Search
Филтрирай по...
Displaying 1 - 20 of 56123

дравейте, Аз съм на 51г. Преди 4г имах миома и чрез лапароскопия ми бе отстранена матката, но яйчниците бяха запазени. От два месеца имам горещи вълни, предимно нощем и колебания в кръвното налягане. Вероятно всичко е свързано с менопауза. Бихте ли ми препоръчали хранителни добавки за облекчаване на симптомите. Не зная кое да избера от предложените в сайта, тъй като имам три малки кисти на черния дроб(които само са наблюдавани периодично от лекар). Благодаря Ви предварително!

Здравейте, Бистра,

Подходящ при климакс е витекс. Добре е да направите консултация с кардиолог за състоянието на сърдечно-съдовата система. Здравословното хранене и редовните физически упражнения могат значително да намалят неприятните симптоми.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,д-р Петрова! Преди 3 несеца претърпях хистеректомия,симптомите на менопауза ме сполетяха стихийно и незабавно.Гинекологът ми изписа 'феминорм',но след 2,5месеца нямах и най-малко облекчение и го спрях.Чета,че хран.добавки при климакс не са съвсем безобидни,нямам фамилна анамнеза за рак на гърдата,но не бих искала от неподходящ прием да си докарам и такъв проблем.Какво бихте ми препоръчали вие?

Здравейте,

Ако изпитвате притеснение от хранителните добавки, може да успокоите симптомите с методи за релаксация – подходящи са рейки, йога, цигун и др. Да промените храненето, да спортувате, да занимавате ума си с приятна и полезна дейност, която Ви носи удовлетворение.

Относно вредата на хранителните добавки предназначени за намаляване неприятните ефекти на менопаузата – няма категорични научни изследвания.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте на 43 години съм. Преди пет години ми направиха тотална хистеркомия. Тогава ми изписаха климара за 6 години. Досега не съм имала проблеми свързани с принудителната менопауза. Бихте ли ми препоръчали подходящ женски комплекс, плюс такъв за кости, стави и имунна система.

Здравейте,

Както знаете, Климара е медикамент /пластир/, който съдържа естроген и по този начин се осъществява хормонозаместваща терапия. Подходящи за вас са продукти, които не влияят на хормоналния баланс и укрепват сърдечно-съдовата и опорно-двигателната системи, напр. масло от Вечерна иглика.

Интересувам се какви витамини е хубаво да пие жената в критическа възраст,какво по щадящо за организма бихте препоръчали като лекарство?

Здравейте,

Като витамини ви препоръчвам тези от серията Алфа бетик, относно безсънието – опитайте с 5-хидрокситриптофан и рейки. http://reiki.dir.bg/. Разтриване на корема вечер след лягане помага за отнемане на напрежението от главата и успокояване. Упражненията за релаксация – също.

Упражнение за разтриване на корема

Упражнението е най-простият и естествен начин за отслабване.

Едновременно с това лекува органите, разположени в коремната кухина. Когато разтривате по посока на часовниковата стрелка, лекувате запек. Движението обратно на часовниковата стрелка лекува стомашно разстройство. Комбинираното разтриване – по посока и обратно на часовниковата стрелка лекува киселини, гастрит, язви, възпаления и др. стомашни и коремни проблеми.

1. Легнете по гръб. Отпуснете се. Поставете дланта върху пъпа. Разтривайте по посока на часовниковата стрелка, като постепенно увеличавате амплитудата на спиралите, докато стигнете горните, долните и страничните граници на корема.

2. Разтривайте бавно по посока обратна на часовниковата стрелка с все по-намаляващи спирали, докато стигнете отново до пъпа. Ръката трябва да оказва лек натиск.

3. Повторете колкото пъти искате.

 

Упражнение за релаксация

Независимо дали мислим твърде много или никак, дали работим или не вършим нищо, дали спим много или малко, дали храната ни е богата на протеини или сме вегетарианци, ние натрупваме напрежение. И то се изразява в различните нива на човешката личност. Натрупва се в мускулите, натрупва се в емоциите, натрупва се и в ума. Появяват се болки и сковаване, най-често във врата и раменния пояс, ставаме раздразнителни, заядливи, гневливи, умът ни често “зацикля”, а мислите са “черногледи”.

Това вътрешно напрежение влияе върху общото психическо състояние и се проявява както в нещастния семеен живот, в хаоса и безредието на социалния живот, така  и в агресията и войните между общностите и нациите.

Всички Учители казват, че спокойствие може да се намери само вътрешно, то никога не идва отвън. Следователно, за да е животът ни здрав и спокоен, трябва да се научим да отпускаме и хармонизираме собственото си тяло и ум.

Повечето хора смятат, че релаксацията е нещо много просто – лягаме и затваряме очи. Но все още никой, освен учените, дори не разбира какво всъщност означава релаксация. Уморен сте, затова отивате и си лягате, като смятате, че това е релаксация. Обаче докато не се освободите от мускулното, умственото и емоционалното напрежение, никога няма да можете да се отпуснете. Въпреки възможното повърхностно чувство за благоденствие повечето хора през цялото време си остават напрегнати. Те имат навика да си гризат ноктите, да се чешат по главата, да си поглаждат брадичката или да потрепват с крака. А може и да крачат насам-натам неспокойно, непрекъснато да говорят, постоянно да показват раздразнение или да не спират да пушат.

И така…

Вечер, преди да заспите, легнете по гръб, разтворете малко краката и раздалечете ръцете от тялото с длани нагоре, но ако не ви е удобно, може и да са с дланите надолу. Най-важно е да се чувствате удобно, така че наместете се да ви е удобно. Затворете очи и насочете вниманието си към стъпалата, размърдайте пръсти, стегнете ги, а после ги отпуснете и си повторете няколко пъти наум, бааавно и напевно “отпууускам се, отпууускам се, отпууускам се” или “аз се отпускам, аз се отпускам, аз се отпускам” – както ви е по-приятно. С времето може да си съставите друга фраза, която да ви отпуска. Насочете вътрешния поглед /вниманието/ към цялото стъпало – раздвижете го, напрегнете го, а после отпуснете и повтаряйте “отпускам се”, докато ви е приятно. Преместете вниманието върху глезена и направете по същия начин – напрежение – отпускане. И така до главата. Упражнението трае около 10 минути. В тези 10 минути вие сте мислили единствено за тялото си, а чувствата са били съзидателни. Мускулите релаксират благодарение на ритъма напрежение – отпускане. Изпълнявано всеки ден, упражнението води до вътрешен покой и увереност. След време ще откриете, че сте готови да го удължите и усложните.

Сложете едната ръка на гърдите, другата на слънчевия сплит и…лека нощ…

https://revita.bg/11924/zdrave-i-krasota/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0/

 

Д-р Аелита Петрова

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Пия "Естросой плюс" два месеца.След първите три седмици имах цикъл , който нямах три месеца.Топлите вълни значително намаляха.Колко време трябва да пия препарата?

Здравейте,

Добре е преди да започне лечението да се направят  някои хормонални изследвания и консултация с гинеколог и това да  се прави поне 1 път в годината /или при показания/. Вие вече сте започнала и казвате, че се чувствате добре. Въпреки това, добре е да изследвате половите хормони,  да приемате добавката 5-6 месеца и отново да се изследвате, за да има база за сравнение.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом

Рейки мастер

консултиращ лекар в Български Рейки център

kakvo da pravim pri menopayza

Здравейте,

За да протича менопаузата максимално спокойно, е необходимо да промените начина си на живот, като си давате много почивка, храните се здравословно, правите упражнения за релаксация и физически упражнения и приемате хранителните добавки, които са най-подходящи за вас – гроздовиден ресник, вечерна иглика, соя изофлавони, омега МК, див ям, витекс, люцерна, червена детелина или друго, според оплакванията, които имате.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Препоръчайте ми нещо за гадни топли вълни!!!!!!!!

Масло от вечерна иглика, див ям, упражнения.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом

Рейки мастер

консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, след преждевременна менопауза - на 39г. получих вагинална сухота. Предписаха ми Феминела хиалософт вагинални свещички, но ефекта е незначителен. Мога ли да приемам фитоестрогени като Мирифемин или Фемигра за облекчаване на симптомите? Нямам вече горещи вълни и др симптоми.Тези 2 продукта стават ли за вагинална сухота?

Здравейте,

Продукти като мирифемин, фемигра и други повлияват всички симптоми на менопаузата, вкл. сухотата на влагалището, но не чакайте бърз ефект.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом

Рейки мастер

консултиращ лекар в Български Рейки център

Zdraveite d-r petrova az sam na 46 godini i sam prenudena da tarsq savet dopalnitelno za6toto stra6no sam obarkana i se radvam 4e namerih tova 4e moga da se posavetvam s bg lekar i da vzema nai posle re6enie vaprosat mi sledniq ot minalata godina mart m. mi otkriha tuka b 4ehiq kadeto jiveq sas semeistvoto si mioma -be6e malka okolo 3sm,ne mi izpisaha togava ni kakavi lekarsva.sega oba4e mnogo e porasnala i e ve4e diametar 6.5sm.imam golemi bolki rri cikal osobenno vtoriq i tretiq den-izpitvam togava ujas ot toaletnata vmomenta me glasaqt za operaciq no si mislq4e moje da mina i bez neq za6toto za pavi pat tozi mesec -fevruari mi preska4a cikala vazmojno li e da se razmina bez operaciq za6toto taka iskam da stane ako deisvitelno vlizam v meno pauza kakvo trqbva da napravq blagodarq predvaritelno

Здравейте,

За да се установи дали сте в период на пременопаузата, трябва да се направи изследване на половите хормони. Преминаването към периода на менопаузата може да продължи с години, а миомата нараства. Ако растежът е бърз и симптомите притеснителни, не може да чакате, а и не е сигурно, че ще настъпи обратно развитие и намаляване размерите на миомата до приемливи.

д-р Аелита Петрова
лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

zdraveite!Na 45 godini sym i imah problemi s cikyla, 3 meseca ne mi idva6ei,hodih na lekar, koito mi kazaq 4e sym v perimenopauza i mi izpisa feminorm.sled okolo vtoriq mesec ne6tata kato 4e li se normaliziraha, i cikyla mi se vyzstanovi , no ponapylnqh i mnogo se poduvam. vyprosyt mi e da prodyljavam li da go piq tozi preparat i ima li toi nqkakvi strani4ni efekti i ako nqma kolko vreme trqbva da go piq. ako ima ne6to po-dobro i efikasno v moq slu4ai, molq, pi6ete mi!

Здравейте! В тази възраст е нормално менструациите да стават нередовни. За да сте сигурна,че се касае за пременопауза може да си пуснете хормонални изследвания.  Феминорм е билков препарат,който се използва при премопауза и менопауза за овладяване на вегетативната симптоматика при менопауза ( топли вълни,напрегнатост,безсъние). Може да го пиете продължително време,докато имате нужда.

д-р Маргарита Маламова

Гинеколог

Здравейте,Навлизам в менопауза на 44г.Последен цикъл преди 6 месеца,като странични ефекти най вече топли вълни и 3-4 кг в повече.По лекарска препоръка от 15 дни пия Климен. Преди това пробвах с някои билкови препарати.От 2 месеца ми излизат пъпки по лицето ,а като цяло кожата ми е чиста и се грижа за нея. Суха е,а в Т-зоната по-мазна и точно там започнаха от носа ,покрай него чело и сега брадата ,бързо минава една но до нея друга излиза.Това в момента ме тормози най-много.Не съм посещавала козметик или дерматолог.Моля за Вашия съвет в тази ситуация!

Здравейте,

Може би трябва да се обърнете към специалист по медицинска козметика. В някоя от частните клиники, напр. Хил клиник, могат да Ви предложат комплексно решение на проблема – тест, диета, мониторинг на ендокринната система, козметични процедури. Хранителни добавки - Див ям, напр., който се използва при ранен климакс, за вас е неподходящ, тъй като приемате хормонален медикамент. Може да опитате и с хомеопатия.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!На 50 години съм и съм в менопауза. Освен това от 2014 г. съм с хипотиреодизъм и по препоръка на ендокринолог поддържам TSH в норма с Еутирокс 25 микрограма по четвъртинка всеки ден. Пия и по едно Конкор-кор 2,5 за регулиране на кръвното. Гинеколог ми препоръча феминорм дуо (сутрин) и феминорм лека нощ (вечер) за овладяване на менопаузалните симптоми, пия ги от 3-4 месеца. Но психо-соматичните симптоми (тревожност ,безпокойство) продължават.... Мога ли да заменя феминорм с Менопауза формула? Дали е по-ефикасен ??С уважение, Евгения

Здравейте,

Както знаете, и двата продукта – Феминорм и Менопауза формула, са хранителни добавки, съдържащи фитоестрогени, които успокояват симптомите на менопаузата. Ефектът на хранителната добавка е индивидуален, в зависимост от индивидуалната чувствителност. Няма да е грешка да опитате с Менопауза формула и ако ефектът е незадоволителен, да потърсите друго решение. Но по-добре е да продължите с Феминорма още 3-4 месеца и тогава, ако все още е необходимо, да направите промяната.

д-р Аелита Петрова

https://revita.bg/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8/

Здравейте,имам много сериозен проблем-менопауза с хипер потене.Съпътстващи заболявания Базедова -ремисия; фибром на гърдата, хистеректомия на матка-оставени яйчници,Моля ,за вашето мнение,за облекчаване на потенето,Досега използвахМЕНОВИТАЛ- на ВИТА ФОКУС

Здравейте,
Както знаете, лечението на хиперхидрозата е локално – с козметични продукти и процедури /електротерапия – когато прекомерното потене засяга дланите и стъпалата, поставяне на ботулинов токсин тип А- когато е под мишниците и медикаментозно – с  доста странични ефекти и др. При много тежки случаи се прилага и хирургично лечение. Необходима е консултация с дерматолог, за да се прецени кое лечение е подходящо за вас. Хранителните добавки с фитоестрогени, които понякога се използват за регулиране на хормонално обусловена хиперхидроза, са неподходящи при Вашите заболявания.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте доктор Петрова,Пия VITEX повече от шест месеца и съм много доволна. Всички симптоми на менопаузата изчезнаха, разбира се, съчетах го физически упражнения и здравословен хранителен режим. Моля да ме посъветвате, колко време трябва да прекъсна приема му и ще ми препоръчате ли друга хранителна добавка през този период. Благодаря Ви предварително

Здравейте,

Добре е да приемате билката 2-3 месеца след изчезване на всички симптоми и тогава да направите почивка от около месец. През този период може да приемате добавка с различен състав, но подобен ефект, напр. масло от Вечерна иглика.

Д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом

Рейки мастер

консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте на 45г съм и от 4г съм в менопауза.Приемах ремифемин ифеминорм остео през това време-редувала съм ги.Мога ли да взема менопауза формула сега все още имам моменти на нощно потене,сърцебиене и нервност?До кога по принцип трябва да се приема с оглед и предпазване от остеопороза?Благодаря

Здравейте,

Може да приемате Менопауза формула /вместо Ремифемин / продължително време – до изчезване на симптомите, при добра поносимост 10-12 месеца с 1 месец почивка.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, на 54 год,в менопауза съм,Не мога да пия билкови хапчета става ми много лошо от тях,Предложете ми нещо но не на билкова основа,Благодаря Ви много,

Здравейте,

Ако от билкови таблетки не се чувствате добре, медикаментите ще Ви се отразят още по-зле. За Вас е подходящо лечение чрез хомеопатия, диета, спорт, йога, фитнес, аеробика, каланетика, чи гун, народни танци, дихателни упражнения, релаксиращи упражнения, масажи, СПА процедури и т.н.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

здравейте,аз съм петя и съм на 50 г.бих желала да ми предложите възможната добра комбинация от вашите продукти,като се има в предвид и:все още имам редовен цикъл,намаляващ като продължителност,но винаги със силно главоболие,като напоследък усещам нощни изпотявания/кратки,за предходните два месеца/;имам болки във всяка една ставичка;чуплива коса и нокти;слаба венозна система и хемороиди;оригвания и тежест в стомаха,моля за вашият професионален съвет,благодаря

Здравейте,

Добри комбинации в пременопаузата са: „Менопауза формула“ или „Чейндж-о-лайф“ + „Остеомуув“ или „Биосел Колаген“ /през студените месеци и „Бодлив залист „/през топлите месеци/+ „Омега Фактор за Жени“ + „Калций, магнезий и витамин D с калий и цинк“ + подходяща диета – добре сдъвкана, лесно смилаема храна, на малки порции. Посочените добавки могат да се заменят с други с подобно действие, но се стремете да приемате  добавки с въздействие върху хормоналния баланс, съединителната тъкан /стави, вени, коса, кожа/, костите, сърцето, нервната система.

д-р Аелита Петрова

 

Displaying 1 - 20 of 56123
×
×

Cart