Search
Филтрирай по...
Displaying 181 - 200 of 23256789101112

Здравейте,на 46 г. съм, от юли месец, започнаха моите неразположение. Оказа се, че щитовидната ми жлеза е в хипофунция/ TSH- 4, след консултация с ендокринолог, поглеждайки резултатите от женските ми хормони назначени от гинеколага на третият ден от цикъла ми, каза че навлизам в предменопауза. Симтомите ми бяха, безпокойство, страх-без причина, сърцебиене, топли вълни, изпотяване, цикълът ми идваше 21-дена и беше оскъден. Един месец взимах вемовита и дормиплант, след което смених препарата по препоръка на моя прителка лекар с мирифемин, него го взимам вече месец и половина, доста по добре се чувствам, но от няколко дни стягането в гърлото и симпоматика пак леко се повишиха. Мога ли да взимам див ям с мирефемин ? Благодаря ви.

Здравейте,

Както знаете, мирифемин съдържа растителни естрогени, див ям – също. Комбинацията увеличава дозата, което не е препоръчително.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Здравейте д-р Петрова !Скоро направих преглед и изследвания , като резултатите са :MAT 282.454TSH 8.878FT4 11.600Холестерол 6.5Кр.захар 6.05Щит.жлеза – нискостепеннаДокторката не е написала в заключението си каква е диагнозата ми , но е назначена терапия : Еутирокс 25 мг 1хден и Цефазел 100 мг 1хденНаписали са неща, които изобщо не са проверявали :Очен анализатор – без инекция и отокКор-РСД,СЧ – 66 уд/мин. АН 130/80 mmHg Корем мек, неболезнен при палпация, Ч дроб-неувеличен, крайници – без отоциИЗОБЩО не съм преглеждана за тези неща ! Докторката ( умишлено не споменавам име) ме помоли да се видим след месец с нови хорм.изследвания.Моите оплаквания, които ме отведоха до преглед са :Нервност , депресивност , умора , мускулни крампи и болки , неспокоен сън , дългогодишен запек и от година гласа ми сутрин изчезва почти напълно, а през деня е дрезгав.Моля Ви , ако е възможно от описаното да ми кажете към каква диагноза бихте определили състоянието ми и дали назначеното лечение е подходящо. Мога ли да добавя и продукта Thyro Vantage HT™. ? В момента освен назначеното от ендокринолога , приемам Калмацин и Спирулина . Имам и рефлукс , за който пия Нексиум 20 мг.Предварително Ви благодаря за консултацията!Поздрави, Ваня Георгиева

Здравейте,

Възможно е заболяването Автоимунен тиреоидит на Хашимото с хипофункция на жлезата. Лекува се с ХЗТ, в случая Еутирокс, селен – в случая цефасел и др. Ако приемате Спирулина, по-добре е да не приемате Thyro Vantage. Може да ги редувате. При следващото изследване е добре да се направят и ТАТ.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Д-р Петрова, следя си овулацията с дигитални тестове или фоликулометрия от около 2 години. До сега винаги съм имала такава. От два месеца има цикъл, но нямам овулация. На какво може да се дължи.Претеснявам се много. Какви добавки да пия? На 36 г. съм, не съм раждала, имам 1 аборт в 8 г. с. с вакуум. Да имам бебе вече ми е фикс идея.

Здравейте,

Необходимо е хормонално и УЗ изследване, за да се установи естеството на хормоналния дисбаланс - преждевременна овариална недостатъчност, ниски овариални резерви, дисфункция на щитовидната жлеза или др.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Добър ден, д-р Петрова! Бихте ли посъветвали какви хранителни добавки да се приемат, когато се касае за болести на щитовидната.Касае моята майка,която е със струма нодоза.Не желае да се подлага на оперативно лечение/ има познати с рецидиви и/или поражения на гласни струни след операции и нееднократни,за съжаление/.С две думи повече негативи, отколкото позитиви след прилагане на традиционна медицина.Досега е провеждано лечение с нетрадиционна медицина. Резултатите на хормоните са в норма, с изключение на силно завишения Тиреоглобулин. :(. Но,Слава богу образуванието е доброкачествено. Преди години – около 5 е хоспитализирана поради сърдечен проблем.Бих била много благодарна на Вашия отговор.

Здравейте,

Ако функцията на жлезата /хормоните/ са в норма и няма оплаквания от притискане /болка, дискомфорт, затруднено преглъщане/, майка Ви може да поддържа добро състояние чрез лечебно хранене и здравословен начин на живот /ще намерите много информация за това в интернет/. Храната трябва да е пълноценна – да съдържа всички хранителни вещества, без консерванти, без храни с рафинирана захар и бяло брашно, без мазни и солени храни. Добре е да се направи изследване на йод в кръвта. Може да се приемат мултивитамини и минерали – Алайв за Жени 50+ по 1 т. и Селен.

д-р Аелита Петрова

 

Здравейте, имам силен косопад, акне което в последните 1/2 години се прояви , слаба концентрация, и слабост 42 кг а съм на 23 г. имам киста на яйчника и астма, може би акнето косопада слабосттабми и слабата концентация са свързани. и за това моя въпрос е какви изследвания да си пусна , и за кои хормони , и имат ли проблемите ми общо с кистата. Благодаря предварително.

Здравейте,

Кистата, както и другите оплаквания се дължат на хормонален дисбаланс. Необходима е консултацияс ендокринолог, УЗ на щитовидната жлеза и хормонални изследвания – полови хормони, хормони на щитовидната жлеза и автоантитела /ТАТ, МАТ /.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, на 67 г. съм с Хашимото, лекувам с :Еутирокс, селен, магнезий, Профихол форте. Имам шум в ушите периодично, замайване, частична загуба на памет , трудно запомняне, повишена чувствителност,периодично изтръпване на ръцете, сутрешно главоболие / при нормално кръвно налягане/. Не са открити проблеми след ЯМР, доплер/. Мога ли да пия Б12 профилактично и в какъв срок.

Здравейте,

Може да приемате профилактично вит. В12 1000 мкг за около 3 месеца и ако отбележите подобрение да повторите след кратка почивка.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

ЗДРАВЕЙТЕ,ИМАМ ХАШИМОТО С ТСХ-5.47 И МАТ-9ОО.СЛЕД ЕХО И СЦИНТИГРАФИЯ.ЗА ТЕРАПИЯ МИ ПИСАХА САМО СЕЛЕН 100 МГ ЗА 3 МЕСЕЦА.НА 67 Г.СЪМ И НЯМАМ ОПЛАКВАНИЯ.

Здравейте,

Подходяща е билката ашваганда и лечебно хранене, подходящо при автоимунни болести.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Скъпа Д-р Аелита Петрова,Преди месец ми откриха Хашимото , като ми назначиха Еутирокс 25 мг и селен 200 мг , след един месец направих контролно изследване на хормоните , холестерола и захарта и резултатите са силно влошени :МАТ 282 спрямо сега 391TSH 9 спрямо сега 3ТАТ 113 сега ( преди това не съм го изследвала )FT4 12 спрямо сега 11Холестерол 6,6 спрямо сега 7,2Глюкоза 6,06 спрямо сега 7,14По мое решение съм добавила и Ценк , Магнезий , омега 3 и спирулина .Поради факта,че Еутирокса не е добре да се съчетава с разни други лекарства , аз го вземам всяка нощ в 4 , за да мога на сутринта да си вземам другите добавки , да пия кафе и т.н.Изключила съм захарта , почти не ям месор не ям никакво масло.Като цяло за един месец , с лечение - аз се влошавам . Имам обилно потене , неспокоен сън , болки в ставите и фалангите на пръстите, изчезващ глас .Моля Ви за помощ и съвет !С уважение , Ваня Георгиева

Здравейте,

ТСХ е в норма, а е бил висок /хипофункция/. FT4 е с референтни граници 12-22 pmol/l или други, в зависимост от лабораторията, но би трябвало да е в норма, след като ТСХ е в норма. Различието в стойността на МАТ не е клинично значимо. Глюкозата и холестерола може би не са изследвани при едни и същи условия и е възможно да са повлияни от храната вечерта преди изследването. Може би не щитовидната жлеза е причина за оплакванията ви, а проблем с въглехидратната обмяна. Необходима е консултация с ендокринолог и допълнителни изследвания.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! Бих искала консултация относно моите изследвания. На 11ноември мойта ендокриноложка наред с хормоните - пролактин, ТСХ, ми пусна и кръвна картина и холестерол и кръвна захар. Хемоглобина на тези изследвания ми беше 111g/l. На 22 ноември при повторно изследване без прием на лекарства за хемоглобина само засилен прием на месо, ядки, спанак - хемоглобина беше 119 g/l., Хематокрит (Ht)  0.363 l/l /0.37 0.54/, MCH  26.8 pg /27-32 /, RDW 16.8 % /11-15/ Желязо (Fe) 11.6 µmol/L /6.6-26/ТЖСК 69.49 µmol/L /44.8-71.6/ Според вас какво трябва да правя и на какво може да се дължи.

Здравейте,

Леко изразена анемия, бързо повлияваща се от храна богата на желязо, може би е причинена от обилен цикъл  /или други причини за загуба на кръв/ и  непълноценно хранене. Добре е да се направи консултация с хематолог или гастроентеролог- личен лекар, ако има оплаквания от стомаха и червата. А също и  допълнителни изследвания – вит. В12, хомоцистеин, метилмалонова киселина, фолиева киселина, кръв за окултни кръвоизливи и/или други, по негова преценка, за да се уточни причината за анемичното състояние.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, Опитвам се да забременея от извесно време (за втори път), но март месец имах кухо яйце, което махнах с хапчета в 9г.с., след това по препоръка на гениколога ми пих противозачатачни ”медина 28”,за рестарт на яйчниците ми и след спирането им вув втория месец забременях пак, но плода не се разви и го изхвърлих като цикъл в 6г.с!Направи изследвания -За тромбофилии, антифосфолипиден синдром, хормунални (прогестерон, тестостерон, и всички други в пакета), инсулинова резистентност, и анти мюлеров хормон, който е понижен(0,558)!На 37години съм, имам Хашимото и хормона ТСХ ми е чудесен!Все още не съм направила кариотип,за да се изключи и този проблем, като вероятност за неуспешните ми бременности!Въпроса ми е мога ли да пия Див Ямс за намаленият яйчников резерв или друга билка, която да е полезна за мен?Имайте предвид, че последната ми овулация е чудесна и фулекула е бил в нормален размер имах образуване и на жълто тяло!Когато родих дъщеря ми (5год), ми откриха миомни образувания, който с времето намаляха като размер, сега си седят но са малки и на растат!Моля за съвет!Благодаря!

Здравейте,

Самолечението при Вас вероятно няма да помогне. Див ям е неподходящ при склонност към хормонозависими болести. Може да се консултирате с лекар натуропат /фитотерапевт/ за подходяща комбинация от билки и проследяване на лечението.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,На 26 години съм и от година и половина постепенно ми намалява менструацията, макар и да беше редовна. До преди няколко месеца започна да ми идва през периоди от 30-45 дена, всеки път различно. Имам засилено окосмяване по лицето и тялото, което от пубертета си е там, имат го и жените в рода ми (без майка ми), безпокойство, нервност, предразположеност към диабет. Хормоналните изследвания показаха нисък естрадиол и завишен тестостерон. Лекарят ми предписа локални противозачатъчни, но аз се интересувам от други варианти. Бихте ли ми препоръчали алтернатива? Благодаря.

Здравейте,

Извинете ни, че се забавихме с отговора.

Най-добре е да се консултирате с лекар фитотерапевт, но ако предпочитате самолечението, в подобни случаи се препоръчва Витекс, Масло от Вечерна иглика, GTF хром пиколинат, продуктите от серията Алфа Бетик. Диета и подходящи упражнения.

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Здравейте!Искам да попитам дали е удачна употребата на Витекс при наличие на високи стойности на тестостерон,прогестерон и естрадиол с цел регулиране на хормоните.Имам киста на яйчника и започнах прием на тинктура от невен,бял равнец,котешка стъпка и турта.

Здравейте,

Витекс се прилага за лечение при описаното състояние, но е препоръчително да се проследява от лекар. Ако приемате тинктурата, не е необходимо да добавяте друго. Важни са също диетата, физическата активност и релаксацията /освобождаване на стреса/.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

Бих искала да приемам масло от вечерна иглика за хормонален дисбаланс, киста на яйчника, нервност. Каква е дозировката и би ли имало ефект тази добавка?

Здравейте,

Подходящо е за нормализиране на хормоналния баланс – 3 по 1000, но тъй като имате и киста, е добре да се консултирате с фитотерапевт.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте . Бих искала да ви попитам какво мога да пия ,за да балансирам хормоналния си дисбаланс и да успокоя акнето. 5 месеца бях на изключително строга диета. Отслабнах с 10 кг. Бях 43 кг за 169 см момиче. От 1 месец си хапвам отново всичко ,качих постепенно от 49 на 54 кг. Цикълът ми е редовен,не ме боли.Но акнето ми се влоши изключително.Постоянно ме обливат топли и студени вълни.Изтръпват ми краищата.Изведнъж лицето ми почервенява,започва всичкп да ми пулсира, пари ме,сякаш кожата ми гори.И това се случва понякога просто ей така. Без причина. Бих искала да ви попитам дали бихте ми препоръчали нещо с което да балансирам едновременно хормоните ,но и да облекча акнето.

Здравейте,

Подходящо е Масло от Вечерна иглика.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Zdraveite, kupix si viteks I smindux I kopur za lipsa na cikul I uvelichavane na gurdite. Kakva e dozirovkata za vsichkite bilki? Ima li veroqtnost xormona prolactin da se uvelichi ako gi priemam 1 godina? Tova krie li riskove za zdraeto mi? Blagodarq predvaritelno!

Здравейте,

Билки с хормоноподобен ефект не се препоръчват в дозите, необходими за увеличаване на гърдите, когато има хормонален дисбаланс /проблем с цикъла/. При ендокринни проблеми, такива билки се приемат само след консултация със специалист и под негово наблюдение.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте!Имам нам.функция на щитовидната жлеза.стойностите на tsh е 0.039.пия еутирокс по 100,чувствам се зле,вие ми се свят,захарта ми пада,пулса ми е към 100.ще бъда благодарна за вашето компететно.мнение и съвет.

Здравейте,

Добре е да потърсите второ мнение за уточняване на диагнозата и лечението. Вероятно ще са необходими допълнителни изследвания.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

Др Петрова,извинете! Забравихй да Ви кажа,че хомеопатката ми каза да не увелича рязко дозата още януари на л тироксина от 100 на 125 10 дни,но ендокриноложката настоя. Бях отслабнала вече ,може ли и това дя е провокирало да изпадна в нервен срив. Пила съм преди 7 год антидепресанти и не искам пак. Психиатъра при който отидох е доста възрастен и ми каза,че те обърквали още повече хормоните и по-добре да не ги пия. Незнам как ще се сртабилизирам по-бързо. Ходя и на Рене Мей,правят ми рейки от скоро,а т.к и аз съм карала 2008 рейки каруна,но не си правя ще ми припомнят и аз да си правя.Видях,че и Вие се занимавате! Някакви упражнения за релакс и техники против стах и натрапливи мисли ако знаете Ви моля да ми кажете. Благодаря!

Здравейте,

Ако сте с хипотиреоидизъм, трябва да приемате л-тироксин. Алтернативните методи подпомагат това лечение, но не могат да го заместят. Още веднъж ви препоръчвам да се консултирате при друг ендокринолог, за предпочитане в УСБАЛЕ /университетска болница по ендокринология/, за да се направят всички необходими изследвания и да се уточни диагнозата и дозата.  Всекидневен рейки сеанс, по-добре вечер - за спокоен, озравителен сън, ще отпусне тялото и ума, и ще подпомогне лечението. Преди рейки сеанса направете упражнение за заземяване - „пускане на корени“ или друго, а след като преминете по всички позиции, повторете тези на главата и когато има възможност, отново уражнение за заземяване.  Може да си помогнете и като всекидневно записвате мислите, които ви тревожат. Това намалява силата им и ще ви успокои. Сутрин  /или когато имате възможност/ може да правите мисловно упражнение с наблюдаване на мислите.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Displaying 181 - 200 of 23256789101112
×
×

Cart