфекцията.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! Искам да питам за един проблем на детето ми. Тя е момиченце на 4 годинки. От вчера забелязах проблем с мигането. От време на време мига доста силно, т.е много силно стиска клепачите, почти като тик. Питах я дали я болят очите, но ми отговори само че я щипкат и сърбят. Тя ходи на детска градина, не се е плашила от нещо, нито е получила някакъв стрес. От време на време и позволяваме да играе на компютър. Според вас от какво може да е това мигане. Преди никога не е имала такъв проблем. Дали да я заведем и на лекар?

Здравейте,
Щом детето казва, че очичките я «щипкат и сърбят», е възможно възпаление на клепачите. Най-добре е личният педиатър да ви насочи към офталмолог.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте Д-р Петрова. Синът ми е на 7 г. Ноктите на пръстите на ръцете от около 6-7 месеца са “като надупчени с карфица”.Пихме витамини-без ефект. Ходихме на дерматолог. Каза, че това е: /цитирам анамнеза / “набраздяване на нокътните ламини и загуба на прозрачност и гладкост на ноктите” и ” наличие на нокти без блясък с налични напречни и надлъжни стрий при запазена цялост на нокътната пластика”. Изписа ни балсам за нокти “Икаров” и “Липобазе крем”. Каза, че за 2-3 месеца ноктите ще се оправят. До днес обаче няма никакъв ефект. Бих искала да попитам може ли да ми предложите някакво друго лечение? Предварително Ви благодаря.

Здравейте, Даниела,
Най-често промените по ноктите се дължат на хиповитаминоза, но понякога има и други причини. Добре е да се направи микробиологично изследване на ноктите, както и пълна кръвна картина, чернодробни ензими, бъбречна функция,урина, евентуално хормони на щитовидната жлеза. Най-добре е личния педиатър да прецени кои от тези изследвания са необходими при вашето дете според общото състояние и някои други дискретни симптоми.
Понякога причината е гъбична инфекция и с микробиологичния тест ще разберете най-точната терапия.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-Р Петрова!Имам бебе,което се роди с вроден хипотиреоидизъм,което заболяване лекуваме разбира се!Бих искала да ви попитам дали е възможно ако имам второ дете да се роди със същото заболяване!Благодаря ви предварително за отговора!

Здравейте,
Заболяването е с автозомно-рецесивно унаследяване и риск има. За оценка на риска направете консултация в Националната генетична лаборатория на тел. 9172 268 или 0882436028.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

zdr.doktor petrova.imam sin koito e na 3 godinki!ot 2 godini nasam imame pozivi na povra6tane i bolki v korema kakto i diariq samo no6tno vreme.isledvan e za bakterii ni6to.minalata godina mu praviha gasteroskopiq izleze zabolqvane GERB tazi godina sled pak no6tni povra6taniq stognahme do bolnica s druga diagnoza kaetogenna hipoglikemiq ispisaha ni s hranitelen rejim bez mazno i sladko i 6 hraneniq no pak prodaljavame sas simptomite neznam ve4e kade da go zaveda za da se razbere v kraina smetka kakvo mu e.izma4ihme se i toi se ma4i.molq za pomo6t i savet

Здравейте,
Някои подобни състояния се дължат на наследствен недостатък на ензими, които разграждат хранителните вещества и е добре да се посъветвате с генетик. Най-добрите са към Центъра по педиатрия, Националната генетична лаборатория и Катедрата по медицинска генетика на Медицински университет.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!Имам въпрос за дъщеря ми която е на 11г.От един месец се оплаква от болки в лявата страна на корема.Ходихме на специалист и каза ,че синдром на раздразненото чержо.Пие дуфалак,дуспаталин и пробиотици с фибри,спазва и диета но се оплаква ,че си има болки,образува и много газове.Благодаря предварително за вашия съвет и отговор!

Здравейте, Елза,
Причините за синдрома на раздразненото черво не са напълно изяснени и се счита,че се появява най-рано във втората половина на пуберитета. Невропсихични и емоционални пренапрежения, дефицит на влакнести храни и движения са предразполагащи фактори. Ако Вашето дете е сравнително спокойно, открито/не таи мисли и чувства/, физически активно и се храни здравословно, трябва да се потърси друга причина за болките. Направете консултация при още един специалист – детски гастроентеролог за второ мнение.Заболяването се лекува трудно, защото е зависимо от психическата нагласа на болния, а това, както знаете, трудно се поддава на външно влияние. Ако диагнозата се потвърди, ще трябва коренно да се промени начина на живот на детето, така че да се освободи от страховете, които го тревожат. Консултация с психолог, някакъв спорт, любимо хоби, йога за деца – това са неща, които да стабилизират невропсихическото състояние.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте доктор Петрова,искам да споделя с вас притеснението си относно състоанието на детето ми. Той е на 15г.и по принцип е здраво дете. От миналия петък започна да го боли корем.В събота се наложи да го заведеме в бърза помощ.Сложиха му натриев хрорид и болките го отпуснаха.В листа който получихме от посещението си прочетохме, че има гастродуоденит. На другия ден отново го заведохме в бърза помощ, поради неподходяща храна, която му дадохме. Биха му аналгин и го прегледаха на ехограф, но нищо тревожно не ни казаха . Веднага в понеделник му направихме изследвания на кръв и урина.Казаха, че всичко е нормално, но левкоцитие му бяха на долната граница.Заведохме го на гастроентеролог. Казаха,че има уголемени лимфни възли, нормална големина на черен дроб и мкб к52 други неинфкц. болести. Можели да му изпишат антибиотик, но тъй като е под 18г. искаха да го види и детски гастроентеролог можело да е и инфекция. Отидохме на детски гастроентеролог. Тя ни каза,че състоянието му приличало на вирусна инфекция и му предписа квамател,пробиотик лактофлор, комплексни Б-витамини и мултисаностол.Попитах за изследване на хеликобактер пилори, тъй като майка ми имала гастродуоденит и дори и правиха сондиране, но немогли да вземат достатъчно материал за доказване съществуването на бактерията и така и не знаем има ли я или не. Детето е добре от 2 дни е без болки, дори яде всичко, по 4-5 пъти на ден намалки порции.На диета е избягвяме пържено, мазно и всичко съдържащо Е-та.Яде дори пилешко месо и риба и нямаше оплакване.Моят въпрос е мога ли да му купя като профилактично средство САМЕНТО, каето било на билкова основа и е безвредно при положение, че взима горепосочените лекарства и витамини.Полезно ли е в случая, моля ви да ми кажете, много ме е страх от по- сериозни неща.Моля да ми отговорите,благодаря предварително.Радвам се,че има хора като вас.

Здравейте,
Едно от приложенията на билката Котешки нокът е язва на стомаха и дуоденума, така че не би трябвяло да има проблем, но нека го взема след хранене, защото дразнимостта при това заболяване е твърде индивидуална и непредвидима. Имайте предвид, че кризата може да се повтори и че профилактиката е най-важното за неговото лечение. Трябва да си създаде твърди хранителни навици и да не ги нарушава, както и да се научи да се грижи за психичното си здраве и спокойствие.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, дъщерями е на 4,7 годинки с диагноза – астма, с преобладаващ алергичен компонент. На два пъти от септември до сега е правила алергични пристъки с дълбока, влажна кашлица нощем и дихателна обструкция. Водих я при алерголог и пулмолог. Назначиха и за 3 месеца профилактично да приема Сингюлер, и противоалергични капки Ксизал. Давам и капките от 13 дни и се страхувам да ги спря, за да не направи пак пристъп.Пропуснах да Ви кажа че пие и 1к дневно коластра. Бихте ли ме посъветвали в каква схема да и давам Ксизал капките и коластрата? Благодаря!

Здравейте, Виктория,
По принцип,при алергичните заболявания, лекуващият лекар трябва да се уведомява за всяко допълнително лекарство или добавка.
От коя фирма е коластрата която ползвате? Пречистените и натурални добавки носят по-малък риск от алергична реакция, но все пак, бъдете внимателна.
Бихте могла да давате коластрата сутрин 10-30 минути преди ядене/колкото повече, толкова по-добре се усвоява/ и ксизал 2 пъти след ядене с малко течност, в дозата изписана от лекаря/обикновено 2 по 5 капки/. 3 месеца е добро време за профилактика на повторни пристъпи, но се определя индивидуално.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, имам въпрос брачето ми го боли много ухото слойихме му различни видове капки но няма никакав ефект . какво да направя ?

Здравейте, Емилия,
Предишното питане беше от момиче, което се тревожи за дядо си и иска да му помогне, защото много го обича, сега Вие с Вашия въпрос…това е толкова радващо!хората да искат да помогнат и по собствен път да търсят решение. Сега за братчето. Болката в ухото е сериозен проблем и задължително трябва да се види от лекар –специалист по УНГ/уши-нос-гърло/. Самолечението крие риск от усложнения.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, преди 3 месеца дъщеря ми беше диагностицирана с диагноза остра лимфобластна левкимия, интересува ме вие във вашия център работите ли с деца с такава диагноза и по какъв начин ? Ако имате опит с деца с левкимия въпросът ми е какво допълнително биха могли да приемат като, храна, хранителна добавка или нещо друго?

Здравейте,
Целта на центъра е да обучава хората как да активират естествените си оздравителни механизми. Работи с деца и възрастни с всякакви болести – рейки няма противопоказания. Във Вашия случай се препоръчва Вие да се обучите и да провеждате лечебни процедури за детето. Прочетете повече за метода и преценете дали го приемате като подходящ за вас http://bg-reiki.com/. Ако е необходимо, допитайте се до лекуващия лекар хематолог. В б-ца Токуда, в ц-ра в Дървеница, както и в някои поликлиники също има рейки кабинети. Ефективността на метода е в зависимост от тежестта и фазата на заболяването, но във всички случаи настъпва успокояване на нервната система, което помага спокойно да се приемат всички последици на болестта.
За повече информация се обърнете към Екатерина Стоянова – 0895494436; 0888764842.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

ЗДРАВЕЙТЕ ОТНОВО Д-Р ПЕТРОВА ПРОЧЕТОХ ВАШИЯ ОТГОВОР. ДЕТЕТО СЕ РАЗВИВА НОРМАЛКНО, ХРАНИ СЕ НАДДАВА НА КИЛОГРАМИ, ВСИЧКО Е НАРЕД НЕ ВИЖДАМ ПРИЧИНА ДА НЕ СПИ. В МОМЕНТА МУ ИЗБИВАТ ЗЪБКИ, ДАЛИ ТОВА НЕ Е ПРИЧИНА ДА НЕ СПИ? ПРЕЗ ДЕНЯ НЕ УСПЯВАМЕ ДА ГО ДЪРЖИМ ДЪЛГО ВРЕМЕ БУДЕН ЗАЩОТО СТАВА МНОГО КИСЕЛ. ИМА ДОСТА ЧАСОВЕ СТН ПРЕЗ ДЕНЯ. СПИ ПРЕДИ ОБЕД, А СЛЕДОБЯД ЗАСПИВА КЪСНО. ВЕЧЕР ИМА ЕДИН ИНТЕРВАЛ КЪМ 19:00 ЧАСА ЗАСПИВА, СПИ 30 МИН И СЕ СЪБУЖДА. ДАЛИ И ТОВА НЕ МУ ВЛИЯЕ? БЛАГОДАРИЯ! ЧАКАМ ВАШИЯ ОТГОВОР!

Здравейте, Ина,
След като детето се храни добре, наддава на тегло, развива се нормално – няма защо да се тревожите – ясно е, че детето спи достатъчно. Ако сънят му е недостатъчен, неминуемо се отразява на храненето, развитието и общото състояние. Никненето на зъбки е най-честата причина за нощното неспокойствие и безсъние при децата.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Vupros kym Georgi Baldjiev. Razreshena li e upotrebata na 5-HTC za deca na 3 1/2 godini s diagnoza autizim. Ako da- to kakyw e preporuchitelnia dneven priem.

Здравейте!
Вероятно имате предвид 5-HTР или 5-хидрокситриптофан – предшественикът, от който се синтезира серотонинът в организма. Прочитайки листовките на всички продукти, съдържащи аминокиселината се вижда, че не е препоръчителна за деца под 12 години.

Въпросът е защо сте се спрели на този продукт? Не вярвам да е препоръчан от лекар.

Той е препоръчителен предимно при депресивни и тревожни състояния, безсъние, мигрена, някои състояния на зависимости, както и в някои случаи при затлъстяване.  За приложението му при аутизъм в качеството му на стимулатор на серотониновия синтез в научната литература съществуват доста противоречиви мнения. Така например G. Anderson и съавтори съобщават за общо повишено количество на серумния серотонин при болни от аутизъм (Journal of Child Psychology and Psychiatry, Volume 28, Issue 6, pages 885–900, November 1987). Добавяйки 5-HTР серотонинът ще се увеличи още повече (ефект сравним с този да налеете бензин в огъня). Други пък, обратно – изказват мнение, че т.нар. серотонинергична хипоактивност (т.е. намалена функционалност вследствие на понижен серотонин) има централна роля в развитето на болестта (J. Croonenberghs и съавтори в  Neuro Endocrinology Letters 2007, 28(4):449-455). В редица други статии може да се види, че и специалистите в областта признават, че не са сигурни дали аутизмът има въобще някаква връзка с равнищата на серотонин в кръвта и мозъка.

Всичкото това Ви го описвам,  защото става въпрос за малко дете – всяко решение по отношение на заболяването трябва да е с минимален риск от допълнително усложняване. А използването на 5-НТР, по всичко личи, не е най-надеждното лечение.

Вероятно посещавате добри специалисти и Ви  препоръчвам да следвате указанията им. Това, което със сигурност можа да кажа от диетологична гледна точка е, че в определени случаи болни деца от аутизъм значитено се подобряват при спазването на строги хранителни режими – някои от тях са безглутенови, други пък напълно изключват млечните продукти поради лактозната нетолерантност или други въздействия (от казеина например), трети са комбинирани. Каквото и да изберете обаче отново Ви съветвам да се консултирате със специалист, тъй като всяка драстична промяна в хранителния режим при децата с изключване на групи храни е нож с две остриета – трябва да се намери компромисен вариант.

С уважение:

Г. Балджиев

detetomi ima 3ti den temperatura pie ventolin i xumeks sirop i niakakav za imunata sistema sirop i za gqrloto mu prqskam tantum verde i efizol smuka za6toto go boli gqrloto i mislia da iz4akam do utre ako ne mu mine temperaturata da xodia da mu predpi6at antibiotik kakvo 6te me posavetvate

Здравейте,

Добре е да се види от лекар, за да се прецени дали инфекцията е вирусна или бактериална. При вирусни инфекции антибиотиците нямат ефект.

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

ZDRAVEITE,na dashteria mi koiato e na 2.5godini mnogo chesto i izlizat echemicki po 3-4 navednaj-batreshni i vanshni.Tretira me gi s ochni kapki i mehlemi,pihme homeopatia,imunostimulanti i vsichi vazmojni neshta koito se polzvat pri sluchaia.Vsichko ie predpisano ot lekari.ISLEDVANA E KRAVNA ZAHAR -V NORNMA-GLEDANA E ZA DIOPTER-NIAMA OTKLONENIE.Sega i izleze ogromna podkojna papka -predi 4 meseca i neia ne mojem da izlekuvame-po predpisania na lekar slagame ihtiol i antibiotichen krem.Na kakvo moje da se daljat tezi procesi i moje li dfa se napraviat niakakvi po-specialni isledvania za da se izlekuvame?BLAGODARIA VI PREDVARITELNO.

Здравейте,

Консултирайте се с клиничен имунолог. Може би ще трябва да се направят имунологични изследвания за точно определяне на проблема с имунитета.

http://www.ncipd.org/?category=7&section=11

НРЛ Имунология

зав. лаборатория доц. д-р Мария Николова, дм клиничен имунолог

приемно време за консултации:

вторник 10 – 12 ч.;

сряда  и четвъртък  8.30 – 10.30 ч.

тел. 02 943 56 36

email: mstoimenova@ncipd.org

 

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdraveite, moga li da davam citroplus 800 na dete na 3godini i polovina?Ako moje po kolko kapki i na kolko priema na den.Blagodaria.Lek i uspe6en den.

Здравейте,

За деца под 12 г. се дават  7 капки, 3 пъти дневно, с повече вода. Не се препоръчва за деца под 2 години.

 

Хубав ден,

 

Соня Атанасова

www.revita.bg

Здравейте, детето ми е на 2 години и 4 месеца и е с варицела, но ме притеснява че има и кашлица и хрема, които започнаха една седмица преди да се появи обрива. Днес е 5 ден откакто се появил обривът, давам сироп за кашлица, но тя не спира. Моля за мнение. Възможно ли е Варицелата да е причината за кашлицата и хремата. Предварително Ви благодаря.

Здравейте,

Кашлицата и хремата са чести симптоми при варицела. Но тъй като е възможно усложнение като бактериална или допълнителна вирусна инфекция, детето трябва да се прегледа и да се чуе белия дроб.

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Displaying 1 - 20 of 255123456
×
×

Cart