Search
Филтрирай по...
Displaying 201 - 220 of 2326789101112

Здравейте. От около две години съм в предменопауза. Тази година ще стана на 42 г., родих две деца на 36 и 38 г., Досега не съм имала проблеми с хормоните. Тренирам три пъти седмично, метаболитната ми възраст е 26 г., а физическите ми показатели около 8 пункта, но от две години имам поблеми с цикъла. Идва ми редовно на 24-25 дни, много обилен, със съсиреци - по около седмица не може да ми спре. Понякога седмица преди да ми дойде ми зацапва. Често пъти седя по цял ден върху тоалетната чиния, тъй като кръвотебението е постоянно, а пакет презвъзки на ден не ми стигат... Поради това развих желязодефицитна анемия, преди и след всеки цикъл ми вливат венозно желязо. Според хематоложката, това е временно решение и трябва да се разреши проблема при източника. Затова ходих при гинеколог, който отказва да приеме, че може да е предменопауза или менопауза, въпреки че показанията от изследванията бяха категорични, че не произвеждам прогестерон - 0,1-0,3. Лекарят реши да ми изпише противозачатъчни, но аз не пия хапчета. Мажа се с прогестеронов крем вече трети месец и се чувствам малко по-добре. Последният ми цикъл мина сравнително по-леко, с по-малко кръвоизливи. Моля да ме посъветвате кои добавки, според вас, са най-подходящи за моя случай. Ако може да не съдържат никакви хормонални или химични субстанции - искам да са натурални. Предварително благодаря и хубав ден., Екатерина Желязкова

Здравейте,

Витекс, Див ям, Бял равнец и др. Добре е да се консултирате с фитотерапевт за определяне на най-подходящото за Вас.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Здравейте, интересува ме Vitamin C 500 + Bioflavonoids подходяща ли е при Хашимото? А също и за младеж на 13 г със слаби капиляри в носа? Какви са дневните дози? Благодаря.

Здравейте,

Подходящ е.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

имам проблем със щитовидната жлеза тсх ми е 1.10 и не;ога да отслабна и да забурзам метаболизма си помогнете ми

Здравейте,
ТСХ е в норма. Може би проблемът е във въглехидратната обмяна. Необходима е консултация с ендокринолог. Наднорменото тегло се нормализира чрез спазване на подходяща диета, хранителни добавки и физически упражнения.

д-р Аелита Петрова
Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

Прочетох статията - "7 хормонални проблема, които ви изкарват от равновесие" и въпроса ми е Здравната каса поема ли изследването на някои от тях или се заплащат? Благодаря!

Здравейте,

Здравната каса поема изследванията на  щитовидната жлеза - FT4, TSH и антитела срещу тиреоидната пероксидаза – Anti-TPO” и изследвания за функцията на половите жлези -  LH, FSH, Prolaktin, Estradiol, Testosteron, Progesteron.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Здравейте, д-р Петрова! Искам да Ви попитам дали е възможно да си изследвам естрадиола, при положение, че претърпях хистеректомия (със запазени яйчници). Хистеректомията беше преди 3 месеца и половина. Благодаря предварително!

Здравейте,

Може да направите изследване на естрадиол във всяка лаборатория, където се извършват хормонални изслевания.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Препоръчва ли се див ямс при тиреоидит на хашимотo

Здравейте,

Не е противопоказано.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! От около година имам поставена диагноза Хашимото и назначено лечение с Л-тироксин 50/25мкгр. Преди 6 месеца направих и обременяване с глюкоза със следните резултати: Инсулин на гладно - 8.79 (3-24.90) Инсулин 60 Мин - 90.56 Инсулин 120 Мин - 36.13 Глюкоза на гладно - 5.4 (2.8-6.1) Глюкоза 60 Мин - 6.79 Глюкоза 120 Мин - 5.30 Според ендокринолога ми с леки ограничения в храната и 30 Мин разходки всеки ден, нещата ще се нормализират. Проблемът е, че вече имам над 15 излишни килограма (качени през последните 2 години - 69кг при ръст 1.58), които не мога по никакъв начин да повлия. Правила съм преди 20дневни гладувания на чай и плодове и все успешни. Сега просто не става. Имам чувството, че и гладна да стоя, пак няма да успея. Чувствам се като на помпена. 🙁 Коремът ми вече е като бременна в 6ти месец. Последните ми кръвни изследвания от Мин седмица показват ТСХ - 2.39 (0.25-5), Т4 - 15.6 (10.6 - 19.4) и доста завишено СУЕ - 45 (0-22). Какво бихте ме посъветвали, дали да увелича дозата Л-тироксин? И забравих да спомена, че от около месец си самоназначих Глюкофаж - пия го 2х500мг, в началото ми ставаше лошо от него, но вече нямам оплаквания. Мислите ли, че ми е нужна по-висока доза и от него? Благодаря предварително

Здравейте,

Ако увеличите дозата на Л-тироксина, има опасност от предозиране, а ако увеличите глюкофажа, може да се получи прекомерно понижаване на кръвната захар. Както знаете, за да нормализирате теглото, е необходимо да изразходвате много повече калории, отколкото приемате, т.е. – индивидуална диета, изготвена от лекар-диетолог и индивидуален режим за физически натоварвания.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте,на 43 години съм.През 2006г. ми правиха операция на щитовидна жлеза по повод киста,имах стойности на хормоните в норма.След операцията пия еутирокс,в момента 25*50 мг.дневно.Ежегодно си правя хормонални изследвания и ехография на щ.жлеза.Хормоните са в норма винаги,антителата също,наблюдават се малки "възелчета".Имам недостиг на желязо и пия феро фолгама до достигане на нивото на желязото в норма.Имах и проблеми с цикъла и през 2015г,ми правиха абразио,а през есента на 2017г.хистероскопия-хистологията не показа отклонения,а преди нея пих дуфастон,не се чувствах добре и изследванията на желязото показаха много ниски стойности.В продължение на 5 месеца пих феро фолгама и изследванията са ми в норма,но не се чувствам добре-замаяност,ниско кръвно,тежест в крайниците,мускулна слабост.Посетих невролог и ми изписа вестимед и пропронолол,тъй като се оказа,че имам пулс 100,според него проблема е в щит.жлеза,кардиолог също ми каза,че проблем със сърцето няма.Резултати от изследванията ми са;TSH-1,69(0,27-4,20),FT4-18,92(12-22),fT3-4,7(3,10-6,80),TAT-14,66(до 115),MAT-22,5(до 34),всички кръвни показатели и желязото са в норма.Трябва ли да пия еутирокс и дали проблемите са свързани с щитовидната жлеза?

Здравейте,

Възможно е проблемът да е свързан с щитовидната жлеза и дозата л-тирокс или с други хормонални проблеми. Добре е да потърсите второ мнение при ендокринолог в специализирана/университетска/ болница по ендокринология. А може и на своя отговорност да намалите дозата на 25 мкг дневно /таблетките са в микрограми, не в милиграми/, като наблюдавате дали има разлика в състоянието Ви. Наблюдавайте се половин-един час след приемането на таблетката и като усетите действието й, измерете пулса. Но ако наблюдението Ви не е безпристрастно и това Ви напряга, по-добре е да намерите добър специалист и да се доверите на него.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, д-р Петрова! Реших да ви пиша, тъй като прочетох доста коректни, пълни отговори от вас на хората, които са Ви писали. Казвам се Цветелина и съм на 26 години, откриха ми Тиреодит на Хашимото преди 4 години и от тогава пия Еутироксин. В първото ми изследване TSH беше 5.130, TAT 576.60, MAT 600 , при което ми беше предписана терапия с еутироксин 0,25 микрограма през ден и след два месеца TSH беше в норма 3.77 - Това са изследванията ми от 2014 година. Продължих да ги пия през ден. Следващата година TSh ми беше 7, TAT и MAT непроменени и започнах да пия 0,25 микрограма всеки ден. След консултация с друг емдокринолог увеличихме дозата при, което състоянието ми се влоши и продължих на 0,25 микрограма. Тази година TSH ми беше 19,5 , MAT над 1000, а TAT 40 . Отново ми увеличиха дозата на 50 микрограма. Успях да издържа точно 1 ден на тази доза. Доста от противопоказателите на лекарството се проявяват, чувствам измъчен организма си. Сега тази седмица ми предстои ново изследване на TSH, за да видим дали от промяната на времето, ще се е подобрило. Говорила съм и с други, които имат хашимото пият по 50 или 100 микрограма и не им става лошо от лекарствата, мислите ли че има и алтернативен вариант, който би помогнал? Благодаря

Здравейте,

При изразена хипофункция на щитовидната жлеза лечението е хормонозаместителна терапия – л-тироксин или еутирокс. Самолечението е опасно и не се препоръчва.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте д-р Петрова, Искам да попитам дали тази хранителна добавка ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА КОМПЛЕКС капсули * 60 VIRIDIAN би ми помогнала за възстановяване нормалните стойности на TSH. Направих си два пъти изследвания на TSH,в единия случай резултата ми беше 4.89 при реф. граници 0.27-4.20, а във втория в друга лаборатория 5.020. Ходих при ендокринолог и ми предписа ми следното лекарство - Euthyrox предвид това, че планираме инвитро със съпруга ми. Въпросът ми е да ли може да ми помогне тази хранителна добавка, тьй като е безвредна спрямо тези хормонални, които са ми предписали. Благодаря ви предарително.

Здравейте,

Тази добавка може да подпомогне лечението с еутирокс, но самостоятелно едва ли ще възстанови функцията на жлезата така, че да може да забременеете.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

Имам хашимото и ми изписаха цефасел 100.Мога ли да го заменя със селен и коий вид(че са няколко)

Здравейте,

Може да го замените със Селен 100 mcg на Natural Factors, Canada.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, направих си хормонално изследване на FSH, инхибин Б и анти-мюлеров хормон и не знам към кого да се обърна за разчитане на резултатите и попаднах на вашия сайт.. та.. FSH излезе че е 9,8 (3,5-12,5), инхибин Б - 74 (10-270), а резултата от анти-мюлеровия хормон още не е излязъл, но.. исках да разбера към кого мога да се обърна, а и евентуално и втори човек да ми каже дали всичко е както трябва. На 20 години съм. Благодаря предварително за отговора. Лек ден!

Здравейте,

Както виждате, посочените резултати са в норма. Може да направите консултация с гинеколог-ендокринолог /след като получите резултат за анти-мюлеровия хормон/.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! Thyro Vantage HT™ Тироидна подкрепа 436 mg подходящ ли е за мен, при следните резултати от изследвания: TSH 4.7; FT3 2.9; FT4 1.5; anti-TG 20.8; anti-TRO 33.4. Благодаря! Успешен ден!

Здравейте,

Подходящ е, но е необходима консултация с ендокринолог и евентуално ХЗТ, в зависимост от оплакванията Ви и резултатите от прегледа. В какви мерни единици са стойностите?

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

ЗДРАВЕЙТЕ! ИМАМ ХАШИМОТО;ДОСТА НАДНОРМЕНО ТЕГЛО И НУЛЕВ МЕТАБОЛИЗЪМ. ХОДИХ ПРИ ДИЕТОЛОГ НО НЕ МОГА ДА ИЗДЪРЖА НА ДИЕТИТЕ,СПАЗВАМ ДИЕТА ДО 16-17 ЧАСА НА ДЕНЯ И СЛЕД ТОВА СЪМ ГЛАДНА КАТО ВЪЛК.ДАЛИ ПРАВИЛНО МИСЛЯ ,ЧЕ ТРЯБВА ДА НАБЛЕГНА НА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ ЗА РАЗДВИЖВАНЕ НА МЕТАБОЛИЗМА И СИ КУПИХ CAPSICOOL -NATURES WAY ПРЕПОРЪЧАХА МИ ГО В АПТЕКАТА.ПИЯ ХАПЧЕТАТА ОТ СЕДМИЦА НО ЗА СЕГА НЯМА РЕЗУЛТАТ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА АПЕТИТА А СЪДЪРЖА ГЛЮКОМАНАН ДАЛИ ТРЯБВА ДА ИМА ПОВЕЧЕ НАТРУПВАНЕ В ОРГАНИЗМА И ТОГАВА ДА ДЕЙСТВА ВСЕ ПАК Е НАТУРАЛЕН ПРОДУКТ? МОЛЯ АКО ГРЕША ДА МЕ НАСОЧИТЕ КЪМ ПРАВИЛНИЯ ПЪТ! БЛАГОДАРЯ!

Здравейте,

Когато има  изразен проблем с ендокринната система и обмяната на веществата, вкл. въглехидратната, както вероятно е и при Вас, е необходима консултация с ендокринолог и изследвания /напр.  инсулин, инсулинова резистентност и т.н./,  и вероятно лечение с медикаменти.  http://www.usbale.com/str_Diabet.htm. Наднорменото тегло при Хашимото, освен на забавения метаболизъм поради недостиг на щитовидни хормони, се дължи и на инсулинова резистентност.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, искам да ви попитам с какво мога да комбинирам Витекса при нисък прогестерон:)

Здравейте,

С Масло от Вечерна иглика.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! Имам диагноза поликистозни яйчници с много ниски нива на прогестерон и много високи нива на пролактин,напълнявам от нищото.въпреки,че спортувам и гледам да избягвам вредни храни. Назначиха ми лечение с Дуфастон и Инофолик,които пия от месец. Нивата на щитовидната жлеза са в норма,но по-близо до горната граница. Искам да Ви попитам дали могат да се комбинират Див ям,Вечерна иглика и Витекс.за регулиране на хормоналните нарушения!? Ще се радвам на вашето мнение!

Здравейте,

Както знаете, и трите билки са с хормоноподобен ефект и самолечение с такава комбинация не се препоръчва, тъй като няма необходимото потвърждение за нейната безопасност.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте! Имам 2 възела и една киста на щитовидната жлеза. Насочиха ме към операция. В същото време съм много токсична - забавено кръвообръщение, запек, подут корем, киселини, нервно напрежение, умора, сънливост/ безсъние и всичко, за което се сетите... С молба за продукти, свързани с гореспоменатото състояние и най-вече за такива, които могат да " стопят" възлите и кистата на жлезата, за да не стигам до оперативна намеса! Сърдечно благодаря предварително !!!

Здравейте,

Оплакванията Ви се дължат на проблема с щитовидната жлеза. При това положение оперативното лечение е наложително, след като не са Ви предложили медикаментозно лечение. Ревита не предлага хранителни добавки за „топене“ на възли и кисти. Може да се консултирате с лекар-фитотерапевт.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

Здравейте, Кавам се Иванина на 31 г ,имам син на 5 години,мойте оплаквания са от близо две години,започнаха със така наречените паник атаки,започнаха изследвания на житовидната жлеза,хормини,имам диагниза хашимото от единия ендокринолиг,бях при друг каза ми ,че нямам хашимото просто жлезата ми била " стара" преждевременно остаряла яякаш била на 50 г жена!? Така бях при друг еднокринолог каза ми,че имам гуша?! И тримата ми изписаха хормон и нищо повече! Не не съм пила хормони това беше лично мое решение,имам проблем и със цикъла от година насам,намалями ряско като дни,два или един ,кафяво зацапване и не обилен цикъл,яйчника(десния) постиянно ме боли ,,гинеколога ми изписяа само антибиотик за възпалението и това е! Не се чувствам добре ,а съм отчаяна от докторите,найстина не знам какво да правя,:((дайте ми съвет моля какво да направя,ясно е ,че ще си правя сама изследвания и ще се самолекувам въпроса да е със правилните неща,сега не пия нищо освен магнезий вечер,,пуснах б12 и вит д във дефицит са,но все още не пия от тях,станах много подробна спирам до тук:)

Здравейте,

Ако имате хипофункция на щитовидната жлеза, лечението е с ХЗТ. Има хранителни добавки, които подпомагат функцията й, но не могат да заместят хормона. Диагнозата се поставя с изследване на хормони –ТСХ, Т4, Т3, ТАТ, МАТ и УЗ на жлезата. При самолечение основното е да се съобразявате с резултатите от изследванията и при липса на ефект или в сериозни случаи да се следват правилата на традиционната медицина. Направете пълна кръвна картина, СУЕ, горепосочените хормони, полови хормони, витамини, микроелементи. Самолечението включва детоксикация, лечебно хранене и хранителни добавки, физически упражнения, упражнения за релаксация. Редовен контрол при специалист.

д-р Аелита Петрова

Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

Displaying 201 - 220 of 2326789101112
×
×

Cart